Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не е необходимо да припомняме за нейната живителна сила, за това, че организмите ни, а и природата са съставени основно от вода, както и колко важна е консумацията ѝ за нашето здраве. Това са все теми, за които слушаме от ранните ученически години, та чак до днес.

До съвсем скоро на нас като потребители ни беше известна единствено питейната вода от водопроводната мрежа, минералната вода, извираща от няколкото легендарни градски чешми, плюс няколко по-популярни марки бутилирана минерална вода. И изведнъж, хоп, на пазара се появиха не само десетки нови търговски марки, но и различни категории бутилирана вода – изворна, трапезна, минерална, натурална и каква ли още не. В цялото това широко многообразие е много трудно човек да направи адекватен избор без предварително да се е поинтересувал по темата.

Какво знаем за бутилираната вода - минерална, изворна и трапезна?

Минералната вода, както подсказва и името й, се добива дълбоко от естествени минерални извори чрез специално създадени за целта сондажи. Най-известните находища на минерална вода в нашата страна се намират в Девин, Горна и Долна Баня, Велингра и Хисар. Водата се извлича от дълбоките земни пластове и е изключително богата на редица минерални вещества – натрий, калий, флуор и пр. Тези ѝ качества я правят подходяща за консумация при специфични заболявания – например остеопороза и проблеми със зъбите, заради наличието на флуор в нея. Трябва да се има предвид обаче, че и минералната вода, както много други здравословни продукти, също е нож с две остриета. Прекалено честата ѝ консумация може да насити организма с минерали и да затрудни бъбреците, поради специфичната ѝ преработка. Затова е препоръчително, различните марки минерални води да се сменят или най-малкото да се редуват с изворна, трапезна или просто чешмяна вода.

Минерална вода за красота

Изворната вода на свой ред произхожда от подземен воден обект и се добива чрез естествени изворни сондажи. За разлика от минералната вода, изворната съдържа много по-малко минерали. Това означава, че може да се приема свободно и неограничено от всички, без опасения за здравето. Изворната вода е особено подходяща за бебета и деца до 3 години, тъй като организмите им трудно преработват богатите на минерални вещества води, а питейната вода от водопреносната мрежа е прекалено наситена с хлор и често със съмнително качество, за да си позволим да я даваме без да е предварително преварена. Освен всичко изворната вода е и екологично чиста поради факта, че идва от естествени находища, най-често в планински райони.

Филтрирате ли водата?

Трапезната вода произхожда от наземен или подземен източник, или директно от водопроводната мрежа, но е обработена така, че да съответства на нормите за качество на водата, предназначена за питейни и битови цели. Основната разлика от минералните и изворните води е, че докато те са абсолютно естествени и необработени, то трапезната вода винаги подлежи на обработка. Обработката обикновено включва филтриране, обогатяване с минерали или пък деминерализация. Тя в никакъв случай, не може да се нарече по-добра или по-лоша. Трапезната вода е просто един изкуствен продукт, пригоден за масова употреба.



Наред с трите вида – минерална, изворна и трапезна, е съвсем уместно да споменем дестилираната вода. Поради това, че при процеса на дестилация, тази вода бива лишена от съдържанието на каквито и да било минерали, употребата ѝ, освен за строго специфични медицински състояния, не се препоръчва. Ползите и опасностите от консумацията на дестилирана вода са обект на много спорове, а по въпроса може да бъде писано и говорено с часове.

Как да изберем подходяща за нас бутилирана вода

При избора на вода, независимо дали минерална, изворна или трапезна, е добре да следим за няколко основни показателя, всеки един от които трябва да е означен на етикета на продукта:

Минерализация на водата – този показател дава информация за наситеността на водата с минерали. Съществуват три категории води: с много ниска минерализация (до 50 мг/л), с ниска минерализация (до 500 мг/л) и с висока минерализация (над 1500 мг/л). Минерализацията на водата задължително се изписва на етикета на бутилката. Важно е да се отбележи, че водите с много ниска минерализация могат да се консумират без ограничения и непрестанно, докато тези с по-висока минерализация, задължително трябва да се редуват с други, ниско минерализирани води. За децата важат още по-строги мерки. Детската вода не трябва да бъде с минерализация над 120 мг/л и съдържание на натрий над 20 мг/л.

Алкалност на водата – както се досещате и тук важи скалата за измерване на киселиността със стойности от 0 до 14, като вода с pH 7 се счита за неутрална, под 7 – за киселинна, а над 7 – за алкална. Оптималната стойност на pH, що се касае до водата, е в интервала 7-8. Този показател има връзка с алкално-киселинния баланс в организма и съответно с оптималното усвояване на минералите.

Съдържание на натрий – съдържанието на натрий е важно за хората с проблеми с кръвното налягане и задържането на течности, затова тези, които са на специален диетичен режим с ниско съдържание на натрий, трябва да избират вода с натриеви йони не повече от 20 мг/л.

Децата и водата

Съдържание на флуор – максималното количество флуориди, което може да се съдържа във водата е 1.5 мг/л. Вода със съдържание над допустимите стойности трябва задължително да има изписан на етикета следния обозначителен текст: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. Не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст“. Причината за толкова сериозния контрол по отношение на флуора е, че той за съжаление, не може да бъде регулиран и изхвърлян адекватно от организма. Това означава, че в по-високи количества се натрупва в организма и причинява неприятни симптоми на токсикация.

Мястото на бутилиране – най-добър е вариантът, в който бутилирането се случва съвсем близко до самия питеен извор. По този начин се запазват максимално качествата и безопасността на водата.

Как да се спасим от дехидратация?

Коя е най-добрата вода е въпрос, на който трудно можем да дадем еднозначен и категоричен отговор. Нищо не пречи да сме запознати със свойствата на различните видове питейна вода, за да съобразим консумацията им със специфичните потребности на нашия организъм. Един добър съвет би била чак тогава да редуваме определени видове вода, според личните ни нуждки. Едва тогава можем да бъдем сигурни, че даваме най-доброто на нашето тяло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да се справим със задържането на вода в организма?
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook