Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen


И две авторски веган рецепти, специално за читателите на Hera.bg

"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче, а страстта ми е свързана със здравословното хранене и вегетарианската храна, поднесена в елегантен гурме стил. Иначе казано - това са ежедневни, семпли и вкусни ястия на основата на традиционната българска и италианска кухня и са любими на семейството ми и всички мои приятели."

Така ни се представи Тони, но на нас това не ни е достатъчно да се запознаем с нея, затова решихме да я попитаме някои неща и да разберем от нея:

Що е то веган хранене на практика, вкусно ли е и дали то е възможно в едно обикновено семейство.


- От известно време следя твоя блог Щастливата кухня на Тони (Tony's Happy Kitchen), защото ми прави много приятно впечатление и сега имам възможността да те попитам: Кое те провокира да го създадеш?

Създадох блога с много желание, подтикната от интереса към моите веган здравословни ястия в социалните мрежи. Аз самата разчитам на опита на експерти по храненето и изтъкнати нутриционисти, който съчетах с моя личен и така създавам леки рецепти, които по нищо не отстъпват на най-добрите ресторанти.


- По думите ти и рецептите ти става ясно, че си веган. Какво повлия на това решение? Изведнъж или постепенно промени начина си на хранене?

Да, аз съм вегетарианец от 15 г. и веган от 2г., като решението ми бе продиктувано от комплекс от фактори - етични и здравословни. Години наред бях истински ценител на качествените сирена и хубавото вино, угаждах си на воля, подценявайки ефекта, който храната, вегетарианска или не, има върху нашето тяло. Оказа се, че в следствие на небалансираното си хранене съм се сдобила с куп проблеми, които успях да изчистя за 2 години, чрез вече по-балансирана и разнообразна храна, съчетана с разходки и бягане в гората.

Балансът в храненето, води и до баланс в мислите и действията, затова включих в това начинание и цялото ми семейство.


С моят начин на приготвяне и поднасяне на ястията, бих искала да покажа, че има вариант, в който храната освен здравословна, би могла да бъде изключително питателна, апетитна и естетски издържана.



- Днес повечето майки се оплакват, че времето все не им стига да приготвят здравословна храна Имаш 4 деца и си активен блогър и се чудя, кога ти остава време да готвиш толкова вкусно? Можеш ли да ни посъветваш нещо?

Тайната на успеха е в добрата организация и малко упоритост. Аз не купувам нищо пакетирано, обогатено с консерванти и оцветители, приготвям почти всичко у дома, от хляба до сладките, включвайки в процеса и децата, които искрено се забавляват, и така някак естествено научават принципите на здравословното хранене. Опитвам се да им давам алтернативи, а не да налагам забрани.


- Веган храненето има верни почитатели и доста противници. Според теб има ли нещо, което трябва да се знае за пълноценното веган хранене, нещо, което повечето хора изпускат?

Освен веган, аз бих го нарекла натурално и традиционно хранене, защото

само до преди 50 години, бабите ми спазваха всички тези принципи по някакво вътрешно усещане, приготвяха си всичко у дома и хапваха месо само няколко пъти в годината и по празници.


Веган е гаранция за здраве, ако се спазват няколко основни принципа:


Да се употребяват разнообразни пресни и сухи плодове, натурални сладка само от плодове, много бобови растения и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести био брашна, екстра върджин зехтин в малки количества, винаги в съчетание с маслини и само за сурова употреба.

Доколкото е възможно, без използването на сол и промишлено преработени суровини, бяло брашно, бял ориз, захар, маргарин, никакво пържене, щадяща топлинна обработка и минимално използване на екстрахирани мазнини.

Ако се налага да се готви с олио е по-добре да го заменим с кокосово масло, което е устойчиво на топлината, без да се променя структурата си.

Захарта заменям със стафиди, фурми и кленов сироп, а течния шоколад - с крем от лешници и сурово какао.


- Цялото ти семейство ли сте вегани и как възприемат децата този начин на хранене? Можеш ли да ни дадеш пример за рецепта, която е веган, пълноценна е и им харесва?

У дома приготвям основно веган и рядко вегетариански ястия, но всички са доволни и щастливи, поради голямото разнообразие на рецепти с много зеленолистни, зеленчуци, бобови, зърнени и плодове. На децата си обяснявам подробно, кое ме е подтикнало да не ям месо, както и пагубните ефекти от ГМО, оцветителите, подобрителите и консервантите. Така те имат посоката, имат отговорите и сами избират пътя. Обичат всичко, което им готвя, особено сладките неща и сами отказват червените близалки и сините торти. В училище съм избрала менюто им, като на всички останали, като първото винаги е вегетарианско, а второто е по избор. Така растат със своя осъзнат, а не наложен избор.

И двете рецепти, които за пръв път ще предложа, и то на читателите на Hera.bg, са подходящи за деца, дори и по-малки, и са напълно в духа на това, което смятам за здравословно, вкусно и естетично готвене.

Леща с тиквички и кус кус
(подходяща и за захранване на бебе)




Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
(идея за полезна и вкусна торта за детски рожден ден)

Коментари
2015-06-27 #6
Антония
Благодаря Ви
2015-06-23 #5
Ники
Пожелавам с цялото си сърце Антсния да сте много щастливи всички.....
2015-06-23 #4
Георги
Браво на това майче!!! Пожелавам им много здраве и усмивки!
А рецептите ще се пробват!! Не съм вегетарианец, но изглеждат интересни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Тъгата ни превръща отново в деца...
· Бавно научавам...
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Събота
27
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Не искам да променя нито една секунда от живота си
Не искам да променям нито една секунда от живота си, да поправя нито една грешка, не искам да върна...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Твоите силни страни
Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook