Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото


и една опасност за здравето, която той крие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления фасул и граха, рецептите с него са значително малко за такава стара храна, позната на човечеството от праисторията. А често ще срещнете изрични забрани да се яде бакла или поне да сме крайно предпазливи. Защото тя може да се окаже смъртоносна за някои хора. Каква е тази мистерия около баклата?

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 г. пр. Хр. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. Баклата има и кулинарна традиция в Латинска Америка, където е обичана пържена и солена.

Защо баклата може да е опасна?

Първи предупреждения за опасност от консумиране на бакла идват от един именит древен учен – Питагор. Той строго забранявал учениците му да ядат бакла, да се докосват до растението и дори ги заклевал да не разкриват причината. Баклата била натоварена с толкова отрицателна слава, че когато се гласувало в агората (древногръцкото градско събрание), с бобчетата на баклата, които в зрял вид стават черни, се гласувало "против", а с бобчетата на зрелия фасул – "за". Следват векове спекулации защо Питагор така стриктно е забранявал баклата.

През 1906 г. австрийският педиатър Пирке за пръв път въвежда термина "алергии". Как и защо една храна, насекомо, растение или животно влияят на даден организъм по-зле, отколкото на друг и дори може да застраши живота му. Така излизат най-разпространените и досега алергии – сенната, например. До този момент е установено, че значителен брой хора, особено мъже, след ядене на бакла развиват мистериозно заболяване и умират бързо.

Така учени в средата на 20 век правят връзката, че е възможно да има нещо в баклата, което да предизвиква тежка реакция. И го намират. Липсващият кръвен ензим в някои хора - глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, затруднява кръвния синтез и може да доведе до тежка алергична реакция, която намира израз в агресивна хемолитична анемия, наричана още фавизъм (по името на баклата от англ. език - fava bean). Статистиката показва, че ензимът липсва при повече момчета, отколкото момичета, липсата се предава се от майка на дете, ако през бременността тя е консумирала бакла, вдишала полени или е пила мляко на животни, хранени с бакла като фураж. От фавизъм страдат около 100 000 000 души, предимно в Средиземноморието, като лечението е много тежко и продължително.

Състав и ползи на баклата.


От всички бобови зърнени култури баклата е с най-малки площи на оглеждане. Предпочитат я защото става най-рано от всички и е един от първите зеленчуци за готвене изобщо. Баклата е богата на растителни протеини, повече от граха, лещата и зрелия фасул, но технологията й е по-трудоемка. Една чаша бакла на ден дава 1/3 от нужите за желязо, а в нея още можем да открием витамин В1 и В2, фибри, още цинк и фосфор.



Как да приготвим бакла?

Баклата расте на големи шушулки, които са и доста трудни за отваряне. Когато е съвсем, съвсем прясна, можем да я готвим като зеления фасул, но шушулките узряват много бързо и бобчетата правят дебела ципа. Хубава бакла е със ярко зелен цвят на шушулките, те са твърди и при натиск пукат чак.

Обработката не е лесна: Махнете връхчето с нож и натиснете, за да се разтвори шушулката. Ще се наложи добре да натиснете. Бобчетата са по-едри от обикновения зрял фасул и имат дебела ципа.

В голяма тенджера загрейте вода да кипне и изсипете малки количества бакла. Когато бобчетата се набръчкат, ги извадете, изчакайте да се охладят и махнете ципата, която вече се отделя по-често. Бобчетата вече могат да се правят по три начина:

Да ги оставите да изсъхнат – като зрелия фасул

Да ги замразите за зимата

Да ги сготвите директно


С повишено внимание!

Когато за пръв път опитвате или давате на дете бакла, хапнете съвсем малко количество и следете за следните признаци: температура, главоболие, отпадналост, повръщане. Незабавно потърсете медицинска помощ и кажете на медиците, че сте яли бакла. Ако всичко е наред, може да опитате някоя от вкусните рецепти с бакла

Рецепти с бакла.

Отнема време да се обработи, но баклата е всъщност вкусна във всички традиционни рецепти с бобови и варива. Изсушената бакла преди готвене, подобно на нахута, трябва да бъде накисната за една нощ, набъбва значително.


Салата с бакла, сурова шунка и козе сирене

На всякакви салата, като замяна на салатния боб, тук тя носи подчертано средиземноморски вкус - със сирена, босилек, розмарин, суровопушена шунка, тофу.

Супа с бакла, подобна на супата от зелен боб. Крем супа, носи подправки като пресен розмарин в малко количество.

Яхния с бакла и други бобови, особено грах и нахут, картофи и червен пипер. Агнешкото е добра компания за баклата.


На пастет (дип) с авокадо, магданоз, зехтин и лайм.

Учудващо е защо въпреки фавизма, баклата е любима храна в една много популярна кухня и векове наред след Питагор, тя продължава да се яде по същите земи. Това е може би защото вкусът й е наистина много добър.
Коментари
2016-05-17 #3
Венета
Яла съм бакла като малка. Баба я готвеще. За съжаление бях 5-6 годишно и не помня как я приготвяше. Много я харесах. От тогава не съм яла често. Сега имам внуци. Реших да потърся рецепта в Интернет - но попаднах на противоречиви мнения за баклата. Вкусът и е много приятен и с чесън, кисело мляко, а може и копър става много вкусна.
2016-04-21 #2
Десислава Ив. Симеонова
Много вкусен зеленчук! Заедно с бамята, белите череши и гроздето перла са част от детството ми в Паскалевец. Ние хапваме бакла предимно в ледена пролетна/лятна супа (с чесънче и копър). Благодаря за статията, Мария.
2016-04-21 #1
нели
Няма начин да ям говен боб .Като дете ядяхме бобчетата сурови , но сготвен си променя вкуса и е гаден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Сряда
11
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook