Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Касисът събира най-много витамини на едно място



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори. Но и това, което знаем досега, изобщо не е малко.

Касисът е европейско растение, но не е познато на Древността. Първите сведения за него са от източници от средновековна Западна Европа. От тогава то влиза легитимно в градините, но не се е консумирало, а се ползвало като билка.

У нас пък не се е знаело за касиса в широкото пространство съвсем доскоро, а дотогава бабите ни вероятно също са го брали, и то листата, само като цяр за някои болестни състояния. Той е сам в семейството си (в семейство Ribes влизат само простото френското грозде - redcurrant, и черното френско грозде - blackcurrent) и въпреки малко подвеждащия си външен вид – не е родственик с боровинките или аронията. Касисът е претенциозен към почвата си и трудно се хваща. Цъфти със зеленикави цветове през май, а от лятото чак до септември, в зависимост от климатичните особености и надморската височина, може и да дава плод – малки топченца събрани на гроздчета.


Френско грозде и черно френско грозде - касис

Полезни качества на касиса

Природата пази най-големите си съкровища в най-малките си опаковки. Това може да го потвърдят и черните и червените боровинки, къпините, малините, аронията, черницата, горските ягоди. В случая с касиса обаче то ги надминава до едно. Само по един витамин, витамин Р, отстъпва на аронията.

Най-изумителното веднага прави впечатление –

той има най-богатото съдържание на витамини (без витамин Р), съчетани в един-единствен плод.


Особено високо е наличието на витамин С – първото място във вечната класация се държи от лютите чушки, веднага след тях е касисът.

По-интересно е, не толкова съдържанието на витамин С, колкото съчетанието му със споменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и съответно - полезен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не влияе на витамин С, който пък е доста неустойчив. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

Следващи по значение в списъка на касиса с полезни вещества са антоцианините, присъщи на всички червени, тъмночервени и сини плодове и зеленчуци. Това са отново вид флавоноиди, подобни на витамин Р – естествени антиоксиданти, които преборват свободните радикали, обновяват клетъчно организма, имат значение за кръвоносната система и стените на капилярите. Това ги прави идеални за профилактика на атеросклероза и превенция на инфаркт и инсулт, подобно на черните боровинки.

В касиса има още много много микроелементи. Калият в малките плодчета е два пъти по-голямо съдържание от това в бананите. Още магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, йод. Омега 6-мастна киселина, представена от Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA), толкова рядко срещаща се в живи плодове и зеленчуци. Тя има значение за нервната система, общото добро състояние – от красива коса и нокти чак до репродукцията и психическата стабилност.

Касисът е всичко това накуп, но и още много:

Пресният плод, но и сиропите помагат за укрепване на имунната система,

Профилактика на едни от най-страшните болести, причините за които е трудно да се изолират – рак, диабет, инфаркт.

Заради калия са профилактика и на сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и болести, свтрзани с отоци и задържане на течности.

Желязото го правят правилният избор за естествено преодоляване на анемията.

Чаят от листата се ползва за предпазване от грип, в комбинация с мед – за болно гърло.

Има ниска гликемична стойност, малко захари и е чудесна храна за диабетици.

Само малка шепичка от касис задоволява нуждите от пресни витамини, минерали.


Още за касиса:

Касисът се бере когато плодовете омекнат и са още на храста. Ако имате малко храсти, съответно количества, може в рамките на седмица да берете касис всеки ден по малко. После да заливате набраното със захар и да го затваряте в буркан на тъмно и хладно и и така всеки ден. Това се превръща в суровина, подходяща за сироп, сок, сладко и желе. Компотите е добре да се правят веднага след обирането.

Той е нетраен плод и не може дълго да се съхранява, но може да се суши и да се добавя в чая, подобно на аронията. Във всеки случай не го задушавайте в найлонови торбички.



Сироп от касис

В сиропи касисът се съхранява най-добре за зимата, а може и на пресни сокове. Рецептата на моята свекърва, която направи тази година касис е:

1 кг плод,
1 ч. л. лимонтозу
1,5 кг захар

Плодът се блендира и се добавя водата, колкото да покрие с пръст отгоре – около 150-200 мл вода. Получената гъста каша се слага студено да престои едно денонощие. Тогава се прецежда много бавно и настойчиво, сокът се слага на котлона да заври. Щом това стане – добавя лимонтозуто, разбърква и отстранява от котлона след 5 минути. Като изстине, се налива в стъклени шишета и се оставя на тъмно и студено.

От касиса се прави още мармалад и десертно вино.
Коментари
2016-09-03 #1
miro
Чудесна статия, аз приемам касис по формата на хранителни добавки на Bulgaricus и съм много доволен от резултата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Събота
18
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook