Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Леща с тиквички и кус кус



Антония Карова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които за пръв път публикува на страниците на Hera.bg:

Ще ви представя и едно изключително балансирано на протеини и въглехидрати ястие, любимо на моето семейство, което за пръв път публикувам специално за читателите на Hera.bg

Кус - Кус с леща и тиквички

La tempestina е макаронено изделие, което в България наричаме кус- кус, но неговите зърна са по-големи от тези на оригиналния. Зърнените храни се съчетават чудесно със зеленчуците и с бобовите растения. Поради тази причина реших да използвам леща и тиквички. Това ястие е вече сред любимите на децата ми, надявам се и сред вашите!

за 4 човека:

200 грама паста тип кус - кус
200 грама суха леща
1 тиквичка
1/2 глава лук
1 морков
щипка сминдух
щипка джоджен
щипка черен пипер
1 скилидка чесън (по желание)
3 супени лъжици зехтин екстра върджин
пресен розмарин
щипка сол


Приготовление:

Оставете лещата да кисне в продължение на осем часа. След това я сложете в тенджера и я покрийте с гореща вода, два пъти обема й. Добавете моркова и лука цели, джоджена и скилидката чесън, за да се ароматизира лещата. Гответе до готово и докато водата се абсорбира. Това обикновено отнема около 30-40 минути.

Измийте и нарежете на ситно тиквичките и ги задушете в тиган с 50 мл бульон или вода и една чаена лъжичка ситно нарязан розмарин (по желание). През това време кипнете тенджера с вода, за да сварите макароните.

Когато водата заври, добавете кус куса. Времето му за готвене е около 6 минути. Зърната трябва да са ал денте (да не са разварени), но не и твърди вътре.

Когато кус - кусyt е почти готов, проверете дали е готова лещата и я смесете с тиквичките. Добавете подправките- сминдуха, черния пипер и щипка сол (по желание). Разбъркайте за кратко в тигана.

Отцедете кус куса от водата и го върнете в тенджерата, като добавете и сместа от тигана. Смесете всичко с дървена лъжица и подправете с три супени лъжици зехтин. Сервирайте кус куса с леща и тиквички топъл, като първо или основно ядене.



Ястието е подходящо за захранване след година, година и половина , зависи от старта на захранването и от това, дали сте въвели бобовите и глутена.
Коментари
2015-06-23 #1
elena
благодаря за хубавата рецепта!!!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
Сряда
24
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook