Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото


и една опасност за здравето, която той крие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления фасул и граха, рецептите с него са значително малко за такава стара храна, позната на човечеството от праисторията. А често ще срещнете изрични забрани да се яде бакла или поне да сме крайно предпазливи. Защото тя може да се окаже смъртоносна за някои хора. Каква е тази мистерия около баклата?

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 г. пр. Хр. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. Баклата има и кулинарна традиция в Латинска Америка, където е обичана пържена и солена.

Защо баклата може да е опасна?

Първи предупреждения за опасност от консумиране на бакла идват от един именит древен учен – Питагор. Той строго забранявал учениците му да ядат бакла, да се докосват до растението и дори ги заклевал да не разкриват причината. Баклата била натоварена с толкова отрицателна слава, че когато се гласувало в агората (древногръцкото градско събрание), с бобчетата на баклата, които в зрял вид стават черни, се гласувало "против", а с бобчетата на зрелия фасул – "за". Следват векове спекулации защо Питагор така стриктно е забранявал баклата.

През 1906 г. австрийският педиатър Пирке за пръв път въвежда термина "алергии". Как и защо една храна, насекомо, растение или животно влияят на даден организъм по-зле, отколкото на друг и дори може да застраши живота му. Така излизат най-разпространените и досега алергии – сенната, например. До този момент е установено, че значителен брой хора, особено мъже, след ядене на бакла развиват мистериозно заболяване и умират бързо.

Така учени в средата на 20 век правят връзката, че е възможно да има нещо в баклата, което да предизвиква тежка реакция. И го намират. Липсващият кръвен ензим в някои хора - глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, затруднява кръвния синтез и може да доведе до тежка алергична реакция, която намира израз в агресивна хемолитична анемия, наричана още фавизъм (по името на баклата от англ. език - fava bean). Статистиката показва, че ензимът липсва при повече момчета, отколкото момичета, липсата се предава се от майка на дете, ако през бременността тя е консумирала бакла, вдишала полени или е пила мляко на животни, хранени с бакла като фураж. От фавизъм страдат около 100 000 000 души, предимно в Средиземноморието, като лечението е много тежко и продължително.

Състав и ползи на баклата.


От всички бобови зърнени култури баклата е с най-малки площи на оглеждане. Предпочитат я защото става най-рано от всички и е един от първите зеленчуци за готвене изобщо. Баклата е богата на растителни протеини, повече от граха, лещата и зрелия фасул, но технологията й е по-трудоемка. Една чаша бакла на ден дава 1/3 от нужите за желязо, а в нея още можем да открием витамин В1 и В2, фибри, още цинк и фосфор.



Как да приготвим бакла?

Баклата расте на големи шушулки, които са и доста трудни за отваряне. Когато е съвсем, съвсем прясна, можем да я готвим като зеления фасул, но шушулките узряват много бързо и бобчетата правят дебела ципа. Хубава бакла е със ярко зелен цвят на шушулките, те са твърди и при натиск пукат чак.

Обработката не е лесна: Махнете връхчето с нож и натиснете, за да се разтвори шушулката. Ще се наложи добре да натиснете. Бобчетата са по-едри от обикновения зрял фасул и имат дебела ципа.

В голяма тенджера загрейте вода да кипне и изсипете малки количества бакла. Когато бобчетата се набръчкат, ги извадете, изчакайте да се охладят и махнете ципата, която вече се отделя по-често. Бобчетата вече могат да се правят по три начина:

Да ги оставите да изсъхнат – като зрелия фасул

Да ги замразите за зимата

Да ги сготвите директно


С повишено внимание!

Когато за пръв път опитвате или давате на дете бакла, хапнете съвсем малко количество и следете за следните признаци: температура, главоболие, отпадналост, повръщане. Незабавно потърсете медицинска помощ и кажете на медиците, че сте яли бакла. Ако всичко е наред, може да опитате някоя от вкусните рецепти с бакла

Рецепти с бакла.

Отнема време да се обработи, но баклата е всъщност вкусна във всички традиционни рецепти с бобови и варива. Изсушената бакла преди готвене, подобно на нахута, трябва да бъде накисната за една нощ, набъбва значително.


Салата с бакла, сурова шунка и козе сирене

На всякакви салата, като замяна на салатния боб, тук тя носи подчертано средиземноморски вкус - със сирена, босилек, розмарин, суровопушена шунка, тофу.

Супа с бакла, подобна на супата от зелен боб. Крем супа, носи подправки като пресен розмарин в малко количество.

Яхния с бакла и други бобови, особено грах и нахут, картофи и червен пипер. Агнешкото е добра компания за баклата.


На пастет (дип) с авокадо, магданоз, зехтин и лайм.

Учудващо е защо въпреки фавизма, баклата е любима храна в една много популярна кухня и векове наред след Питагор, тя продължава да се яде по същите земи. Това е може би защото вкусът й е наистина много добър.
Коментари
2016-05-17 #3
Венета
Яла съм бакла като малка. Баба я готвеще. За съжаление бях 5-6 годишно и не помня как я приготвяше. Много я харесах. От тогава не съм яла често. Сега имам внуци. Реших да потърся рецепта в Интернет - но попаднах на противоречиви мнения за баклата. Вкусът и е много приятен и с чесън, кисело мляко, а може и копър става много вкусна.
2016-04-21 #2
Десислава Ив. Симеонова
Много вкусен зеленчук! Заедно с бамята, белите череши и гроздето перла са част от детството ми в Паскалевец. Ние хапваме бакла предимно в ледена пролетна/лятна супа (с чесънче и копър). Благодаря за статията, Мария.
2016-04-21 #1
нели
Няма начин да ям говен боб .Като дете ядяхме бобчетата сурови , но сготвен си променя вкуса и е гаден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Сряда
22
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook