Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод или зеленчук. Безспорно, нитрати има и те не са за пренебрегване, но ако все пак сме сигурни в произхода на конкретния продукт, защо да не разберем малко повече и за полезните вещества, които си набавяме, похапвайки го с обелката?

Важно: Трябва да се уверим в произхода на плодовете и зеленчуците, преди да решим да ползваме корите им. Това значи отглеждане в градина, а не оранжерия, без пестициди и изкуствени торове, без ГМО и негарантирано производство и внос. Това е много важно, защото точно корите попиват всички токсини и нитрати. Особено важи това за плодовете и зеленчуците, които не са типични за нашите земи - брани са зелени, транспортирани са дълго и корите им са третирани с восък и химикали да ги предпазят от загниване

Знаете ли, че в люспите на чесъна се срещат цели шест антиоксиданта, които ние винаги отстраняваме от менюто си? Корите на цитрусовите плодове пък са изключително богати на флавоноиди, които имат способността да понижават „лошия“ холестерол. И ако да ядеш люспи от чесън си изглежда наистина мисия невъзможна, какво пречат обелките на картофите, например?

Полезните обелки от плодове и зеленчуци

Зеленчуци

Картофи - знаете, че беленето им понякога е наистина досадна процедура. А дали сте наясно какво получавате, спестявайки си я? Всички фибри и над 20% от витамините и минералите се намират точно в обелката на картофа. Казано иначе- кората на един средно голям картоф съдържа половината от дневната ни доза разтворими фибри, както и особено необходимите ни- калий, фосфор, желязо и витамин C. Затова варете картофите с обелките, а на пресните - дори не ги махайте.



Краставици - ще си помогнете много на храносмилателната система, ако се доверите на тъмнозелената кора на прясната краставица - в нея има наистина голямо количество фибри и антиоксиданти, както и по-голямо количество витамин К. Докато правите салатата или таратора, не махайте кората на краставицата. Ако решите да я обелите, с корите обтрийте лицето си, а две кръгчета на клепачите премахват торбичките и придават свежест на погледа.

Патладжани - обвивките им съдържат в по-голямо количество от веществото, наречено насунин, което е един от най-мощните антиоксиданти, борещ се със свободните радикали - грижа против бръчки и застаряваща кожа.

Моркови - антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук се намират именно в обелката му или поне по-голямата част от тях.


Плодове

Ябълки - кората им е особено богата на фибри, които перфектно спомагат храносмилането. Тя е и идеалният ни помощник, ако сме на диета. В нея ще откриете още витамин C, както и фитохимикали, които имат доказано антираково действие. Съществуват изследвания, които твърдят, че обвивката на ябълките забавя разпространението на лошите клетки с над 40% при рак на дебелото черво.

Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?

Круши - при тях също са правени проучвания, които твърдят, че корите им съдържат киселина, която спира растежа на ракови клетки. И дори да не можем да сме сигурни в това им действие, със сигурност трябва да се доверим на факта, че обелките им са много по-богати на фибри, хранителни вещества и витамини от месестата част.

Диня - съдържа едно много ценно вещество, наречено цитрулин, по-голямата част, от което се намира в кората и. Цитрулинът е отговорен за отделянето на аргинин, който от своя страна представлява аминокиселина, особено полезна за имунната система, обмяната на веществата и нормалната дейност на сърцето.



Цитруси - лимони, портокали, грейпфрути- не звучи никак добре да дъвчете горчивите им кори, нали? Да, но се оказва, че точно те съдържат два пъти повече витамин C от вътрешността, както и витамин B6, калций, калий и магнезий. Относно консумацията им - защо да не настържете кората и с нея да овкусите някоя салата? Ще и придадете по-екзотичен вкус и същевременно ще си набавите много ценни вещества.

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши

Киви - и тази обелка съдържа почти три пъти повече антиоксиданти от самия плод, както и по-голямо количество витамин C. Притежава удивителни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Удачен вариант да я опитате е като поставите добре измитото, необелено киви в блендер и да го хапнете като пюре.

Корите на бананите и мангото, както и твърдата сърцевина на ананаса, също се славят с полезността си. Техният вкус, обаче много по-трудно бихме възприели.

Затова- опитайте поне с картофите, морковите и ябълките. И без друго ги консумираме твърде често, за да не си позволим да „изцедим” още малко от полезността им.

Още важно: - ако не сте сигурни в произхода на даден плод или зеленчук, накиснете го за два часа във вода, след което го измийте хубаво. По този начин отстранявате до 70 % от нитратите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook