Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пишмание - турският деликатен десерт



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става дума за нещо доста по-различно. Уверявам ви обаче, че може да станете пишман от толкова сладост, защото лакомството, което ще ви представя определено минава всякакви граници и стига отвъд баклавата и захарния памук- напълно непознато за някои от вас и особено обичано от почитателите на турските сладкиши. За останалите пък...вече го казах- явно са станали пишман от това изкушение, защото то прелива от захар и се нарича пишмание. За първи път, когато го видях на снимка, реших, че това е някакъв вид прежда. Последвалото ми любопитство, обаче ме накара да открия един забележителен сладкиш с доста интересна история.


Историята на десерта пишмание

Спокойно можем да кажем, че пишманието е уникат в света на сладкарството и че е неповторимо вкусно. Въпреки сладостта му, заради която го сравняват със захарния памук, вкусът му е твърде различен, поради наличието на значително количество брашно и масло в него. Най-древните сведения за това лакомство датират от около 15 век и се свързват с името на един персийски поет, наречен Бушак Атима. За родина, естествено, ще посочим Турция, която и до днес прославя този сладкиш. Градът, особено известен с направата на пишмание, меката на майсторите на това неустоимо сладко, е Измит. Тук то е познато още като теглени бонбони, бонбони от конци, памук халва и дворцова халва. В Анталия, по време на Рамазана предлагали тази халва на голям поднос, предимно на т.нар. момински събирания, на които девойките гадаели своето бъдеще. В град Кастамон, в Северна Турция, пишманието и днес се смята за рядък и много ценен подарък. Доскоро тези теглени бонбони са се приготвяли ръчно в по-голямата част на Турция, но към днешна дата не малка част от производствения процес е технологично модернизирана.


За първи майстор на пишманието се смята един сладкар на име Хайри. С неговото име се свързва и една от легендите, разказваща за теглените бонбони. Хайри имал любима, която била доста пълничка, но и много красива. В знак на любовта си към нея, той решил да създаде сладки, които нарекъл първоначално „шишмание” или преведено - дебеланка. Любимата му обаче, се оказала твърде своенравна и ревнива и Хайри бил принуден да я остави. След като го сторил, приятелите му започнали да наричат сладките "пишмание", което означава разкаяние.

Друга легенда разказва, че дъщерята на един падишах си търсела съпруг. Баща й обаче заявил, че ще я даде за жена само на онзи, който направи сладост, приличаща на нея - нежна, копринена и изящна. Тогава се намерил един бедняк, който забъркал невероятния сладкиш, но докато го правел толкова пъти се изгорил, че станал пишман - започнал да се разкайва за смелостта си да поиска толкова красива жена за своя съпруга.

Как да си го приготвим?

Този въпрос е наистина труден, тъй като технологията на приготвяне определено е сложна. Съществува рецепта, която не се пази в тайна и която може да изпробвате вкъщи, но тя не гарантира съвършения резултат на готовото пишмание, което може да си закупите от доста места.

Относно технологията- изискват се няколко чифта сръчни ръце и голяма доза старание. Първоначално на силен огън се вари гъст захарен сироп. Отделно се препича брашно, което в последствие се охлажда. Следва изсипването на захарния сироп върху брашното и събирането на сместа на голяма купчина. От тук насетне се започва голямото месене на това захарно тесто и разтеглянето му на всички страни, докато не заприлича на тънки конци. Така написано и погледнато, може да ви се струва не чак толкова непосилно занимание, особено, ако обичате да експериментирате в кухнята. Затова - решението си е ваше, а за рецептата ви трябват единствено:

1 кг захар
500 г брашно
1/2 ч. чаша масло
1/2 ч. чаша вода

И така, ако вече сте решили да изпитате уменията си, е хубаво да спазвате последователността на действията и да бъдете изключително прецизни във всичко, свързано с направата на това лакомство:

На първо място разтваряте захарта във водата, като варите около 25 минути и непрестанно бъркате.

Брашното също запържвате в маслото с постоянно бъркане, докато леко се зачерви.

Изчаквате около 20 минути и след това разстилате запърженото и охладено брашно върху голяма тава, на съвсем тънък пласт. Оставяте го така още около 10 минути.

Идва най-трудното- изсипвате захарния сироп върху студена повърхност за около 5 минути и след това заливате брашното с него. Омесвате. Може и да разбиете с миксер за около три минути.

Следва разтеглянето и усукването на тестото в различни посоки, докато придобие формата на памукови нишки. Тези нишки се поръсват със запържено брашно.

Накрая разрязвате и оформяте на хапки. По желание може да поръсите със счукан шам фъстък.



Ако пък след видеото вече сте се отказали, просто отскочете до някой по-голям магазин или сладкарница и задължително опитайте този толкова фин, изящен и неустоим деликатес - ще се влюбите.
Коментари
2019-05-10 #3
Елизавета
На мен и половинката ми,много ни хареса!Днес го опитах ,за първи път. Подарък от страхотна приятелка!😀😍
2018-07-02 #2
Василена Тодорова
Много вкусен десерт!!!
2015-09-25 #1
Галина Драганова
Въпрос на вкус, аз го намирам за отвратително!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· "Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република""
· 11 юли - Световен ден на населението
· Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Четвъртък
18
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook