Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко "натурални" са натуралните сокове


И по-полезните плодови и зеленчукови напитки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази самоизмама имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото директно и магически се превръщат на сокове в кутии. В същата посока действат и изписаните с големи букви оптимистични надписи върху опаковките: „Без консерванти“, „Без подобрители“ и пр.

Уж "натуралната" напитка съдържа на първо място вода, а подмамващото плодово присъствие в нея е най-често около 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под голям въпрос. Субстанцията, особено при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал някога в цехове за производство на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, включително разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се загубва в общата маса.

На опаковката пише с големи букви: „Без подсладители“. В същото време в съдържанието производителят сам се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на практика количеството на калориите скача значително, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото понижава имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета става ясно, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават така „натуралния“ му цвят, а прекрасното ухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. отново химия. Не твърдя, че тези съставки са вредни, но нямат нищо общо с природния продукт, който си мислим, че пием. Киселината обаче определено способства за разрушаване на зъбния емайл.

За постигане на трайност при производството на соковете те се пастьоризират или се действа чрез UHT технологията. В първия случай се използва висока температура, която винаги влияе върху качеството на продукта, цвета и впечатлението за свежест. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно безспорно предимство - удобната опаковка ги прави лесно преносими и винаги готови за употреба. Но и това е преодолимо - на пазара има много термоси и удобни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полезност, е уместно да ги пием с мярка и едно на ум, а при всяка възможност да използваме по-добри алтернативи. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се приготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се веднага за максимално запазване на витамин С. Зеленчуковите сокове съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и безценни витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш вложения плод и зеленчук и изпиваш веднага в удобна чашка.

Прясно изцедените сокове - има ли за какво да внимаваме?

Смутито е плътно и засищащо, използва се целият плод или зеленчук, включително и фибрите от месестата част, а от семките и кората приемаме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 вида, като можем да добавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се превръща в превъзходен сок или нектар. При него недостатък е количеството захар, но то поне може да се контролира лично от вас, а не от фабрика.

Ошавът, като разновидност на компота, е особено актуален през всеки сезон. Със сигурност може да го пием не само на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и добавянето на какъвто и да е подсладител никак не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вариант, който е винаги за предпочитане. С плода приемаме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

Чаша вода сутрин на гладно и „обогатена“ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, осигурява добрата ни хидратация.

Има много начини да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и "натуралните" сокове от магазина определено не са най-добрия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните алтернативи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Да почистим дома без химия
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Сряда
1
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook