Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова полезно на света, и то от 16 век насам. Брюкселското зеле се нарежда сред супер храните и се съревновава по полезност със своя по-голям брат зелето.

Брюкселското зеле е малко недолюбван, но изключително полезен зеленчук, защото изобилства от витамини, като отличително е количеството витамин С (много устойчив при това). Но още – А, Б-комплекс, К, PP; пълно е с минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган; каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, каротеноидите зеаксантин и лутеин и фитохимикали. Последните са верни борци в профилактиката срещу канцерогенните образувания.


Това е растението на брюкселското зеле. На всяко листо в основата се образува малка зелчица. После листата се отрязват и зелките се обират.

Богатият му комплекс от гореизбороените, прави този зеленолистен зеленчук много добър антиоксидант, полезна и пълноценна храна за есенно прочистване на организма и:


Още ползи на брюкселското зеле:

Има имуностимулиращ ефект и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания;

Предпазва от вредните свободни радикали, със силен антиоксидативен ефект;

Предотвратява малокръвие и подобрява състоянието при хора, страдащи от анемия, заради богатото съдържание на желязо;

Засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок и е подходящо за злояди деца;

Витамин К играе важна роля в кръвосъсирването и грижата за здравината на стените на кръвоносните съдове, затова, ако имате проблем с кръвотечение - от носа, прекалено силна менструация, кървящи венци, бавнозарастващи рани и лесно пукащи се капиляри, това е вашата храна;

Каротеноидите пък, знаем, че са в полза на зрението и неговите функции, възприемането на цветовете и светлината и предпазват от вредната синя светлина в слънчевия спектър;

Съдържанието на фибри се грижи за добра перисталтика и понижава холестерола, което от своя страна си е добра грижа и за сърдечно-съдовата система;

Предпазва от диабет тип 2.


Как да избираме и съхраняваме брюкселско зеле:

Малките зелчици са пресни, когато са с ярко зелени, завити, хрупкави листенца и основата е жълто-зелена. Можете спокойно да съхраните брюкселското зеле до 4-5 дни в хладилник в хартиена опаковка, за да не загние/да се спари, можете да го консервирате или замразите. Знаете, обаче, че най-полезни, зеленчуците са в прясно състояние.



Понеже този тип зеле не може да се консумира съвсем сурово, най-добре е да го приготвите на пара или поне да го бланширате, за да запазите оптимално количество от полезните му вещества. Друг вариант е варенето, но при него, много голяма част от полезностите, умират или се отлагат във водата и хранителната им ценност се губи. При обработката е необходимо на пънчето да се направят един-два разреза, за да се свари добре и сърцевината, докато крехките листенца стават съвсем бързо - обработката трябва да трае между 7-10 минути.

Можете да си направите и така нашумялото напоследък смути или сок от брюкселско зеле, като го комбинирате с други зеленчуци и/или плодове, по избор. Така още по-бързо полезните му качества ще достигнат до вашите клетки. Може да се ползва като зимнина - на туршия.

Внимание: Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook