Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чубрицата - традиционна и полезна...билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите, все ще го направи вкусно. Дали знаем достатъчно за нея, обаче? Оказва се, че чубрицата е и особено ефикасен лек при някои заболявания.

Чубрицата е една от най-старите подправки в света. Ароматът и вкусът й са били любими още на древните римляни, които били запознати и с лечебните и свойства. Освен това я смятали за силен афродизиак. През Средновековието пък с нея подправяли дори сладкиши.

Латинското й наименование е Satureja и означава „трева на сатирите”.


Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. Те се движели в опиянена тълпа около бог Дионис и действително дъхът на прясната чубрица е силен и опияняващ. Чубрицата принадлежи към семейство Устноцветни и е една от най-широко разпространените по цял свят подправки. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

В кулинарията се използват основно два вида чубрица. Единият е Satureja hortensis - лятна (градинска) чубрица, а другият- Satureja montana- балканска (планинска) чубрица. В традиционната медицина най-често се използват Satureja thymbra – по Средиземноморието и нашите географски ширини и Satureja douglasii – в Америка.


Полезен състав на чубрицата


Листата на чубрицата, както и пресните и стъбла съдържат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. В състава и влизат диетични фибри, натрий, желязо, калций, цинк, магнезий и манган. Витамините в чубрицата са основно А, С (цели 83% в 100 грама) и няколко от групата В – В1, В3 и В6. Особено важни за отбелязване, в състава й са тимолът и карвакролът. Тимолът е едно от най-важните есенциални масла със силни антисептични и противогъбични свойства. Карвакролът е ценна добавка, пречеща на размножаването на бактерии като ешерихия коли и бацилус цереус



Лечебно действие на чубрицата като билка


Освен силното си противогъбично действие, чубрицата се слави и като зимен лек при болки в гърлото и бронхит.

Натрият в нея пък спомага да нормализираме кръвното си налягане и сърдечния ритъм.

Желязото е от особено значение за червените ни кръвни телца.

Чубрицата се ползва още за улесняване на храносмилателния процес, както и за намаляване на газовете, при лечение на гастроентерит.

Успешно премахва симптомите на гадене.

Тази билка облекчава и болки при ревматизъм.

Помага при нарушения в менструалния цикъл.



Грижи за чубрицата


Чубрицата обича слънчевите места и има средна нужда от поливане. Засява се с разсад от семена около месец май и към юли, в зависимост от климатичните условия, може да се радвате на добре оформени ароматни храстчета. Чубрицата се бере малко преди и около цъфтежа й. Още щом се покажат малките лилави цветчета, подгответе мястото, където ще сушите чубрица. Тя се бере, като се отрязват храстчетата е основата им и се закачват на въже да се сушат във въздуха.

Те стоят на сухо място, не на директна слънчева светлина и им трябва най-много седмица напълно да се изсушат. Това клонките се претриват и сухата маса пада от тях. Като повечето ароматни подправки, чубрицата се съхранява в плътно затворен съд, за да се запази ароматът й. После се добавя на традиционни ястия - като гювеч, кавърма, капама, супи, на месо за скара и пица и сандвичи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Твоите силни страни
Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook