Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни представители, подкрепящи здравословното хранене, но кейлът излиза гордо пред цялото семейство, за да се окичи и с титлата - "цар на зеленолистните зеленчуци", измествайки спанака и братовчеда броколи.

Културата на хранене дотолкова се е изменила, че учени, нутриционисти и обикновени хора са в търсене на всякакви алтернативи, забравени традиционни храни, комбинации от хранителни режими и технологии на приготвяне, само и само да се намалят негативните въздействия на модерното хранене. Много хора и кардинално промениха режима си – минаха към веган хранене, суровоядство и вегетарианство. Но науката ги предупреждава, че, за да е здравословна тази кардинална промяна, храненето им трябва да е изключително добре планирано и пълноценно.

Храни като кейлът са истинска революция за здравословното хранене не само за тях, а и за останалите, които ако не отричат месото, поне ги е грижа какво ядат. Той е достъпната за всички суперхрана


Кейлът, още листно зеле, е представител на семейство Зелеви и може да се срещне в почти цял свят. В Тайван и Малайзия се слага в супи, а в Европа е предпочитан на задушено с месо – традиция, тръгнала в Скандинавските страни около Средновековието. Действително, най-популярен е кейлът в Северна Европа. У нас не е бил много разпространен по време на Средновековието, но около и след Освобождението, когато и много наши градинари отиват на работа из Европа, зелето без глави идва и в нашата страна.

Полезни свойства на кейла


Кейлът неслучайно е суперхрана – той показва много високи нива на най-полезните вещества за човешкия организъм:

Като всеки листен зеленчук, кейлът съдържа много фолиева киселина, фибри и хлорофил – те подобряват работата на храносмилателната система.

Можем спокойно да кажем за кейлът, че е „вегетарианското говеждо”. Да, месото има повече желязо от него, но само ако произходът на месото е гарантиран, както и качеството му. А сравнението между двете храни по отношение на калориите е еднозначно – кейлът с неговите 35 калории за 100 гр е далеч по-диетичен.

Пак сравнено по отношение на калориите и произхода – кейлът бие млякото по нива на калций, но комбинацията с витамин К, прави сравнението направо безпочвено – кейлът по-добре предпазва от остеопороза, възпаление на ставите, артрит и пази костното вещество много по-добре от който и да е млечен продукт. Витамин К и служи за транспортьор на калция до пълното му усвояване. Но и витаминът се грижи калцият да не се натрупва в зоната около сърцето и аретриите, с което се предотвратява развитието на атеросклероза.

Витамин К крие може би най-голямото предимство на кейла. В зеленчука този витамин надвишава за 100 гр дневната доза два пъти. Витаминът се намира в ограничени количества в прясната храна и не е толкова разпросранен, но има изключително важни функци – оптимизира съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект. Това важи за всички тъкани и органи – от стомашните язви, до ставни възпаления, чревната система. Учени твърдят, че е добра превенция срещу рак и Алзхаймер, но това остава още не докрай изследвата област.

Кейлът притежава мощни антиоксидантни свойства и се включва във всички детоксикиращи и диетични режими. Той чисти стомашно-чревния тракт от токсини. Там роля вземат каретеноидите и флавоноидите.



Витамин С е другото голямо предимство за кейла. В сравнение с морковите нивата на витамина са 18 пъти по-големи и с 4 пъти повече от на спанака. Другият антиоксидант, витамин А, също има високи нива в кейла.

Ползите в кейла за веганите, суровоядците и вегетарианците се виждат лесно – желязо, калций+витамин К, фибри и витамини. Затова това е една от храните, които задължително трябва да консумират.


Отглеждане на кейл


Кейлът се отглежда много лесно, защото не прави глави и това, което е важно за вас, за да имате хубав кейл е той да прави само листа. Оглежда се от семена и се сее на разсад пролетта, а порасналите към 10-15 см стръкове се разсаждат на 20-30 см едно от друго в съвсем обикновена градинска почва. Нужда от наторяване няма. Добре е да следите за бялата зелева пеперуда. Оглеждайте задната част на листата и при необходимост пръскайте с разредена настойка от коприва или се посъветвайте с агроном.

Листата се режат с ножичка когато са малки и крехки – тогава не горчат много и са най-вкусни на салати и смути, както кейлът е най-полезен. На по-големите листа им се отрязва централната жила. Можете да режете листата спокойно, а ако добре поливате и не режете през основата на кейла – ще се радвате на листа до есента и дори след есенните слани. Единствено първият, обикновено мокър и тежък сняг пречупва листата, но иначе – кейлът е много студоустойчив.

Кулинарна употреба на кейл


Кейлът е приготвя както листните зеленчуци. На смути в различни комбинации, добре е да е с лимон, който малко смекчава леко лютивия му вкус. Може да се добавя в салата като спанака или да се готви на яхнии, задушено и различни кишове, фритати. Оптимално за диетичното хранене е добре той да се приготвя на пара, но това важи за в най-пълна сила за специални режими. На вкус е с леко лютив, типично зелев вкус, но е приятен и пикантен. Не се колебайте да опитате кейла – цените му говорят достатъчно за търсенето, той е нормална европейска, а не някоя екзотична храна и може да се гледа на терасата съвсем спокойно.
Коментари
2018-10-28 #1
Теофил Георгиев
Пробвах и съм доволен от този зеленчук.Как да се снабдя със семе да си го произвеждам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Понеделник
16
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook