Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране води до успешно рециклиране и колкото е „по-чисто” е събран боклукът, толкова по-шансовете той да бъде повторно върнат в употреба е по-голям.

Къде отива обаче органичният отпадък?


Под органичен отпадък разбираме боклук, който е с естествен „жив” произход – най-често това са кухненски остатъци, които изхвърляме след хранене и готвене. Органичният отпадък може да бъде също върнат в употреба под формата на компост – крайният продукт на процеса компостиране.

Компостирането е напълно естествен процес на преобразуване на отпадъка от ненужен в полезен. С малко знания и умения, можем се възползваме двупосочно от него – от една страна се отърваваме от немалко боклук, който не можем да изхвърляме разделно и без това и от друга – получаваме безценна, напълно екологична тор за нашата градина и домашни растения.

Компостирането начин да се оползотворява боклука, начин, който е познат на човечеството от векове. През годините знанията за него са се усъвършенствали и днес то е признат, търсен и стимулиран начин да поддържаме биологично чист живота си и да бъдем в хармония с околната си среда. В страните от Западна Европа в почти всеки заден двор има компостер и компост дори се произвежда с търговска цел.

Какво е нужно да знаем, преди да започнем да правим собствен компост?

Нужен ни е компостер – това е съд, в който да се образува компостът. Може да е дървен сандък, скован от летви или от палет, може да е телена мрежа, увита в като цилиндър или стар кошер – добре е материалът да е естествен и да има пропускливост на влага и въздух. На пазара има и специални компостери, които допълнително облекчават компостирането, но спокойно можете без тях.



Необходими условия къде да се сложи компостера – компостерът трябва задължително да има пряк контакт до почват и да няма дъно. Само така микроорганизмите от почвата – бактерии, микроорганизми, мицети, личинки могат да преминават в отпадъка и да го преработват. Компостерът е добре да е на сянка, на тихо място, където няма достъп до деца и животни.

Трябва да опознаем боклука си. Не всичко става за компостиране и това е от жизнено буквално значение за компоста.

Можем да ползваме: обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе и торбички чай, изсъхнали растения и откъснати цветя, слама, кората на дървото, листа, черупки от ядки, семена, развалени и загнили храни, стар хляб, зърно, макаронени изделия, платове и материи с естествен произход, прежда, негланцирана хартия, косми, талаш, тоалетна хартия

Не можем да ползваме: млечни и месни изделия, кокали – те могат да развъдят гризачи, фасове, пепел, въглени, сготвена храна, гланцирана хартия като брошурите от супермаркетите, изкуствени материи.

Какво още трябва да знаем за компоста?

Неприятната миризма е сигурен признак, че нещо в компостирането не е минало добре. Качественият компост узрява за една година, има приятен мирис и консистенция на оборска тор.



Всеки по-едър вид боклук трябва да бъде нарязан на дребно с цел да се улесни разграждането му и по-бързото преминаване в еднородна консистенция. Ако ползваме прежда, не можем да сложим цялото кълбо - трябва да го нарежем.

Боклукът се реди на пластове, никога не се трупа наведнъж, а се нарежда на отделни слоеве.

Правило за нареждане на боклука за компост:

Компостът е изграден от два вида боклук: зелен и кафяв.

Зеленият е богат на азот – той е влажен и гние бързо. Например: Обелките и загнилите зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя от вазата, утайки от кафе, пакетчета от чай.

Кафевият е богат на въглерод – той е по-сух и гние по-бавно, при него е особено важно да бъде надробяван. Например: суха трева и листа, слама, дървесни стърготини, вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки и хартия, черупки от яйца, плат, прежда.

Съотношението е 1:4 – азот към въглерод.

Ако азотосъдържащите са повече – компостът ще замирише и ще е твърде мокър. Ако въглеродосъдържащите са повече – компостът ще изсъхне, микороорганизмите ще умират и процесите в него ще спрат.

Компостът трябва да бъде разбъркван внимателно встрани, като с миксер, не нагоре и надолу веднъж седмично, за да влиза кислород и микроорганизмите, които зависят от него да са живи.

Компостът е зрял между 5-тия и 12-тия месец – той е шуплив, мирише приятно и има наситено кафяв цвят. С него можем да:

Наторим растенията в градината и ливадата по всяко време
Пресадим домашните растения – като добавка към пръстта
Подсилим овошките през пролетта

Не се поколебайте да потърсите начин да направите свой компост, особено ако имате градина и искате еко производство без торове, пестициди и други отрови. Боклукът така или иначе е налице, използвайте го.
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Понеделник
24
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook