Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чубрицата - традиционна и полезна...билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите, все ще го направи вкусно. Дали знаем достатъчно за нея, обаче? Оказва се, че чубрицата е и особено ефикасен лек при някои заболявания.

Чубрицата е една от най-старите подправки в света. Ароматът и вкусът й са били любими още на древните римляни, които били запознати и с лечебните и свойства. Освен това я смятали за силен афродизиак. През Средновековието пък с нея подправяли дори сладкиши.

Латинското й наименование е Satureja и означава „трева на сатирите”.


Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. Те се движели в опиянена тълпа около бог Дионис и действително дъхът на прясната чубрица е силен и опияняващ. Чубрицата принадлежи към семейство Устноцветни и е една от най-широко разпространените по цял свят подправки. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

В кулинарията се използват основно два вида чубрица. Единият е Satureja hortensis - лятна (градинска) чубрица, а другият- Satureja montana- балканска (планинска) чубрица. В традиционната медицина най-често се използват Satureja thymbra – по Средиземноморието и нашите географски ширини и Satureja douglasii – в Америка.


Полезен състав на чубрицата


Листата на чубрицата, както и пресните и стъбла съдържат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. В състава и влизат диетични фибри, натрий, желязо, калций, цинк, магнезий и манган. Витамините в чубрицата са основно А, С (цели 83% в 100 грама) и няколко от групата В – В1, В3 и В6. Особено важни за отбелязване, в състава й са тимолът и карвакролът. Тимолът е едно от най-важните есенциални масла със силни антисептични и противогъбични свойства. Карвакролът е ценна добавка, пречеща на размножаването на бактерии като ешерихия коли и бацилус цереус



Лечебно действие на чубрицата като билка


Освен силното си противогъбично действие, чубрицата се слави и като зимен лек при болки в гърлото и бронхит.

Натрият в нея пък спомага да нормализираме кръвното си налягане и сърдечния ритъм.

Желязото е от особено значение за червените ни кръвни телца.

Чубрицата се ползва още за улесняване на храносмилателния процес, както и за намаляване на газовете, при лечение на гастроентерит.

Успешно премахва симптомите на гадене.

Тази билка облекчава и болки при ревматизъм.

Помага при нарушения в менструалния цикъл.



Грижи за чубрицата


Чубрицата обича слънчевите места и има средна нужда от поливане. Засява се с разсад от семена около месец май и към юли, в зависимост от климатичните условия, може да се радвате на добре оформени ароматни храстчета. Чубрицата се бере малко преди и около цъфтежа й. Още щом се покажат малките лилави цветчета, подгответе мястото, където ще сушите чубрица. Тя се бере, като се отрязват храстчетата е основата им и се закачват на въже да се сушат във въздуха.

Те стоят на сухо място, не на директна слънчева светлина и им трябва най-много седмица напълно да се изсушат. Това клонките се претриват и сухата маса пада от тях. Като повечето ароматни подправки, чубрицата се съхранява в плътно затворен съд, за да се запази ароматът й. После се добавя на традиционни ястия - като гювеч, кавърма, капама, супи, на месо за скара и пица и сандвичи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook