Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи


Срещу остеопороза, анемия и високо кръвно налягане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката, поръсена със сусам...Днес сусамът, който е насъщна храна в Индия, Китай и Арабския свят, е напълно доказан източник на полезни вещества. А сусамовият тахан се води една от най-предпочитаните храни за любителите на здравословното хранене - от захранването на бебетата до остеопорозата в напреднала възраст.

Жътва на сусам в Турция
Годишното световно производство на сусам възлиза на около 4 млн тона. Това е древно растение, изобразявано многобройни пъти върху стенописи в египетски гробници, първите сведения са за около 1600г.пр.Хр. В страните на Изтока то е било отлично средство за подсилване на организма, както и прочут афродизиак. Дошъл от далечна Африка, минал през Египет и Ориента, в Европа той се появява първо във френския двор, затова и името е на френски - „sesame”. България също може да се похвали със собствена реколта, той не е екзотичен за нашите земи.

Малко история и произход на сусама

Сусамът е кичест храст с височина до два метра. Листата му са мъхести и излъчват неповторим аромат по време на цъфтеж. Цветовете са бели или розови. Когато прецъфтят, те се превръщат в шушулки, които са пълни с познатите ни сусамови семенца. За родина на това растение се приема Африка, макар и за първи път то да е споменавано в индийските легенди, в които е било символ на безсмъртието. Към днешна дата, най-много сусам се отглежда в северните части на Африка и по Средиземноморието, в Индия и Китай. У нас като най-големи производители се славят Хасково, Харманли и Ивайловград.

Сусамът е непознат за българските земи до идването на османските турци през XIV век. Тогава се появява сусамовият тахан, получен на междинен етап от производството на сусамовото масло. До началото на XIX век сусамът е набирал все по-голяма популярност, като се е отглеждал почти навсякъде на юг от Стара планина.



По-късно е изместен от слънчогледа и през втората половина на XX век изчезва почти напълно от българската трапеза. В последните години, обаче този продукт определено възвръща позициите си, поради наличието на достатъчно полезни вещества в него и доказаното му лечебно действие.


Състав на сусама

Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а сусамовият тахан съдържа по-голямо количество белтъчини от тези в сиренето и соята.
Сусамът е богат на антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Откроява се с високо съдържание на желязо и витамин Е, както и витамини от групата B. В състава му влизат още калций, магнезий, манган, мед и цинк. Само около 35 грама сусам дневно ни осигуряват над 75% от ежедневната ни „порция” мед и над 35% от нужния ни калций. Не бива да забравяме и факта, че сусамът съдържа две уникални и незаменими съставки- сезамин и сезамолин, които имат способността да понижават нивата на холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът също така предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Полезни свойства на сусама

Само една супена лъжица сусам дневно ви прави по-енергични и засилва имунната ви система, поради високото съдържание на витамини и минерали

Притежава способността да подобрява метаболизма

Фитостеролите намаляват нивата на лошия холестерол, както и риска от някои туморни образувания

Желязото в него пък е от особено значение за анемично болните

Калцият и цинкът са незаменими за костната система, при лечение на остеопороза и ПМС, затова сусамът е много препоръчван при жени в менопауза

Магнезият помага при високо кръвно налягане, мигрена и астма, подобрява съня;

Медта е помощно средство при артритни заболявания, осигурява добро състояние на костите, ставите и кръвоносните съдове;

Сезаминът е известен със своите противоракови свойства;

Освен за костната система, сусамът е препоръчван и за здрави нокти и коса;

Подходящ е и при различни неврологични състояния.

Сусамът у нас се използва при приготвянето на хлябове, кексове, различни видове сладки, сусамова тахан халва и други. В ориенталската кухня обаче той е и солено-кисела подправка за сосове и салати, зеленчукови и месни ястия.

За да е наистина полезен сусамът, той трябва да се консумира небелен, защото повечето от полезните му съставки се крият именно в обвивката. Когато купуваме тахан, също трябва да следим, дали е от белен или небелен сусам - т.е. дали и люспиците са били смлени. Другото условие е да се яде суров - на поръски на салати, в мюслито или като тахан. Прекрасният аромат на сусама се отключва при печенето му на сух тиган, ако държите на по-добрия вкус, а не толкова на здравословните ползи. И последно - добре е сусамът да се дъвче бавно и добре, в противен случай остава неусвоим - обвивката му не е устойчива, колкото на лененото семе, но е доста твърда, а зрънцата са твърде дребни.

Освен всичко изброено до тук, е хубаво да знаем и, че съществува сусамово мляко, което пълноценно може да замести кравето, ако имате непоносимост към лактоза. И ако сте сред онези, които изобщо не обичат да пият витамини на хапчета или да забъркват сложни билкови отвари, това е вашето лекарство. Една лъжица небелен сусам дневно в купичка кисело мляко, например, не ви коства абсолютно нищо. Равни части сусамов тахан и мед всяка сутрин на гладно, пък са особено полезни за стомаха. А резултата- гарантирано сами ще го усетите!

Прочети още: Как да си направим ядково мляко от сусам или бадеми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Понеделник
21
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook