Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод или зеленчук. Безспорно, нитрати има и те не са за пренебрегване, но ако все пак сме сигурни в произхода на конкретния продукт, защо да не разберем малко повече и за полезните вещества, които си набавяме, похапвайки го с обелката?

Важно: Трябва да се уверим в произхода на плодовете и зеленчуците, преди да решим да ползваме корите им. Това значи отглеждане в градина, а не оранжерия, без пестициди и изкуствени торове, без ГМО и негарантирано производство и внос. Това е много важно, защото точно корите попиват всички токсини и нитрати. Особено важи това за плодовете и зеленчуците, които не са типични за нашите земи - брани са зелени, транспортирани са дълго и корите им са третирани с восък и химикали да ги предпазят от загниване

Знаете ли, че в люспите на чесъна се срещат цели шест антиоксиданта, които ние винаги отстраняваме от менюто си? Корите на цитрусовите плодове пък са изключително богати на флавоноиди, които имат способността да понижават „лошия“ холестерол. И ако да ядеш люспи от чесън си изглежда наистина мисия невъзможна, какво пречат обелките на картофите, например?

Полезните обелки от плодове и зеленчуци

Зеленчуци

Картофи - знаете, че беленето им понякога е наистина досадна процедура. А дали сте наясно какво получавате, спестявайки си я? Всички фибри и над 20% от витамините и минералите се намират точно в обелката на картофа. Казано иначе- кората на един средно голям картоф съдържа половината от дневната ни доза разтворими фибри, както и особено необходимите ни- калий, фосфор, желязо и витамин C. Затова варете картофите с обелките, а на пресните - дори не ги махайте.



Краставици - ще си помогнете много на храносмилателната система, ако се доверите на тъмнозелената кора на прясната краставица - в нея има наистина голямо количество фибри и антиоксиданти, както и по-голямо количество витамин К. Докато правите салатата или таратора, не махайте кората на краставицата. Ако решите да я обелите, с корите обтрийте лицето си, а две кръгчета на клепачите премахват торбичките и придават свежест на погледа.

Патладжани - обвивките им съдържат в по-голямо количество от веществото, наречено насунин, което е един от най-мощните антиоксиданти, борещ се със свободните радикали - грижа против бръчки и застаряваща кожа.

Моркови - антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук се намират именно в обелката му или поне по-голямата част от тях.


Плодове

Ябълки - кората им е особено богата на фибри, които перфектно спомагат храносмилането. Тя е и идеалният ни помощник, ако сме на диета. В нея ще откриете още витамин C, както и фитохимикали, които имат доказано антираково действие. Съществуват изследвания, които твърдят, че обвивката на ябълките забавя разпространението на лошите клетки с над 40% при рак на дебелото черво.

Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?

Круши - при тях също са правени проучвания, които твърдят, че корите им съдържат киселина, която спира растежа на ракови клетки. И дори да не можем да сме сигурни в това им действие, със сигурност трябва да се доверим на факта, че обелките им са много по-богати на фибри, хранителни вещества и витамини от месестата част.

Диня - съдържа едно много ценно вещество, наречено цитрулин, по-голямата част, от което се намира в кората и. Цитрулинът е отговорен за отделянето на аргинин, който от своя страна представлява аминокиселина, особено полезна за имунната система, обмяната на веществата и нормалната дейност на сърцето.



Цитруси - лимони, портокали, грейпфрути- не звучи никак добре да дъвчете горчивите им кори, нали? Да, но се оказва, че точно те съдържат два пъти повече витамин C от вътрешността, както и витамин B6, калций, калий и магнезий. Относно консумацията им - защо да не настържете кората и с нея да овкусите някоя салата? Ще и придадете по-екзотичен вкус и същевременно ще си набавите много ценни вещества.

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши

Киви - и тази обелка съдържа почти три пъти повече антиоксиданти от самия плод, както и по-голямо количество витамин C. Притежава удивителни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Удачен вариант да я опитате е като поставите добре измитото, необелено киви в блендер и да го хапнете като пюре.

Корите на бананите и мангото, както и твърдата сърцевина на ананаса, също се славят с полезността си. Техният вкус, обаче много по-трудно бихме възприели.

Затова- опитайте поне с картофите, морковите и ябълките. И без друго ги консумираме твърде често, за да не си позволим да „изцедим” още малко от полезността им.

Още важно: - ако не сте сигурни в произхода на даден плод или зеленчук, накиснете го за два часа във вода, след което го измийте хубаво. По този начин отстранявате до 70 % от нитратите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Преди зимата - идеално време за разчистване
· Замърсителите, които не съобразяваме в бита
· Ученическата раница за първи клас
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
· Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook