Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джинджифилът – подправка и лекарство


Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял пипер. Той е една от най-полезните подправки и се използва не само за приготвянето на солени ястия, но и на сладкиши и чай, като на практика се съчетава прекрасно с почти всички продукти.

Родината на джинджифила, известен у нас и като исиот, e Югоизточна Азия. И до днес по тези места подправката се консумира в най-големи количества – предимно в прясно състояние (корена или стръковете), но и сушен в състава на кърито.

В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло. В началото се използва като лечебно средство. Моряците забелязват, че малки количества от подправката чудодейно ги избавят от морската болест. И до днес джинджифилът остава едно от най-ефективните средства против повръщане с различен произход – през първите месеци на бременността, химиотерапия или при пътуване. От екстракта му се произвеждат таблетки, но можете да се предпазите от гаденето и само като пиете джинджифилов чай.

Подправката подобрява храносмилането и облекчава състоянието при язвена болест. За това е достатъчно да сдъвчете парченце от корена след хранене. С това обаче не се изчерпват лечебните й действия. Джинджифилът засилва имунната система, изчиства организма от токсини и има противовирусно действие. Затова редовната му консумация – като подправка или чай, предпазва от грип и настинки. Също така засилва паметта и умствената дейност, тъй като снабдява мозъка с кислород.

Въпреки изброените лечебни действия обаче, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници. Джинджифилът се използва дори за съхранение на месо, тъй като антиоксидантните и антибактериални вещества в него предпазват от гранясване и развитие на бактерии.

Джинджифилът присъства в почти всяка рецепта от китайската, тайландската и индийската кухня и им придава характерният екзотичен вкус. В Япония обаче го използват с малко по-различна цел. Там той се поднася като добавка към сушито и се слага в устата между отделните хапки. Причината – джинджифилът пробужда вкусовите рецептори и спомага да се усети пълноценно аромата на всеки отделен продукт.

Вкусът на пресния и на сушения джинджифил се различава съществено. Първият е много по-свеж и цитрусов. Ако обаче сте си купили пресен корен сигурно се чудите как можете да го съхраните за дълго. Във фризера подправката за съжаление бързо изсъхва и става жилава. Можете обаче да настържете корена и така да го замразите в бурканче. Преди това е необходимо единствено да се обели и да престои една нощ в подсладена вода.
Коментари
2014-07-09 #9
Инна Георгиева
Здравей, Алекс.
Освен чрез семена може да се засади част от коренчето, избираш такова, което има направило връхче (т.е оттам ще избие листенцето).
2014-07-06 #8
Alex
А някой знае ли от къде мога да си купя джинджифилови семена в Гоце Делчев? Моля,моля,моля помогнете ми. Спешно еее!!!...
2013-07-14 #7
Stefo
Аз пък си правя студен чай, може да се пие и топъл, но на мен така ми харесва а и е по добре за раздразнено гърло да се пие студен, ползвам ето тази рецепта.

http://bg-parfumi.info/news/%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%81-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Умами - душата на вкуса
· Уасаби - лютото лекарство
· Тофу – да похапнем здравословно
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Петте упражнения в осъзнатост
· "Който се повдига на пръсти, не може дълго да стои."
· Нацъфтелите вишни на Япония
· Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
· 18 неща, които бременните жени тайно правят
· Второ дете? Не е толкова трудно, колкото изглежда
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook