Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране води до успешно рециклиране и колкото е „по-чисто” е събран боклукът, толкова по-шансовете той да бъде повторно върнат в употреба е по-голям.

Къде отива обаче органичният отпадък?


Под органичен отпадък разбираме боклук, който е с естествен „жив” произход – най-често това са кухненски остатъци, които изхвърляме след хранене и готвене. Органичният отпадък може да бъде също върнат в употреба под формата на компост – крайният продукт на процеса компостиране.

Компостирането е напълно естествен процес на преобразуване на отпадъка от ненужен в полезен. С малко знания и умения, можем се възползваме двупосочно от него – от една страна се отърваваме от немалко боклук, който не можем да изхвърляме разделно и без това и от друга – получаваме безценна, напълно екологична тор за нашата градина и домашни растения.

Компостирането начин да се оползотворява боклука, начин, който е познат на човечеството от векове. През годините знанията за него са се усъвършенствали и днес то е признат, търсен и стимулиран начин да поддържаме биологично чист живота си и да бъдем в хармония с околната си среда. В страните от Западна Европа в почти всеки заден двор има компостер и компост дори се произвежда с търговска цел.

Какво е нужно да знаем, преди да започнем да правим собствен компост?

Нужен ни е компостер – това е съд, в който да се образува компостът. Може да е дървен сандък, скован от летви или от палет, може да е телена мрежа, увита в като цилиндър или стар кошер – добре е материалът да е естествен и да има пропускливост на влага и въздух. На пазара има и специални компостери, които допълнително облекчават компостирането, но спокойно можете без тях.



Необходими условия къде да се сложи компостера – компостерът трябва задължително да има пряк контакт до почват и да няма дъно. Само така микроорганизмите от почвата – бактерии, микроорганизми, мицети, личинки могат да преминават в отпадъка и да го преработват. Компостерът е добре да е на сянка, на тихо място, където няма достъп до деца и животни.

Трябва да опознаем боклука си. Не всичко става за компостиране и това е от жизнено буквално значение за компоста.

Можем да ползваме: обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе и торбички чай, изсъхнали растения и откъснати цветя, слама, кората на дървото, листа, черупки от ядки, семена, развалени и загнили храни, стар хляб, зърно, макаронени изделия, платове и материи с естествен произход, прежда, негланцирана хартия, косми, талаш, тоалетна хартия

Не можем да ползваме: млечни и месни изделия, кокали – те могат да развъдят гризачи, фасове, пепел, въглени, сготвена храна, гланцирана хартия като брошурите от супермаркетите, изкуствени материи.

Какво още трябва да знаем за компоста?

Неприятната миризма е сигурен признак, че нещо в компостирането не е минало добре. Качественият компост узрява за една година, има приятен мирис и консистенция на оборска тор.



Всеки по-едър вид боклук трябва да бъде нарязан на дребно с цел да се улесни разграждането му и по-бързото преминаване в еднородна консистенция. Ако ползваме прежда, не можем да сложим цялото кълбо - трябва да го нарежем.

Боклукът се реди на пластове, никога не се трупа наведнъж, а се нарежда на отделни слоеве.

Правило за нареждане на боклука за компост:

Компостът е изграден от два вида боклук: зелен и кафяв.

Зеленият е богат на азот – той е влажен и гние бързо. Например: Обелките и загнилите зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя от вазата, утайки от кафе, пакетчета от чай.

Кафевият е богат на въглерод – той е по-сух и гние по-бавно, при него е особено важно да бъде надробяван. Например: суха трева и листа, слама, дървесни стърготини, вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки и хартия, черупки от яйца, плат, прежда.

Съотношението е 1:4 – азот към въглерод.

Ако азотосъдържащите са повече – компостът ще замирише и ще е твърде мокър. Ако въглеродосъдържащите са повече – компостът ще изсъхне, микороорганизмите ще умират и процесите в него ще спрат.

Компостът трябва да бъде разбъркван внимателно встрани, като с миксер, не нагоре и надолу веднъж седмично, за да влиза кислород и микроорганизмите, които зависят от него да са живи.

Компостът е зрял между 5-тия и 12-тия месец – той е шуплив, мирише приятно и има наситено кафяв цвят. С него можем да:

Наторим растенията в градината и ливадата по всяко време
Пресадим домашните растения – като добавка към пръстта
Подсилим овошките през пролетта

Не се поколебайте да потърсите начин да направите свой компост, особено ако имате градина и искате еко производство без торове, пестициди и други отрови. Боклукът така или иначе е налице, използвайте го.
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Виж още статии за:   Цветя и градина · Еко ·
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Ти имаш необятна душа и винаги ще има хора, които няма да смеят да се доближат до теб от страх, че могат...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook