Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джинджифилът – подправка и лекарство


Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял пипер. Той е една от най-полезните подправки и се използва не само за приготвянето на солени ястия, но и на сладкиши и чай, като на практика се съчетава прекрасно с почти всички продукти.

Родината на джинджифила, известен у нас и като исиот, e Югоизточна Азия. И до днес по тези места подправката се консумира в най-големи количества – предимно в прясно състояние (корена или стръковете), но и сушен в състава на кърито.

В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло. В началото се използва като лечебно средство. Моряците забелязват, че малки количества от подправката чудодейно ги избавят от морската болест. И до днес джинджифилът остава едно от най-ефективните средства против повръщане с различен произход – през първите месеци на бременността, химиотерапия или при пътуване. От екстракта му се произвеждат таблетки, но можете да се предпазите от гаденето и само като пиете джинджифилов чай.

Подправката подобрява храносмилането и облекчава състоянието при язвена болест. За това е достатъчно да сдъвчете парченце от корена след хранене. С това обаче не се изчерпват лечебните й действия. Джинджифилът засилва имунната система, изчиства организма от токсини и има противовирусно действие. Затова редовната му консумация – като подправка или чай, предпазва от грип и настинки. Също така засилва паметта и умствената дейност, тъй като снабдява мозъка с кислород.

Въпреки изброените лечебни действия обаче, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници. Джинджифилът се използва дори за съхранение на месо, тъй като антиоксидантните и антибактериални вещества в него предпазват от гранясване и развитие на бактерии.

Джинджифилът присъства в почти всяка рецепта от китайската, тайландската и индийската кухня и им придава характерният екзотичен вкус. В Япония обаче го използват с малко по-различна цел. Там той се поднася като добавка към сушито и се слага в устата между отделните хапки. Причината – джинджифилът пробужда вкусовите рецептори и спомага да се усети пълноценно аромата на всеки отделен продукт.

Вкусът на пресния и на сушения джинджифил се различава съществено. Първият е много по-свеж и цитрусов. Ако обаче сте си купили пресен корен сигурно се чудите как можете да го съхраните за дълго. Във фризера подправката за съжаление бързо изсъхва и става жилава. Можете обаче да настържете корена и така да го замразите в бурканче. Преди това е необходимо единствено да се обели и да престои една нощ в подсладена вода.
Коментари
2014-07-09 #9
Инна Георгиева
Здравей, Алекс.
Освен чрез семена може да се засади част от коренчето, избираш такова, което има направило връхче (т.е оттам ще избие листенцето).
2014-07-06 #8
Alex
А някой знае ли от къде мога да си купя джинджифилови семена в Гоце Делчев? Моля,моля,моля помогнете ми. Спешно еее!!!...
2013-07-14 #7
Stefo
Аз пък си правя студен чай, може да се пие и топъл, но на мен така ми харесва а и е по добре за раздразнено гърло да се пие студен, ползвам ето тази рецепта.

http://bg-parfumi.info/news/%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%81-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Умами - душата на вкуса
· Уасаби - лютото лекарство
· Тофу – да похапнем здравословно
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Събота
17
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook