Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема ястието приготвено със сос. Изключително ароматно ястие, екзотична разходка за сетивата, не се колебайте да си приготвите и питки чапати, с тях загребваш директно от ястието. Честно казано, храненето с ръце допринася повече за вълшебството на това кулинарното пътешествие.

Можете свободно да добавите и други зеленчуци, аз използвах тези, защото ми са налични винаги във фризера. Присъства и кладница, но по-скоро като ценен източник на протеини, самата тя няма изявен вкус.
за около 3 порции
гъби кладница- 100 гр.
сурово кашу - 100 гр.
зелен боб - 100 гр.
царевица - 120 гр.
грах - 200 гр.
лук - 1 средна глава -100 гр.
морков - 1бр - 64 гр.
пиперка червена - 1 бр - 100 гр.
стафиди - една шепа, около 20-30 гр.

джиндифил корен -около 2 см.
индийско орехче - 1 к.л
лимонена трева - суха- 2 щипки
кориандър - сух - 1 к.л
индийско орехче - 1 к.л
куркума 1 ч.л
дафинов лист - 1 бр.
растително олио, сол



В загрята мазнина добавяме дафинов лист, индийско орехче, кориандър, кашу, разбъркваме десет пъти.

Добавяме наситнените лук, чесън, пипер, джиндифил и домати. Всичко задушаваме.

Сместа пасираме добре, като добавяме постепенно около 400 мл топла вода. Целта е да получим средно гъст сос.

Във вряща и подсолена вода изсипваме царевица, грах, моркови, зелен боб (замразени)- варим около 5 минути и прецеждаме.

В тиган с мазнина задушваме за 1-2 минути нарязаната гъба кладница (няма нужда от препържване, тя може да се консумира дори сурова), добавяме зеленчуците, куркумата, лимонената трева и приготвения преди това сос.

Варим около 7 минути всичко, добавяме стафидите и изключваме от огъня.


Сервираме с питки чапати. Те са тънки, хрупкави и перфектни да загребеш с тях от кърито. Приготвят се лесно, а хапването с тях е удоволствие. Опитайте!



Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Арабски мини пици с кладница
· Ориз с гъби кладница
· Винен кебап от гъби кладница
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
Петък
24
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook