Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наистина ли са вредни многото въглехидрати?


Тайната на високо-въглехидратното хранене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята за високо-въглехидратното хранене. Това е режим на прием на храна, в който въглехидратите са над 70 процента, а мазнините и протеините са по около 10 десет процента от калориите, които приемаме на ден. Как правилно да прилагаме подобна схема на хранене и дали наистина можем да помогнем да организма си да бъде във форма? Може ли да се отслабне с толкова много въглехидрати?

"Добри" и "лоши" въглехидрати

В огромното количество информация, която е навсякъде относно храненето, не винаги е лесно да се ориентираме кое е полезно и кое не. Много диетолози казват: "Избягвайте въглехидратите", а други препоръчват да увеличим протеините. Затова е много важно да разберем кой е основният за тялото източник на енергия, а именно това са въглехидратите. Те са основната храна за мозъка, първо те се обработват и използват за ежедневните ни функции. Едва когато въглехидратите привършат, тялото ни започва да „изгаря” мазнините и протеините.

Колкото е по-обработена храната ни, толкова е по-трудно усвояема за тялото ни. Това се отнася с пълна сила за въглехидратите, които сме свикнали да наричаме „бързи” – като бялата захар, която присъства в пакетираните храни в големи количества. Продуктите, които я съдържат се отнасят към групата на вредните въглехидрати, те бързо покачват гликемичния индекс, не се усвояват добре от тялото в следствие, на което се трупат много излишни токсини и отпадъци, често има и нежелани последици в дългосрочен план – високо кръвно налягане, повишени нива на инсулин и др.

„Добрите” въглехидрати, от друга страна, са тези, които се обработват бавно от организма и се усвояват в по-голяма степен. Това са храни от растителен произход, които се приемат „цели” – без да са извлечени от естествения си източник – плодове, ориз, картофи, жито, кореноплодни зеленчуци. Обикновено те са богати на фруктоза (плодовете) или на скорбяла (кореноплодните, ориза и др.), които тялото превръща в глюкоза, за да нахрани клетките и да им даде енергия. Затова и „добрите” въглехидрати са основното гориво за организма ни.

Колко въглехидрати?

Това е въпрос, който вълнува всекиго, опитвал някога диета. Общоприето е схващането, че когато намалим калориите, които приемаме, ще отслабнем. Но всъщност когато тялото ни не е нахранено, чувството на глад се усилва през целия ден и в крайна сметка е много трудно да се удържим и да не хапнем нещо извън режима ни, или нещо, което си просто вредно. Тялото се нуждае от базисно количество калории за основните си фукнции, както и от допълнителни ако се движим, работим и т.н. Според този начин на хранене около 80% от нужните ни калории на ден, са въглехидрати.

Храни с повече въглехидрати

Хляб (по-добре не-бял хляб) и хлебни изделия
Ориз и оризови изделия (кафяв или див ориз)
Други зърнени храни (елда, пшеница, ечемик, ръж, просо - силно препоръчителни)
Картофи, картофени каши (избягвайте пържените картофи и чипсове)
Овесени ядки (всякакви пълнозърнести)
Царевица, царевични изделия (грис, полента)
Грах, леща, боб, нахут, булгур
Захар и захарни изделия (замествайте бялата захар)
и много плодове и зеленчуци - особено много от тях


От гледна точка на здравословното хранене, е добре поне една трета от тях да са плодове. Плодовете са лесно усвояеми и са малко калории като цяло. Например един банан е 100 калории, а един килограм праскови около 400, в зависимост от това колко са сладки. Приемайки около 2000-3000 калории на ден от въглехидрати, тялото има достатъчно „гориво” и не изпада в пристъпи на „зверски” глад.

Кога и как да се изпълнява такава диета (като хранителен режим)



Плодовете е най-добре да се приемат преди всички други храни и като цяло до обяд, когато тялото изхвърля токсини и натрупвания от предния ден, така можем да му помогнем. Правилото е да започнем с най-течния плод, постепенно преминавайки към по-плътните. Сутрин имаме нужда и от повече хидратация, затова обикновено започваме деня с чаша вода, вода с лимонов сок или плодов сок, диня, сочни плодове. Към обяд може да хапнем ябълка, банан или друг по-хранителен плод малко преди обяда.

На обяд следва да е най-обилното хранене като комбинацията на протеини с въглехидрати не е желателна, а мазнините са само и единствено сурово-пресовани масла или сурови ядки. Всички рецепти със здравословно приготвени картофи, ориз, зърнени култури дори и бобови култури, са подходящи. Ако обичате хляб, е добре да е пълнозърнест и без мая. Салатите от сурови зеленчуци са неутрални и могат да се комбинират с всички въглехидрати.

Вечер метаболизмът се забавя и затова количеството на приемана храна е по-малко отколкото на обяд. Ако се чудите откъде си набавяме малкия процент протеини – това са главно белтъчините в зеленчуците, бобовите храни и ядките.

Високо-въглехидратното хранене е режим, който дава много енергия, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, мозъка, храносмилателната и отделителна системи. Емоционално се чувстваме по-спокойни и щастливи, по-лесно извършваме и интелектуални дейности. Добър съпътстващ режим е и за интензивно или умерено спортуване, което е силно препоръчително ако искаме да сме във форма и да поддържаме здраво и красиво тяло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Хлябът на Бъдни вечер
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Физическата активност по време на бременността
Често на бъдещите майки им се втълпява убеждението, че са едва ли не болници – трябва само да си почиват,...
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Хлорела – супер храна от дълбините на океана
Хлорела е синьо-зелено водорасло, определяна за “суперхрана” и богата на фитонутриенти (специфични съединения,...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook