Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак. Визират се продукти от месо, което е различна претърпяло обработка – бекон, колбаси, шунка и т.н. Необработеното месо е обявено от организацията за възможно карциногенно. Мащабното изследване на СЗО се опира на десетки разнородни и в различен период от време проучвания, като фокусът е паднал върху рака на дебелото черво.

СЗО дефинира понятието „обработено месо” така: всеки вид месо, което е осолено, консервирано или опушвано, за да подобри вкуса му или да бъде съхранено. Процесът касае предимно свинско и телешко месо, но е включено и птичето. Необработеното месо също е включено към потенциално опасните храни.
Все пак в докладът присъства информацията, че месото има своите хранителни стойности и място в храненето на съвременния човек.

Докладът показва, че поглъщането на 50 гр. дневно на обработено месо, увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%


След обявяването на доклада, очаквано, духовете се разбуниха. Обикновените хора не желаят да се откажат от досегашното си хранене и отричат резултатите.
Обработеното месо е храна, която е евтина и дълбоко се е вкоренила в ежедневието. Бекон или наденички на закуска, шунката в сандвича или сухите мезета - това са традиционно любими храни за милиони хора. Бизнесът обаче е далеч по-краен. Животновъдството и съпътстващите го промишлености са сред отраслите, носещи най-голям дял към брутния вътрешен продукт. Заклеймяването на месото, дори с условието, че обработеното е вредното, ще нанесе големи загуби. В същото време вегетарианци и вегани, екологични организации настояват, че точно животновъдството нанася най-големи щети на природата и е време то да бъде ограничено.

Бурните реакции принудиха СЗО да излезе с ново прес съобщение, че изрично не е призовавало да се спре с консумацията на преработено месо, не е това била целта на изследването. Желанието на СЗО е правителствата и регулаторните органи да обърнат повече внимание и да затегнат контрола върху влаганите в обработката на месото вещества, защото те правят месото потенциално опасно за здравето. Това трябва да бъде знак за хората, които консумират твърде много колбаси, да се замислят за тяхното качество и по възможност да ги заменят с непреработено, чисто месо. Особено важно е този доклад да стигне до онези органи, контролиращи храните на децата в ясли, градини и училища, защото детското здраве остава най-чувствително към вредните химични съставки в процесите на преработка не само на месото, но и на днешната храна въобще.
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
· Банкси с нова творба, посветена на новите супергерои - здравните работници
· Български актьори с емблематични он-лайн монолози
· Излиза дълго чаканият роман на писателя Георги Господинов - "Времеубежище"
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Петък
14
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook