Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал и пръв е описал полезните й свойства. Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Представлява дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени и остро назъбени листа. Среща се основно в Австралия, Индонезия, Нова Каледония и Хавайските острови и е добре позната на австралийските аборигени от хилядолетия насам. Коренното население на Австралия е приемало този орех за ценна и дори свещена храна.

Хранителни и здравословни ползи на макадамията

Съществуват 9 вида от това семейство, седем от които са отровни и неядливи. Останалите два обаче, са истински феномен сред ядките, поради наистина високото си съдържание на мононаситени мазнини, изразяващо се в цели 720 калории за 100 грама.Въпреки това, редовната консумация на макадамия може да намали до около 10% мазнините в организма, както и да ни зареди със значително количество белтъчини, фибри, желязо, фосфор, калий, магнезий и витамин B.

Изследвания (Университета в Пенсилвания, САЩ) доказват огромната й значимост в превенцията срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на голямо количество стероли и аминокиселини. Цената на тази ядка е доста висока, но пък ползите и са доказани - специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.

Макадамията е опасна за кучетата храна. В големи количества може сериозно да навреди, затова я дръжте далеч от домашния любимец
Макадамията в козметиката - за зряла и суха кожа

И ако все пак не я харесате на вкус (макар и той да е приятен и да наподобява лешник) или пък ви се стори с твърде неприемлива цена, може да опитате с натуралното масло, извличащо се от сърцевината на ядките. Интересното при него е, че спада към маслата, които са с най-близък състав до човешката кожа – съдържа около 85 % мононенаситени триглицериди, от които над 20% са от типа омега-7 триглицериди, които имат защитно действие върху клетъчната мембрана и са незаменим антиоксидант. Казано по друг начин - ето какво ни осигурява това масло:

Палмитолеиновата киселина (омега-7) съдържаща се в кожата ни и отговорна за младежкия и вид, с възрастта намалява- маслото от макадамия ни осигурява точно нея т.е. намалява ефекта от стареенето

Доказана хидратация и подхранване на кожата, благодарение на неговите влагозадържащи свойства.

Маслото от макадамия е особено приложимо за околоочния контрър, защото наистина е леко и попива без остатък

Оптимален водно-мастен баланс

Хипоалергенно действие

Масажът с него предпазва от стрии- подходящ по време на бременност

Помага при слънчеви изгаряния и белези от рани

Препоръчително при бебешки обриви и млечни корички- не предизвиква дразнене и зачервявания


Макадамията в кулинарията

Както всяка ядка, така и макадамията е най-полезна сурова. Неголямо количество може да слагаме в сутрешното мюсли. Добре се съчетава с белия шоколад, можем да я добавяме и навсякъде, където има филирани ядки за украса. Макадамията може да участва в сурови блокчета с ядки и семена, на ядково мляко или паста.


Защо макадамията е толкова скъпа?

Маслото от австралийски орех заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата. Ще го срещнете в редица лосиони, кремове, маски за коса, както и различни бебешки мазила. Цената й обаче никак не е малка. Макадамията не само, че расте в много отдалечен регион, но се слави като ядката с най-твърдата черупка. Тя е лъскава и кръгла като лешниковата. Дебелината й е 3-4 мм, което за такава малка ядка е наистина много. Много трудно е да извадиш така ценното съдържание - необходима е голяма сила и добра техника, тъй като лъскавата черупка лесно се изплъзва от каквато и да е механична сила. Хора от цял свят "лешникотрошачи" за макадамия - нещо средно между менгеме, инструмент на инквизицията и тирбушон. Самата ядка е много плътно поместена в черупката и това прави разчупването наистина трудно, а колкото повече време отнемат манипулациите покрай нея, толкова по-скъпа е една храна. Но съкровището, което се намира вътре си заслужава усилията.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Първите бръчки - кога и как да започнем съпротивата?
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
· Масло от таману - чиста и спокойна кожа
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Косата и омазняването
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Мием ли косата си правилно?
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· 3 бързи съвета за кожата през зимата
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Орлови нокти
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Вечнозелената мирта
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Следите ли за здравето си?
· Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Сряда
23
Май 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook