Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак. Визират се продукти от месо, което е различна претърпяло обработка – бекон, колбаси, шунка и т.н. Необработеното месо е обявено от организацията за възможно карциногенно. Мащабното изследване на СЗО се опира на десетки разнородни и в различен период от време проучвания, като фокусът е паднал върху рака на дебелото черво.

СЗО дефинира понятието „обработено месо” така: всеки вид месо, което е осолено, консервирано или опушвано, за да подобри вкуса му или да бъде съхранено. Процесът касае предимно свинско и телешко месо, но е включено и птичето. Необработеното месо също е включено към потенциално опасните храни.
Все пак в докладът присъства информацията, че месото има своите хранителни стойности и място в храненето на съвременния човек.

Докладът показва, че поглъщането на 50 гр. дневно на обработено месо, увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%


След обявяването на доклада, очаквано, духовете се разбуниха. Обикновените хора не желаят да се откажат от досегашното си хранене и отричат резултатите.
Обработеното месо е храна, която е евтина и дълбоко се е вкоренила в ежедневието. Бекон или наденички на закуска, шунката в сандвича или сухите мезета - това са традиционно любими храни за милиони хора. Бизнесът обаче е далеч по-краен. Животновъдството и съпътстващите го промишлености са сред отраслите, носещи най-голям дял към брутния вътрешен продукт. Заклеймяването на месото, дори с условието, че обработеното е вредното, ще нанесе големи загуби. В същото време вегетарианци и вегани, екологични организации настояват, че точно животновъдството нанася най-големи щети на природата и е време то да бъде ограничено.

Бурните реакции принудиха СЗО да излезе с ново прес съобщение, че изрично не е призовавало да се спре с консумацията на преработено месо, не е това била целта на изследването. Желанието на СЗО е правителствата и регулаторните органи да обърнат повече внимание и да затегнат контрола върху влаганите в обработката на месото вещества, защото те правят месото потенциално опасно за здравето. Това трябва да бъде знак за хората, които консумират твърде много колбаси, да се замислят за тяхното качество и по възможност да ги заменят с непреработено, чисто месо. Особено важно е този доклад да стигне до онези органи, контролиращи храните на децата в ясли, градини и училища, защото детското здраве остава най-чувствително към вредните химични съставки в процесите на преработка не само на месото, но и на днешната храна въобще.
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
· Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
· Кои са най-популярните имена сред родените през 2019 г. бебета?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Вторник
25
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook