Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната, като се започва с определени плодове или зеленчуци и след това по малко, в строга последователност, се въвеждат новите храни. Храните, известни като алергени, се оставят за накрая и вниманието при въвеждането им е особено изострено, особено ако детето има фамилна обремененост към някоя от тях. Нетърпението и прибързаността могат да доведат до алергична реакция при детето- в такъв случай нововъведената храна трябва да бъде спряна и последващото и въвеждане да бъде строго контролирано.

Най-честите причинители на хранителна алергия са млякото, житните култури, съдържащи глутен, яйцата, рибата и морските дарове, мъхестите плодове, меда, соята, ядките и фъстъците. Симптомите варират от локално зачервяване и оток до тежки анафилактични реакции.


Хората, които са наясно, че са алергични към определени храни, вземат всички мерки, за да се предпазят от дори неволната им консумация. Възможно е, обаче, макар да не сте алергични към дадена храна, да изпитвате дискомфорт при консумацията й, особено ако прекалите с количеството. Става въпрос за т.нар. нетолерантност или интолерантност към храната. Това състояние не води до остри или дори фатални последици като тези, причинени от алергия, но неразположенията са неприятни- подуване на корема, газове, киселини, дори косопадът и чупливите нокти е твърде вероятно да се дължат на обилната и честа консумация на храни, към които организмът проявява нетолерантност. Проблемите могат да имат дълготрайни последици и да окажат влияние върху общото състояние на организма, перманентно лошо настроение, раздразнителност и наднормено тегло.


Какви са най-общите разлики между алергията и нетолерантността:


Алергията се проявява изведнъж и при минимална консумация на алергена, докато нетолерантността обикновено се случва постепенно и ако прекалите с храната;

Алергията се проявява всеки път, щом консумирате алергена- самостоятелно или в комбинация с други храни. Може да се прояви дори при консумацията на храни, съдържащи следи от причинителя, докато нетолерантността не се проявяна винаги и може да няма ясно изразена симптоматика;

Алергията причинява остри симптоми като повръщане, отоци, обриви и спазми, докато симптомите на нетолерантността са по-завоалирани и могат да бъдат объркани с нещо друго- главоболие, раздразнителност, киселини.


Най-честа нетолерантност хората имат към консумацията на лактоза и това е логично - известно е, че след ранната детска възраст, млякото става нетипична храна за зрелия организъм и той проявява реакция към нея, тъй като е намалял или спрял производството на ензима лактаза, отговорник за преработката на лактозата. Това важи в особена степен за консумацията на краве мляко и на всичко, което се прави с него. Голяма част от хората не могат да преработят млечната захар (лактоза), която се съдържа в млякото и млечните продукти - в такива случаи е добре те да бъдат заменени с безлактозни продукти или заместители на млякото - соеви продукти, растителни млека...Също така може да се приема и допълнително ензимът лактаза, под формата на капки или таблетки, но само ако лекар потвърди недостига му в организма и предпише съответното лечение.

Глутенът е протеин, към консумацията на който голяма част от хората често проявяват нетолерантност. Симптомите за нея са запек или диария, подуване на корема, честа умора, световъртеж, главоболие или раздразнителност. Тъй като всяко от тези неразположения може да се дължи и на нещо друго, важно е лекар да отхвърли състоянието на глутенова непоносимост.

Има различни тестове, които твърдят, че определят храните, към които организмът проявява нетолерантност. До колко са достоверни, обаче, не се наемаме да кажем. За да определите храните, които не са подходящи за консумация от вас, най-добре се вслушайте в тялото си и вижте неговата реакция. Ако се чувствате зле след консумация на фъстъци или бобови храни, бял хляб или прясно мляко, просто избягвайте тези храни. Тук в пълна сила важи правилото да не консумираме храни с много продукти, защото освен че затрудняват отделянето на хранителни ензими, е трудно да се определи еветнуалната непоносимост от какво точно е. А така само ще продължаваме да се оплакваме от преяждане и тежест, което всъщност да не е причинено от количеството храна, а от състава й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Алергиите
· Да вземем ли четириног приятел на детето си?
· Ефективна ли е хомеопатията
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Сряда
1
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook