Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко "натурални" са натуралните сокове


И по-полезните плодови и зеленчукови напитки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази самоизмама имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото директно и магически се превръщат на сокове в кутии. В същата посока действат и изписаните с големи букви оптимистични надписи върху опаковките: „Без консерванти“, „Без подобрители“ и пр.

Уж "натуралната" напитка съдържа на първо място вода, а подмамващото плодово присъствие в нея е най-често около 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под голям въпрос. Субстанцията, особено при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал някога в цехове за производство на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, включително разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се загубва в общата маса.

На опаковката пише с големи букви: „Без подсладители“. В същото време в съдържанието производителят сам се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на практика количеството на калориите скача значително, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото понижава имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета става ясно, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават така „натуралния“ му цвят, а прекрасното ухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. отново химия. Не твърдя, че тези съставки са вредни, но нямат нищо общо с природния продукт, който си мислим, че пием. Киселината обаче определено способства за разрушаване на зъбния емайл.

За постигане на трайност при производството на соковете те се пастьоризират или се действа чрез UHT технологията. В първия случай се използва висока температура, която винаги влияе върху качеството на продукта, цвета и впечатлението за свежест. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно безспорно предимство - удобната опаковка ги прави лесно преносими и винаги готови за употреба. Но и това е преодолимо - на пазара има много термоси и удобни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полезност, е уместно да ги пием с мярка и едно на ум, а при всяка възможност да използваме по-добри алтернативи. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се приготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се веднага за максимално запазване на витамин С. Зеленчуковите сокове съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и безценни витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш вложения плод и зеленчук и изпиваш веднага в удобна чашка.

Прясно изцедените сокове - има ли за какво да внимаваме?

Смутито е плътно и засищащо, използва се целият плод или зеленчук, включително и фибрите от месестата част, а от семките и кората приемаме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 вида, като можем да добавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се превръща в превъзходен сок или нектар. При него недостатък е количеството захар, но то поне може да се контролира лично от вас, а не от фабрика.

Ошавът, като разновидност на компота, е особено актуален през всеки сезон. Със сигурност може да го пием не само на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и добавянето на какъвто и да е подсладител никак не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вариант, който е винаги за предпочитане. С плода приемаме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

Чаша вода сутрин на гладно и „обогатена“ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, осигурява добрата ни хидратация.

Има много начини да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и "натуралните" сокове от магазина определено не са най-добрия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните алтернативи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Да почистим дома без химия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook