Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Здравка Кокалова от кулинарния блог I love our dreams


За здравословното, балансирано хранене и естетиката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Списание Hera.bg подкрепя преди всичко баланса в храненето - традиция и тенденции, здравословнa, но и близо до обичайната за сезона и мястото храна. Защо избрахме да направим интервю с Здравка Кокалова от i love our dreams? Защото нейните рецепти олицетворяват всичко това, което е важно и за нас. Плюс невероятното й естетично чувство в поднасянето на храната, което ни грабна от пръв поглед. Наскоро тя спечели и една специална награда. За всичко това и за още много интересни неща си поговорихме с нея:

Какъв човек би следил блог като I love our dreams? Как си представяш един твой читател?

Мисля, че са предимно млади хора, такива, които търсят някакъв експеримент с храната. Също, които следят с какво се хранят, интересуват се от по-здравословни алтернативи и харесват красиви неща като мен. Най-вероятно и обичат кулинарна фотография. Като цяло си ги представям космополитни, такива, които обичат да изживяват живота си пълноценно.


Отношението ни към храната се заражда още в ранното детство. На какво ухаеше твоето детство, какви са спомените ти за кухнята у дома?

Само хубави! Майка ми постоянно готви. Винаги имаше някакъв сладкиш, закуска, всякакви манджички. Винаги е обичала да експериментира и вкъщи е пълно с готварски книги и списания. Това, което най-много ми мирише на детството ми, е немски сладкиш, горещо какао и палачинки. Любимо ми бе картофените кюфтета на фурна със спанак и млечен сос в комбинация с зелена салата. Нямах търпение да дойде пролетта, за да го направи.


Как се храниш сега? Какво приготвяш най-често у дома за близките си? Има ли такова нещо като балансирано хранене за активни хора и как ти го прилагаш в рецептите си?

Храня се както обикновено в последните пет години. Балансирано. Голяма част от това, което приготвям всекидневно в къщи, се намира в блога, така че всеки може да го види. В къщи най-често приготвяме една индийска леща с ориз, подправки, кокос и нещо свежо. Наистина ни е любима. Също много често си приготвяме една баница с боб и печени чушки, която все още не съм пускала като рецепта, но тази зима сигурно ще се появи. Относно балансираното хранене, мога да кажа, че не е нищо особено. В момента, в който промениш хранителните си навици и те станат рутина, то спираш да се замисляш особено, за кое и как. Всъщност ние имаме много добри възможности да се храним правилно стига да искаме, които не ни струват повече пари или време. Разбира се, ако сте свикнали да се храните само навън и да не готвите нищо, то тогава ще ви струва някакво време. Просто хората трябва да се научат да си готвят всекидневно, без това да ги обременява.


Храненето важен ритуал ли е за един модерен градски човек или липсата на време е определяща?

В действителност храната днес се превърна в нещо повече от обикновено хранене. Точно градският човек, може би поради по-големите възможности за различни продукти, превръща тази дейност в специален ритуал. Макар, че реално погледнато храната в по-стари времена често е имала точно такава ритуална форма. Може би от един момент нататък хората сме възприели това като рутинно действие и може би точно сега ставаме свидетели на ренесанс в кухнята на обикновения човек. Относно липсата на време, това е просто оправдание! Давайки за пример себе си, аз нямам никакво време. Излизам в 8,30ч. прибирам се в 18,30ч., но винаги правя някаква вечеря, а поддържам и кулинарен блог. Всичко е въпрос на желание.


Блогът като формат е по-личното място, в което човек решава, че може да се разкрие и да сподели нещо от себе си. Как реши да започнеш свой блог, коя беше движещата сила?

В моя блог не споделям особено от личния си живот и то напълно умишлено. Главно се фокусирам върху общи теми и по-сдържани коментари от ежедневието си, когато пиша встъпителните текстове към рецептите. Разбира се, наблягам главно на самите рецепти, същото се отнася и за фотографиите. Започнах блога, защото исках да споделям някъде фотографиите си на храна, а и да записвам рецептите, които харесвам. В последствие прерасна в нещо малко по-голямо от просто бележник.



Прави ми впечатление в I love our dreams артистичният елемент в снимките. Колко важна е тази естетика за теб и има ли тя принос към цялостното представяне на храната?

Да, разбира се! Както казах, самите снимки бяха причина за този блог и за желанието ми да приготвям все нови и интересни неща, защото исках да ги снимам. Естетиката в снимките ми е като тази във всичко останало, което правя. Комбинация от неща, които намирам за хармонични. Същото важи и за една рецепта.


Наскоро спечели награда на журито за здравословно ориентиран блог и повечето рецепти в I love our dreams са вегетариански, веган и суровоядски. Това хранене как се вписва в днешния начин на живот, толкова ли е трудно, колкото изглежда на пръв поглед?

Да, много съм радостна от оказаната ми чест. Иначе самите режими на хранене не са сложни. То просто е начин на живот, който избираш. Не е по-различно от това, което мислим за нормално. От гледната точка на човек, свикнал да яде определени неща, е наистина трудно да разбереш как може някой да не ги яде въобще. Замествайки един режим с друг просто, продължаваш да съществуваш, но парите, които си давал за едно отиват за друго, не е по-различно. Просто не трябва да се ограничаваш в мисленето си.


Скоро започват Коледните пости, а постенето е една стара наша традиция. Могат ли, според теб, постите да бъдат отново реабилитирани като практика, на фона на общата тенденция на отказ от храна с животински произход?

Мисля, че все повече хора се връщат към постите. Тези, които по принцип спазват такъв режим няма какво да ги мислим, но определено тенденцията е към засилване.


Блогът ти е ориентиран към здравословното хранене и най-новите тенденции, но има и традиционни рецепти, с които всички сме отраснали. Противоречат ли си тези неща, според теб?

Зависи, дали искаме да ги противопоставяме. Традициите в нечия кухня по-скоро идват от вкусове и текстури, разбиране за храната от дадено място, защо тя е каквато е, а не толкова от точни рецепти. По-скоро точните рецепти са онези граници, които хората обичаме да си поставяме. Можеш да приготвиш нещо традиционно, по какъвто и да е начин, стига да го разбереш и уважиш корена му, запазиш неговия дух.

Специално за читателите на Hera.bg Здравка предлага една уникална рецепта Джинджифилова торта с портокали
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Из последното интервю на Вонегът: "Трябваше да има надежда"
· Валери Йорданов: Този свят отдавна е женски - харесвам го точно такъв
· "Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
· 7 цитата от Казуо Ишигуро
· Цялостните хора
· Желязната лейди и принципите й за живота, политиката, жените и мъжете
· 16 ноември - Световен ден на толерантността
· Феномен или илюзия е "11:11"?
· 10 ноември 1444 г. - Битката при Варна, битката на народите
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Неделя
19
Ноември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Благи думи за Благовещение: "...благодарна, че точно мен за своя майка ти избра!"
Здравейте, Инна и Цвети, изпращам ви няколко думи за Благовещение. Приветствам инициативата, прекрасна...
За какво е служел Механизмът от Антикитера?
Механизмът от Антикитира е намерен през 1901-1902 година при претърсване на антично корабокрушение край...
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът. Животът ще ни научи какво е семейство....
България цяла... в цветистите ни изрази
Фразеологизмите обогатяват езика ни, правят изказа ни по-образен и емоционален. В някои словосъчетания,...
Цитати с усмивка за усмивката
„Ако мога да видя болката в очите ти, тогава сподели с мен сълзите си. Ако мога да видя радостта - сподели...
Димитрана Иванова - първата българска суфражетка*
Димитрана Иванова (по баща Петрова) е родена на 1 февруари 1881 г. в Русе в семейството на Станка и Петър...
Банкси
Банкси ( Banksy ) е най- известният, напълно анонимен, уличен артист, може би - в целия свят. Негови...
Изгубеното време
Времето, прекарано в мисли за изгубеното време, е изгубено време!...
Децата се учат от своя живот
Ако детето живее в дух на критичност, то се учи да обвинява. Ако детето живее във враждебност, то...
Търся някой
Търся някой, за който да бъда безкрайна, без до лудост това да го плаши. Да открие тайния извор в душата...
Искам да ти кажа: "Бъди благословена! Любима моя, истинска Сестра!"
Здравейте, ще ви разкажа за моята сестра, която е с 3 години по-малка от мен и се казва Анита. Имам...
22 март - Денят на водата
Световният ден на водата бива ежегодно отбелязван на 22 март. Инициативата възниква през 1992 г. по време...
Ако се налага да минеш през Ада...
Ако се налага да минеш през Ада, просто не спирай да вървиш....
Пой - магията на огненото кълбо
Виждали ли сте случайно улични артисти, които въртят огнени топки във въздуха? Умело жонглират на ръба...
Направи място да седне бременната жена
Никой не може да разбере една бременна жена, ако сам не го е изпитал и дори тогава - пак няма да е напълно....
Носната кърпичка – атрибут с много превъплъщения
Носната кърпичка е атрибут от тоалета, претърпял много превъплъщения. Този малък къс плат се е използвал...
За понеделника с добро
Горкият понеделник, обрасъл е с негативни значения. За разлика от любимия петък, първият ден от седмицата...
Есен в Странджа - I
Ето, че мечтата ми се осъществи – да видя Странджа във всичките й цветове. Жълто, кафяво, оранжево, тук-там...
Дами и господа от випуск 2014, мажете се с плажно масло...
Скоро изпратихме поредния випуск абитуриенти. Тези дни излязоха и резултатите им от матурите им и повечето...
Смелост е да седнеш и да слушаш
Смелост е да се изправиш и да говориш. Но смелост е да седнеш и да слушаш....
Несъществуващото е това, което не е достатъчно желано
Ако това, в което вярваме страстно, не съществува, ние го създаваме. Несъществуващото е това, което...
Хайде да се влюбим!
Хайде да се влюбим Като в детска жмичка... Крием се... Играем своята игричка. Толкова гореща... Толкова...
Закуската на децата по света
След като ви показахме храната на семействата по света и какво готвят бабите по света, ред е на още една...
Ако не знаеш какъв е смисълът, потърси страстта си. Тя ще те отведе при него
Ако не знаеш какъв е смисълът, потърси страстта си. Тя ще те отведе при него....
Изумителни детски площадки от Дания
Скандинавските деца се сочат за пример в много отношения - и по интелектуално развитие, успехи в училище,...
Освобождението на България - 3 март
От падането си под османска власт през 1396 година, българите извървяват дълъг път, докато стигнат отново...
Божури и незабравки
Познаваха се едва от няколко часа. Той - малко над трийсетте, тя малко под тях. Той трябваше да предаде...
Българските любовни филми на всички времена
Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна...
Мечти и издръжливост
Едно е да имаш мечта и да се понесеш на крилете на първоначалния ентусиазъм от нея, а съвсем друго е...
Ден 1 - Постове и Пости: Вино, вместо вина
Замъкът е празен. И вретеното отдавна е изсъхнало в кръв. Дяволът танцува. В своята наслада. Да танцува...
Коледни пости - Ден 13:
Как изглежда вътрешното равновесие над супа леща. Втори шанс за коледната украса.
Днес, надвесена над купа леща, гледам снега и си мисля, колко ми е бедна коледната украса. Сутринта я...
Легендата за Спартак и българската следа в нея
Спартак е един от най-популярните герои от древността. Няколко книги са посветени на живота му и оглавяваното...
18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
Всяка година на хиляди жени се обещава кариера като танцьорки в Западна Европа. За съжаление, те свършват...
Ако не попиташ, отговорът винаги ще е "не"!
Ако не попиташ, отговорът винаги ще е "не"!...
Не запушвай тази врата...
"Но аз наистина го обичах. — Голяма работа. Била си влюбена в някого. Не виждаш ли какво е станало?...
Посвещение
За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори, ти всяка вещ и образ покрай тебе открий...
Раздадоха наградите за театър "Аскеер - 2017"
"Правете изкуство, а не война, в този наш идиотски свят", това каза актрисата Меглена Караламбова в кратката...
Джон Ф. Кенеди: "Аз съм идеалист без илюзии"
В една програма за действие има рискове и разходи. Но те са далеч по-малки от рисковете и разходите на...
Брюксел извън европейските институции
Като кажем Брюксел, първо си мислим за Европейския парламент и другите евроинституции, та дори за щабквартирата...
На тази дата: Роден е Гео Милев
Сред тези сиви отчаяния Сред тези сиви отчаяния, които кърмят мойта плът с горчиви горестни познания и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook