Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Здравка Кокалова от кулинарния блог I love our dreams


За здравословното, балансирано хранене и естетиката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Списание Hera.bg подкрепя преди всичко баланса в храненето - традиция и тенденции, здравословнa, но и близо до обичайната за сезона и мястото храна. Защо избрахме да направим интервю с Здравка Кокалова от i love our dreams? Защото нейните рецепти олицетворяват всичко това, което е важно и за нас. Плюс невероятното й естетично чувство в поднасянето на храната, което ни грабна от пръв поглед. Наскоро тя спечели и една специална награда. За всичко това и за още много интересни неща си поговорихме с нея:

Какъв човек би следил блог като I love our dreams? Как си представяш един твой читател?

Мисля, че са предимно млади хора, такива, които търсят някакъв експеримент с храната. Също, които следят с какво се хранят, интересуват се от по-здравословни алтернативи и харесват красиви неща като мен. Най-вероятно и обичат кулинарна фотография. Като цяло си ги представям космополитни, такива, които обичат да изживяват живота си пълноценно.


Отношението ни към храната се заражда още в ранното детство. На какво ухаеше твоето детство, какви са спомените ти за кухнята у дома?

Само хубави! Майка ми постоянно готви. Винаги имаше някакъв сладкиш, закуска, всякакви манджички. Винаги е обичала да експериментира и вкъщи е пълно с готварски книги и списания. Това, което най-много ми мирише на детството ми, е немски сладкиш, горещо какао и палачинки. Любимо ми бе картофените кюфтета на фурна със спанак и млечен сос в комбинация с зелена салата. Нямах търпение да дойде пролетта, за да го направи.


Как се храниш сега? Какво приготвяш най-често у дома за близките си? Има ли такова нещо като балансирано хранене за активни хора и как ти го прилагаш в рецептите си?

Храня се както обикновено в последните пет години. Балансирано. Голяма част от това, което приготвям всекидневно в къщи, се намира в блога, така че всеки може да го види. В къщи най-често приготвяме една индийска леща с ориз, подправки, кокос и нещо свежо. Наистина ни е любима. Също много често си приготвяме една баница с боб и печени чушки, която все още не съм пускала като рецепта, но тази зима сигурно ще се появи. Относно балансираното хранене, мога да кажа, че не е нищо особено. В момента, в който промениш хранителните си навици и те станат рутина, то спираш да се замисляш особено, за кое и как. Всъщност ние имаме много добри възможности да се храним правилно стига да искаме, които не ни струват повече пари или време. Разбира се, ако сте свикнали да се храните само навън и да не готвите нищо, то тогава ще ви струва някакво време. Просто хората трябва да се научат да си готвят всекидневно, без това да ги обременява.


Храненето важен ритуал ли е за един модерен градски човек или липсата на време е определяща?

В действителност храната днес се превърна в нещо повече от обикновено хранене. Точно градският човек, може би поради по-големите възможности за различни продукти, превръща тази дейност в специален ритуал. Макар, че реално погледнато храната в по-стари времена често е имала точно такава ритуална форма. Може би от един момент нататък хората сме възприели това като рутинно действие и може би точно сега ставаме свидетели на ренесанс в кухнята на обикновения човек. Относно липсата на време, това е просто оправдание! Давайки за пример себе си, аз нямам никакво време. Излизам в 8,30ч. прибирам се в 18,30ч., но винаги правя някаква вечеря, а поддържам и кулинарен блог. Всичко е въпрос на желание.


Блогът като формат е по-личното място, в което човек решава, че може да се разкрие и да сподели нещо от себе си. Как реши да започнеш свой блог, коя беше движещата сила?

В моя блог не споделям особено от личния си живот и то напълно умишлено. Главно се фокусирам върху общи теми и по-сдържани коментари от ежедневието си, когато пиша встъпителните текстове към рецептите. Разбира се, наблягам главно на самите рецепти, същото се отнася и за фотографиите. Започнах блога, защото исках да споделям някъде фотографиите си на храна, а и да записвам рецептите, които харесвам. В последствие прерасна в нещо малко по-голямо от просто бележник.



Прави ми впечатление в I love our dreams артистичният елемент в снимките. Колко важна е тази естетика за теб и има ли тя принос към цялостното представяне на храната?

Да, разбира се! Както казах, самите снимки бяха причина за този блог и за желанието ми да приготвям все нови и интересни неща, защото исках да ги снимам. Естетиката в снимките ми е като тази във всичко останало, което правя. Комбинация от неща, които намирам за хармонични. Същото важи и за една рецепта.


Наскоро спечели награда на журито за здравословно ориентиран блог и повечето рецепти в I love our dreams са вегетариански, веган и суровоядски. Това хранене как се вписва в днешния начин на живот, толкова ли е трудно, колкото изглежда на пръв поглед?

Да, много съм радостна от оказаната ми чест. Иначе самите режими на хранене не са сложни. То просто е начин на живот, който избираш. Не е по-различно от това, което мислим за нормално. От гледната точка на човек, свикнал да яде определени неща, е наистина трудно да разбереш как може някой да не ги яде въобще. Замествайки един режим с друг просто, продължаваш да съществуваш, но парите, които си давал за едно отиват за друго, не е по-различно. Просто не трябва да се ограничаваш в мисленето си.


Скоро започват Коледните пости, а постенето е една стара наша традиция. Могат ли, според теб, постите да бъдат отново реабилитирани като практика, на фона на общата тенденция на отказ от храна с животински произход?

Мисля, че все повече хора се връщат към постите. Тези, които по принцип спазват такъв режим няма какво да ги мислим, но определено тенденцията е към засилване.


Блогът ти е ориентиран към здравословното хранене и най-новите тенденции, но има и традиционни рецепти, с които всички сме отраснали. Противоречат ли си тези неща, според теб?

Зависи, дали искаме да ги противопоставяме. Традициите в нечия кухня по-скоро идват от вкусове и текстури, разбиране за храната от дадено място, защо тя е каквато е, а не толкова от точни рецепти. По-скоро точните рецепти са онези граници, които хората обичаме да си поставяме. Можеш да приготвиш нещо традиционно, по какъвто и да е начин, стига да го разбереш и уважиш корена му, запазиш неговия дух.

Специално за читателите на Hera.bg Здравка предлага една уникална рецепта Джинджифилова торта с портокали
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· 224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
Виж още статии за:   Любопитно · Личности · Интересни интервюта ·
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо сме тъжни, когато вали?
Когато навън вали, често ни обхваща меланхолично настроение, действията ни стават по-бавни, а свиването...
„Всички писатели са едни и същи – забравят хиляда добри ревюта и помня едно лошо.“
„Има прекалено много книги, които не съм прочел, прекалено много места, които не съм посетил и прекалено...
Международен ден на Черно море - 31 октомври
16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море....
Фрида Кало - между черната котка и колибрито
Пъстра квадратна къща с кобалтово сини стени и тесни прозорци ни посреща на улица „Лондрес” 247 в квартал...
От Ахтопол до Резово - II
Бързам към този нереален мираж и сякаш отгатнал намеренията ми стръмният бряг изведнъж се спускат към...
Анна Карима - непокорният дух
“Под думата равноправие днес се подразбира едно: извоюване граждански и политически права за жената –...
Не порицавай разсъждаването на другия, загдето се различава от твоето
Най-големите блага, дадени на човека, са разсъждаването и волята. Щастлив е онзи, който не ги употребява...
Забравените илюстрации на Салвадор Дали към "Алиса в страната на чудесата"
Салвадор Дали, известен и вече любимец на арт средите художник, се съгласява към края на 60-те да илюстрира...
Вдъхновение: Женственост
Не ми е нужна спалня, за да докажа своята женственост. Мога да бъда също толкова сексапилна, берейки...
Тенденции Есен 2019: Victoria Beckham
В лондонската седмица на модата есен/зима 2019 бившата Spice Girl Виктория Бекъм представи последната...
Ерика Ериксдотер - художничката, която възкресява спомена за домашните любимци
Животът на художничката Ерика Ериксдотер е пълен с приключения и емоции. От успешен професионалист...
Бялата котка
Тази история е малко ненормална, но повярвайте, всичко, което се случи, абсолютно не съм си го измислил....
Ти правиш грешки. Грешките не правят теб
Ти правиш грешки. Грешките не правят теб....
"Успях най-сетне да се приема такъв, какъвто съм"
Чувствувам, че има едно-единствено нещо, в което превъзхождам повечето хора; аз съм едновременно и по-свободен,...
Да си спомним: Майчина сълза - Ангел Каралийчев
Заромоля дребен есенен дъждец. Жълтият листак в градината светна. Големите гроздови зърна под лозницата...
Хубавото на есента
Есента се смята за антипод на всичко онова, което носи лятото – на неговата дързост, приключения, опит...
Безопасно онлайн пазаруване
Интернет предоставя много възможности за закупуване на продукти и услуги, без изобщо да напускаме дома...
Твоето щастие е твой личен избор, а не следствие от изборите на другите
Твоето щастие е твой личен избор, а не следствие от изборите на другите....
Любими цитати от "Да убиеш присмехулник"
"Да убиеш присмехулник" е една от най-хубавата книга за подрастващи, всъщност - за хора от всички възрасти....
30 години от рекорда на Стефка Костадинова - ненадминат и досега
На 30 август 1987 г. в Рим се провежда Световното първенство по лека атлетика. България участва в трудната...
Натали Портман в 5 култови роли
"Умните жени обичат умните мъже повече, отколкото умните мъже обичат умните жени" - Натали Портман Натали...
Честит 3 март!
Никой не избира къде да се роди. Нито в кое семейство. Може да избере например къде да живее и кои да...
1 май - Международен ден на труда
Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от...
10 факта за Антонио Вивалди
Антонио Вивалди се ражда на 4 март 1678 година във Венеция, столица на Венецианската република. Той...
Може не всеки ден да е добър, но има добро във всеки ден
Може не всеки ден да е добър, но има добро във всеки ден. ...
Виктор Пасков: "Ето този "нищо човек" е най-големият проблем на България"
Големият проблем на България не е беднотията, мизерията или безработицата. Дори и демокрацията не е най-големият...
Нищо хубаво не се получава самό..
Нищо хубаво не се получава самό. Трябва труд, усилие…но и малко лудост....
Забавления на плажа
Настъпи лятото, а с него и топлото време, както и хиляди възможности за забавление, почивка и отмора....
Отиде си Валери Петров
На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров....
Берлин – модерен град с много история III
Берлин е задължителният вурст – онези техни наденички, които винаги вървят с гевречета. Той е и традиционната...
"Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
Мое момиче, Сега е нощ. Една коледна нощ. Всички невъоръжени войни в моята малка крепост заспаха....
В коридора на сърцето ти...
"... едни хора напускат живота ни и си мислим, че вечно ще живеем с тази загуба. И сме прави. И така...
Благи думи за Благовещение: "Някой ден ще ти подаря целия свят"
Здравейте, Изпращам Ви моето лично послание за Благовещение. Вярвам, че то ще достигне до моето прекрасно...
Необикновената любов на обикновените хора
Днес случайно разказах една история, а сега искам да я чуят повече хора. Защото истинската, необикновена...
Критичните три
В детските приказки почти всички неща са по три – тримата братя, трите пътя, трите прасенца, трите самовилски...
Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Aроматите на Oриента винаги са криели пътешествие към една магическа история, в която ти имаш главна...
Коледното послание на Джон Ленън
На 8 декември 1980 г. пред дома си е застрелян Джон Ленън. Новината обикаля настръхналия от омраза свят...
1 април – ден на хумора и лъжата
На 1 април се подсещаме, че „днес май трябваше да се лъже”. Ама да се лъже качествено, с финес и професионално....
Обяд в кутия
Не, не купен от заведенията за бързо хранене или доставен в офиса от някой ресторант. Става дума за домашно...
Коледни пости - Ден 27:
Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?
Днес няма да готвя нищо. Имаме спагети от вчера, които са още по- вкусни, престояли за една нощ. Снощи,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook