Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи


Срещу остеопороза, анемия и високо кръвно налягане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката, поръсена със сусам...Днес сусамът, който е насъщна храна в Индия, Китай и Арабския свят, е напълно доказан източник на полезни вещества. А сусамовият тахан се води една от най-предпочитаните храни за любителите на здравословното хранене - от захранването на бебетата до остеопорозата в напреднала възраст.

Жътва на сусам в Турция
Годишното световно производство на сусам възлиза на около 4 млн тона. Това е древно растение, изобразявано многобройни пъти върху стенописи в египетски гробници, първите сведения са за около 1600г.пр.Хр. В страните на Изтока то е било отлично средство за подсилване на организма, както и прочут афродизиак. Дошъл от далечна Африка, минал през Египет и Ориента, в Европа той се появява първо във френския двор, затова и името е на френски - „sesame”. България също може да се похвали със собствена реколта, той не е екзотичен за нашите земи.

Малко история и произход на сусама

Сусамът е кичест храст с височина до два метра. Листата му са мъхести и излъчват неповторим аромат по време на цъфтеж. Цветовете са бели или розови. Когато прецъфтят, те се превръщат в шушулки, които са пълни с познатите ни сусамови семенца. За родина на това растение се приема Африка, макар и за първи път то да е споменавано в индийските легенди, в които е било символ на безсмъртието. Към днешна дата, най-много сусам се отглежда в северните части на Африка и по Средиземноморието, в Индия и Китай. У нас като най-големи производители се славят Хасково, Харманли и Ивайловград.

Сусамът е непознат за българските земи до идването на османските турци през XIV век. Тогава се появява сусамовият тахан, получен на междинен етап от производството на сусамовото масло. До началото на XIX век сусамът е набирал все по-голяма популярност, като се е отглеждал почти навсякъде на юг от Стара планина.



По-късно е изместен от слънчогледа и през втората половина на XX век изчезва почти напълно от българската трапеза. В последните години, обаче този продукт определено възвръща позициите си, поради наличието на достатъчно полезни вещества в него и доказаното му лечебно действие.


Състав на сусама

Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а сусамовият тахан съдържа по-голямо количество белтъчини от тези в сиренето и соята.
Сусамът е богат на антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Откроява се с високо съдържание на желязо и витамин Е, както и витамини от групата B. В състава му влизат още калций, магнезий, манган, мед и цинк. Само около 35 грама сусам дневно ни осигуряват над 75% от ежедневната ни „порция” мед и над 35% от нужния ни калций. Не бива да забравяме и факта, че сусамът съдържа две уникални и незаменими съставки- сезамин и сезамолин, които имат способността да понижават нивата на холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът също така предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Полезни свойства на сусама

Само една супена лъжица сусам дневно ви прави по-енергични и засилва имунната ви система, поради високото съдържание на витамини и минерали

Притежава способността да подобрява метаболизма

Фитостеролите намаляват нивата на лошия холестерол, както и риска от някои туморни образувания

Желязото в него пък е от особено значение за анемично болните

Калцият и цинкът са незаменими за костната система, при лечение на остеопороза и ПМС, затова сусамът е много препоръчван при жени в менопауза

Магнезият помага при високо кръвно налягане, мигрена и астма, подобрява съня;

Медта е помощно средство при артритни заболявания, осигурява добро състояние на костите, ставите и кръвоносните съдове;

Сезаминът е известен със своите противоракови свойства;

Освен за костната система, сусамът е препоръчван и за здрави нокти и коса;

Подходящ е и при различни неврологични състояния.

Сусамът у нас се използва при приготвянето на хлябове, кексове, различни видове сладки, сусамова тахан халва и други. В ориенталската кухня обаче той е и солено-кисела подправка за сосове и салати, зеленчукови и месни ястия.

За да е наистина полезен сусамът, той трябва да се консумира небелен, защото повечето от полезните му съставки се крият именно в обвивката. Когато купуваме тахан, също трябва да следим, дали е от белен или небелен сусам - т.е. дали и люспиците са били смлени. Другото условие е да се яде суров - на поръски на салати, в мюслито или като тахан. Прекрасният аромат на сусама се отключва при печенето му на сух тиган, ако държите на по-добрия вкус, а не толкова на здравословните ползи. И последно - добре е сусамът да се дъвче бавно и добре, в противен случай остава неусвоим - обвивката му не е устойчива, колкото на лененото семе, но е доста твърда, а зрънцата са твърде дребни.

Освен всичко изброено до тук, е хубаво да знаем и, че съществува сусамово мляко, което пълноценно може да замести кравето, ако имате непоносимост към лактоза. И ако сте сред онези, които изобщо не обичат да пият витамини на хапчета или да забъркват сложни билкови отвари, това е вашето лекарство. Една лъжица небелен сусам дневно в купичка кисело мляко, например, не ви коства абсолютно нищо. Равни части сусамов тахан и мед всяка сутрин на гладно, пък са особено полезни за стомаха. А резултата- гарантирано сами ще го усетите!

Прочети още: Как да си направим ядково мляко от сусам или бадеми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Самотата
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook