Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова полезно на света, и то от 16 век насам. Брюкселското зеле се нарежда сред супер храните и се съревновава по полезност със своя по-голям брат зелето.

Брюкселското зеле е малко недолюбван, но изключително полезен зеленчук, защото изобилства от витамини, като отличително е количеството витамин С (много устойчив при това). Но още – А, Б-комплекс, К, PP; пълно е с минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган; каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, каротеноидите зеаксантин и лутеин и фитохимикали. Последните са верни борци в профилактиката срещу канцерогенните образувания.


Това е растението на брюкселското зеле. На всяко листо в основата се образува малка зелчица. После листата се отрязват и зелките се обират.

Богатият му комплекс от гореизбороените, прави този зеленолистен зеленчук много добър антиоксидант, полезна и пълноценна храна за есенно прочистване на организма и:


Още ползи на брюкселското зеле:

Има имуностимулиращ ефект и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания;

Предпазва от вредните свободни радикали, със силен антиоксидативен ефект;

Предотвратява малокръвие и подобрява състоянието при хора, страдащи от анемия, заради богатото съдържание на желязо;

Засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок и е подходящо за злояди деца;

Витамин К играе важна роля в кръвосъсирването и грижата за здравината на стените на кръвоносните съдове, затова, ако имате проблем с кръвотечение - от носа, прекалено силна менструация, кървящи венци, бавнозарастващи рани и лесно пукащи се капиляри, това е вашата храна;

Каротеноидите пък, знаем, че са в полза на зрението и неговите функции, възприемането на цветовете и светлината и предпазват от вредната синя светлина в слънчевия спектър;

Съдържанието на фибри се грижи за добра перисталтика и понижава холестерола, което от своя страна си е добра грижа и за сърдечно-съдовата система;

Предпазва от диабет тип 2.


Как да избираме и съхраняваме брюкселско зеле:

Малките зелчици са пресни, когато са с ярко зелени, завити, хрупкави листенца и основата е жълто-зелена. Можете спокойно да съхраните брюкселското зеле до 4-5 дни в хладилник в хартиена опаковка, за да не загние/да се спари, можете да го консервирате или замразите. Знаете, обаче, че най-полезни, зеленчуците са в прясно състояние.



Понеже този тип зеле не може да се консумира съвсем сурово, най-добре е да го приготвите на пара или поне да го бланширате, за да запазите оптимално количество от полезните му вещества. Друг вариант е варенето, но при него, много голяма част от полезностите, умират или се отлагат във водата и хранителната им ценност се губи. При обработката е необходимо на пънчето да се направят един-два разреза, за да се свари добре и сърцевината, докато крехките листенца стават съвсем бързо - обработката трябва да трае между 7-10 минути.

Можете да си направите и така нашумялото напоследък смути или сок от брюкселско зеле, като го комбинирате с други зеленчуци и/или плодове, по избор. Така още по-бързо полезните му качества ще достигнат до вашите клетки. Може да се ползва като зимнина - на туршия.

Внимание: Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook