Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя за нещо наистина интересно и нетипично за домашната традиция. Първата тиква цигулка стои в една кошница от известно време и се чудех в каква нова рецепта да я ползвам. Но децата направиха избора вместо мен: "Искаме тиква с мляко на фурна"



Десертът не е нито засукан, нито нетрадиционен - напротив, лесен е и много добре познат. Тайната му обаче се крие в яйцата. На тиквата, дори да е безвкусна, можеш да сложиш захар, но домашните яйца с големи, тъмножълти жълтъци няма как да се постигнат с подобни трикове. "Екзотичното" в рецептата са подправките - джинджифилът, карамфилът и индийското орехче, които придават на преливащите се меки вкусове, една острота и пикантност.

Една малка тиква цигулка, ок 1 кг
1 к.ч. кафява захар (по вкус и зависи от тиквата)
800 мл прясно мляко
1 к. ч. ориз
4 големи яйца (домашни за предпочитане)
50 гр краве масло
екстракт ванилия или ванилова шушулка
3-4 розички карамфил
щипка джинджифил на прах
щипка индийско орехче на прах

Приготовление:

Нарязваме тиквата на кубчета и ползваме такава тава, че да се поберат на един ред. Посръсваме с половината захар и с малко вода, колкото да не е суха тавата, слагаме във фурната, включена на 200 градуса.

През това време слагаме на котлона прясното мляко да се топли. Като стане хладко, слагаме подправките, захарта и маслото. Спираме котлона, когато млякото е толкова топло, че, като топнем връхчето на пръста, да не пари.

В друг съд разбиваме яйцата на гладка смес, без да бухва, и леко, встрани от котлона, изсипваме с усилено бъркане яйцата при млякото, внимаваме да не се пресече. Ако видим това, може да спрем и да изчакаме млякото да се охлади малко. Трябва да се получи млечно-жълта смес, която ухае превъзходно.

Тавата се е загряла междувременно и насипваме между тиквата премития ориз. Заливаме с млечната смес, да се разпредели добре над тиквата и да няма ориз на повърхността.

Печем около 30-40 минути да стегне добре и да се образува златисто-кафеникава коричка. Върви отлично с чай за следобедна закуска. Така поне се случи при нас.

Коментари
2018-11-16 #1
Momo
Пълен боклук, не си хабете продуктите!!! Много неприятно!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook