Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал и пръв е описал полезните й свойства. Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Представлява дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени и остро назъбени листа. Среща се основно в Австралия, Индонезия, Нова Каледония и Хавайските острови и е добре позната на австралийските аборигени от хилядолетия насам. Коренното население на Австралия е приемало този орех за ценна и дори свещена храна.

Хранителни и здравословни ползи на макадамията

Съществуват 9 вида от това семейство, седем от които са отровни и неядливи. Останалите два обаче, са истински феномен сред ядките, поради наистина високото си съдържание на мононаситени мазнини, изразяващо се в цели 720 калории за 100 грама.Въпреки това, редовната консумация на макадамия може да намали до около 10% мазнините в организма, както и да ни зареди със значително количество белтъчини, фибри, желязо, фосфор, калий, магнезий и витамин B.

Изследвания (Университета в Пенсилвания, САЩ) доказват огромната й значимост в превенцията срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на голямо количество стероли и аминокиселини. Цената на тази ядка е доста висока, но пък ползите и са доказани - специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.

Макадамията е опасна за кучетата храна. В големи количества може сериозно да навреди, затова я дръжте далеч от домашния любимец
Макадамията в козметиката - за зряла и суха кожа

И ако все пак не я харесате на вкус (макар и той да е приятен и да наподобява лешник) или пък ви се стори с твърде неприемлива цена, може да опитате с натуралното масло, извличащо се от сърцевината на ядките. Интересното при него е, че спада към маслата, които са с най-близък състав до човешката кожа – съдържа около 85 % мононенаситени триглицериди, от които над 20% са от типа омега-7 триглицериди, които имат защитно действие върху клетъчната мембрана и са незаменим антиоксидант. Казано по друг начин - ето какво ни осигурява това масло:

Палмитолеиновата киселина (омега-7) съдържаща се в кожата ни и отговорна за младежкия и вид, с възрастта намалява- маслото от макадамия ни осигурява точно нея т.е. намалява ефекта от стареенето

Доказана хидратация и подхранване на кожата, благодарение на неговите влагозадържащи свойства.

Маслото от макадамия е особено приложимо за околоочния контрър, защото наистина е леко и попива без остатък

Оптимален водно-мастен баланс

Хипоалергенно действие

Масажът с него предпазва от стрии- подходящ по време на бременност

Помага при слънчеви изгаряния и белези от рани

Препоръчително при бебешки обриви и млечни корички- не предизвиква дразнене и зачервявания


Макадамията в кулинарията

Както всяка ядка, така и макадамията е най-полезна сурова. Неголямо количество може да слагаме в сутрешното мюсли. Добре се съчетава с белия шоколад, можем да я добавяме и навсякъде, където има филирани ядки за украса. Макадамията може да участва в сурови блокчета с ядки и семена, на ядково мляко или паста.


Защо макадамията е толкова скъпа?

Маслото от австралийски орех заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата. Ще го срещнете в редица лосиони, кремове, маски за коса, както и различни бебешки мазила. Цената й обаче никак не е малка. Макадамията не само, че расте в много отдалечен регион, но се слави като ядката с най-твърдата черупка. Тя е лъскава и кръгла като лешниковата. Дебелината й е 3-4 мм, което за такава малка ядка е наистина много. Много трудно е да извадиш така ценното съдържание - необходима е голяма сила и добра техника, тъй като лъскавата черупка лесно се изплъзва от каквато и да е механична сила. Хора от цял свят "лешникотрошачи" за макадамия - нещо средно между менгеме, инструмент на инквизицията и тирбушон. Самата ядка е много плътно поместена в черупката и това прави разчупването наистина трудно, а колкото повече време отнемат манипулациите покрай нея, толкова по-скъпа е една храна. Но съкровището, което се намира вътре си заслужава усилията.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Първите бръчки - кога и как да започнем съпротивата?
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Тенденции Есен 2019: Victoria Beckham
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Масло от таману - чиста и спокойна кожа
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Събота
17
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook