Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко "натурални" са натуралните сокове


И по-полезните плодови и зеленчукови напитки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази самоизмама имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото директно и магически се превръщат на сокове в кутии. В същата посока действат и изписаните с големи букви оптимистични надписи върху опаковките: „Без консерванти“, „Без подобрители“ и пр.

Уж "натуралната" напитка съдържа на първо място вода, а подмамващото плодово присъствие в нея е най-често около 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под голям въпрос. Субстанцията, особено при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал някога в цехове за производство на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, включително разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се загубва в общата маса.

На опаковката пише с големи букви: „Без подсладители“. В същото време в съдържанието производителят сам се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на практика количеството на калориите скача значително, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото понижава имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета става ясно, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават така „натуралния“ му цвят, а прекрасното ухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. отново химия. Не твърдя, че тези съставки са вредни, но нямат нищо общо с природния продукт, който си мислим, че пием. Киселината обаче определено способства за разрушаване на зъбния емайл.

За постигане на трайност при производството на соковете те се пастьоризират или се действа чрез UHT технологията. В първия случай се използва висока температура, която винаги влияе върху качеството на продукта, цвета и впечатлението за свежест. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно безспорно предимство - удобната опаковка ги прави лесно преносими и винаги готови за употреба. Но и това е преодолимо - на пазара има много термоси и удобни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полезност, е уместно да ги пием с мярка и едно на ум, а при всяка възможност да използваме по-добри алтернативи. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се приготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се веднага за максимално запазване на витамин С. Зеленчуковите сокове съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и безценни витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш вложения плод и зеленчук и изпиваш веднага в удобна чашка.

Прясно изцедените сокове - има ли за какво да внимаваме?

Смутито е плътно и засищащо, използва се целият плод или зеленчук, включително и фибрите от месестата част, а от семките и кората приемаме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 вида, като можем да добавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се превръща в превъзходен сок или нектар. При него недостатък е количеството захар, но то поне може да се контролира лично от вас, а не от фабрика.

Ошавът, като разновидност на компота, е особено актуален през всеки сезон. Със сигурност може да го пием не само на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и добавянето на какъвто и да е подсладител никак не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вариант, който е винаги за предпочитане. С плода приемаме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

Чаша вода сутрин на гладно и „обогатена“ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, осигурява добрата ни хидратация.

Има много начини да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и "натуралните" сокове от магазина определено не са най-добрия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните алтернативи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Да почистим дома без химия
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Понеделник
24
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook