Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве


Ползи, основната рецепта и съхранение


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. От холивудски знаменитости до нашите родни баби – всички за убедени в ползите му и рецептите за направата му се множат. Тя е една и съща в основата си, но има възможност за различни добавки, за да се засили ефекта.

Какво е първото и крайно необходимо условие да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с гарантиран произход и напълно задължително за кокалите. Варенето на бульона трае дълго време, за да се извлекат всички минерали. А за да има такива, а не остатъци от пестициди, ГМО фуражи и други подобни, трябва животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не отговаря на това условие, по-добре не правете такъв бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си направим домашен костен бульон?

Той е изключително богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на собствените ни стави. За заболявания като остеопорозата и различните специфични патологични състояние на костната система – това е от ключово значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и добри за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна мазнина се отдели след отпенването, толкова по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е важен критерий за качеството му. Мазнината е важна, но не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е благоприятен за храносмилателната система, тъй като нежно полепва по лигавицата на стомаха и така проявите на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени черва.

Глюкозаминът, който иначе се продава на капсули като важна хранителна добавка, е важен за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и др. ставни заболявания болестта се повлиява положително. Отделно той е важен за съединителната тъкан, защото участва в изграждането на основния й приятел – колагена.

Колагенът е ключовата съставка на съединителната тъкан, а важната аминокиселина, която участва в изграждането на колагеновите вериги, в случая е глицин. Високото, чисто съдържание на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, но и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домашен костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна мазнина за облагородяване на вкуса
добавки по желание: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол


Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, намаляваме котлона до 1-2 степен. Да има леко движение на повърхността на водата - не повече. Оставяме за поне 14 часа, но най-добре между 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време добавяме солта и другите съставки. Особено важен е оцетът, който трябва максимално да изтегли ценните съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където трябва да се събере мазнината. Ако всичко е както трябва, трябва да се отдели слой мазнина и бульонът да се желира. Но дори да не се получи, съставките не са се извлекли максимално, бульонът пак може да послужи за основа на питателна супа.

Какво правим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием директно, като в хладилник издържа до 4 дни

2. Можем да го замразим за около 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за захранване на бебета) и да ползваме за пиене или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по обичайния начин - със заваряване на буркани и обръщане с капачката нагоре за ден-два, а после складиране на студено място.

Костите на животните обикновено се смятат за отпадък и са много евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, опитайте да си направите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с доказан ефект.
Коментари
2020-10-19 #1
Борис
Здравейте, може ли да дадете някакъв контакт от къде да се вземат кокали от пасищни животни с гарантиран произход? Вие от къде си купувате?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Как да бъдете по-организирана домакиня?
· Какви електроматериали да предвидите при основен ремонт?
· Как да защитим колата си от автокрадци?
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Едно кафе за душата ти....
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Сряда
19
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Добрата лична хигиена ни помага да се чувстваме и да изглеждаме добре. Тя играе важна роля при предотвратяването...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook