Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.


обобщени от кулинарния експерт Мат Престън


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph, Австралия той представя вижданията си за световните тенденции в храненето за 2016 г. Обзорът му е на основата на многото пътувания и обхваща не само готвенето и менюто, а глобални разбирания за културата на хранене в постоянно развиващия се и динамичен свят.

Готвенето на открит огън

Ако през 2015 година тенденцията е била в мариноването и ферментиралите храни, през 2016 водещата тенденция е в готвенето на открит огън пред очите на клиентите. Не само за ресторантите тип bar&grill, но в реномирани ресторанти ще има малки огнища, на които ще се приготвя храната и тя ще бъде сервирана веднага. Храната на скара няма да изисква много топлинна обработка, а акцентът ще е върху зеленчуците, не върху месото.

Зелени ресторанти

Еко тенденциите ще обхващат още по-силно ресторантьорството. Готвенето на огън ще пести електричество, а дори ще се внедряват иновации с готвене от слънчева енергия. Добрите ресторанти ще се опитват да се справят с отпадъците и да ползват годната за консумация храна, която клиентите не желаят.


Първият ресторант в Чили, който разчита на слънчева енергия за готвене - The Villaseca Solar Restaurant

Едно нещо, но както трябва

Много от класните ресторанти ще ограничат менютата си до няколко основни специалитета, но ще се стараят да ги направят съвършени. Така ресторантите и техните именити шефове ще станат още по-разпознаваеми и ще привличат по-точна за менюто си клиентела.

Обратно към корените

Тенденция за 2016 година е ресторантите да затварят веригата на суровините. Да правят свои специалитети с месо – пушено, колбаси и т.н., собствени сирена. Колкото е възможно по-голяма индивидуалност да предадат на имиджа си. Това ще развива и т.нар устойчиво готвене.

Централна и Южна Америка на фокус

Подправки, плодове и зеленчуци, треви и семена – Латинска Америка е на фокус през 2016 г. Екзотиката няма да покрива само продуктите, но и техниката на приготвяне, която е традиционна и културно обоснована.

Зеленолистните и кълновете са предпочитани.

Всякакви кълнове, треви и зелении ще са на мода. Освен че са полезни за здравето и се интегрират във всякакви рецепти от салати до десерти, зеленолистните ще бъдат обект и на лично отглеждане, защото могат почти целогодишно да се гледат при непретенциозни условия. Хит са тученицата и кейла.

Малко лукс – хайверът

Мат Престън е впечатлен от разнообразието на рецепти, в които участва хайверът. Доколко е „зелена” тази тенденция, не се знае, но тя ще се запази и през 2016 г. Хайверът може да е в сосове, пресен или пушен, но ще бъде в светлините на прожекторите в по-добрите ресторанти.
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Българска народна певица притежава най-силния глас на планетата. Чуйте я!
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Най-очакваната фотографска изложба на годината у нас - Вивиан Майер
· 10 цитата от Юлий Цезар
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
· Жан-Жак Русо за възпитанието, обучението и ученето
Виж още статии за:   Личности · Новини · Еко · Кулинарното изкуство ·
Вторник
16
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Набуко" - историята на една велика опера
Историята около създаването и триумфа на операта “Набуко” е една от най-вълнуващите страници не само...
Милиардерът Онасис – фаталният мъж в живота на Мария Калас - II част
След като се завръщат от пътешествието Мария подава молба за развод, а Онасис я отвежда със себе си в...
Робин Уилямс в 10 от най-известните си роли и в цитати от тях
Робин Уилямс не остави непокорено от таланта си сърце. Той те разсмиваше, разплакваше, замисляше и...пак...
Давай на света най-доброто от себе си
Хората често са неразумни, нелогични и егоистични; въпреки това, прощавай им! Ако си любезен, ще...
Ако имаш - дай. Ако нямаш - ти създай!
Ако имаш - дай. Ако нямаш - ти създай!...
"Косачи" - Елин Пелин
Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа. Безкрайното Тракийско поле потъна в мрака, сякаш изчезна, и...
В дъжда...
"Милиони хора страстно желаят безсмъртие, обаче не знаят какво да правят в дъждовен неделен ден" "Anger...
Стойте далеч от хора, които постоянно ви карат да се отбранявате
Стойте далеч от хора, които постоянно ви карат да се отбранявате. ...
Откриха нови страници от “Малкият принц”
В Париж са открити непубликувани страници от романа „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Това...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - III
Естествено продължение на разходката са два от най-интерсните музеи във Виена – Природо-научния музей...
Благословение
И щом по волята на силите върховни яви се и Поетът на тоя скръбен свят, към бога милостив с проклятия...
Априлци - целунато от Бога кътче в сърцето на Балкана
На около 170 км от София, на 70 км от Плевен, 35 км от Ловеч и на 20-тина от Троян се намира старопланинското...
Лято!
Миряна Иванова Башева е родена е на 11 февруари 1947 г. в София. Българска поетеса и журналистка, автор...
Коледни пости - Ден 11:
Първо поражение. Гордостта поразява душата и тялото.
В неделя ме бе обзело безумно вдъхновение за кулинарстване. Разочарована бях от постния кекс, който сама...
Лятното слънцестоене - мистична енергия
Всички очакваме лятото. Или поне началото му. Ние го чакаме с нетърпение, метеоролозите го отбелязват...
7 филма, заради които ще се зарадвате, че сте необвързани
Гушкане, одеало, филм - романтичната класика, нали? Е, освен всички романтични комедии и тежки любовни...
Тишината е свещена
„Седим мълчаливо и наблюдаваме света около нас. Отне ни цял живот, за да се научим да правим това. Изглежда...
Милиардерът Онасис – фаталният мъж в живота на Мария Калас
Великата Мария Калас е най-харизматичната оперна певица на ХХ век. Нейният феноменален глас, съчетан...
Този, който те утешава...
Не се заблуждавай, че този, който те утешава, живее безметежно сред прости и нежни думи. В живота...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Сбогуване с лятото
„Когато в нощите се промъкне хлад и по върхарите затрепти мъгла. Когато сладък сок налее гроздето и...
Гюстав Флобер: "Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи"
Основно достойнство на писателя е познаването на онова, за което не трябва да се пише. Гюстав...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook