Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вита баница с леща и праз



Антония Карова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер:

Искам да ви предложа една чудесна баница, която приготвям на съпруга ми, като алтернатива на баницата с кайма. Eстествено, бихме могли да използваме соев гранулат, но аз предпочитам да не злоупотребявам със соята, затова използвам леща. Умишлено не запържвам лещата с праза, за да е по-лека и подходяща за постите.

200 гр кафява леща
1 праз
1 морков
1 картоф (по желание)
чубрица, къри или кимион, черен пипер, сминдух или според вашия вкус подправки
сол на вкус
3-4 лъжици зехтин или олио
пакет кори за баница


Накиснете лещата една нощ. Отцедете водата. Измийте праза, нарежете на ситно. Измийте и нарежете моркова и картофа.

Поставете лещата, моркова, картофа и подправките в тенджера. Добавете горещия бульон или вода и оставете да къкри покрито за 30-40 минути, като разбърквате от време на време. В края, лещата трябва да е почти сварена.

Отцедете излишната вода, намачкайте с вилица моркова и картофа, може и част от лещата, но не пасирайте цялата смес, хубаво е да се усещат част от зрънцата.

Добавете праза, разбъркайте добре и опитайте отново, добавете още подправки при нужда. Разпръснете част от плънката върху кората(ако са много финни, може да използвате и две) и завийте на руло, поставете в тавичка намазана с олио, или покрита с хартия за печене, като навивате на охлювче, започвайки от средата на тавичката.

Готовата баница, може да се залее със смес от около 100 мл вода (може и газирана) и олио. Аз лично, слагам само вода(за да не утежнявам с готвено олио), пече се на 180-200’ за около 30 мин или до златист цвят, изважда се и се намазва с олио или зехтин, или с краве масло извън постите.

Коментари
2015-11-24 #1
Elena
Тони, много добра идея за Бъдни вечер, ще се пробва
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Баница с праз, гъби и амарант
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Неделя
9
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook