Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича „Божествено чувство, вложено във всеки човек, но не е еднакво развито във всички хора.” Тя е онзи глас, който ни нашепва, че нещо не е, както трябва, макар логиката ни да твърди точно обратното. Без да се подплатени с нея, и най-рационалните доводи на разума ни нямат сила. Или иначе казано – това е интуицията, без която не можем.

Може би досега не сте се замисляли, дали я притежавате или не? Или сте се чудили как да я разпознаете?


Ако поне веднъж в живота ви се е случвало да вземете привидно нерационално и необосновано решение, напук на всички разумни аргументи и водени от необяснимо вътрешно усещане, то със сигурност сте си имали работа с вашето шесто чувство. Не само това – след време става ясно, че това ви решение ви е предпазило от куп проблеми и неприятни последствия.

Някои я описват като стягане под лъжичката, свиване на стомаха или просто като вътрешно усещане, което не може да бъде ясно установено и формулирано. Но то е там и ни говори. Стига да има кой да го чуе. И не, не бързайте да се оправдавате с това, че само шепа изключителни хора носят в себе си дара, наречен интуиция.

Според някои учени шестото чувство е резултат от опита на предците ни, трупан с хилядолетия назад. Нещо като колективна памет, запечатана някъде дълбоко в гените, клетките и подсъзнанието ни. Други го свързват с гласа на сърцето, в моментите, в които си позволим да изключим разума. Едно е сигурно - всеки се ражда с интуиция. За съжаление с годините, ние хората започваме да разчитаме все повече на неща като логика, чужди съвети, неусетно натрупани предразсъдъци и възприятия за околния свят.

Главата ни става все по-шумно и объркано място и гласът на интуицията се чува все по-тихо и по-тихо. А понякога тя е единственото смислено решение


Добрата новина е, че шестото чувство трудно може да бъде изгубено безвъзвратно. Не и ако сами не вземем решение да се основаваме само на разума си. Решим ли обаче да вкараме интуицията отново в употреба, то са ни необходими само малко търпение и упражнения и резултатите съвсем скоро ще бъдат налице. И съвсем неслучайно използвам думата упражнения. Защото интуицията, подобно на всеки мускул в нашето тяло, може да бъде тренирана. И колкото повече я тренираме, толкова по-добре ще ни служи тя.

Как да развием интуицията?

Научете се да изключвате. Започнете с минута-две на ден и постепенно увеличете времето, в което ще изключите мозъка и ще се отдадете на блажена релаксация. Времето на усамотение и отпускане, спокойно реене на ума е времето, когато изключваме разума и освобождаваме място за подсъзнателните емоции, свободните асоциации и интуицията.

Представете си любима картина или преживяване и се съсредоточете върху усещанията ви в този момент. Сега заменете горната картина с неприятен спомен или случка. Какви физически усещания се появяват в тялото ви? Колкото по-често правите това упражнение, с изненада ще отбележите, че физическите усещания в тялото ви в подобни моменти се повтарят, съвсем не са случайни и имат своето точно значение.

Щом сте усвоили добре горното умение, може да тествате интуицията и за някои ситуации от ежедневието. Отпуснете тялото и ума и формулирайте ясно въпроса, който ви вълнува и на който бихте искали да получите отговор. Сигналите, които ви дава тялото, докато сте отпуснати и съсредоточени върху конкретна ситуация, са всъщност тихият глас на интуицията. Колкото по-добре се научите да ги разпознавате, толкова по-добре ще ви служат те и в напрегнати моменти.

Друго упражнение, което се препоръчва за развиване на интуицията е просто да се опитвате да разпознаете цветовете на колода карти за игра. Но не чрез налучкване, а отново като се съсредоточите върху сигналите, които тялото ви изпраща. След няколко месеца редовно практикуване на тази „игра“ ще забележите как сетивността ви е значително по-развита и може да ви служи в редица по-комплицирани ситуации.


В кои случаи да се доверим на интуицията?

Глупаво би било да пилеем ценен дар като интуицията за незначими въпроси и събития. А и някак неестествено е да се допитваме до вътрешния си глас си за въпроси, като „Дали да отида на служебното парти идната събота?“. За щастие, интуицията се появява в най-важните за нас моменти: когато сме на кръстопът и когато най-много имаме нужда от помощ. От нас зависи, дали ще се вслушаме в нея и ще я превърнем в наш най-ценен съветник. По-добър съветник от най-добрия ни приятел или роднина, защото признайте си – дори и да ни мислят доброто, и те грешат в преценката си понякога.

Рационалност или интуиция?

Развиването на интуицията далеч не означава, че тя е на път да измести разума. Едва ли може да очакваме епидемия от спонтанни, но безразсъдни решения. Едно е сигурно обаче - ние се отличаваме от останалите животински видове именно по наличието на мисъл и тази мисъл е решаващ фактор и пръв наш помощник за редица ежедневни предизвикателства, с които се сблъскваме. Колкото и логични и рационални същества да сме обаче, ако някога, стоейки на прага на важно решение в живота си, вътрешният ни глас се опитва да ни подшушне необичайна алтернатива на дълго премисляно наше намерение, то не е лоша идея да му се доверим.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Състезателният дух, който ни прави нещастни
· Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Въображаемите ни врагове
· От къде идва чувството на несигурност?
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook