Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова полезно на света, и то от 16 век насам. Брюкселското зеле се нарежда сред супер храните и се съревновава по полезност със своя по-голям брат зелето.

Брюкселското зеле е малко недолюбван, но изключително полезен зеленчук, защото изобилства от витамини, като отличително е количеството витамин С (много устойчив при това). Но още – А, Б-комплекс, К, PP; пълно е с минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган; каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, каротеноидите зеаксантин и лутеин и фитохимикали. Последните са верни борци в профилактиката срещу канцерогенните образувания.


Това е растението на брюкселското зеле. На всяко листо в основата се образува малка зелчица. После листата се отрязват и зелките се обират.

Богатият му комплекс от гореизбороените, прави този зеленолистен зеленчук много добър антиоксидант, полезна и пълноценна храна за есенно прочистване на организма и:


Още ползи на брюкселското зеле:

Има имуностимулиращ ефект и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания;

Предпазва от вредните свободни радикали, със силен антиоксидативен ефект;

Предотвратява малокръвие и подобрява състоянието при хора, страдащи от анемия, заради богатото съдържание на желязо;

Засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок и е подходящо за злояди деца;

Витамин К играе важна роля в кръвосъсирването и грижата за здравината на стените на кръвоносните съдове, затова, ако имате проблем с кръвотечение - от носа, прекалено силна менструация, кървящи венци, бавнозарастващи рани и лесно пукащи се капиляри, това е вашата храна;

Каротеноидите пък, знаем, че са в полза на зрението и неговите функции, възприемането на цветовете и светлината и предпазват от вредната синя светлина в слънчевия спектър;

Съдържанието на фибри се грижи за добра перисталтика и понижава холестерола, което от своя страна си е добра грижа и за сърдечно-съдовата система;

Предпазва от диабет тип 2.


Как да избираме и съхраняваме брюкселско зеле:

Малките зелчици са пресни, когато са с ярко зелени, завити, хрупкави листенца и основата е жълто-зелена. Можете спокойно да съхраните брюкселското зеле до 4-5 дни в хладилник в хартиена опаковка, за да не загние/да се спари, можете да го консервирате или замразите. Знаете, обаче, че най-полезни, зеленчуците са в прясно състояние.



Понеже този тип зеле не може да се консумира съвсем сурово, най-добре е да го приготвите на пара или поне да го бланширате, за да запазите оптимално количество от полезните му вещества. Друг вариант е варенето, но при него, много голяма част от полезностите, умират или се отлагат във водата и хранителната им ценност се губи. При обработката е необходимо на пънчето да се направят един-два разреза, за да се свари добре и сърцевината, докато крехките листенца стават съвсем бързо - обработката трябва да трае между 7-10 минути.

Можете да си направите и така нашумялото напоследък смути или сок от брюкселско зеле, като го комбинирате с други зеленчуци и/или плодове, по избор. Така още по-бързо полезните му качества ще достигнат до вашите клетки. Може да се ползва като зимнина - на туршия.

Внимание: Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Нещата, които не можем да променим
Петък
24
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook