Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната, като се започва с определени плодове или зеленчуци и след това по малко, в строга последователност, се въвеждат новите храни. Храните, известни като алергени, се оставят за накрая и вниманието при въвеждането им е особено изострено, особено ако детето има фамилна обремененост към някоя от тях. Нетърпението и прибързаността могат да доведат до алергична реакция при детето- в такъв случай нововъведената храна трябва да бъде спряна и последващото и въвеждане да бъде строго контролирано.

Най-честите причинители на хранителна алергия са млякото, житните култури, съдържащи глутен, яйцата, рибата и морските дарове, мъхестите плодове, меда, соята, ядките и фъстъците. Симптомите варират от локално зачервяване и оток до тежки анафилактични реакции.


Хората, които са наясно, че са алергични към определени храни, вземат всички мерки, за да се предпазят от дори неволната им консумация. Възможно е, обаче, макар да не сте алергични към дадена храна, да изпитвате дискомфорт при консумацията й, особено ако прекалите с количеството. Става въпрос за т.нар. нетолерантност или интолерантност към храната. Това състояние не води до остри или дори фатални последици като тези, причинени от алергия, но неразположенията са неприятни- подуване на корема, газове, киселини, дори косопадът и чупливите нокти е твърде вероятно да се дължат на обилната и честа консумация на храни, към които организмът проявява нетолерантност. Проблемите могат да имат дълготрайни последици и да окажат влияние върху общото състояние на организма, перманентно лошо настроение, раздразнителност и наднормено тегло.


Какви са най-общите разлики между алергията и нетолерантността:


Алергията се проявява изведнъж и при минимална консумация на алергена, докато нетолерантността обикновено се случва постепенно и ако прекалите с храната;

Алергията се проявява всеки път, щом консумирате алергена- самостоятелно или в комбинация с други храни. Може да се прояви дори при консумацията на храни, съдържащи следи от причинителя, докато нетолерантността не се проявяна винаги и може да няма ясно изразена симптоматика;

Алергията причинява остри симптоми като повръщане, отоци, обриви и спазми, докато симптомите на нетолерантността са по-завоалирани и могат да бъдат объркани с нещо друго- главоболие, раздразнителност, киселини.


Най-честа нетолерантност хората имат към консумацията на лактоза и това е логично - известно е, че след ранната детска възраст, млякото става нетипична храна за зрелия организъм и той проявява реакция към нея, тъй като е намалял или спрял производството на ензима лактаза, отговорник за преработката на лактозата. Това важи в особена степен за консумацията на краве мляко и на всичко, което се прави с него. Голяма част от хората не могат да преработят млечната захар (лактоза), която се съдържа в млякото и млечните продукти - в такива случаи е добре те да бъдат заменени с безлактозни продукти или заместители на млякото - соеви продукти, растителни млека...Също така може да се приема и допълнително ензимът лактаза, под формата на капки или таблетки, но само ако лекар потвърди недостига му в организма и предпише съответното лечение.

Глутенът е протеин, към консумацията на който голяма част от хората често проявяват нетолерантност. Симптомите за нея са запек или диария, подуване на корема, честа умора, световъртеж, главоболие или раздразнителност. Тъй като всяко от тези неразположения може да се дължи и на нещо друго, важно е лекар да отхвърли състоянието на глутенова непоносимост.

Има различни тестове, които твърдят, че определят храните, към които организмът проявява нетолерантност. До колко са достоверни, обаче, не се наемаме да кажем. За да определите храните, които не са подходящи за консумация от вас, най-добре се вслушайте в тялото си и вижте неговата реакция. Ако се чувствате зле след консумация на фъстъци или бобови храни, бял хляб или прясно мляко, просто избягвайте тези храни. Тук в пълна сила важи правилото да не консумираме храни с много продукти, защото освен че затрудняват отделянето на хранителни ензими, е трудно да се определи еветнуалната непоносимост от какво точно е. А така само ще продължаваме да се оплакваме от преяждане и тежест, което всъщност да не е причинено от количеството храна, а от състава й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Алергиите
· Да вземем ли четириног приятел на детето си?
· Ефективна ли е хомеопатията
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Сряда
25
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Лошите сутрешни навици, с които да се разделим
Както започне денят, така ще премине. Рядко се замисляме, че действително - началото на деня ни определя...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook