Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо е толкова полезна рибата?


Особено през зимата


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики сочат, че народите, които имат природо-климатични предпоставки да добиват и хапват риба и други морски дарове в изобилие, всъщност са с по-висока средна продължителност на живот, с по-малко сърдечно-съдови и ракови заболявания и изобщо – с по-добро общо здраве. Затова, ние бихме препоръчали, да включите в ежеседмичното си меню, поне две рибни хранения, а защо не и повече. И си знаете, нали, нека рибата е приготвена по здравословен начин, за да се съхранят максимално полезните й съставки. Гответе на плоча, на скара, на фурна, на пара.

Рибата е богата на:

омега 3-мастни киселини (предимно в морските, не в сладководните риби);

незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;

витамини – A, B1, B2, B12 (в рибния хайвер и в черния й дроб), C, D, E, K, PP;

микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;


Видове риба според количеството мазнини:

Постни - съдържат до 5% мазнини. Такива са толостолоб, треска, мерлуза, хек, бяла риба,щука, каракуда, калкан, кефал, лефер, пъстърва, попчета.

Полутлъсти – съдържат между 5 и 10% мазнини – шаран, акула, нототен.

Тлъсти – съдържат над 10% мазнини – сардини, скумрия, сьомга, морска пъстърва, херинга, риба тон


Редовната консумация на риба:

Се грижи за добра сърдечно-съдова система и намаляване на кардио заболяванията и пороците. Омега 3-мастните киселини превантират тъканите от възпаления, предпазват от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове и др.;

Подобрява метаболитните процеси в организма;

Подпомага функциите на нервната система;

Намалява риска от ракови заболявания;

Е полезна за нашето зрение – особено при хората в напреднала възраст – намалява се риска от макулна дегенерация;

Подобрява имунната система;

Балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система;

Действа благоприятно на храносмилателните органи;




Интересни факти за рибата:

Рибата е много богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол, нo количеството и вида на тези мазнини, зависят от вида на рибата, възрастта й и сезона на нейния улов.

Консумацията на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което не е добре, защото има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася и за така модерната сьомга - винаги проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от тази, отглеждана във ферми.

Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за около 2-3 часа, много по-бързо от животинското месо. Това е така, заради по-ниското съдържание на съединителна тъкан. При рибните белтъци, колагенът е в повече за сметка на еластина, което прави нейното месо много по-крехко и лесносдъвкаемо и смилаемо.

През зимния сезон увеличете консумацията на рибни продукти. През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, посредством слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Така ще предотвратите усещането за прекомерна умора, проблеми със съня, намален имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми и т.н..

Речните риби са по-бедни на омега 3 в сравнение с морските и океанските. Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.

Рибата има много висока хранителна стойност, а в същото време почти е лишена от въглехидрати и вредни мазнини, което я прави предпочитана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.

Според постещите, рибата не е "блажна храна" и се разрешава в определени дни - Никулден и дните без сряда и петък. Според вегетарианците и веганите, рибата е също толкова жив организъм, колкото агнето или телето и етичните съображения тежат с пълна сила - те обаче трябва да се постараят да си набавят есенциалните мазнини от друго място.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook