Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни сарми за Бъдни вечер


На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено. Затова ви предлагаме две различни рецепти за сармичките. Зелевите ще приготвим по старинна рецепта – така както са ги правили нашите прабаби, а лозовите ще бъдат с добре познатия ни вкус.

Зелеви сърми с булгур и сини сливи
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч. булгур
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок


Предварително почистваме булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода. Ситно нарязаният лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, слагаме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус.

Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.

Постни лозови сърми
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио


Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.

Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.

Когато си изпие водата, завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите.


Продукти за сарми от Био магазинчето на Хера
Коментари
2010-10-15 #2
Далия
Ох, Ния, направо се накапах!!! Съгласна съм, че снимката е върха! Тя ме насочи към едно допълнение-пълнените пиперки в центъра могат да се направят с боб-тук видях такава рецепта. Голямо готвене ще падне, ама какво плюскане след това...не ти е работа!
2010-02-13 #1
dimitar
много хубава снимка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Паламуд плакия по варненски
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асатефида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Постен кокосов кекс с какао
· Честита Коледа, приятели!
· "Тиха нощ, свята нощ" - една песен на близо 200 години
· "Бог да благослови Коледа!"
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
Вторник
28
Февруари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook