Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер


Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.

Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Например традиционните пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз, можете да напълните също така с булгур и сушени сливи. Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки – тиквеник, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи.

Не забравяйте и обредната пита с пара. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.


Коментари
2018-12-20 #9
Добра домакиня
Много полезно
2017-12-23 #8
иваило
човек винаги се учи по нещо,
2016-12-08 #7
Anita
То кой нея обича
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Нестинарството - силата на вярата
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бели пеперудки, къде отлетяхте...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я,...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Мухълът – врагът в нашия дом
Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И то съвсем основателно. Тези нисши...
"Синеока теменужке, теменужке, мила дружке"
Тя е едно от най-нежните и прекрасни цветя, което с настъпване на пролетта веднага се появява по градини...
Клепоухият приятел - I
Да си отглеждаш зайче у дома отдавна не е екзотично начинание. Напоследък то все повече се налага като...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
Естествената кожа е един от най-древните материали за изработка на качествени и издръжливи аксесоари,...
Идеи за детската стая, когато децата са три
Ако сте сред тези щастливци, които имат три деца, знаете също много добре колко важно нещо е пространството....
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Преди зимата - идеално време за разчистване
За не малка част от нас зимата е повече неприятен, отколкото красив снежнобял сезон. Неизменно студът...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook