Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Текила на разсъмване - цялата страст на лятото



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои поне един вид твърд алкохол - водка, уиски, джин, ром, текила. Може би всички свързваме лятото с класическото Мохито, а най-популярен в света да е коктейлът Мартини. Но в един коктейл с нежно име - Маргарита, откриваме любимата на много хора текила.

Оказва се, че тя е много по-специално и изискано питие, отколкото дори не сте си помисляли, че е. Вкусът й няма как да се сбърка, а съдържанието на алкохол, противно на разпространената й слава, не е по-голямо от това в останалите спиртни напитки - 38% / vol 76 (установен градус). Интересен факт е проучване, което гласи, че захарите, съдържащи се в растението, от което се прави текилата, могат да понижат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да спомогнат за свалянето на излишни килограми. Каква по-хубава новина от тази за нас жените?! А иначе си знаем, че алкохолът е доста калоричен. Освен това, ако ви боли корем, текилата също може да помогне.


История на "вулканичната" текила

Историята на текилата е хилядолетна. Смята се, че подобна на нея напитка била приготвяна 300 години преди Христа. Още ацтеките, населявали Мексико по това време, извличали сок от растението синьо агаве, който им служил за направата на специално церемониално вино, наречено “pulque”. През 1519 година испанците завладяват Мексико и показват на местните метода на дестилацията. През 1600 година в западната част на Мексико в малкия град Текила, в своята хасиенда, дон Педро Санчес маркиз Алтамира основал първата фабрика за варене на текила. Широкото й разпространение започнало през 80-те години на 19 век, след разцвета на железопътните линии. Тогава текилата започнала да се изнася и за Европа.


Насаждения със синьо агаве, Мексико

Избухналата революция в Мексико през 1910 година, превърнала това питие в символ на национално освобождение. Световна известност й донесли и Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Чак през 1974 г. пък мексиканските и производители получили правото да използват името „текила” на световния пазар.

Днес има над 300 вида текила.


На етикета на истинската такава, обаче задължително присъства надписът Denominacion de Origon, който е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието „текила“ в съответствие с региона на произхода й, а също така и цифрите от сертификат NOM-006-SCFI-1994, гарантиращи качеството.


Как и от какво се прави текила?

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, има нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Поради посочените причини този сироп все по-често започва да се явява заместител на захарта в световен мащаб.
Но нека се върнем на синьото агаве (Agave tequilana Weber), от което се прави текилата. Познати са около 400 вида агаве, като по-голямата част от тях служат за производството на текила и мескал. Агавето всъщност е бодливо растение, виреещо в слънчеви територии, на около 1800 м надморска височина. Достига височина до 5 метра, а листата му - дължина до 3 метра. Въпреки бодлите, не е кактус и все още се водят спорове около принадлежността му. Спор няма в това, че растението достига зрелост на около петата си година, а сок за дестилация от него се извлича чак, когато е достигнало 12-годишна възраст. Сърцевината му, от която се извлича сокът, прилича на гигантски ананас и тежи от 40 до 90 килограма. Смята се, че най-добрата текила е тази, която отлежава поне 4-5 години и то в дъбови бъчви.

Като цяло има няколко основни вида текила:

Бяла текила (сребърна)- престояваща до два месеца в метални цистерни и използваща се основно за плодови коктейли.
Златна текила (млада) - овкусена с карамел, доста сладка и много подходяща за шотове.
Отпочинала - отлежала минимум 60 дни в дървени бъчви и продаваща се най-много заради неповторимия си вкус.
Много отлежала – най-скъпата, отлежаваща във френски дъбови бъчви поне година.

Какво е мескал?

"Мескал" всъщност се нарича всяка спиртна напитка, дестилирана от който и да е вид агаве. Методът на дестилация при мескала е различен от този при текилата и затова той има и различен аромат и вкус от типичната текила. За някои видове мескал (не текила, както се бъркат много хора) е характерно поставянето на червей (ларва на пеперудата нощенка), закачен на гърлото на бутилката. Всъщност, червеят се намира в памучна торбичка и е стрит на прах, в „компанията” на сол и лют червен пипер. Въпросните съставки се изсипват в бутилката с мескала, преди консумация.

Как предпочитаме да пием текила?

Текила на местния диалект означава "вулкан" Същински вулкан настъпва и когато решите да си сипете една „агаве”. Начинът на консумация е особено впечатляващ, а вкусовото усещане определено наподобява изригващ вулкан. В същото време текилата е силната съставка на не един и два популярни коктейла.



Най-известният метод на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта, между палеца и показалеца се изстисква резенче лимон и се поръсва със сол, която бързо се облизва и на екс се изпиват 50 мл текила. След това се взема парченце лимон или зелен лайм. Текила може да пиете и с доматен сок и сок от лайм, с добавени малки люти чушлета. Коктейлите, които се приготвят с текила са Маргарита (Margaritta), Текила сънрайз (Tequila Sunrise), Матадор (Matador), Палома (Paloma) и много, много техни вариации.

Наздраве за...лятото!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Кои са най-известните жени от света на казино игрите
· Кой ще е цветът на 2022 г.?
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
Сряда
26
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook