Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя за нещо наистина интересно и нетипично за домашната традиция. Първата тиква цигулка стои в една кошница от известно време и се чудех в каква нова рецепта да я ползвам. Но децата направиха избора вместо мен: "Искаме тиква с мляко на фурна"



Десертът не е нито засукан, нито нетрадиционен - напротив, лесен е и много добре познат. Тайната му обаче се крие в яйцата. На тиквата, дори да е безвкусна, можеш да сложиш захар, но домашните яйца с големи, тъмножълти жълтъци няма как да се постигнат с подобни трикове. "Екзотичното" в рецептата са подправките - джинджифилът, карамфилът и индийското орехче, които придават на преливащите се меки вкусове, една острота и пикантност.

Една малка тиква цигулка, ок 1 кг
1 к.ч. кафява захар (по вкус и зависи от тиквата)
800 мл прясно мляко
1 к. ч. ориз
4 големи яйца (домашни за предпочитане)
50 гр краве масло
екстракт ванилия или ванилова шушулка
3-4 розички карамфил
щипка джинджифил на прах
щипка индийско орехче на прах

Приготовление:

Нарязваме тиквата на кубчета и ползваме такава тава, че да се поберат на един ред. Посръсваме с половината захар и с малко вода, колкото да не е суха тавата, слагаме във фурната, включена на 200 градуса.

През това време слагаме на котлона прясното мляко да се топли. Като стане хладко, слагаме подправките, захарта и маслото. Спираме котлона, когато млякото е толкова топло, че, като топнем връхчето на пръста, да не пари.

В друг съд разбиваме яйцата на гладка смес, без да бухва, и леко, встрани от котлона, изсипваме с усилено бъркане яйцата при млякото, внимаваме да не се пресече. Ако видим това, може да спрем и да изчакаме млякото да се охлади малко. Трябва да се получи млечно-жълта смес, която ухае превъзходно.

Тавата се е загряла междувременно и насипваме между тиквата премития ориз. Заливаме с млечната смес, да се разпредели добре над тиквата и да няма ориз на повърхността.

Печем около 30-40 минути да стегне добре и да се образува златисто-кафеникава коричка. Върви отлично с чай за следобедна закуска. Така поне се случи при нас.

Коментари
2018-11-16 #1
Momo
Пълен боклук, не си хабете продуктите!!! Много неприятно!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 5 любими десерта с ябълки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook