Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Здравка Кокалова от кулинарния блог I love our dreams


За здравословното, балансирано хранене и естетиката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Списание Hera.bg подкрепя преди всичко баланса в храненето - традиция и тенденции, здравословнa, но и близо до обичайната за сезона и мястото храна. Защо избрахме да направим интервю с Здравка Кокалова от i love our dreams? Защото нейните рецепти олицетворяват всичко това, което е важно и за нас. Плюс невероятното й естетично чувство в поднасянето на храната, което ни грабна от пръв поглед. Наскоро тя спечели и една специална награда. За всичко това и за още много интересни неща си поговорихме с нея:

Какъв човек би следил блог като I love our dreams? Как си представяш един твой читател?

Мисля, че са предимно млади хора, такива, които търсят някакъв експеримент с храната. Също, които следят с какво се хранят, интересуват се от по-здравословни алтернативи и харесват красиви неща като мен. Най-вероятно и обичат кулинарна фотография. Като цяло си ги представям космополитни, такива, които обичат да изживяват живота си пълноценно.


Отношението ни към храната се заражда още в ранното детство. На какво ухаеше твоето детство, какви са спомените ти за кухнята у дома?

Само хубави! Майка ми постоянно готви. Винаги имаше някакъв сладкиш, закуска, всякакви манджички. Винаги е обичала да експериментира и вкъщи е пълно с готварски книги и списания. Това, което най-много ми мирише на детството ми, е немски сладкиш, горещо какао и палачинки. Любимо ми бе картофените кюфтета на фурна със спанак и млечен сос в комбинация с зелена салата. Нямах търпение да дойде пролетта, за да го направи.


Как се храниш сега? Какво приготвяш най-често у дома за близките си? Има ли такова нещо като балансирано хранене за активни хора и как ти го прилагаш в рецептите си?

Храня се както обикновено в последните пет години. Балансирано. Голяма част от това, което приготвям всекидневно в къщи, се намира в блога, така че всеки може да го види. В къщи най-често приготвяме една индийска леща с ориз, подправки, кокос и нещо свежо. Наистина ни е любима. Също много често си приготвяме една баница с боб и печени чушки, която все още не съм пускала като рецепта, но тази зима сигурно ще се появи. Относно балансираното хранене, мога да кажа, че не е нищо особено. В момента, в който промениш хранителните си навици и те станат рутина, то спираш да се замисляш особено, за кое и как. Всъщност ние имаме много добри възможности да се храним правилно стига да искаме, които не ни струват повече пари или време. Разбира се, ако сте свикнали да се храните само навън и да не готвите нищо, то тогава ще ви струва някакво време. Просто хората трябва да се научат да си готвят всекидневно, без това да ги обременява.


Храненето важен ритуал ли е за един модерен градски човек или липсата на време е определяща?

В действителност храната днес се превърна в нещо повече от обикновено хранене. Точно градският човек, може би поради по-големите възможности за различни продукти, превръща тази дейност в специален ритуал. Макар, че реално погледнато храната в по-стари времена често е имала точно такава ритуална форма. Може би от един момент нататък хората сме възприели това като рутинно действие и може би точно сега ставаме свидетели на ренесанс в кухнята на обикновения човек. Относно липсата на време, това е просто оправдание! Давайки за пример себе си, аз нямам никакво време. Излизам в 8,30ч. прибирам се в 18,30ч., но винаги правя някаква вечеря, а поддържам и кулинарен блог. Всичко е въпрос на желание.


Блогът като формат е по-личното място, в което човек решава, че може да се разкрие и да сподели нещо от себе си. Как реши да започнеш свой блог, коя беше движещата сила?

В моя блог не споделям особено от личния си живот и то напълно умишлено. Главно се фокусирам върху общи теми и по-сдържани коментари от ежедневието си, когато пиша встъпителните текстове към рецептите. Разбира се, наблягам главно на самите рецепти, същото се отнася и за фотографиите. Започнах блога, защото исках да споделям някъде фотографиите си на храна, а и да записвам рецептите, които харесвам. В последствие прерасна в нещо малко по-голямо от просто бележник.



Прави ми впечатление в I love our dreams артистичният елемент в снимките. Колко важна е тази естетика за теб и има ли тя принос към цялостното представяне на храната?

Да, разбира се! Както казах, самите снимки бяха причина за този блог и за желанието ми да приготвям все нови и интересни неща, защото исках да ги снимам. Естетиката в снимките ми е като тази във всичко останало, което правя. Комбинация от неща, които намирам за хармонични. Същото важи и за една рецепта.


Наскоро спечели награда на журито за здравословно ориентиран блог и повечето рецепти в I love our dreams са вегетариански, веган и суровоядски. Това хранене как се вписва в днешния начин на живот, толкова ли е трудно, колкото изглежда на пръв поглед?

Да, много съм радостна от оказаната ми чест. Иначе самите режими на хранене не са сложни. То просто е начин на живот, който избираш. Не е по-различно от това, което мислим за нормално. От гледната точка на човек, свикнал да яде определени неща, е наистина трудно да разбереш как може някой да не ги яде въобще. Замествайки един режим с друг просто, продължаваш да съществуваш, но парите, които си давал за едно отиват за друго, не е по-различно. Просто не трябва да се ограничаваш в мисленето си.


Скоро започват Коледните пости, а постенето е една стара наша традиция. Могат ли, според теб, постите да бъдат отново реабилитирани като практика, на фона на общата тенденция на отказ от храна с животински произход?

Мисля, че все повече хора се връщат към постите. Тези, които по принцип спазват такъв режим няма какво да ги мислим, но определено тенденцията е към засилване.


Блогът ти е ориентиран към здравословното хранене и най-новите тенденции, но има и традиционни рецепти, с които всички сме отраснали. Противоречат ли си тези неща, според теб?

Зависи, дали искаме да ги противопоставяме. Традициите в нечия кухня по-скоро идват от вкусове и текстури, разбиране за храната от дадено място, защо тя е каквато е, а не толкова от точни рецепти. По-скоро точните рецепти са онези граници, които хората обичаме да си поставяме. Можеш да приготвиш нещо традиционно, по какъвто и да е начин, стига да го разбереш и уважиш корена му, запазиш неговия дух.

Специално за читателите на Hera.bg Здравка предлага една уникална рецепта Джинджифилова торта с портокали
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Светът отбелязва рождението на Махатма Ганди и Деня на ненасилието
· Мигел де Сервантес: "Не наричай нищо "свое", освен душата си..."
· Уилям Фокнър: „Ако не те е срам от себе си от време на време, значи не си честен.”
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мъжът в розово туту
Ракът на гърдата е най- често срещаното онкологично заболяване сред жените. Химиотерапия, лъчетерапия,...
Джеймс Клавел: „Недостигът на години не налага липса на мъдрост.”
„Бог ни дава интелигентност, за да разкриваме чудесата на природата. Без този дар нищо не е възможно.” „Колко...
Влюбването е онази необходимост за промяна
Ставаме склонни да се влюбим, когато в живота ни има нужда от промяна. Първо назрява очакването, после...
Любимите кулинарни филми на Hera.bg
Хубавите кулинарни филми са нещо повече от кино, което разказва за готвачи, храна или ресторанти. То...
28 април - Световен ден по охрана на труда
Световният ден за безопасност на труда (по инициатива на ООН) се чества всяка година на 28 април. Той...
Галилео Галилей: "Нищо велико на този свят не е извършено без страст"
"Библията не ни учи на това как е устроено небето; Тя ни учи как да възлезем на Небето." "За да бъде...
Животът винаги предлага нов шанс
Животът винаги предлага нов шанс. Името му е "Днес"!...
Добрата възможност не се губи
Добрата възможност не се губи. Ако ти не я грабнеш сега, ще го направи някой друг....
Доброто към другите
Три (като един) прекрасни цитата: ♥ Запалваш ли в живота на другите светлина, не може да не...
Баба Тонка Обретенова - несломимата сила на българската жена
"Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам...
За Андерсен и тъжните приказки
Питали ли сте се що за хора са авторите на приказки? Тези, които създават огромен пъстър свят от въображение...
Носталгия по изгубеното детство - продължение
"Когато сме жадни, пием от белите води на нашето сладко и тъжно детство." – Георг Тракл "Всичко е...
Интимността е свързана с истината
"Хората си мислят, че интимността е свързана със секса. Но интимността е свързана с истината. Когато...
Защо розовото е за момиченца, а синьото - за момченца?
"Розовото е за момичета, а синьото - за момчета", винаги това са ни казвали. Но отразяват ли тези полови...
И роза
бяло платно. нямам четка. нямам бои. не. боли. светлина струи. в мига. в звука. прозорче. няма...
Законите на Мърфи
„Ако нещо може да се обърка, то се обърква” – това казва някой си Мърфи и полага основите на цяла идеология....
Феномен или илюзия е "11:11"?
Според ню ейдж философите, в комбинацията на часовника 11 часа и 11 минути се крие дълбок духовен смисъл....
Пещери в сърцето на Родопите: Ягодинската пещера
В привидно монолитните скали на Триградското и Буйновското ждрело са се спотаили две от най-интересните...
Вълшебното камъче
Детето си донесе бяло камъче обикновено, улично, най-дребно. Търкалянко, окалянко, но само че не...
Томас Харди – „Понякога импулсът е много по-силен от преценката ни“
Нищо не е толкова странно, че да не се е случвало никога. Томас Харди е английски автор,...
Коледни пости - Ден 35:
Китайски полъх в постите. Раздавам щедро дзен отношение.
След вчерашното и тазсутрешното обикаляне по магазини, базари и ровене за всякакви Коледни предложения...
Гюстав Флобер: "Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи"
Основно достойнство на писателя е познаването на онова, за което не трябва да се пише. Гюстав...
Пропаст не се прескача с два малки скока
Пропаст не се прескача с два малки скока....
Благовещение
Прохладен лъх от ангелско крило, о ангел, о дете, зефирен лъх от ангелско крило сред...
21 ноември - Световен ден на поздравите
21 ноември е честван като Световен ден на поздравите за първи път през 1973 година. Тогава той е своеобразен...
На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
Когато говорим не само за балет, а за изкуство изобщо, името Сергей Дягилев се откроява със свой, забележителен...
Жената на август
Върви по улицата най-красивата жена на август, най-гъвкавата, най-зеленооката. Малко е да кажем, че...
Сънувал-несънувал
Сънувал-несънувал първа среща разделял-неразделял своя сън, една любов на прага те посреща, но истинската...
От Ахтопол до Резово - I
Хубаво е да живееш във Варна, особено през лятото...От Южният плаж до Почивка е само пясъчна ивица, на...
Оцелявам, защото огънят в мен е по-силен от огъня около мен
Оцелявам, защото огънят в мен е по-силен от огъня около мен....
"Това са моите деца" - Януш Корчак
"Какво е детето? То не е билет от лотарията, на който е изобразена печалбата... Детето - това са сто...
Изобретяването на синьото
Синият цвят има дълга и сложна история - от наметалата на ренесансовите мадони до обикновените докерски...
Народните будители: Паисий Хилендарски
"От само себе си не можем да станем мъдри." "Чети историята, и като познаеш от нея суетата на тоя...
„Ето така се чувствам. Разбираш ли ме? И при теб ли е така?”
Ето такива са важните повратни точки в кариерата на писателя, а навярно и в много други поприща. В повечето...
Болните от синдрома на Даун също могат да бъдат щастливи
Послание към една бъдеща майка ще предизвика страховете и въприемането на Синдрома на Даун на всички...
Мит или истина? Суеверия около Хелоуин
Хелоуинската нощ води със себе си много легенди и поверия. Дали са истина, кой знае? Ако сте любопитни,...
Училище по никое време
Непрестанното търсене и откриване на разнообразни пластове действителност съвсем не е запазено само за...
Манифест за провъзгласяване независимостта на България
Манифест за провъзгласяване независимостта на България е прочетен от княз Фердинанд на 22 септември 1908...
Модерният фолклор на градския човек
Всеки е чувал поне една история от своя град, която буди ужас, страх или смях, когато я разказваме. Градските...
Ако се налага да минеш през Ада...
Ако се налага да минеш през Ада, просто не спирай да вървиш....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook