Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокалови корички в тъмен шоколад


Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната част – корите, обикновено изхвърляме. От тях обаче може да се приготви изискан празничен десерт. Няма да ви заблуждавам – въпреки семплия му вид, ще трябва да вложите в него не малко време и усилия, но резултатът си заслужава - само една покрита с шоколад портокалова коричка е в състояние да зашемети сетивата ви с аромат и наситен вкус. Това е десерт за ценители и скъпи гости.
корите на 5 портокала
400 гр. захар
100 гр. черен шоколад


Портокалите се измиват добре – първо със сапун, а после се накисват за около половин час във вода с разтворена сода за хляб (около 1 с. л.). Целта е да се премахнат всички химикали, с които са пръскани плодовете за по-голяма трайност.

Измитите портокали се обелват, а корите се нарязват на тесни лентички (не повече от половин сантиметър). От всяка лентичка се изрязва вътрешната бяла част, която горчи. Все пак не я отстранявайте до дъно, защото коричката ще стане прекалено тънка и крехка.

В корите има още горчивина, която се премахва с бланширане – заливат се със студена вода, кипват се за около минута и се отцеждат. Тази процедура се повтаря три пъти. След третото отцеждане коричките се слагат върху кухненска хартия за да се подсушат леко.

През това време от 2 ч.ч вода и захарта се приготвя сиропа. Когато заври в него се пускат коричките и се оставят да се захаросват на тих огън 75-80 мин.

Готовите корички се отцеждат и една по една се нареждат върху хартия за печене. Така се оставят да престоят едно денонощие, за да може напълно да поемат захарния сироп.

На следващият ден разтопете черния шоколад на водна баня и потопете една по-една захаросаните корички. Връщайте ги обратно върху хартията за печене, докато стегне шоколада. Едва след това можете да ги поставите в десертна чиния и да ги поднесете на празничната трапеза

Захаросаните корички са прекрасна добавка и за различни сладкиши. Те присъстват както в немския щолен, така и в италианския козунак. Само че, ако искате да ги използвате с тази цел вместо в шоколад, ги овъргаляйте в пудра захар. След това дълго можете да ги съхранявате в плътно затворена метална кутия

Как да си направим захаросани портокалови корички за сладкиши



Коментари
2012-10-24 #2
ААА
идейно!
2010-11-07 #1
didatzeni
Супер рецепта.Непременно ще ги направя тези портокалови кори,а също така ще пробвам и с кори от мандарина.Благодаря за рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Домашни бонбони - II
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Щастлива Коледа, приятели!
· Саркастични коледни пожелания
· Интересни коледни традиции по света
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook