Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аспержите - изтънчено удоволствие



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и действат особено благоприятно на нервната система. В Древна Гърция пък били предпочитани като мощен афродизиак. Формата им наподобява фалос, а възрастта им е приблизително 2000 години. През 18 век Луи XIV ги преоткрива и отново ги прави популярни (след възхода им още през древността). Към днешна дата, основните страни, извършващи търговия с този зеленчук са САЩ, Мексико, Перу, Испания и Франция. Високо ценени са в Германия и Скандинавия и Холандия.

Аспержите са многогодишно растение с високи изисквания към почвата и подхранването. Разсаждат се от семе, но дават "свещи" едва на четвъртата година. Крехките стебла се берат през пролетта и достигат максимум за консумация до 15-20 см дължина. У нас са сравнително отскоро и са синоним на гурме изтънченост и стил.

Не случайно ги наричат "благородникът на зеленчуците" и "зеленчукът-деликатес" - цената им зависи от специфичността на отглеждането им, защото те са нежни и капризни.


Белите аспержи са най-скъпите. Те се отглеждат под земята, на което дължат и цвета си. Притежават особено специфичен вкус и обикновено се консервират, зьа да се запази свежестта и нежния цвят. Един от най-големите им производители е Холандия.



Виолетовите са много по-малки по размер, а вкусът им е повече възсладък, отколкото зеленчуков. Те съдържат антоцианини, които, знаем, са особено полезни вещества - силни антиоксиданти, борещи се със застаряването на клетките, хроничната умора и др.

Зелените аспержи имат ясно изразен вкус и аромат. На дължина достигат не повече от 15 см. Техни основни производители са Франция и Италия. Там те са същински деликатес, от който се приготвят много и различни ястия.

Какво съдържа този толкова неизвестен у нас зеленчук? Аспержите са богати на диетични фибри, растителни протеини, манган, мед, натрий, желязо, калий и калций Още на витамините К, C, А, B1, B2, B3 и B6

И след всички тези чудесни съставки, трябва да добавим и незначителното количество калории- в 200 грама те са само около 45. Диетични, вкусни и полезни за здравето - какво повече да желаем?


Имат тонизиращо действие заради съставката триптофан, една от "суровините" за органичен синтез на серотонина


Богати са на антиоксиданти
Заздравяват костите
Понижават нивата на лошия холестерол
Притежават силно диуретично действие- особено полезни за подобряване на бъбречната дейност
Влияят положително върху функцията на черния дроб - предпазват от токсините, складиращи се в него
Имат противовъзпалителни и противогъбични свойства
Твърди се, че дори облекчават тежкия махмурлук


Важно е да споменем, обаче, и техните вреди:

Съдържат аспарагин и пурини - Аспарагинът е аминокиселина, която в по-големи количества дразни лигавицата на стомаха. Пурините пък са съединения, които съдържат азот. Към тях се отнася и пикочната киселина. При натрупването на пурини се натрупват соли на пикочната киселина в тъканите, ставите и съдовете, а това води до заболяването подагра. Сярата в аспержите не е вредна, но при преработката й от бъбреците, се отделят серни съединения и урината излъчва специфична миризма.



За какво да следим, когато избираме аспержи?

Препоръчително е зелената им част да е равна на бялата и да са крехки.
Да са гладки и твърди пръчиците и с не голяма дължина- това, че са по-дълги не означава, че ще похапваме повече, а напротив- ще трябва да отстраним по-голяма част от тях.
Да са нормално, яркозелено или кремаво-бяло оцветени - жълтеникавото оцветяване е признак за стар зеленчук.


Как да ги съхраним?

Хубавото при аспержите е, че можем да ги оставим за седем-осем месеца във фризера, без да нарушим вкусовите им качества. В хладилника, обаче този зеленчук издържа до три дни и то покрит с навлажнен плат.


Как да ги сготвим?

Рецепти ще откриете много и най-различни Най-лесно се приготвят бланширани и в салата в разнообразни комбинации. Това, с което най-добре се съчетават като вкус аспержите за основно ястие, са разтопеното масло, сметановия сос, горчицата, соса винегрет и синьото сирене. леките меса и риба. Особено приятно се получават просто задушени със зехтин. Харесват се в комбинации с морски дарове - особено деликатеси като сьомга, скариди, октоподи. Можете да ги приготвите на супа или с агнешко, а защо не и с домати на скара. Ще ви харесат и ще поискате още. Убедена съм.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Понеделник
17
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook