Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Касисът събира най-много витамини на едно място



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори. Но и това, което знаем досега, изобщо не е малко.

Касисът е европейско растение, но не е познато на Древността. Първите сведения за него са от източници от средновековна Западна Европа. От тогава то влиза легитимно в градините, но не се е консумирало, а се ползвало като билка.

У нас пък не се е знаело за касиса в широкото пространство съвсем доскоро, а дотогава бабите ни вероятно също са го брали, и то листата, само като цяр за някои болестни състояния. Той е сам в семейството си (в семейство Ribes влизат само простото френското грозде - redcurrant, и черното френско грозде - blackcurrent) и въпреки малко подвеждащия си външен вид – не е родственик с боровинките или аронията. Касисът е претенциозен към почвата си и трудно се хваща. Цъфти със зеленикави цветове през май, а от лятото чак до септември, в зависимост от климатичните особености и надморската височина, може и да дава плод – малки топченца събрани на гроздчета.


Френско грозде и черно френско грозде - касис

Полезни качества на касиса

Природата пази най-големите си съкровища в най-малките си опаковки. Това може да го потвърдят и черните и червените боровинки, къпините, малините, аронията, черницата, горските ягоди. В случая с касиса обаче то ги надминава до едно. Само по един витамин, витамин Р, отстъпва на аронията.

Най-изумителното веднага прави впечатление –

той има най-богатото съдържание на витамини (без витамин Р), съчетани в един-единствен плод.


Особено високо е наличието на витамин С – първото място във вечната класация се държи от лютите чушки, веднага след тях е касисът.

По-интересно е, не толкова съдържанието на витамин С, колкото съчетанието му със споменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и съответно - полезен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не влияе на витамин С, който пък е доста неустойчив. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

Следващи по значение в списъка на касиса с полезни вещества са антоцианините, присъщи на всички червени, тъмночервени и сини плодове и зеленчуци. Това са отново вид флавоноиди, подобни на витамин Р – естествени антиоксиданти, които преборват свободните радикали, обновяват клетъчно организма, имат значение за кръвоносната система и стените на капилярите. Това ги прави идеални за профилактика на атеросклероза и превенция на инфаркт и инсулт, подобно на черните боровинки.

В касиса има още много много микроелементи. Калият в малките плодчета е два пъти по-голямо съдържание от това в бананите. Още магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, йод. Омега 6-мастна киселина, представена от Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA), толкова рядко срещаща се в живи плодове и зеленчуци. Тя има значение за нервната система, общото добро състояние – от красива коса и нокти чак до репродукцията и психическата стабилност.

Касисът е всичко това накуп, но и още много:

Пресният плод, но и сиропите помагат за укрепване на имунната система,

Профилактика на едни от най-страшните болести, причините за които е трудно да се изолират – рак, диабет, инфаркт.

Заради калия са профилактика и на сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и болести, свтрзани с отоци и задържане на течности.

Желязото го правят правилният избор за естествено преодоляване на анемията.

Чаят от листата се ползва за предпазване от грип, в комбинация с мед – за болно гърло.

Има ниска гликемична стойност, малко захари и е чудесна храна за диабетици.

Само малка шепичка от касис задоволява нуждите от пресни витамини, минерали.


Още за касиса:

Касисът се бере когато плодовете омекнат и са още на храста. Ако имате малко храсти, съответно количества, може в рамките на седмица да берете касис всеки ден по малко. После да заливате набраното със захар и да го затваряте в буркан на тъмно и хладно и и така всеки ден. Това се превръща в суровина, подходяща за сироп, сок, сладко и желе. Компотите е добре да се правят веднага след обирането.

Той е нетраен плод и не може дълго да се съхранява, но може да се суши и да се добавя в чая, подобно на аронията. Във всеки случай не го задушавайте в найлонови торбички.



Сироп от касис

В сиропи касисът се съхранява най-добре за зимата, а може и на пресни сокове. Рецептата на моята свекърва, която направи тази година касис е:

1 кг плод,
1 ч. л. лимонтозу
1,5 кг захар

Плодът се блендира и се добавя водата, колкото да покрие с пръст отгоре – около 150-200 мл вода. Получената гъста каша се слага студено да престои едно денонощие. Тогава се прецежда много бавно и настойчиво, сокът се слага на котлона да заври. Щом това стане – добавя лимонтозуто, разбърква и отстранява от котлона след 5 минути. Като изстине, се налива в стъклени шишета и се оставя на тъмно и студено.

От касиса се прави още мармалад и десертно вино.
Коментари
2016-09-03 #1
miro
Чудесна статия, аз приемам касис по формата на хранителни добавки на Bulgaricus и съм много доволен от резултата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Събота
29
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook