Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве


Ползи, основната рецепта и съхранение


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. От холивудски знаменитости до нашите родни баби – всички за убедени в ползите му и рецептите за направата му се множат. Тя е една и съща в основата си, но има възможност за различни добавки, за да се засили ефекта.

Какво е първото и крайно необходимо условие да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с гарантиран произход и напълно задължително за кокалите. Варенето на бульона трая дълго време, за да се извлекат всички минерали. А за да има такива, а не остатъци от пестициди ГМО фуражи и други подобни, трябва животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не отговаря на това условие, по-добре не правете такъв бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си направим домашен костен бульон?

Той е изключително богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на собствените ни стави. За заболявания като остеопорозата и различните специфични патологични състояние на костната система – това е от ключово значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и добри за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна мазнина се отдели след отпенването, толкова по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е важен критерий за качеството му. Мазнината е важна, но не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е благоприятен за храносмилателната система, тъй като нежно полепва по лигавицата на стомаха и така проявите на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени черва.

Глюкозаминът, който иначе се продава на капсули като важна хранителна добавка, е важен за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и др. ставни заболявания болестта се повлиява положително. Отделно той е важен за съединителната тъкан, защото участва в изграждането на основния й приятел – колагена.

Колагенът е ключовата съставка на съединителната тъкан, а важната аминокиселина, която участва в изграждането на колагеновите вериги, в случая е глицин. Високото, чисто съдържание на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, но и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домашен костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна мазнина за облагородяване на вкуса
добавки по желание: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол


Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, намаляваме котлона до 1-2 степен. Да има леко движение на повърхността на водата - не повече. Оставяме за поне 14 часа, но най-добре между 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време добавяме солта и другите съставки. Особено важен е оцетът, който трябва максимално да изтегли ценните съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където трябва да се събере мазнината. Ако всичко е както трябва, трябва да се отдели слой мазнина и бульонът да се желира. Но дори да не се получи, съставките не са се извлекли максимално, бульонът пак може да послужи за основа на питателна супа.

Какво правим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием директно, като в хладилник издържа до 4 дни

2. Можем да го замразим за около 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за захранване на бебета) и да ползваме за пиене или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по обичайния начин - със заваряване на буркани и обръщане с капачката нагоре за ден-два, а после складиране на студено място.

Костите на животните обикновено се смятат за отпадък и са много евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, опитайте да си направите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с доказан ефект.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· За една по-спокойна почивка
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook