Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Конфитюр от грозде


И спомени за баба


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта към гората, в която с нея беряхме дренки и диви круши. Живееше близо и всеки ден ходеше да пълни вода от една чешмичка с малка червена дамаджанка. Беше убедена, че само тази вода е хубава. Дори готвеше с нея. Правеше ни пикници. Скромно. С коматче хляб и конфитюр от грозде сорт "Липа", но винаги с малка покривчица.

Такова грозде имаше в къщата й на село в Добруджа, в която последните десетилетия тя прекарваше само през летата. Същите и наши лета, пълни с нажулени колена, варена или печена на кирпичена печка царевица. С разкази за русалии, караконджули, прескундване върху шарени черги, плетени от парцали, къпане със слънчева вода и игри до късен мрак.

Гроздето сорт "Липа" има дебели листа, няма нужда от пръскане и прави гъста сянка. Ароматът му е сладникав, та даже натрапчив, точно като на липов цвят, но през септември. Зърната му са кръгли с твърда ципа и месо със също толкова корави семена.


Не е грозде за всяка уста. Определено.

С умиление помня малките бурканчета от детско пюре (с неизпиращата се от тениските ми лилава сладка течност), но сега не знам как точно го е правила. И никога няма да разбера. Вярвам, защото беше много сладко, че като повечето рецепти е завирала захар и плод до сгъстяване. В детството ми баба не беше някаква изявена кулинарка. Та и кога ли...Работеше в оранжериите и време съществено нямаше.

Научи ме да обичам дъжда още от малко дете. Когато умирах от страх заради стичащите се по плитките ми капки дъжд, а ние трябваше да вървим 3 км от оранжерията, в която работеше, тогава тя вадеше от черната си чанта с костни дръжки една найлонова торбичка (по онова време истинско съкровище), завиваше дръжките й...и ми правеше шапка. Боже, помня как измиваше пликчето от пиле и го оставяше да изсъхне за повторна употреба. И филийките, изпечени на Елвата, лукчетата в първото чекмедже, сушени сливи в долното шкафче, белите пантофки (само за мен) и онези чашки за специален случай с червени сърчица.

Правеше обаче и чудесни гьобечки, за които вече съм споделяла. Държеше в една купа над хладилника изпечени сухари, хляб не се изхвърляше. Винаги беше готова да ми изпържи картофи. Аз това и само ядях. Нарязани на едри резени, изпържени в една малка алуминиева тенджерка.

И обичаше да плете.
Бях вече на 26 години, когато ми изпрати едно елече. Може би последното нещо, което оплете. Самата тя винаги през зимата носеше такова. Бе обещала и започнала да плете елече и за новороденото ни дете, но така и не можа да довърши кълбетата с прежда. Милата!

Последният ми спомен, когато гроздето на асмата бе още съвсем зелено и се пълнеше, е как в някакъв неин свят, в леглото, в което си и отиде, хванала малка хавлийка извиваше пръсти, сякаш въртеше, както някога, големите куки с жълто мънисто в единия им край. Не ме виждаше. Не ме помнеше. В тишината на стаята, безспирно броеше и обръщаше невидими бримки. Бях убедена, че там в затвора на ума и сянката на смъртта, тя довършваше елечето за своя правнук.

Извадих елечето, което ми бе изпратила преди години, от шкафа. Никога не съм го харесвала, но бе спомен от нея, затова и толкова години не го изхвърлих. Нищо сложно като плетка. С две малки джобчета и копченца с лек седеф. И толкова. Но от баба.

Баба, чиято буквичка нося и аз, си отиде преди дни. Нея вечер луната светеше по-голяма от всяка друга нощ. И не знам дали сега, когато тя си отиде, има една звезда до луната в повече. Но тогава, когато стъпих на добруджанската земя, за да чуя на другата сутрин как селската камбана протяжено бие ... за първи път от 20 години видях светулка. Благодарна съм за светлината, която остави за всички нас. Семейството.

Тази рецепта е спомен за любовта, която остави баба за същото това семейство. И която интерпретирах по мой начин. Любовта на и към близките е точно такова нещо. Любов, дарена безусловно, благословия, която е преминала през теб, която усещаш във всеки един миг, която ти дава вярата, че можеш да бъдеш такъв, какъвто искаш. Винаги.

1,200 кг. грозде
100 гр. кафява захар
2 гр. агар-агар


Гроздето почистваме от дръжките и пасираме с пастора до възможно най-ситно смляно. Това си е сорт с много твърди семки, но те, както и ципата, са едно от най-полезните части в гроздето, затова смело ги мелим.

Изсипваме сместа в по-едър гивгир и я прецеждаме. Това при мен бе достатъчно, за да се прецедят несмлените докрай семки.

В тенджера добавяме 100 грама кафява захар и варим на слаб котлон. Разбъркваме от време на време, докато течността намалее около 1/3.

Добавяме около 2 грама агар-агар към врящия конфитюр. Реално това е растителен желатин и можете да го откриете в био магазините. Разбъркваме десет пъти и изсипваме сместа в буркани. Това е.

Понеже няма много захар, е добре да се завари, ако искате да го съхраните за много дълго време. До няколко месеца няма да има проблем да остане в хладилник.



Ако опитате този сорт грозде и тази рецепта - спомнете баба с добро. Това заслужава и всеки човек, когото обичаме.


Коментари
2019-09-04 #3
Кити
Ако имате живи майки, бащи, баби и дядовци, грижете се за тях. Показвайте им обичта си. Когато си отидат, нищо не може да ги замени. Ще Ви липсват цял живот и само спомена за тяхо става като една болка в сърцето.
2015-09-12 #2
Инна Георгиева
Здравей, Милена. Щом спомените са живи и любовта е жива. Поздрави!
2015-09-08 #1
Милена
Ина, благодаря! Върна ме и мен там- на село, при баба и дядо, които си отидоха преди толкова време вече, и толкова много ми липсват
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Добруджанки
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от круши и грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· В една зима... Някъде там... Да те има
· Циганското лято на живота ни
· Всеки разговор с някого е важен
· Ироничното усещане да си родител днес
· Културата оцелява в отделния човек и в общността, от която е част
· Месец на Жената в Hera.bg
· Лятото - това безкрайно зреене на мига
· Ти си всичко това
· На екзистенц минимума на душата
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook