Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни сарми за Бъдни вечер


На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено. Затова ви предлагаме две различни рецепти за сармичките. Зелевите ще приготвим по старинна рецепта – така както са ги правили нашите прабаби, а лозовите ще бъдат с добре познатия ни вкус.

Зелеви сърми с булгур и сини сливи
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч. булгур
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок


Предварително почистваме булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода. Ситно нарязаният лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, слагаме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус.

Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.

Постни лозови сърми
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио


Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.

Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.

Когато си изпие водата, завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите.


Коментари
2010-10-15 #2
Далия
Ох, Ния, направо се накапах!!! Съгласна съм, че снимката е върха! Тя ме насочи към едно допълнение-пълнените пиперки в центъра могат да се направят с боб-тук видях такава рецепта. Голямо готвене ще падне, ама какво плюскане след това...не ти е работа!
2010-02-13 #1
dimitar
много хубава снимка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Празнично сгъване на салфетки за всеки повод
· Коледата на една жена
· Семената от чиа - суперхрана без глутен
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Яхния с охлюви и лапад
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Нестинарството - силата на вярата
· Елементите на българската сватба
· Кукерите - силата да прогоним злите сили
· Баница с праз, гъби и амарант
· Вита баница с леща и праз
· Чапати - хляб от индийската кухня
· "Бог се роди, Коледа!"
· Кино коледно настроение с Hera.bg
· Коледничето - непретенциозна красота по празниците
· Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Портокалови масленки с шоколад
Събота
6
Февруари 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook