Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вкусна баклава


У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца изкушение придават празничност, която предлагам и за вашата трапеза.
1 пакет тънки кори
3-4 с.л захар
100 гр бадеми
250 гр орехи
3-4 с.л грис
1 к.л канела
300 гр масло
ванилия 1 шишенце

за сиропа
ванилия 1 шишенце
1 кг захар
700 мл вода
1 лимон


Орехите и бадемите смиламе наситно. В съд правим плънката като смесваме добре 3-4 с.л захар, гриса, канелата, ванилията и смлените ядки.
Маслото разтопяваме. Намазваме тавичката в която ще печем с масло. Поставяме три кори, мажем с масло и поръсваме с плънката. Отново слагаме 3 кори, мажем с масло и поръсваме с ядките. Към средата на реденето слагаме повече плънка, а после продължаваме с реденето. Последната кора се намазва отгоре с масло.
Нарязаваме баклавата. Аз я режа на ромбчета, а понякога на по-малки квадратчета 3 на 3 см, но вие я нарежете така както ви харесва. Поръсете отгоре с една шепа вода и я печете в умерена фурна (150 градуса) до порозовяване. Оставяме я да изстине .


Лимонът настъргваме на най-ситното и фино ренде, изцеждаме половината от лимона и заедно с водата, 1 кг захар и ванилията слагаме да ври. Аз лично още преди да започне да се сгъстява течността заливам баклавата, отцеждам сиропа и отново го завирам до сгъстяване и пак заливам. Но ако искате я залейте само веднъж с горещия сироп. Леко разделечете парченцата, така, че да може сиропа да влезне и между тях.
Незабравяйте баклавата трябва да е студена, а сиропа горещ. Хапвайте не по рано от 3 дни за да има време сиропа да попие добре.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Шампионите на суровите ядки - I
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook