Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал и пръв е описал полезните й свойства. Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Представлява дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени и остро назъбени листа. Среща се основно в Австралия, Индонезия, Нова Каледония и Хавайските острови и е добре позната на австралийските аборигени от хилядолетия насам. Коренното население на Австралия е приемало този орех за ценна и дори свещена храна.

Хранителни и здравословни ползи на макадамията

Съществуват 9 вида от това семейство, седем от които са отровни и неядливи. Останалите два обаче, са истински феномен сред ядките, поради наистина високото си съдържание на мононаситени мазнини, изразяващо се в цели 720 калории за 100 грама.Въпреки това, редовната консумация на макадамия може да намали до около 10% мазнините в организма, както и да ни зареди със значително количество белтъчини, фибри, желязо, фосфор, калий, магнезий и витамин B.

Изследвания (Университета в Пенсилвания, САЩ) доказват огромната й значимост в превенцията срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на голямо количество стероли и аминокиселини. Цената на тази ядка е доста висока, но пък ползите и са доказани - специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.

Макадамията е опасна за кучетата храна. В големи количества може сериозно да навреди, затова я дръжте далеч от домашния любимец
Макадамията в козметиката - за зряла и суха кожа

И ако все пак не я харесате на вкус (макар и той да е приятен и да наподобява лешник) или пък ви се стори с твърде неприемлива цена, може да опитате с натуралното масло, извличащо се от сърцевината на ядките. Интересното при него е, че спада към маслата, които са с най-близък състав до човешката кожа – съдържа около 85 % мононенаситени триглицериди, от които над 20% са от типа омега-7 триглицериди, които имат защитно действие върху клетъчната мембрана и са незаменим антиоксидант. Казано по друг начин - ето какво ни осигурява това масло:

Палмитолеиновата киселина (омега-7) съдържаща се в кожата ни и отговорна за младежкия и вид, с възрастта намалява- маслото от макадамия ни осигурява точно нея т.е. намалява ефекта от стареенето

Доказана хидратация и подхранване на кожата, благодарение на неговите влагозадържащи свойства.

Маслото от макадамия е особено приложимо за околоочния контрър, защото наистина е леко и попива без остатък

Оптимален водно-мастен баланс

Хипоалергенно действие

Масажът с него предпазва от стрии- подходящ по време на бременност

Помага при слънчеви изгаряния и белези от рани

Препоръчително при бебешки обриви и млечни корички- не предизвиква дразнене и зачервявания


Макадамията в кулинарията

Както всяка ядка, така и макадамията е най-полезна сурова. Неголямо количество може да слагаме в сутрешното мюсли. Добре се съчетава с белия шоколад, можем да я добавяме и навсякъде, където има филирани ядки за украса. Макадамията може да участва в сурови блокчета с ядки и семена, на ядково мляко или паста.


Защо макадамията е толкова скъпа?

Маслото от австралийски орех заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата. Ще го срещнете в редица лосиони, кремове, маски за коса, както и различни бебешки мазила. Цената й обаче никак не е малка. Макадамията не само, че расте в много отдалечен регион, но се слави като ядката с най-твърдата черупка. Тя е лъскава и кръгла като лешниковата. Дебелината й е 3-4 мм, което за такава малка ядка е наистина много. Много трудно е да извадиш така ценното съдържание - необходима е голяма сила и добра техника, тъй като лъскавата черупка лесно се изплъзва от каквато и да е механична сила. Хора от цял свят "лешникотрошачи" за макадамия - нещо средно между менгеме, инструмент на инквизицията и тирбушон. Самата ядка е много плътно поместена в черупката и това прави разчупването наистина трудно, а колкото повече време отнемат манипулациите покрай нея, толкова по-скъпа е една храна. Но съкровището, което се намира вътре си заслужава усилията.

Направи своя избор сега от магазинчето на Хера. Вземи студенопресовани базисни и етерични органични масла. Масла за ароматерапия, основни масла за маски и подхранване на кожата, косата и ноктите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
· Дневен крем за зряла кожа от веган козметиката на Nonique
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Масло от таману - чиста и спокойна кожа
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· 3 бързи съвета за кожата през зимата
· Правила за домашните ни маски
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Идея за подарък: Заблести с естествена красота
· Магнетичен поглед с био молив за очи на Lavera
· Мием ли косата си правилно?
· Остаряването не е само от възрастта
· Идея за подарък: Козметика за коса и кожа с лавандула
· Маслата Zoya goes pretty - разглезваща грижа за кожата и косата
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
· 17 април - Световен ден на болните от хемофилия
Вторник
25
Април 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook