Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокалови корички в тъмен шоколад


Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната част – корите, обикновено изхвърляме. От тях обаче може да се приготви изискан празничен десерт. Няма да ви заблуждавам – въпреки семплия му вид, ще трябва да вложите в него не малко време и усилия, но резултатът си заслужава - само една покрита с шоколад портокалова коричка е в състояние да зашемети сетивата ви с аромат и наситен вкус. Това е десерт за ценители и скъпи гости.
корите на 5 портокала
400 гр. захар
100 гр. черен шоколад


Портокалите се измиват добре – първо със сапун, а после се накисват за около половин час във вода с разтворена сода за хляб (около 1 с. л.). Целта е да се премахнат всички химикали, с които са пръскани плодовете за по-голяма трайност.

Измитите портокали се обелват, а корите се нарязват на тесни лентички (не повече от половин сантиметър). От всяка лентичка се изрязва вътрешната бяла част, която горчи. Все пак не я отстранявайте до дъно, защото коричката ще стане прекалено тънка и крехка.

В корите има още горчивина, която се премахва с бланширане – заливат се със студена вода, кипват се за около минута и се отцеждат. Тази процедура се повтаря три пъти. След третото отцеждане коричките се слагат върху кухненска хартия за да се подсушат леко.

През това време от 2 ч.ч вода и захарта се приготвя сиропа. Когато заври в него се пускат коричките и се оставят да се захаросват на тих огън 75-80 мин.

Готовите корички се отцеждат и една по една се нареждат върху хартия за печене. Така се оставят да престоят едно денонощие, за да може напълно да поемат захарния сироп.

На следващият ден разтопете черния шоколад на водна баня и потопете една по-една захаросаните корички. Връщайте ги обратно върху хартията за печене, докато стегне шоколада. Едва след това можете да ги поставите в десертна чиния и да ги поднесете на празничната трапеза

Захаросаните корички са прекрасна добавка и за различни сладкиши. Те присъстват както в немския щолен, така и в италианския козунак. Само че, ако искате да ги използвате с тази цел вместо в шоколад, ги овъргаляйте в пудра захар. След това дълго можете да ги съхранявате в плътно затворена метална кутия

Как да си направим захаросани портокалови корички за сладкиши



Коментари
2012-10-24 #2
ААА
идейно!
2010-11-07 #1
didatzeni
Супер рецепта.Непременно ще ги направя тези портокалови кори,а също така ще пробвам и с кори от мандарина.Благодаря за рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Домашни бонбони - II
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Щастлива Коледа, приятели!
· Саркастични коледни пожелания
· Интересни коледни традиции по света
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook