Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод или зеленчук. Безспорно, нитрати има и те не са за пренебрегване, но ако все пак сме сигурни в произхода на конкретния продукт, защо да не разберем малко повече и за полезните вещества, които си набавяме, похапвайки го с обелката?

Важно: Трябва да се уверим в произхода на плодовете и зеленчуците, преди да решим да ползваме корите им. Това значи отглеждане в градина, а не оранжерия, без пестициди и изкуствени торове, без ГМО и негарантирано производство и внос. Това е много важно, защото точно корите попиват всички токсини и нитрати. Особено важи това за плодовете и зеленчуците, които не са типични за нашите земи - брани са зелени, транспортирани са дълго и корите им са третирани с восък и химикали да ги предпазят от загниване

Знаете ли, че в люспите на чесъна се срещат цели шест антиоксиданта, които ние винаги отстраняваме от менюто си? Корите на цитрусовите плодове пък са изключително богати на флавоноиди, които имат способността да понижават „лошия“ холестерол. И ако да ядеш люспи от чесън си изглежда наистина мисия невъзможна, какво пречат обелките на картофите, например?

Полезните обелки от плодове и зеленчуци

Зеленчуци

Картофи - знаете, че беленето им понякога е наистина досадна процедура. А дали сте наясно какво получавате, спестявайки си я? Всички фибри и над 20% от витамините и минералите се намират точно в обелката на картофа. Казано иначе- кората на един средно голям картоф съдържа половината от дневната ни доза разтворими фибри, както и особено необходимите ни- калий, фосфор, желязо и витамин C. Затова варете картофите с обелките, а на пресните - дори не ги махайте.



Краставици - ще си помогнете много на храносмилателната система, ако се доверите на тъмнозелената кора на прясната краставица - в нея има наистина голямо количество фибри и антиоксиданти, както и по-голямо количество витамин К. Докато правите салатата или таратора, не махайте кората на краставицата. Ако решите да я обелите, с корите обтрийте лицето си, а две кръгчета на клепачите премахват торбичките и придават свежест на погледа.

Патладжани - обвивките им съдържат в по-голямо количество от веществото, наречено насунин, което е един от най-мощните антиоксиданти, борещ се със свободните радикали - грижа против бръчки и застаряваща кожа.

Моркови - антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук се намират именно в обелката му или поне по-голямата част от тях.


Плодове

Ябълки - кората им е особено богата на фибри, които перфектно спомагат храносмилането. Тя е и идеалният ни помощник, ако сме на диета. В нея ще откриете още витамин C, както и фитохимикали, които имат доказано антираково действие. Съществуват изследвания, които твърдят, че обвивката на ябълките забавя разпространението на лошите клетки с над 40% при рак на дебелото черво.

Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?

Круши - при тях също са правени проучвания, които твърдят, че корите им съдържат киселина, която спира растежа на ракови клетки. И дори да не можем да сме сигурни в това им действие, със сигурност трябва да се доверим на факта, че обелките им са много по-богати на фибри, хранителни вещества и витамини от месестата част.

Диня - съдържа едно много ценно вещество, наречено цитрулин, по-голямата част, от което се намира в кората и. Цитрулинът е отговорен за отделянето на аргинин, който от своя страна представлява аминокиселина, особено полезна за имунната система, обмяната на веществата и нормалната дейност на сърцето.



Цитруси - лимони, портокали, грейпфрути- не звучи никак добре да дъвчете горчивите им кори, нали? Да, но се оказва, че точно те съдържат два пъти повече витамин C от вътрешността, както и витамин B6, калций, калий и магнезий. Относно консумацията им - защо да не настържете кората и с нея да овкусите някоя салата? Ще и придадете по-екзотичен вкус и същевременно ще си набавите много ценни вещества.

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши

Киви - и тази обелка съдържа почти три пъти повече антиоксиданти от самия плод, както и по-голямо количество витамин C. Притежава удивителни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Удачен вариант да я опитате е като поставите добре измитото, необелено киви в блендер и да го хапнете като пюре.

Корите на бананите и мангото, както и твърдата сърцевина на ананаса, също се славят с полезността си. Техният вкус, обаче много по-трудно бихме възприели.

Затова- опитайте поне с картофите, морковите и ябълките. И без друго ги консумираме твърде често, за да не си позволим да „изцедим” още малко от полезността им.

Още важно: - ако не сте сигурни в произхода на даден плод или зеленчук, накиснете го за два часа във вода, след което го измийте хубаво. По този начин отстранявате до 70 % от нитратите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
· Луксът ще ви посрещне от вратата
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Понеделник
2
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
„Прегръдката е целувка на сърцата“, казва Мечо Пух. Тя e не само по-приятна, но и се отразява положително...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook