Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя за нещо наистина интересно и нетипично за домашната традиция. Първата тиква цигулка стои в една кошница от известно време и се чудех в каква нова рецепта да я ползвам. Но децата направиха избора вместо мен: "Искаме тиква с мляко на фурна"



Десертът не е нито засукан, нито нетрадиционен - напротив, лесен е и много добре познат. Тайната му обаче се крие в яйцата. На тиквата, дори да е безвкусна, можеш да сложиш захар, но домашните яйца с големи, тъмножълти жълтъци няма как да се постигнат с подобни трикове. "Екзотичното" в рецептата са подправките - джинджифилът, карамфилът и индийското орехче, които придават на преливащите се меки вкусове, една острота и пикантност.

Една малка тиква цигулка, ок 1 кг
1 к.ч. кафява захар (по вкус и зависи от тиквата)
800 мл прясно мляко
1 к. ч. ориз
4 големи яйца (домашни за предпочитане)
50 гр краве масло
екстракт ванилия или ванилова шушулка
3-4 розички карамфил
щипка джинджифил на прах
щипка индийско орехче на прах

Приготовление:

Нарязваме тиквата на кубчета и ползваме такава тава, че да се поберат на един ред. Посръсваме с половината захар и с малко вода, колкото да не е суха тавата, слагаме във фурната, включена на 200 градуса.

През това време слагаме на котлона прясното мляко да се топли. Като стане хладко, слагаме подправките, захарта и маслото. Спираме котлона, когато млякото е толкова топло, че, като топнем връхчето на пръста, да не пари.

В друг съд разбиваме яйцата на гладка смес, без да бухва, и леко, встрани от котлона, изсипваме с усилено бъркане яйцата при млякото, внимаваме да не се пресече. Ако видим това, може да спрем и да изчакаме млякото да се охлади малко. Трябва да се получи млечно-жълта смес, която ухае превъзходно.

Тавата се е загряла междувременно и насипваме между тиквата премития ориз. Заливаме с млечната смес, да се разпредели добре над тиквата и да няма ориз на повърхността.

Печем около 30-40 минути да стегне добре и да се образува златисто-кафеникава коричка. Върви отлично с чай за следобедна закуска. Така поне се случи при нас.

Коментари
2018-11-16 #1
Momo
Пълен боклук, не си хабете продуктите!!! Много неприятно!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
25
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook