Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем внимание на факта, че мазнините, които консумираме буквално хранят нашия мозък, като го снабдяват с нутриентите, необходими за доброто ни неврологично състояние. Така наречените „добри мазнини“, сред които студенопресованият зехтин, лененото масло, шарланът, играят водеща роля в поддържане на доброто ни ментално и физическо състояние. В редицата на добрите мазнини скоро се нареди още една, не толкова позната в нашата страна, екзотична и за съжаление все още скъпа мазнина – кокосовото масло.

Дълги години кокосовото масло е било считано за една от вредните мазнини поради това, че е съставено от близо 90% наситени мастни киселини. А, както знаем, те са едни от основните виновници за нарастване на лошия холестерол. За разлика от мастните киселини в животинските продукти, които са дълговерижни, тези в кокосовото масло са средноверижни и се разграждат бързо, без да повишават кръвната захар. Наситените мастни киселини пък го правят изключително траен продукт (цели две години срок на годност), за което е и предпочитано пред други типове мазнини.

Важно е да отчетем и разликата между така охулваното палмово масло и кокосовото масло, които в никакъв случай не са един и същ продукт. Кокосовото масло се извлича от плода на кокосовата палма Cocos nucifera, а палмовото – от пулпата на маслената палма Elaeis guineensis.


И докато за вредата от употребата на палмово масло е говорено много, то редовната консумация на кокосово масло се свързва с няколко основни ползи:

Големите количества лауринова киселина, съдържащи се в кокосовото масло, в организма се преобразуват в монолаурин. За монолауринът е достатъчно само да споменем, че е една от основните съставки на майчината кърма, която спомага за изграждане на човешкия имунитет.

Регулира холестерола и хормоналния баланс в организма. Доказано, островитяните, които консумират редовно кокосово масло, страдат далеч по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява мозъчните функции. Кокосовото масло в момента се тества като възможно средство за лечение на Алцхаймер.

Спомага функциите на щитовидната жлеза, като ускорява метаболизма и подпомага отслабването. За разлика от други мазнини, кокосовото масло се преобразува много лесно от организма и се използва за основни енергийни нужди, а не се складира в мастните депа.

Консумирано заедно с други супер храни, като чия и зеленолистни растения, кокосовото масло многократно увеличава тяхната ефективност и полезно действие.

Чудесно средство за предпазване и хидратиране на косата и кожата, благодарение на високите количества витамин Е.


Какво кокосово масло да изберем?

Кокосовото масло за директна консумация, а не като козметично средство, трябва да бъде:

Сурово
Органично (без ГМО)
Студено пресовано
Нерафинирано

Препоръчителната дневна доза от мазнината за възрастен човек е около 2 чаени лъжици, но естествено количеството може да варира в зависимост от степента на физическото ни натоварване. Като цяло можем да приложим познатото правило, което гласи, че наситените мазнини не трябва да превишават 10% от дневния ни калориен прием.

Можем ли да си направим кокосово масло сами? Със сигурност можем.

Тъй като вече споменахме, че цената на чистото, нерафинирано и студенопресовано кокосово масло е наистина висока, изниква въпросът, дали пък ние сами не можем да си го направим. В сайтовете за видеосподеляне може да откриете десетки клипове как точно става това.

Домашно коксово масло: с помощта на мощен блендер е необходимо да разбиете за няколко минути до получаване на хомогенна паста парчетата месо от узрял кокосов орех.




Съществуват рецепти за направата на кокосово масло чрез смилане в блендер на кокосови стърготини, но купувайки ги, трябва да сте сигурни, че стърготините не са обработвани и мазнината от тях не е предварително извлечена. По този начин се получава чудесно кокосово масло, което освен полезните мазнини, запазва в себе си и всички останали, също толкова важни нутриенти, като фибри, витамини А и Е, полифеноли и фитостероли. Ако питате диетолозите, домашната кокосова паста е дори по-полезна от умишлено извлеченото кокосово масло, тъй като екстрахираните мазнини по принцип са тежко предизвикателство за организма и с тяхното количество винаги трябва да внимаваме.


Как да използваме кокосовото масло за готвене?

Кокосовото масло е една от основните съставки на много от популярните здравословни, сурови, веган торти и сладкиши. Освен в тях, то може да се добавя и в шейкове, ядкови млека, шоколад. Кокосовото масло има свойството да се втърдява при по-ниски температури, затова се използва като свързващ и стягащ елемент в много рецепти.

За разлика от останали студенопресовани масла, които познаваме, кокосовото масло е единственото, което не променя качествата си при нагряване и остава също така полезно и след като е преминало термична обработка. Може успешно да замести маслото в много рецепти, в които се изисква печене или пържене, дори при наистина високи температури.

Кокосовото масло е истински ценна находка в кулинарията и незаменим дар за всеки, които се стреми към здравословно меню и оптимално здраве. Макар и още скъп и екзотичен продукт в нашата страна, кокосовото масло може да приемем като инвестиция в нашето здраве. А инвестицията в запазването му е винаги по-добра от това да плащаме за вече загубеното такова.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Идеи за детски занимания без пари
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Разсъни се!
· Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
· Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Неделя
24
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook