Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро, затова за него важи правилото – „експериментирай, пък каквото стане." И аз така направих. В тази салата се съчетават само полезни съставки и затова в кръстих:

Суперсалата за кейл, авокадо и спанак

Кейлът е новата суперхрана, която съвсем мирно може да си живее във всяка градина. Той е богат на калций, витамн С и желязо.

Спанакът е известен с желязото, но витаминът С е в по-големи количества, макар да изостава от кейла. И двата листни зеленчука за богати на фолиева киселина, хлорофил, флавоноиди, растителни фибри.

Авокадото няма нужда от представяне – есенциалните мастни киселини в него, го правят една от най-ценните храни, които са изследвани изобщо.



Поръската на салатата е не по-малко ценна:

Сусамът е богат на калций,
Лененото семе – отново на мастни киселини
Орехите и слънчогледът с техния традиционен и плътен вкус добавят също омега-3 и -6 мастни киселини, още въглехидрати и белтъчини и правят салатата засищаща за дълго време.

Две шепи крехки листа от кейл
Няколко листа пресен спанак
1 добре узряло авокадо
Смес от ленено семе, сусам, орехи и слънчоглед
За дресинга:
Лимонов сок, студено пресовано масло по избор
Хималайска сол


Приготвяне:

Нарязваме листните зеленчуци на нормално за салата. Ако е нужно, остраняваме жилите в средата на листото.

Начукваме сусама първо, като е най-дребен, в малко пликче с чук за месо. Не е важното да е на брашно, а да му се пропука обвивката. Това разбираме, като започне пликчето да побелява и да става мазно отвътре. Начукването е нужно, защото той, като всяко семе с по-твърда обвивка, остава неусвоен. Лененото семе също трябва да е смляно.



После орехите и слънчогледът начукваме по същия начин. Това е най-бързият метод, без мелници, блендери и както там се натрошават ядки.

Авокадото оставяме за края, защото то бързо почернява, оставено на въздуха, освен ако не се намаже с лимонов сок.

Дресингът ми е от сока на един лимон и зехтин, хималайска сол, но може и друго студенопресовано масло да ползвате. От гроздови или тиквени семки срещнах най-често, търсейки рецепти за кейла

Сервираме салатата с нареденото авокадо отгоре и поръсваме със сместа от семена и ядки. Поливаме с дресинга и готово.



Аз си сложих после и камембер и хапнах с пълнозърнести сухари. Напълно здравословен и питателен обяд.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
Събота
25
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook