Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Конфитюр от грозде


И спомени за баба


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта към гората, в която с нея беряхме дренки и диви круши. Живееше близо и всеки ден ходеше да пълни вода от една чешмичка с малка червена дамаджанка. Беше убедена, че само тази вода е хубава. Дори готвеше с нея. Правеше ни пикници. Скромно. С коматче хляб и конфитюр от грозде сорт "Липа", но винаги с малка покривчица.

Такова грозде имаше в къщата й на село в Добруджа, в която последните десетилетия тя прекарваше само през летата. Същите и наши лета, пълни с нажулени колена, варена или печена на кирпичена печка царевица. С разкази за русалии, караконджули, прескундване върху шарени черги, плетени от парцали, къпане със слънчева вода и игри до късен мрак.

Гроздето сорт "Липа" има дебели листа, няма нужда от пръскане и прави гъста сянка. Ароматът му е сладникав, та даже натрапчив, точно като на липов цвят, но през септември. Зърната му са кръгли с твърда ципа и месо със също толкова корави семена.


Не е грозде за всяка уста. Определено.

С умиление помня малките бурканчета от детско пюре (с неизпиращата се от тениските ми лилава сладка течност), но сега не знам как точно го е правила. И никога няма да разбера. Вярвам, защото беше много сладко, че като повечето рецепти е завирала захар и плод до сгъстяване. В детството ми баба не беше някаква изявена кулинарка. Та и кога ли...Работеше в оранжериите и време съществено нямаше.

Научи ме да обичам дъжда още от малко дете. Когато умирах от страх заради стичащите се по плитките ми капки дъжд, а ние трябваше да вървим 3 км от оранжерията, в която работеше, тогава тя вадеше от черната си чанта с костни дръжки една найлонова торбичка (по онова време истинско съкровище), завиваше дръжките й...и ми правеше шапка. Боже, помня как измиваше пликчето от пиле и го оставяше да изсъхне за повторна употреба. И филийките, изпечени на Елвата, лукчетата в първото чекмедже, сушени сливи в долното шкафче, белите пантофки (само за мен) и онези чашки за специален случай с червени сърчица.

Правеше обаче и чудесни гьобечки, за които вече съм споделяла. Държеше в една купа над хладилника изпечени сухари, хляб не се изхвърляше. Винаги беше готова да ми изпържи картофи. Аз това и само ядях. Нарязани на едри резени, изпържени в една малка алуминиева тенджерка.

И обичаше да плете.
Бях вече на 26 години, когато ми изпрати едно елече. Може би последното нещо, което оплете. Самата тя винаги през зимата носеше такова. Бе обещала и започнала да плете елече и за новороденото ни дете, но така и не можа да довърши кълбетата с прежда. Милата!

Последният ми спомен, когато гроздето на асмата бе още съвсем зелено и се пълнеше, е как в някакъв неин свят, в леглото, в което си и отиде, хванала малка хавлийка извиваше пръсти, сякаш въртеше, както някога, големите куки с жълто мънисто в единия им край. Не ме виждаше. Не ме помнеше. В тишината на стаята, безспирно броеше и обръщаше невидими бримки. Бях убедена, че там в затвора на ума и сянката на смъртта, тя довършваше елечето за своя правнук.

Извадих елечето, което ми бе изпратила преди години, от шкафа. Никога не съм го харесвала, но бе спомен от нея, затова и толкова години не го изхвърлих. Нищо сложно като плетка. С две малки джобчета и копченца с лек седеф. И толкова. Но от баба.

Баба, чиято буквичка нося и аз, си отиде преди дни. Нея вечер луната светеше по-голяма от всяка друга нощ. И не знам дали сега, когато тя си отиде, има една звезда до луната в повече. Но тогава, когато стъпих на добруджанската земя, за да чуя на другата сутрин как селската камбана протяжено бие ... за първи път от 20 години видях светулка. Благодарна съм за светлината, която остави за всички нас. Семейството.

Тази рецепта е спомен за любовта, която остави баба за същото това семейство. И която интерпретирах по мой начин. Любовта на и към близките е точно такова нещо. Любов, дарена безусловно, благословия, която е преминала през теб, която усещаш във всеки един миг, която ти дава вярата, че можеш да бъдеш такъв, какъвто искаш. Винаги.

1,200 кг. грозде
100 гр. кафява захар
2 гр. агар-агар


Гроздето почистваме от дръжките и пасираме с пастора до възможно най-ситно смляно. Това си е сорт с много твърди семки, но те, както и ципата, са едно от най-полезните части в гроздето, затова смело ги мелим.

Изсипваме сместа в по-едър гивгир и я прецеждаме. Това при мен бе достатъчно, за да се прецедят несмлените докрай семки.

В тенджера добавяме 100 грама кафява захар и варим на слаб котлон. Разбъркваме от време на време, докато течността намалее около 1/3.

Добавяме около 2 грама агар-агар към врящия конфитюр. Реално това е растителен желатин и можете да го откриете в био магазините. Разбъркваме десет пъти и изсипваме сместа в буркани. Това е.

Понеже няма много захар, е добре да се завари, ако искате да го съхраните за много дълго време. До няколко месеца няма да има проблем да остане в хладилник.



Ако опитате този сорт грозде и тази рецепта - спомнете баба с добро. Това заслужава и всеки човек, когото обичаме.


Коментари
2019-09-04 #3
Кити
Ако имате живи майки, бащи, баби и дядовци, грижете се за тях. Показвайте им обичта си. Когато си отидат, нищо не може да ги замени. Ще Ви липсват цял живот и само спомена за тяхо става като една болка в сърцето.
2015-09-12 #2
Инна Георгиева
Здравей, Милена. Щом спомените са живи и любовта е жива. Поздрави!
2015-09-08 #1
Милена
Ина, благодаря! Върна ме и мен там- на село, при баба и дядо, които си отидоха преди толкова време вече, и толкова много ми липсват
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Добруджанки
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от круши и грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· В една зима... Някъде там... Да те има
· Любовта ни прави богоравни…
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· g точка/9.80665
· Щастлива Коледа, приятели!
· "Само части от нас някога ще докоснат само части от другите"
· Всеки разговор с някого е важен
· Лятото - това безкрайно зреене на мига
· Ти си всичко това
Петък
21
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook