Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото


и една опасност за здравето, която той крие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления фасул и граха, рецептите с него са значително малко за такава стара храна, позната на човечеството от праисторията. А често ще срещнете изрични забрани да се яде бакла или поне да сме крайно предпазливи. Защото тя може да се окаже смъртоносна за някои хора. Каква е тази мистерия около баклата?

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 г. пр. Хр. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. Баклата има и кулинарна традиция в Латинска Америка, където е обичана пържена и солена.

Защо баклата може да е опасна?

Първи предупреждения за опасност от консумиране на бакла идват от един именит древен учен – Питагор. Той строго забранявал учениците му да ядат бакла, да се докосват до растението и дори ги заклевал да не разкриват причината. Баклата била натоварена с толкова отрицателна слава, че когато се гласувало в агората (древногръцкото градско събрание), с бобчетата на баклата, които в зрял вид стават черни, се гласувало "против", а с бобчетата на зрелия фасул – "за". Следват векове спекулации защо Питагор така стриктно е забранявал баклата.

През 1906 г. австрийският педиатър Пирке за пръв път въвежда термина "алергии". Как и защо една храна, насекомо, растение или животно влияят на даден организъм по-зле, отколкото на друг и дори може да застраши живота му. Така излизат най-разпространените и досега алергии – сенната, например. До този момент е установено, че значителен брой хора, особено мъже, след ядене на бакла развиват мистериозно заболяване и умират бързо.

Така учени в средата на 20 век правят връзката, че е възможно да има нещо в баклата, което да предизвиква тежка реакция. И го намират. Липсващият кръвен ензим в някои хора - глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, затруднява кръвния синтез и може да доведе до тежка алергична реакция, която намира израз в агресивна хемолитична анемия, наричана още фавизъм (по името на баклата от англ. език - fava bean). Статистиката показва, че ензимът липсва при повече момчета, отколкото момичета, липсата се предава се от майка на дете, ако през бременността тя е консумирала бакла, вдишала полени или е пила мляко на животни, хранени с бакла като фураж. От фавизъм страдат около 100 000 000 души, предимно в Средиземноморието, като лечението е много тежко и продължително.

Състав и ползи на баклата.


От всички бобови зърнени култури баклата е с най-малки площи на оглеждане. Предпочитат я защото става най-рано от всички и е един от първите зеленчуци за готвене изобщо. Баклата е богата на растителни протеини, повече от граха, лещата и зрелия фасул, но технологията й е по-трудоемка. Една чаша бакла на ден дава 1/3 от нужите за желязо, а в нея още можем да открием витамин В1 и В2, фибри, още цинк и фосфор.



Как да приготвим бакла?

Баклата расте на големи шушулки, които са и доста трудни за отваряне. Когато е съвсем, съвсем прясна, можем да я готвим като зеления фасул, но шушулките узряват много бързо и бобчетата правят дебела ципа. Хубава бакла е със ярко зелен цвят на шушулките, те са твърди и при натиск пукат чак.

Обработката не е лесна: Махнете връхчето с нож и натиснете, за да се разтвори шушулката. Ще се наложи добре да натиснете. Бобчетата са по-едри от обикновения зрял фасул и имат дебела ципа.

В голяма тенджера загрейте вода да кипне и изсипете малки количества бакла. Когато бобчетата се набръчкат, ги извадете, изчакайте да се охладят и махнете ципата, която вече се отделя по-често. Бобчетата вече могат да се правят по три начина:

Да ги оставите да изсъхнат – като зрелия фасул

Да ги замразите за зимата

Да ги сготвите директно


С повишено внимание!

Когато за пръв път опитвате или давате на дете бакла, хапнете съвсем малко количество и следете за следните признаци: температура, главоболие, отпадналост, повръщане. Незабавно потърсете медицинска помощ и кажете на медиците, че сте яли бакла. Ако всичко е наред, може да опитате някоя от вкусните рецепти с бакла

Рецепти с бакла.

Отнема време да се обработи, но баклата е всъщност вкусна във всички традиционни рецепти с бобови и варива. Изсушената бакла преди готвене, подобно на нахута, трябва да бъде накисната за една нощ, набъбва значително.


Салата с бакла, сурова шунка и козе сирене

На всякакви салата, като замяна на салатния боб, тук тя носи подчертано средиземноморски вкус - със сирена, босилек, розмарин, суровопушена шунка, тофу.

Супа с бакла, подобна на супата от зелен боб. Крем супа, носи подправки като пресен розмарин в малко количество.

Яхния с бакла и други бобови, особено грах и нахут, картофи и червен пипер. Агнешкото е добра компания за баклата.


На пастет (дип) с авокадо, магданоз, зехтин и лайм.

Учудващо е защо въпреки фавизма, баклата е любима храна в една много популярна кухня и векове наред след Питагор, тя продължава да се яде по същите земи. Това е може би защото вкусът й е наистина много добър.
Коментари
2020-04-17 #4
Момчил
@Нели,

За пръв път в живота си чувам някой да яде суров боб.
Не виждам нищо човешко в това
2016-05-17 #3
Венета
Яла съм бакла като малка. Баба я готвеще. За съжаление бях 5-6 годишно и не помня как я приготвяше. Много я харесах. От тогава не съм яла често. Сега имам внуци. Реших да потърся рецепта в Интернет - но попаднах на противоречиви мнения за баклата. Вкусът и е много приятен и с чесън, кисело мляко, а може и копър става много вкусна.
2016-04-21 #2
Десислава Ив. Симеонова
Много вкусен зеленчук! Заедно с бамята, белите череши и гроздето перла са част от детството ми в Паскалевец. Ние хапваме бакла предимно в ледена пролетна/лятна супа (с чесънче и копър). Благодаря за статията, Мария.
2016-04-21 #1
нели
Няма начин да ям говен боб .Като дете ядяхме бобчетата сурови , но сготвен си променя вкуса и е гаден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook