Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“, защото се страхуваме от напълняване или от вредното им влияние. Това, което не знаем, е, че мазнините могат да бъдат полезни и вредни. Без полезните мазнини организмът ни няма да функционира нормално. Те са важни за всички функции в тялото, в обмяната на веществата, за разтварянето на някои витамини, като витамин А.

Полезните мазнини са ненаситени: полиненаситени (ленено семе, ленено масло, риба - прочутите омега 3- и 6-ненаситени мазнини) и мононенаситени (авокадо, зехтин, слънчогледово олио, макадамия, лешници). Наситените мазнини, които нямат чак толкова ползи, се намират в месото и млечните продукти - маслото и маста. Разликата между наситени е ненаситените е наличието на двойни връзки, на края на които при едните има водородни атоми, тя е наситена, или липсват такива - ненаситена. Наситените обикновено са в твърдо състояние и не се разпадат лесно в организма, заради здравата връзка, поради което те често могат да се отложат в тялото като подкожна мазнина. Ненаситените се разпадат бързо, съответно и се развалят бързо, но се усвояват оптимално.

Доскоро се смяташе, че наситените мазнини са вредните, докато не се появиха трансмазнините и със своето негативно действие те задминаха всички в класацията на мазнините.


Какво е трансмазнина?

Трансмазнините стават популярни в края на ХХ век, когато се търси заместител на маслото. Тогава се появяват специалисти, които твърдят, че животинските мазнини са много вредни, причиняват запушване на артериите, диабет, дори рак. Тогава се популяризира маргарина, като здравословен заместител на „вредното“ и скъпо масло. В последните години вече наистина се говори за вредата, която те причиняват на човешкото здраве. Оказва се, че маслото и маста (като патешката, гъшата се водят най-леките животински мазнини) не са толкова вредни, колкото мислехме до скоро, разбира се, ако не се прекалява.

Трансмазнините представляват хидрогенирани растителни мазнини, най-често на основата на палмово масло. Растителните мазнини се подлагат на процес, наречен "хидрогениране" или с други думи – прибавя се водород към молекулата на растителната мазнина.


Процесът няма нищо общо с наситените мазнини и техните естествени решетки. Трансмазнините също са твърди при стайна температура и се разтопяват при висока температура, не се разпадат, затова са подходящи за многократно пържене, но са изкуствено създадени на основата на растителна мазнина. Маргаринът има две предимства пред маслото, които много се харесват на производителите на храни: има дълга трайност и е в пъти по-евтин от маслото или други мазнини, защото е почти изцяло създаден в лаборатория. Неслучайно маргаринът се съдържа в почти всяка купена храна дори и само за пълнеж или овкусяване.

Какви са вредите от трансмазнините?

Трансмазнините са изключително вредни и е препоръчително да ги изключите от менюто си. Те са непознати за нашето тяло, защото молекулите са модифицирани, чрез добавянето на водород. Тялото на човека не знае как да се справи с тях, не знае как да ги преработи и това вреди на здравето ни. Организмът ги отлага, защото не може да ги преработи. Това води до затлъстяване.


В голяма част от полуфабрикатите има вложена трансмазнина или се приготвят с нея. Особено в пържените картофи, хапките и хамбургерите

Другият, още по-опасен ефект, е отлагането на мазнините около вътрешните органи и в кръвоносните съдове. Те са с по-лепкава текстура и успяват да образуват натрупвания. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, запушване на кръвоносни съдове. Това е мазнина, която не може да бъде свалена бързо с коремни преси и фитнес.

Трансмазнините са един от виновниците за увеличаване риска от диабет 2 тип. При консумация на хидрогенирани мазнини се увеличава инсулиновата реакция – произвежда се повече инсулин. Така клетките спират да реагират на него и се стига до инсулиновата резистентност, която е последната крачка преди диабета. Трансмазнините повишават LDL (лошия холестерол) и намаляват HDL (добрия холестерол), увеличават нивата на триглицеридите в кръвта.

Помислете си какво хапвате, защото със сигурност консумирате трансмазнини. Дори да избягвате да консумирате маргарин вкъщи и да готвите със здравословни мазнини, купената храна ги съдържа. Най-често това са всички готови соленки, сладки, бисквити, тестени сладкиши, торти, бързата храна, пържените картофи в заведенията, понички, сладолед, пуканки за микровълнова, млечен и бял шоколад, бутер тесто, растителна сметана. Трансмазнините се съдържат и в имитиращите млечни продукти. Това са само някои от храните, в които маргаринът присъства.


Децата най-лесно се поддават на маркетинга и рекламата. Създавайте здравословни навици от първия ден и приготвяйте сладкишите лично.

Не се поддавайте на маркетинга на производителите: "обогатен с фибри", "нискомаслен" и т.н. - това може изобщо да не е вярно, а дори и да е вярно, не забравяйте, че всичко се прави в лаборатория и с каквото и да го "обогатят" маргарин - той си остава трансмазнина.

Как да открием хидрогенираните масла на етикета?

Ако искате да го избегнете, трябва старателно да четете етикетите на продуктите, които купувате. Ако е посочено, че храната съдържа маргарин, хидрогенирани (хидрирани) растителни мазнини, (частично) хидрогенирано растително масло или трансмазнини, помислете дали да я купите. Има и много производители, които прикриват съдържанието и некоректно посочват само „растителни масла“, но не си представяте това да е зехтин или кокосово масло, нали?

Защо няма контрол?

В България не се контролира използването на маргарина. Дания е страна за пример, защото там трансмазнините са напълно забранени. В някои държави има ограничение на количеството допустими хидрогенирани масла в храните. Смята се, че държавите не прилагат рестриктивни мерки спрямо вредните мазнини, защото производителите на храни са големи данъкоплатци. Затова отново решението е наше. Дали ще консумираме тези толкова вредни мазнини, зависи изцяло от избора, който правим всеки ден. Но преди всичко имаме дълг пред децата - те са най-чувствителни към рекламите, към "забранените" храни в лъскави опаковки и трябва да намираме начини да ограничаваме в менюто им трансмазнините.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Какви грешки допускаме, когато постоянно угаждаме на децата си?
· Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
· Наръчник на УНИЦЕФ подкрепя развитието на медийна грамотност у младежите
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook