Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни сарми за Бъдни вечер


На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено. Затова ви предлагаме две различни рецепти за сармичките. Зелевите ще приготвим по старинна рецепта – така както са ги правили нашите прабаби, а лозовите ще бъдат с добре познатия ни вкус.

Зелеви сърми с булгур и сини сливи
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч. булгур
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок


Предварително почистваме булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода. Ситно нарязаният лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, слагаме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус.

Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.

Постни лозови сърми
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио


Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.

Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.

Когато си изпие водата, завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите.


Коментари
2010-10-15 #2
Далия
Ох, Ния, направо се накапах!!! Съгласна съм, че снимката е върха! Тя ме насочи към едно допълнение-пълнените пиперки в центъра могат да се направят с боб-тук видях такава рецепта. Голямо готвене ще падне, ама какво плюскане след това...не ти е работа!
2010-02-13 #1
dimitar
много хубава снимка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Празнично сгъване на салфетки за всеки повод
· Коледата на една жена
· Завръщането на просото
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Яхния с охлюви и лапад
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Баница с праз, гъби и амарант
· Вита баница с леща и праз
· Чапати - хляб от индийската кухня
· "Бог се роди, Коледа!"
· Кино коледно настроение с Hera.bg
· Коледничето - непретенциозна красота по празниците
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Неделя
25
Септември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook