Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Текила на разсъмване - цялата страст на лятото



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои поне един вид твърд алкохол - водка, уиски, джин, ром, текила. Може би всички свързваме лятото с класическото Мохито, а най-популярен в света да е коктейлът Мартини. Но в един коктейл с нежно име - Маргарита, откриваме любимата на много хора текила.

Оказва се, че тя е много по-специално и изискано питие, отколкото дори не сте си помисляли, че е. Вкусът й няма как да се сбърка, а съдържанието на алкохол, противно на разпространената й слава, не е по-голямо от това в останалите спиртни напитки - 38% / vol 76 (установен градус). Интересен факт е проучване, което гласи, че захарите, съдържащи се в растението, от което се прави текилата, могат да понижат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да спомогнат за свалянето на излишни килограми. Каква по-хубава новина от тази за нас жените?! А иначе си знаем, че алкохолът е доста калоричен. Освен това, ако ви боли корем, текилата също може да помогне.


История на "вулканичната" текила

Историята на текилата е хилядолетна. Смята се, че подобна на нея напитка била приготвяна 300 години преди Христа. Още ацтеките, населявали Мексико по това време, извличали сок от растението синьо агаве, който им служил за направата на специално церемониално вино, наречено “pulque”. През 1519 година испанците завладяват Мексико и показват на местните метода на дестилацията. През 1600 година в западната част на Мексико в малкия град Текила, в своята хасиенда, дон Педро Санчес маркиз Алтамира основал първата фабрика за варене на текила. Широкото й разпространение започнало през 80-те години на 19 век, след разцвета на железопътните линии. Тогава текилата започнала да се изнася и за Европа.


Насаждения със синьо агаве, Мексико

Избухналата революция в Мексико през 1910 година, превърнала това питие в символ на национално освобождение. Световна известност й донесли и Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Чак през 1974 г. пък мексиканските и производители получили правото да използват името „текила” на световния пазар.

Днес има над 300 вида текила.


На етикета на истинската такава, обаче задължително присъства надписът Denominacion de Origon, който е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието „текила“ в съответствие с региона на произхода й, а също така и цифрите от сертификат NOM-006-SCFI-1994, гарантиращи качеството.


Как и от какво се прави текила?

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, има нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Поради посочените причини този сироп все по-често започва да се явява заместител на захарта в световен мащаб.
Но нека се върнем на синьото агаве (Agave tequilana Weber), от което се прави текилата. Познати са около 400 вида агаве, като по-голямата част от тях служат за производството на текила и мескал. Агавето всъщност е бодливо растение, виреещо в слънчеви територии, на около 1800 м надморска височина. Достига височина до 5 метра, а листата му - дължина до 3 метра. Въпреки бодлите, не е кактус и все още се водят спорове около принадлежността му. Спор няма в това, че растението достига зрелост на около петата си година, а сок за дестилация от него се извлича чак, когато е достигнало 12-годишна възраст. Сърцевината му, от която се извлича сокът, прилича на гигантски ананас и тежи от 40 до 90 килограма. Смята се, че най-добрата текила е тази, която отлежава поне 4-5 години и то в дъбови бъчви.

Като цяло има няколко основни вида текила:

Бяла текила (сребърна)- престояваща до два месеца в метални цистерни и използваща се основно за плодови коктейли.
Златна текила (млада) - овкусена с карамел, доста сладка и много подходяща за шотове.
Отпочинала - отлежала минимум 60 дни в дървени бъчви и продаваща се най-много заради неповторимия си вкус.
Много отлежала – най-скъпата, отлежаваща във френски дъбови бъчви поне година.

Какво е мескал?

"Мескал" всъщност се нарича всяка спиртна напитка, дестилирана от който и да е вид агаве. Методът на дестилация при мескала е различен от този при текилата и затова той има и различен аромат и вкус от типичната текила. За някои видове мескал (не текила, както се бъркат много хора) е характерно поставянето на червей (ларва на пеперудата нощенка), закачен на гърлото на бутилката. Всъщност, червеят се намира в памучна торбичка и е стрит на прах, в „компанията” на сол и лют червен пипер. Въпросните съставки се изсипват в бутилката с мескала, преди консумация.

Как предпочитаме да пием текила?

Текила на местния диалект означава "вулкан" Същински вулкан настъпва и когато решите да си сипете една „агаве”. Начинът на консумация е особено впечатляващ, а вкусовото усещане определено наподобява изригващ вулкан. В същото време текилата е силната съставка на не един и два популярни коктейла.



Най-известният метод на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта, между палеца и показалеца се изстисква резенче лимон и се поръсва със сол, която бързо се облизва и на екс се изпиват 50 мл текила. След това се взема парченце лимон или зелен лайм. Текила може да пиете и с доматен сок и сок от лайм, с добавени малки люти чушлета. Коктейлите, които се приготвят с текила са Маргарита (Margaritta), Текила сънрайз (Tequila Sunrise), Матадор (Matador), Палома (Paloma) и много, много техни вариации.

Наздраве за...лятото!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· 7 април - Световен ден на здравето
· "...Аз бях принуден да се изолирам, да живея самотен живота си"
· Животът имитира изкуството или предизвикателството на Getty Museum
Четвъртък
9
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook