Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen


И две авторски веган рецепти, специално за читателите на Hera.bg

"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче, а страстта ми е свързана със здравословното хранене и вегетарианската храна, поднесена в елегантен гурме стил. Иначе казано - това са ежедневни, семпли и вкусни ястия на основата на традиционната българска и италианска кухня и са любими на семейството ми и всички мои приятели."

Така ни се представи Тони, но на нас това не ни е достатъчно да се запознаем с нея, затова решихме да я попитаме някои неща и да разберем от нея:

Що е то веган хранене на практика, вкусно ли е и дали то е възможно в едно обикновено семейство.


- От известно време следя твоя блог Щастливата кухня на Тони (Tony's Happy Kitchen), защото ми прави много приятно впечатление и сега имам възможността да те попитам: Кое те провокира да го създадеш?

Създадох блога с много желание, подтикната от интереса към моите веган здравословни ястия в социалните мрежи. Аз самата разчитам на опита на експерти по храненето и изтъкнати нутриционисти, който съчетах с моя личен и така създавам леки рецепти, които по нищо не отстъпват на най-добрите ресторанти.


- По думите ти и рецептите ти става ясно, че си веган. Какво повлия на това решение? Изведнъж или постепенно промени начина си на хранене?

Да, аз съм вегетарианец от 15 г. и веган от 2г., като решението ми бе продиктувано от комплекс от фактори - етични и здравословни. Години наред бях истински ценител на качествените сирена и хубавото вино, угаждах си на воля, подценявайки ефекта, който храната, вегетарианска или не, има върху нашето тяло. Оказа се, че в следствие на небалансираното си хранене съм се сдобила с куп проблеми, които успях да изчистя за 2 години, чрез вече по-балансирана и разнообразна храна, съчетана с разходки и бягане в гората.

Балансът в храненето, води и до баланс в мислите и действията, затова включих в това начинание и цялото ми семейство.


С моят начин на приготвяне и поднасяне на ястията, бих искала да покажа, че има вариант, в който храната освен здравословна, би могла да бъде изключително питателна, апетитна и естетски издържана.



- Днес повечето майки се оплакват, че времето все не им стига да приготвят здравословна храна Имаш 4 деца и си активен блогър и се чудя, кога ти остава време да готвиш толкова вкусно? Можеш ли да ни посъветваш нещо?

Тайната на успеха е в добрата организация и малко упоритост. Аз не купувам нищо пакетирано, обогатено с консерванти и оцветители, приготвям почти всичко у дома, от хляба до сладките, включвайки в процеса и децата, които искрено се забавляват, и така някак естествено научават принципите на здравословното хранене. Опитвам се да им давам алтернативи, а не да налагам забрани.


- Веган храненето има верни почитатели и доста противници. Според теб има ли нещо, което трябва да се знае за пълноценното веган хранене, нещо, което повечето хора изпускат?

Освен веган, аз бих го нарекла натурално и традиционно хранене, защото

само до преди 50 години, бабите ми спазваха всички тези принципи по някакво вътрешно усещане, приготвяха си всичко у дома и хапваха месо само няколко пъти в годината и по празници.


Веган е гаранция за здраве, ако се спазват няколко основни принципа:


Да се употребяват разнообразни пресни и сухи плодове, натурални сладка само от плодове, много бобови растения и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести био брашна, екстра върджин зехтин в малки количества, винаги в съчетание с маслини и само за сурова употреба.

Доколкото е възможно, без използването на сол и промишлено преработени суровини, бяло брашно, бял ориз, захар, маргарин, никакво пържене, щадяща топлинна обработка и минимално използване на екстрахирани мазнини.

Ако се налага да се готви с олио е по-добре да го заменим с кокосово масло, което е устойчиво на топлината, без да се променя структурата си.

Захарта заменям със стафиди, фурми и кленов сироп, а течния шоколад - с крем от лешници и сурово какао.


- Цялото ти семейство ли сте вегани и как възприемат децата този начин на хранене? Можеш ли да ни дадеш пример за рецепта, която е веган, пълноценна е и им харесва?

У дома приготвям основно веган и рядко вегетариански ястия, но всички са доволни и щастливи, поради голямото разнообразие на рецепти с много зеленолистни, зеленчуци, бобови, зърнени и плодове. На децата си обяснявам подробно, кое ме е подтикнало да не ям месо, както и пагубните ефекти от ГМО, оцветителите, подобрителите и консервантите. Така те имат посоката, имат отговорите и сами избират пътя. Обичат всичко, което им готвя, особено сладките неща и сами отказват червените близалки и сините торти. В училище съм избрала менюто им, като на всички останали, като първото винаги е вегетарианско, а второто е по избор. Така растат със своя осъзнат, а не наложен избор.

И двете рецепти, които за пръв път ще предложа, и то на читателите на Hera.bg, са подходящи за деца, дори и по-малки, и са напълно в духа на това, което смятам за здравословно, вкусно и естетично готвене.

Леща с тиквички и кус кус
(подходяща и за захранване на бебе)




Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
(идея за полезна и вкусна торта за детски рожден ден)

Коментари
2015-06-27 #6
Антония
Благодаря Ви
2015-06-23 #5
Ники
Пожелавам с цялото си сърце Антсния да сте много щастливи всички.....
2015-06-23 #4
Георги
Браво на това майче!!! Пожелавам им много здраве и усмивки!
А рецептите ще се пробват!! Не съм вегетарианец, но изглеждат интересни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook