Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Леща с тиквички и кус кус



Антония Карова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които за пръв път публикува на страниците на Hera.bg:

Ще ви представя и едно изключително балансирано на протеини и въглехидрати ястие, любимо на моето семейство, което за пръв път публикувам специално за читателите на Hera.bg

Кус - Кус с леща и тиквички

La tempestina е макаронено изделие, което в България наричаме кус- кус, но неговите зърна са по-големи от тези на оригиналния. Зърнените храни се съчетават чудесно със зеленчуците и с бобовите растения. Поради тази причина реших да използвам леща и тиквички. Това ястие е вече сред любимите на децата ми, надявам се и сред вашите!

за 4 човека:

200 грама паста тип кус - кус
200 грама суха леща
1 тиквичка
1/2 глава лук
1 морков
щипка сминдух
щипка джоджен
щипка черен пипер
1 скилидка чесън (по желание)
3 супени лъжици зехтин екстра върджин
пресен розмарин
щипка сол


Приготовление:

Оставете лещата да кисне в продължение на осем часа. След това я сложете в тенджера и я покрийте с гореща вода, два пъти обема й. Добавете моркова и лука цели, джоджена и скилидката чесън, за да се ароматизира лещата. Гответе до готово и докато водата се абсорбира. Това обикновено отнема около 30-40 минути.

Измийте и нарежете на ситно тиквичките и ги задушете в тиган с 50 мл бульон или вода и една чаена лъжичка ситно нарязан розмарин (по желание). През това време кипнете тенджера с вода, за да сварите макароните.

Когато водата заври, добавете кус куса. Времето му за готвене е около 6 минути. Зърната трябва да са ал денте (да не са разварени), но не и твърди вътре.

Когато кус - кусyt е почти готов, проверете дали е готова лещата и я смесете с тиквичките. Добавете подправките- сминдуха, черния пипер и щипка сол (по желание). Разбъркайте за кратко в тигана.

Отцедете кус куса от водата и го върнете в тенджерата, като добавете и сместа от тигана. Смесете всичко с дървена лъжица и подправете с три супени лъжици зехтин. Сервирайте кус куса с леща и тиквички топъл, като първо или основно ядене.



Ястието е подходящо за захранване след година, година и половина , зависи от старта на захранването и от това, дали сте въвели бобовите и глутена.
Коментари
2015-06-23 #1
elena
благодаря за хубавата рецепта!!!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да приготвим слънчев чай?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
12
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook