Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джинджифилът – подправка и лекарство


Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял пипер. Той е една от най-полезните подправки и се използва не само за приготвянето на солени ястия, но и на сладкиши и чай, като на практика се съчетава прекрасно с почти всички продукти.

Родината на джинджифила, известен у нас и като исиот, e Югоизточна Азия. И до днес по тези места подправката се консумира в най-големи количества – предимно в прясно състояние (корена или стръковете), но и сушен в състава на кърито.

В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло. В началото се използва като лечебно средство. Моряците забелязват, че малки количества от подправката чудодейно ги избавят от морската болест. И до днес джинджифилът остава едно от най-ефективните средства против повръщане с различен произход – през първите месеци на бременността, химиотерапия или при пътуване. От екстракта му се произвеждат таблетки, но можете да се предпазите от гаденето и само като пиете джинджифилов чай.

Подправката подобрява храносмилането и облекчава състоянието при язвена болест. За това е достатъчно да сдъвчете парченце от корена след хранене. С това обаче не се изчерпват лечебните й действия. Джинджифилът засилва имунната система, изчиства организма от токсини и има противовирусно действие. Затова редовната му консумация – като подправка или чай, предпазва от грип и настинки. Също така засилва паметта и умствената дейност, тъй като снабдява мозъка с кислород.

Въпреки изброените лечебни действия обаче, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници. Джинджифилът се използва дори за съхранение на месо, тъй като антиоксидантните и антибактериални вещества в него предпазват от гранясване и развитие на бактерии.

Джинджифилът присъства в почти всяка рецепта от китайската, тайландската и индийската кухня и им придава характерният екзотичен вкус. В Япония обаче го използват с малко по-различна цел. Там той се поднася като добавка към сушито и се слага в устата между отделните хапки. Причината – джинджифилът пробужда вкусовите рецептори и спомага да се усети пълноценно аромата на всеки отделен продукт.

Вкусът на пресния и на сушения джинджифил се различава съществено. Първият е много по-свеж и цитрусов. Ако обаче сте си купили пресен корен сигурно се чудите как можете да го съхраните за дълго. Във фризера подправката за съжаление бързо изсъхва и става жилава. Можете обаче да настържете корена и така да го замразите в бурканче. Преди това е необходимо единствено да се обели и да престои една нощ в подсладена вода.
Коментари
2014-07-09 #9
Инна Георгиева
Здравей, Алекс.
Освен чрез семена може да се засади част от коренчето, избираш такова, което има направило връхче (т.е оттам ще избие листенцето).
2014-07-06 #8
Alex
А някой знае ли от къде мога да си купя джинджифилови семена в Гоце Делчев? Моля,моля,моля помогнете ми. Спешно еее!!!...
2013-07-14 #7
Stefo
Аз пък си правя студен чай, може да се пие и топъл, но на мен така ми харесва а и е по добре за раздразнено гърло да се пие студен, ползвам ето тази рецепта.

http://bg-parfumi.info/news/%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%81-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Умами - душата на вкуса
· Уасаби - лютото лекарство
· Тофу – да похапнем здравословно
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Вторник
23
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook