Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко "натурални" са натуралните сокове


И по-полезните плодови и зеленчукови напитки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази самоизмама имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото директно и магически се превръщат на сокове в кутии. В същата посока действат и изписаните с големи букви оптимистични надписи върху опаковките: „Без консерванти“, „Без подобрители“ и пр.

Уж "натуралната" напитка съдържа на първо място вода, а подмамващото плодово присъствие в нея е най-често около 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под голям въпрос. Субстанцията, особено при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал някога в цехове за производство на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, включително разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се загубва в общата маса.

На опаковката пише с големи букви: „Без подсладители“. В същото време в съдържанието производителят сам се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на практика количеството на калориите скача значително, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото понижава имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета става ясно, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават така „натуралния“ му цвят, а прекрасното ухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. отново химия. Не твърдя, че тези съставки са вредни, но нямат нищо общо с природния продукт, който си мислим, че пием. Киселината обаче определено способства за разрушаване на зъбния емайл.

За постигане на трайност при производството на соковете те се пастьоризират или се действа чрез UHT технологията. В първия случай се използва висока температура, която винаги влияе върху качеството на продукта, цвета и впечатлението за свежест. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно безспорно предимство - удобната опаковка ги прави лесно преносими и винаги готови за употреба. Но и това е преодолимо - на пазара има много термоси и удобни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полезност, е уместно да ги пием с мярка и едно на ум, а при всяка възможност да използваме по-добри алтернативи. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се приготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се веднага за максимално запазване на витамин С. Зеленчуковите сокове съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и безценни витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш вложения плод и зеленчук и изпиваш веднага в удобна чашка.

Прясно изцедените сокове - има ли за какво да внимаваме?

Смутито е плътно и засищащо, използва се целият плод или зеленчук, включително и фибрите от месестата част, а от семките и кората приемаме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 вида, като можем да добавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се превръща в превъзходен сок или нектар. При него недостатък е количеството захар, но то поне може да се контролира лично от вас, а не от фабрика.

Ошавът, като разновидност на компота, е особено актуален през всеки сезон. Със сигурност може да го пием не само на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и добавянето на какъвто и да е подсладител никак не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вариант, който е винаги за предпочитане. С плода приемаме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

Чаша вода сутрин на гладно и „обогатена“ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, осигурява добрата ни хидратация.

Има много начини да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и "натуралните" сокове от магазина определено не са най-добрия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните алтернативи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Да почистим дома без химия
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Събота
30
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook