Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen


И две авторски веган рецепти, специално за читателите на Hera.bg

"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче, а страстта ми е свързана със здравословното хранене и вегетарианската храна, поднесена в елегантен гурме стил. Иначе казано - това са ежедневни, семпли и вкусни ястия на основата на традиционната българска и италианска кухня и са любими на семейството ми и всички мои приятели."

Така ни се представи Тони, но на нас това не ни е достатъчно да се запознаем с нея, затова решихме да я попитаме някои неща и да разберем от нея:

Що е то веган хранене на практика, вкусно ли е и дали то е възможно в едно обикновено семейство.


- От известно време следя твоя блог Щастливата кухня на Тони (Tony's Happy Kitchen), защото ми прави много приятно впечатление и сега имам възможността да те попитам: Кое те провокира да го създадеш?

Създадох блога с много желание, подтикната от интереса към моите веган здравословни ястия в социалните мрежи. Аз самата разчитам на опита на експерти по храненето и изтъкнати нутриционисти, който съчетах с моя личен и така създавам леки рецепти, които по нищо не отстъпват на най-добрите ресторанти.


- По думите ти и рецептите ти става ясно, че си веган. Какво повлия на това решение? Изведнъж или постепенно промени начина си на хранене?

Да, аз съм вегетарианец от 15 г. и веган от 2г., като решението ми бе продиктувано от комплекс от фактори - етични и здравословни. Години наред бях истински ценител на качествените сирена и хубавото вино, угаждах си на воля, подценявайки ефекта, който храната, вегетарианска или не, има върху нашето тяло. Оказа се, че в следствие на небалансираното си хранене съм се сдобила с куп проблеми, които успях да изчистя за 2 години, чрез вече по-балансирана и разнообразна храна, съчетана с разходки и бягане в гората.

Балансът в храненето, води и до баланс в мислите и действията, затова включих в това начинание и цялото ми семейство.


С моят начин на приготвяне и поднасяне на ястията, бих искала да покажа, че има вариант, в който храната освен здравословна, би могла да бъде изключително питателна, апетитна и естетски издържана.



- Днес повечето майки се оплакват, че времето все не им стига да приготвят здравословна храна Имаш 4 деца и си активен блогър и се чудя, кога ти остава време да готвиш толкова вкусно? Можеш ли да ни посъветваш нещо?

Тайната на успеха е в добрата организация и малко упоритост. Аз не купувам нищо пакетирано, обогатено с консерванти и оцветители, приготвям почти всичко у дома, от хляба до сладките, включвайки в процеса и децата, които искрено се забавляват, и така някак естествено научават принципите на здравословното хранене. Опитвам се да им давам алтернативи, а не да налагам забрани.


- Веган храненето има верни почитатели и доста противници. Според теб има ли нещо, което трябва да се знае за пълноценното веган хранене, нещо, което повечето хора изпускат?

Освен веган, аз бих го нарекла натурално и традиционно хранене, защото

само до преди 50 години, бабите ми спазваха всички тези принципи по някакво вътрешно усещане, приготвяха си всичко у дома и хапваха месо само няколко пъти в годината и по празници.


Веган е гаранция за здраве, ако се спазват няколко основни принципа:


Да се употребяват разнообразни пресни и сухи плодове, натурални сладка само от плодове, много бобови растения и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести био брашна, екстра върджин зехтин в малки количества, винаги в съчетание с маслини и само за сурова употреба.

Доколкото е възможно, без използването на сол и промишлено преработени суровини, бяло брашно, бял ориз, захар, маргарин, никакво пържене, щадяща топлинна обработка и минимално използване на екстрахирани мазнини.

Ако се налага да се готви с олио е по-добре да го заменим с кокосово масло, което е устойчиво на топлината, без да се променя структурата си.

Захарта заменям със стафиди, фурми и кленов сироп, а течния шоколад - с крем от лешници и сурово какао.


- Цялото ти семейство ли сте вегани и как възприемат децата този начин на хранене? Можеш ли да ни дадеш пример за рецепта, която е веган, пълноценна е и им харесва?

У дома приготвям основно веган и рядко вегетариански ястия, но всички са доволни и щастливи, поради голямото разнообразие на рецепти с много зеленолистни, зеленчуци, бобови, зърнени и плодове. На децата си обяснявам подробно, кое ме е подтикнало да не ям месо, както и пагубните ефекти от ГМО, оцветителите, подобрителите и консервантите. Така те имат посоката, имат отговорите и сами избират пътя. Обичат всичко, което им готвя, особено сладките неща и сами отказват червените близалки и сините торти. В училище съм избрала менюто им, като на всички останали, като първото винаги е вегетарианско, а второто е по избор. Така растат със своя осъзнат, а не наложен избор.

И двете рецепти, които за пръв път ще предложа, и то на читателите на Hera.bg, са подходящи за деца, дори и по-малки, и са напълно в духа на това, което смятам за здравословно, вкусно и естетично готвене.

Леща с тиквички и кус кус
(подходяща и за захранване на бебе)




Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
(идея за полезна и вкусна торта за детски рожден ден)

Коментари
2015-06-27 #6
Антония
Благодаря Ви
2015-06-23 #5
Ники
Пожелавам с цялото си сърце Антсния да сте много щастливи всички.....
2015-06-23 #4
Георги
Браво на това майче!!! Пожелавам им много здраве и усмивки!
А рецептите ще се пробват!! Не съм вегетарианец, но изглеждат интересни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Из последното интервю на Вонегът: "Трябваше да има надежда"
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook