Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве


Ползи, основната рецепта и съхранение


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. От холивудски знаменитости до нашите родни баби – всички за убедени в ползите му и рецептите за направата му се множат. Тя е една и съща в основата си, но има възможност за различни добавки, за да се засили ефекта.

Какво е първото и крайно необходимо условие да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с гарантиран произход и напълно задължително за кокалите. Варенето на бульона трае дълго време, за да се извлекат всички минерали. А за да има такива, а не остатъци от пестициди, ГМО фуражи и други подобни, трябва животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не отговаря на това условие, по-добре не правете такъв бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си направим домашен костен бульон?

Той е изключително богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на собствените ни стави. За заболявания като остеопорозата и различните специфични патологични състояние на костната система – това е от ключово значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и добри за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна мазнина се отдели след отпенването, толкова по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е важен критерий за качеството му. Мазнината е важна, но не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е благоприятен за храносмилателната система, тъй като нежно полепва по лигавицата на стомаха и така проявите на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени черва.

Глюкозаминът, който иначе се продава на капсули като важна хранителна добавка, е важен за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и др. ставни заболявания болестта се повлиява положително. Отделно той е важен за съединителната тъкан, защото участва в изграждането на основния й приятел – колагена.

Колагенът е ключовата съставка на съединителната тъкан, а важната аминокиселина, която участва в изграждането на колагеновите вериги, в случая е глицин. Високото, чисто съдържание на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, но и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домашен костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна мазнина за облагородяване на вкуса
добавки по желание: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол


Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, намаляваме котлона до 1-2 степен. Да има леко движение на повърхността на водата - не повече. Оставяме за поне 14 часа, но най-добре между 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време добавяме солта и другите съставки. Особено важен е оцетът, който трябва максимално да изтегли ценните съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където трябва да се събере мазнината. Ако всичко е както трябва, трябва да се отдели слой мазнина и бульонът да се желира. Но дори да не се получи, съставките не са се извлекли максимално, бульонът пак може да послужи за основа на питателна супа.

Какво правим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием директно, като в хладилник издържа до 4 дни

2. Можем да го замразим за около 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за захранване на бебета) и да ползваме за пиене или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по обичайния начин - със заваряване на буркани и обръщане с капачката нагоре за ден-два, а после складиране на студено място.

Костите на животните обикновено се смятат за отпадък и са много евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, опитайте да си направите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с доказан ефект.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Да извикаме интуицията на помощ
Когато заговорим за интуиция, на първо време в съзнанието ни изниква възможността да предусещаме неща,...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook