Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране води до успешно рециклиране и колкото е „по-чисто” е събран боклукът, толкова по-шансовете той да бъде повторно върнат в употреба е по-голям.

Къде отива обаче органичният отпадък?


Под органичен отпадък разбираме боклук, който е с естествен „жив” произход – най-често това са кухненски остатъци, които изхвърляме след хранене и готвене. Органичният отпадък може да бъде също върнат в употреба под формата на компост – крайният продукт на процеса компостиране.

Компостирането е напълно естествен процес на преобразуване на отпадъка от ненужен в полезен. С малко знания и умения, можем се възползваме двупосочно от него – от една страна се отърваваме от немалко боклук, който не можем да изхвърляме разделно и без това и от друга – получаваме безценна, напълно екологична тор за нашата градина и домашни растения.

Компостирането начин да се оползотворява боклука, начин, който е познат на човечеството от векове. През годините знанията за него са се усъвършенствали и днес то е признат, търсен и стимулиран начин да поддържаме биологично чист живота си и да бъдем в хармония с околната си среда. В страните от Западна Европа в почти всеки заден двор има компостер и компост дори се произвежда с търговска цел.

Какво е нужно да знаем, преди да започнем да правим собствен компост?

Нужен ни е компостер – това е съд, в който да се образува компостът. Може да е дървен сандък, скован от летви или от палет, може да е телена мрежа, увита в като цилиндър или стар кошер – добре е материалът да е естествен и да има пропускливост на влага и въздух. На пазара има и специални компостери, които допълнително облекчават компостирането, но спокойно можете без тях.



Необходими условия къде да се сложи компостера – компостерът трябва задължително да има пряк контакт до почват и да няма дъно. Само така микроорганизмите от почвата – бактерии, микроорганизми, мицети, личинки могат да преминават в отпадъка и да го преработват. Компостерът е добре да е на сянка, на тихо място, където няма достъп до деца и животни.

Трябва да опознаем боклука си. Не всичко става за компостиране и това е от жизнено буквално значение за компоста.

Можем да ползваме: обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе и торбички чай, изсъхнали растения и откъснати цветя, слама, кората на дървото, листа, черупки от ядки, семена, развалени и загнили храни, стар хляб, зърно, макаронени изделия, платове и материи с естествен произход, прежда, негланцирана хартия, косми, талаш, тоалетна хартия

Не можем да ползваме: млечни и месни изделия, кокали – те могат да развъдят гризачи, фасове, пепел, въглени, сготвена храна, гланцирана хартия като брошурите от супермаркетите, изкуствени материи.

Какво още трябва да знаем за компоста?

Неприятната миризма е сигурен признак, че нещо в компостирането не е минало добре. Качественият компост узрява за една година, има приятен мирис и консистенция на оборска тор.



Всеки по-едър вид боклук трябва да бъде нарязан на дребно с цел да се улесни разграждането му и по-бързото преминаване в еднородна консистенция. Ако ползваме прежда, не можем да сложим цялото кълбо - трябва да го нарежем.

Боклукът се реди на пластове, никога не се трупа наведнъж, а се нарежда на отделни слоеве.

Правило за нареждане на боклука за компост:

Компостът е изграден от два вида боклук: зелен и кафяв.

Зеленият е богат на азот – той е влажен и гние бързо. Например: Обелките и загнилите зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя от вазата, утайки от кафе, пакетчета от чай.

Кафевият е богат на въглерод – той е по-сух и гние по-бавно, при него е особено важно да бъде надробяван. Например: суха трева и листа, слама, дървесни стърготини, вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки и хартия, черупки от яйца, плат, прежда.

Съотношението е 1:4 – азот към въглерод.

Ако азотосъдържащите са повече – компостът ще замирише и ще е твърде мокър. Ако въглеродосъдържащите са повече – компостът ще изсъхне, микороорганизмите ще умират и процесите в него ще спрат.

Компостът трябва да бъде разбъркван внимателно встрани, като с миксер, не нагоре и надолу веднъж седмично, за да влиза кислород и микроорганизмите, които зависят от него да са живи.

Компостът е зрял между 5-тия и 12-тия месец – той е шуплив, мирише приятно и има наситено кафяв цвят. С него можем да:

Наторим растенията в градината и ливадата по всяко време
Пресадим домашните растения – като добавка към пръстта
Подсилим овошките през пролетта

Не се поколебайте да потърсите начин да направите свой компост, особено ако имате градина и искате еко производство без торове, пестициди и други отрови. Боклукът така или иначе е налице, използвайте го.
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи "одухотворени" саксии
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Сряда
27
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook