Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо още да обичаме ореха?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни мазнини и белтъчини. Участват в много традиционни за нашата кухня рецепти, но много по-малко известно е, че ореховите листа са изключително полезни също, най-вече заради антибактериалните си свойства. Съставките в ореховите листа унищожават патогенни за нашето тяло организми, вътрешно и външно. Ореховите дървета са разпространени из цялата страна и лесно можем да се снабдим с листа, които изсушени да са готови за използване през цялата година.


Ореховите листа като билка

Храносмилателна система - При проблеми в храносмислането, болки в корема и чернодробни заболявания се използва слаб чай от ореховите листа. Една чаена лъжичка се залива с гореща вода, оставя се пет минути и се прецежда. Чаят се пие при намален апетит, при запек и профилактично за цялостно подобрение на състоянието на кръвта. Промивки на устната кухина с настойката лекуват кървящите венци и всякакви възпаления на гърлото и устата.

Кожа и Витамин D - Както е известно, Витамин D се приема в тялото ни главно чрез кожата. Идеалното средство за това , разбира се си остава излагането на слънце в подходящо време, за да може кожата постепенно да абсорбира слънчевата светлина. Друго средство, което се прилага от много ранна детска възраст за профилактика на недостиг на Витамин D, който участва е метаболитната обмяна на калция в костите и зъбите, е банята с орехови листа. Една шепа сухи или свежи листа се залива с гореща вода. Може с тази отвара да се залее цялото тяло или да се направи вана, като се изсипва поне половин литър настойка във водата.

Ореховите листа освен това спират и всякакви кожни възпаления, поради високото си съдържание на йод, като напълно може да излекуват скалпа на главата, акне, потящи крака и всякакви гнойни рани.



Орехови листа за красива коса

Много силно и изпитано природно средство против косопад е сокът от пресни орехови листа, с който се намазват корените в продължение на няколко дни. Орехът заздравява косъма и му придава блясък, а леката отвара от листата (една шепа листа се залива с гореща вода) може да се ползва и профилактично против възпаления на скапла на главата, като един път месечно косата се изплаква след миене.

Ако искаме да придадем красив и естествен кестеняв оттенък на косата, отново ореховите листа ще ни бъдат от полза. За целта една шепа сухи листа и орехови черупки се варят във вода докато половината течност се изпари и после се нанася на косата като не се отмива. Може да се използва и алкохолен извлек. Вместо с вода се използва слаба ракия или разреден спирт, залива се билката, оставя се няколко дни на топло и с памучен тампон се нанася по дължината на косъма, престоява няколко часа и се измива. Косата придобива прекрасен кафеникав цвят, а освен това и е заздравена и блестяща.

Настойка от зелени орехчета

Рецепта: Около тридесет малки орехчета се нарязват на половина или се надупчват, заливат се колкото да се покрият с ракия и се оставят на топло за две седмици. След това се прецежда и се съхранява на студено. Може да се приема по една чаена или супена лъжица за профилактика на стомашно-чревния тракт, черния дроб и отделителната система.

Това е идеално средство против вътрешни паразити, затова и се препоръчва поне една седмица в годината да се приема сутрин на гладно, може и разредена във вода, от тази настойка. Ако забравите на топло орехчетата повече от две седмици и не я приберете в хладилника, не я изхвърляйте, настойката вече може да се ползва като домашен йод за външно третиране на кожата.

А ако към настойката добавите захарен сироп, една пръчка канела, няколко карамфилчета и портокалова кора, много лесно сте си приготвили орехов ликьор, който някога присъстваше във всяка къща. Полезните свойства на ореха се запазват дори и в такава форма.


Орехът е дърво, което с полезните си свойства и вкусни ядки, се отглежда почти навсякъде. Расте свободно и в горите, и в дворовете и прави плътна сянка през лятото. Цветовете му в края на пролетта се използват за наторяване на ранните зелени салати, лятото се берат зелените, а наесен узрелите орехчета. Листата пък могат да се събират от началото на лятото до късна есен. Ореховите листа са задължителни за всяка домашна, природна аптечка заради бързото си действие при бактериалните инфекции и кожните възпаления.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Шампионите на суровите ядки - I
· Домашни бонбони
· Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
· Още врагове на красивата коса
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Левурда - още една българска суперхрана
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Косата и омазняването
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Етеричното масло от мащерка
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Сряда
12
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
10 октомври - Световен ден на психичното здраве
10 октомври се отбелязва като Световен ден на психичното здраве за първи път през 1992 г. През 2017 година...
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook