Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Като слънчев домат, сушен после на тъмно и сухо. Като тръпчива маслина, натопена в марината. Като прясната паста, готова да бъде сварена. Като качествените продукти, които е един-единствен миг сливат вкусовете си в пълната хармония. Като постите, след които идва магията на Бъдни вечер.

Хубавите неща ставали с времето, а на прекрасните им трябвало само миг. Но нима в "случването" трябва да търсим противопоставяне - те са един и същ процес във времето. Дозата късмет, която носи успеха в трудното начинание, се случва за миг, както и шансът, който е извън нас. Но трябва да е имало необходимото натрупване.

Казваме - "обстоятелствата се стичат в наша полза", но за да се слеят в една пълноводна река за миг, те трябва да са събирали много време в себе си.


За миг загаря млякото, за миг бебето поема първата си глътка въздух, за миг поглеждаме някого в очите и се влюбваме. Но този миг не идва от нищото и за да видиш, за да почувстваш, че предстои, трябва да усетиш пълнотата на предпоставките, тяхната зрялост.

Постите са този момент, когато това ти става безкрайно ясно - как да усетиш натрупването до онзи момент на невъзможност, в който мигът избухва в съвършенството. Промяната, лекотата, чистото от лакомия съзнание дават онзи поглед "отвъд". Само те дават усещането за хармонията на простите мигове, простите съставки, от които е изградено осъзнатото щастие, което не е резултат от един миг, а от многото преди него.

Този текст и идея за меню е част от "Постове и Пости", в които споделяме какво хапваме по време на пости и какви постове ни хапят.

Какво хапвах днес:

Накиснати във вода овесени и ечемичени ядки с малко мед и сушени смокини

Патладжани-лодки с булгур и моркови на фурна, сухари

Паста фарфале със сушени домати и маслини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Минимализъм през Коледа
· Градска мода на есен/зима 19/20 – тенденции и какво да не пропуснете!
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рей Бредбъри – „Всеки човек в себе си е сам“
Бъди това, което си и погреби онова, което не си. Рей Бредбъри е американски писател, автор...
Надеждата не е оправила нещата вместо нас...
Надеждата не е оправила нещата вместо нас. Но тя ни е дала силата да опитаме....
Не ми подхожда никак грубостта
Не ми подхожда никак грубостта. За мене са измислени поемите, в които аз, най-тихата жена, на пръсти...
Как зарязват лозите българите за Трифон Зарезан - снимки
Облечени в народни носии по стара българска традиция жителите на с. Тополи край Варна зарязват лозите...
Разговор с Любовта
- Ти, коя си? Защо ме будиш? - Здравей, аз съм Любовта. - Любовта ли? Че, щом си Любовта, защо...
Обяд в кутия
Не, не купен от заведенията за бързо хранене или доставен в офиса от някой ресторант. Става дума за домашно...
Падаща звезда
Падаща звезда – звучи поетично и красиво. Като късче от небесното и божественото. Частица от недостижимото...
Хана Аренд: "Подготвяй се за най-лошото, очаквай най-доброто, приемай което дойде"
"И най-радикалните революции ще се превърнат в консервативни в деня след революцията." "Прошката е...
Не всичко, което искаш, е това, от което се нуждаеш
Не всичко, което искаш, е това, от което се нуждаеш. ...
Есенна поезия
Есенна песен Елисавета Багряна Дали да сегна да откъсна последния останал лист на тази есен късна? О,...
Добрите съвети на д-р Петър Берон
Рибният буквар на д-р Петър Берон е първият български учебник, в който се представят факти от много области...
Превъртане на световете
Тя продължава до ръба на огледалото и там се отразява и изчезва. Из стаята той често ще е обикалял и...
Клинт Истууд в някои от най-забележителните му филми
Кой може да се забрави присвития поглед, пурата между стиснатите устни, тези високи, обветрени скули...
И всичко пак е вечно
Голямото е в малките ни дни, понякога съвсем обикновени. Една тревичка, спряла отстрани, улавя думите...
Всеки има право на високомерие, но!
Всеки има право на високомерие, но първо трябва да докажеш, че имаш нужните основания да си го позво...
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи. Тя разчита на крилете си....
Мароко - Страната на 1001 нощ - I. Танжер
„Танжер наистина си струва да се види!” и „Изобщо не ми харесва!”, са само част от многото и разнообразни...
"На този свят нищо не можеше да се сравнява със спомена за влюбените младини"
"Всичко изглеждаше като обещаващото начало на голямото щастие и понякога, до ден-днешен, след повече...
Огненото "Болеро" на Мая Плисецкая (видео)
Балетната пиеса "Болеро" е една от най-известните хореографии на Морис Бежарт. Тя е писана за Мая Плисецкая...
Слънчев кладенец
Ще се препълнят, зная, всички кладенци. Едно глухарче шапка ще разтърси. Дървото достолепно ще се кланя на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook