Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни сарми за Бъдни вечер


На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено. Затова ви предлагаме две различни рецепти за сармичките. Зелевите ще приготвим по старинна рецепта – така както са ги правили нашите прабаби, а лозовите ще бъдат с добре познатия ни вкус.

Зелеви сърми с булгур и сини сливи
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч. булгур
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок


Предварително почистваме булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода. Ситно нарязаният лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, слагаме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус.

Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.

Постни лозови сърми
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио


Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.

Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.

Когато си изпие водата, завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите.


Коментари
2010-10-15 #2
Далия
Ох, Ния, направо се накапах!!! Съгласна съм, че снимката е върха! Тя ме насочи към едно допълнение-пълнените пиперки в центъра могат да се направят с боб-тук видях такава рецепта. Голямо готвене ще падне, ама какво плюскане след това...не ти е работа!
2010-02-13 #1
dimitar
много хубава снимка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Постни лозови сарми с булгур
· Пилаф "Трите зърна"
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Хлябът на Бъдни вечер
· Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Яхния с охлюви и лапад
· Мусака със спанак и ориз
· Пролетна супа с лапад
· Панирани пиперки с доматен сос
· Каша от коприва с орехи
· Пататник
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Постен сладкиш с ябълки и грис
· Когато нямаше Коледа
· Оригинални новогодишни късмети
· Коледни пости - в очакване на Коледа
· Домашната торта на баба
· Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
· Макарони на фурна с тиква
Петък
30
Януари 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook