Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чубрицата - традиционна и полезна...билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите, все ще го направи вкусно. Дали знаем достатъчно за нея, обаче? Оказва се, че чубрицата е и особено ефикасен лек при някои заболявания.

Чубрицата е една от най-старите подправки в света. Ароматът и вкусът й са били любими още на древните римляни, които били запознати и с лечебните и свойства. Освен това я смятали за силен афродизиак. През Средновековието пък с нея подправяли дори сладкиши.

Латинското й наименование е Satureja и означава „трева на сатирите”.


Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. Те се движели в опиянена тълпа около бог Дионис и действително дъхът на прясната чубрица е силен и опияняващ. Чубрицата принадлежи към семейство Устноцветни и е една от най-широко разпространените по цял свят подправки. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

В кулинарията се използват основно два вида чубрица. Единият е Satureja hortensis - лятна (градинска) чубрица, а другият- Satureja montana- балканска (планинска) чубрица. В традиционната медицина най-често се използват Satureja thymbra – по Средиземноморието и нашите географски ширини и Satureja douglasii – в Америка.


Полезен състав на чубрицата


Листата на чубрицата, както и пресните и стъбла съдържат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. В състава и влизат диетични фибри, натрий, желязо, калций, цинк, магнезий и манган. Витамините в чубрицата са основно А, С (цели 83% в 100 грама) и няколко от групата В – В1, В3 и В6. Особено важни за отбелязване, в състава й са тимолът и карвакролът. Тимолът е едно от най-важните есенциални масла със силни антисептични и противогъбични свойства. Карвакролът е ценна добавка, пречеща на размножаването на бактерии като ешерихия коли и бацилус цереус



Лечебно действие на чубрицата като билка


Освен силното си противогъбично действие, чубрицата се слави и като зимен лек при болки в гърлото и бронхит.

Натрият в нея пък спомага да нормализираме кръвното си налягане и сърдечния ритъм.

Желязото е от особено значение за червените ни кръвни телца.

Чубрицата се ползва още за улесняване на храносмилателния процес, както и за намаляване на газовете, при лечение на гастроентерит.

Успешно премахва симптомите на гадене.

Тази билка облекчава и болки при ревматизъм.

Помага при нарушения в менструалния цикъл.



Грижи за чубрицата


Чубрицата обича слънчевите места и има средна нужда от поливане. Засява се с разсад от семена около месец май и към юли, в зависимост от климатичните условия, може да се радвате на добре оформени ароматни храстчета. Чубрицата се бере малко преди и около цъфтежа й. Още щом се покажат малките лилави цветчета, подгответе мястото, където ще сушите чубрица. Тя се бере, като се отрязват храстчетата е основата им и се закачват на въже да се сушат във въздуха.

Те стоят на сухо място, не на директна слънчева светлина и им трябва най-много седмица напълно да се изсушат. Това клонките се претриват и сухата маса пада от тях. Като повечето ароматни подправки, чубрицата се съхранява в плътно затворен съд, за да се запази ароматът й. После се добавя на традиционни ястия - като гювеч, кавърма, капама, супи, на месо за скара и пица и сандвичи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Сряда
22
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook