Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото


и една опасност за здравето, която той крие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления фасул и граха, рецептите с него са значително малко за такава стара храна, позната на човечеството от праисторията. А често ще срещнете изрични забрани да се яде бакла или поне да сме крайно предпазливи. Защото тя може да се окаже смъртоносна за някои хора. Каква е тази мистерия около баклата?

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 г. пр. Хр. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. Баклата има и кулинарна традиция в Латинска Америка, където е обичана пържена и солена.

Защо баклата може да е опасна?

Първи предупреждения за опасност от консумиране на бакла идват от един именит древен учен – Питагор. Той строго забранявал учениците му да ядат бакла, да се докосват до растението и дори ги заклевал да не разкриват причината. Баклата била натоварена с толкова отрицателна слава, че когато се гласувало в агората (древногръцкото градско събрание), с бобчетата на баклата, които в зрял вид стават черни, се гласувало "против", а с бобчетата на зрелия фасул – "за". Следват векове спекулации защо Питагор така стриктно е забранявал баклата.

През 1906 г. австрийският педиатър Пирке за пръв път въвежда термина "алергии". Как и защо една храна, насекомо, растение или животно влияят на даден организъм по-зле, отколкото на друг и дори може да застраши живота му. Така излизат най-разпространените и досега алергии – сенната, например. До този момент е установено, че значителен брой хора, особено мъже, след ядене на бакла развиват мистериозно заболяване и умират бързо.

Така учени в средата на 20 век правят връзката, че е възможно да има нещо в баклата, което да предизвиква тежка реакция. И го намират. Липсващият кръвен ензим в някои хора - глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, затруднява кръвния синтез и може да доведе до тежка алергична реакция, която намира израз в агресивна хемолитична анемия, наричана още фавизъм (по името на баклата от англ. език - fava bean). Статистиката показва, че ензимът липсва при повече момчета, отколкото момичета, липсата се предава се от майка на дете, ако през бременността тя е консумирала бакла, вдишала полени или е пила мляко на животни, хранени с бакла като фураж. От фавизъм страдат около 100 000 000 души, предимно в Средиземноморието, като лечението е много тежко и продължително.

Състав и ползи на баклата.


От всички бобови зърнени култури баклата е с най-малки площи на оглеждане. Предпочитат я защото става най-рано от всички и е един от първите зеленчуци за готвене изобщо. Баклата е богата на растителни протеини, повече от граха, лещата и зрелия фасул, но технологията й е по-трудоемка. Една чаша бакла на ден дава 1/3 от нужите за желязо, а в нея още можем да открием витамин В1 и В2, фибри, още цинк и фосфор.



Как да приготвим бакла?

Баклата расте на големи шушулки, които са и доста трудни за отваряне. Когато е съвсем, съвсем прясна, можем да я готвим като зеления фасул, но шушулките узряват много бързо и бобчетата правят дебела ципа. Хубава бакла е със ярко зелен цвят на шушулките, те са твърди и при натиск пукат чак.

Обработката не е лесна: Махнете връхчето с нож и натиснете, за да се разтвори шушулката. Ще се наложи добре да натиснете. Бобчетата са по-едри от обикновения зрял фасул и имат дебела ципа.

В голяма тенджера загрейте вода да кипне и изсипете малки количества бакла. Когато бобчетата се набръчкат, ги извадете, изчакайте да се охладят и махнете ципата, която вече се отделя по-често. Бобчетата вече могат да се правят по три начина:

Да ги оставите да изсъхнат – като зрелия фасул

Да ги замразите за зимата

Да ги сготвите директно


С повишено внимание!

Когато за пръв път опитвате или давате на дете бакла, хапнете съвсем малко количество и следете за следните признаци: температура, главоболие, отпадналост, повръщане. Незабавно потърсете медицинска помощ и кажете на медиците, че сте яли бакла. Ако всичко е наред, може да опитате някоя от вкусните рецепти с бакла

Рецепти с бакла.

Отнема време да се обработи, но баклата е всъщност вкусна във всички традиционни рецепти с бобови и варива. Изсушената бакла преди готвене, подобно на нахута, трябва да бъде накисната за една нощ, набъбва значително.


Салата с бакла, сурова шунка и козе сирене

На всякакви салата, като замяна на салатния боб, тук тя носи подчертано средиземноморски вкус - със сирена, босилек, розмарин, суровопушена шунка, тофу.

Супа с бакла, подобна на супата от зелен боб. Крем супа, носи подправки като пресен розмарин в малко количество.

Яхния с бакла и други бобови, особено грах и нахут, картофи и червен пипер. Агнешкото е добра компания за баклата.


На пастет (дип) с авокадо, магданоз, зехтин и лайм.

Учудващо е защо въпреки фавизма, баклата е любима храна в една много популярна кухня и векове наред след Питагор, тя продължава да се яде по същите земи. Това е може би защото вкусът й е наистина много добър.
Коментари
2016-05-17 #3
Венета
Яла съм бакла като малка. Баба я готвеще. За съжаление бях 5-6 годишно и не помня как я приготвяше. Много я харесах. От тогава не съм яла често. Сега имам внуци. Реших да потърся рецепта в Интернет - но попаднах на противоречиви мнения за баклата. Вкусът и е много приятен и с чесън, кисело мляко, а може и копър става много вкусна.
2016-04-21 #2
Десислава Ив. Симеонова
Много вкусен зеленчук! Заедно с бамята, белите череши и гроздето перла са част от детството ми в Паскалевец. Ние хапваме бакла предимно в ледена пролетна/лятна супа (с чесънче и копър). Благодаря за статията, Мария.
2016-04-21 #1
нели
Няма начин да ям говен боб .Като дете ядяхме бобчетата сурови , но сготвен си променя вкуса и е гаден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Вместо трупане на негативизъм в една връзка - нека разговаряме
Във всяка връзка има проблеми, неизбежно е. Много от нас се измъкват от отговорност, казвайки „просто...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook