Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пишмание - турският деликатен десерт



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става дума за нещо доста по-различно. Уверявам ви обаче, че може да станете пишман от толкова сладост, защото лакомството, което ще ви представя определено минава всякакви граници и стига отвъд баклавата и захарния памук- напълно непознато за някои от вас и особено обичано от почитателите на турските сладкиши. За останалите пък...вече го казах- явно са станали пишман от това изкушение, защото то прелива от захар и се нарича пишмание. За първи път, когато го видях на снимка, реших, че това е някакъв вид прежда. Последвалото ми любопитство, обаче ме накара да открия един забележителен сладкиш с доста интересна история.


Историята на десерта пишмание

Спокойно можем да кажем, че пишманието е уникат в света на сладкарството и че е неповторимо вкусно. Въпреки сладостта му, заради която го сравняват със захарния памук, вкусът му е твърде различен, поради наличието на значително количество брашно и масло в него. Най-древните сведения за това лакомство датират от около 15 век и се свързват с името на един персийски поет, наречен Бушак Атима. За родина, естествено, ще посочим Турция, която и до днес прославя този сладкиш. Градът, особено известен с направата на пишмание, меката на майсторите на това неустоимо сладко, е Измит. Тук то е познато още като теглени бонбони, бонбони от конци, памук халва и дворцова халва. В Анталия, по време на Рамазана предлагали тази халва на голям поднос, предимно на т.нар. момински събирания, на които девойките гадаели своето бъдеще. В град Кастамон, в Северна Турция, пишманието и днес се смята за рядък и много ценен подарък. Доскоро тези теглени бонбони са се приготвяли ръчно в по-голямата част на Турция, но към днешна дата не малка част от производствения процес е технологично модернизирана.


За първи майстор на пишманието се смята един сладкар на име Хайри. С неговото име се свързва и една от легендите, разказваща за теглените бонбони. Хайри имал любима, която била доста пълничка, но и много красива. В знак на любовта си към нея, той решил да създаде сладки, които нарекъл първоначално „шишмание” или преведено - дебеланка. Любимата му обаче, се оказала твърде своенравна и ревнива и Хайри бил принуден да я остави. След като го сторил, приятелите му започнали да наричат сладките "пишмание", което означава разкаяние.

Друга легенда разказва, че дъщерята на един падишах си търсела съпруг. Баща й обаче заявил, че ще я даде за жена само на онзи, който направи сладост, приличаща на нея - нежна, копринена и изящна. Тогава се намерил един бедняк, който забъркал невероятния сладкиш, но докато го правел толкова пъти се изгорил, че станал пишман - започнал да се разкайва за смелостта си да поиска толкова красива жена за своя съпруга.

Как да си го приготвим?

Този въпрос е наистина труден, тъй като технологията на приготвяне определено е сложна. Съществува рецепта, която не се пази в тайна и която може да изпробвате вкъщи, но тя не гарантира съвършения резултат на готовото пишмание, което може да си закупите от доста места.

Относно технологията- изискват се няколко чифта сръчни ръце и голяма доза старание. Първоначално на силен огън се вари гъст захарен сироп. Отделно се препича брашно, което в последствие се охлажда. Следва изсипването на захарния сироп върху брашното и събирането на сместа на голяма купчина. От тук насетне се започва голямото месене на това захарно тесто и разтеглянето му на всички страни, докато не заприлича на тънки конци. Така написано и погледнато, може да ви се струва не чак толкова непосилно занимание, особено, ако обичате да експериментирате в кухнята. Затова - решението си е ваше, а за рецептата ви трябват единствено:

1 кг захар
500 г брашно
1/2 ч. чаша масло
1/2 ч. чаша вода

И така, ако вече сте решили да изпитате уменията си, е хубаво да спазвате последователността на действията и да бъдете изключително прецизни във всичко, свързано с направата на това лакомство:

На първо място разтваряте захарта във водата, като варите около 25 минути и непрестанно бъркате.

Брашното също запържвате в маслото с постоянно бъркане, докато леко се зачерви.

Изчаквате около 20 минути и след това разстилате запърженото и охладено брашно върху голяма тава, на съвсем тънък пласт. Оставяте го така още около 10 минути.

Идва най-трудното- изсипвате захарния сироп върху студена повърхност за около 5 минути и след това заливате брашното с него. Омесвате. Може и да разбиете с миксер за около три минути.

Следва разтеглянето и усукването на тестото в различни посоки, докато придобие формата на памукови нишки. Тези нишки се поръсват със запържено брашно.

Накрая разрязвате и оформяте на хапки. По желание може да поръсите със счукан шам фъстък.



Ако пък след видеото вече сте се отказали, просто отскочете до някой по-голям магазин или сладкарница и задължително опитайте този толкова фин, изящен и неустоим деликатес - ще се влюбите.
Коментари
2019-05-10 #3
Елизавета
На мен и половинката ми,много ни хареса!Днес го опитах ,за първи път. Подарък от страхотна приятелка!😀😍
2018-07-02 #2
Василена Тодорова
Много вкусен десерт!!!
2015-09-25 #1
Галина Драганова
Въпрос на вкус, аз го намирам за отвратително!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook