Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чай за тонус и здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим си е доста добра тенденция, макар и не толкова обичана в нашата страна. Чаят е една от най-древните и най-здравословни напитки, за която не бива да се сещаме само в студените зимни дни. Има твърде много разновидности, с които и да се затоплим и лекуваме, и да се разхладим и освежим (и лекуваме).


Класически правила за приготвянето на чай

Ако не е друго изрично посочено, чай се запарва: 2 с.л. суха маса с 250 мл вряла вода.

Чай се вари, запарва и прецежда не в метален съд или цедка - витамините се окисляват, а е възможно от метала да преминат вредни вещества в него. Най-добре чай се прави в емайлиран, стъклен или порцеланов съд.

Запарва се, покрива се плътно и се изчаква около 15-30 мин, зависи от билката. След прецеждането се оставя да изстине да стане поносим за пиене и чак тогава се подслажда с мед. Врял чай не се пие, защото може да навреди на лигавицата на хранопровода и стомаха.

Какво знаем за различните видове мед

Чай от лайка - лек и успокоителен

В тибетската медицина лайката се смятала за чудодейно средство за подмладяване. Монасите пиели чай от лайка преди сън и повтаряли процедурата сутрин. Този чай е един от най-успокояващите, които можете да си „приложите” преди лягане или когато сте стресирани и изнервени. Освен това съдържа гликозиди, които спомагат отделянето на стомашен сок и засилват апетита. При неразположения като колики, газове и колити, както и при камъни в бъбреците и пикочния мехур, добрата стара лайка ще направи чудеса с вас. Толкова полезна и толкова евтина. Не я забравяйте.


Шампионът, наречен зелен чай

Извор на здраве и още...здраве. Изследванията са множество и всичките доказват едно- зеленият чай е перфектен антиоксидант, той засилва имунната система, бори се с токсините в кръвта и притежава антиканцерогенни свойства. Ако не искаме след време да се сблъскаме с Паркинсон или Алцхаймер, е препоръчително често да се ободряваме със зелен чай. Тук, обаче сме длъжни да споменем една подробност- необходимо е да го пием с резенче лимон, както и да го запарим осем минути. Защо? За максимално количество катехини- известни като полифенолите, които са до 100 пъти по-ефективни от витамин С, в борбата със свободните радикали. Осемдесет процента от катехините в зеления чай се разрушават, попадайки в стомаха. С добавянето на резенче лимон увеличаваме киселинността на чая, от което следва, че нараства и усвояването на катехините почти петкратно.


Черен чай - идеален заместител на кафето

Кофеинът тук е по-малко в сравнение с кафето, но пък ободряващият ефект е същият и дори по-продължителен. Друго предимство е, че няма да оцвети зъбите ви след консумация, а дори ще ги предпази от кариес. Да се разсъните, да намалите нивото на кортизола (хормона на стреса), да засилите имунната си система и да намалите риска от сърдечни заболявания- пробвайте с братовчеда на зеления чай. Освен всичко това, той ще ви осигури и здрави кости, поради наличието на флуор, както и по-добро храносмилане, ще балансира нивата на хормоните ви. Черният чай е и добър приятел в борбата с пролетната умора.


Настъпи „ерата” на чая от джинджифил

И ако си мислите, че това е просто някаква мода, грешите. Полезните свойства на джинджифила не са известни от година или две, а чаят, приготвян от него е една от най-здравословните „терапии”, която можете да си „причините”. Този чай е незаменим помощник на жените в борбата с излишните килограми и на мъжете в борбата с намалената потентност. Ще ви ободри, ще засили имунната ви система, ще изчисти токсините от тялото ви, ще нормализира кръвното ви налягане и ще ви помогне да се преборите по-бързо с дадено възпаление.


В превод – червен чай, а иначе Ройбос

Направен е от растение, виреещо единствено в Южна Африка. Листата му наподобяват малки иглички, вкусът му е силен и отличаващ се с естествена сладост- ще ви хареса. Това, обаче е най-малката му „полза”. Този чай е известен с мощното си антиоксидантно действие. Забавя процесите на стареене, контролира нивото на кръвната захар и ви предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Успокоява нервната система, както и кожата и стомашно-чревния тракт. Ще ви тонизира перфектно и ще ви помогне да се преборите с бактериите по-бързо.


Чай с повече витамин C - шипка, арония, касис.

Шампионите сред плодовете, богати на витамин С и които стават на ароматен чай. Този мощен коктейл ще набави нужното количество в така критичния момент. Витамин С е ключов за имунния отговор на организма и при липсата на пресни плодове и зеленчуци, чаят с тези плодове свърши много важна работа. Тъй като плодчетата са изсушени и доста твърди препоръчваме да поври и да се запари повече. Ако няма толкова врем може с орехотрошачка да начупите плодовете, колкото да им се пропука обвивката. Чаят е подчертано тъмен, а аронията му придава нежен аромат.


Още препоръки за пиенето на чай:

Препоръчително е да пием чай около 20-30 минути преди или след ядене. Непосредствено преди ядене той разрежда слюнката и ензимите в нея. А понякога след силен чай и храната ни се струва безвкусна. Консумацията му веднага след ядене пък е възможно да затрудни храносмилането ни.

Не бива да приемаме лекарства с чая, поради съдържащия се в него таин, благодарение на който много илачи образуват утайка и по-трудно се усвояват.

Не бива да пием стар чай, тъй като той е силно окислен. Подходящ е само за външна употреба и за промивки на устната кухина, например, поради съдържащия се флуор.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
· Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
· Лайка - универсалната билка за малки и големи
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Най-"коледните" подправки
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Вторник
18
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook