Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чай за тонус и здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим си е доста добра тенденция, макар и не толкова обичана в нашата страна. Чаят е една от най-древните и най-здравословни напитки, за която не бива да се сещаме само в студените зимни дни. Има твърде много разновидности, с които и да се затоплим и лекуваме, и да се разхладим и освежим (и лекуваме).


Класически правила за приготвянето на чай

Ако не е друго изрично посочено, чай се запарва: 2 с.л. суха маса с 250 мл вряла вода.

Чай се вари, запарва и прецежда не в метален съд или цедка - витамините се окисляват, а е възможно от метала да преминат вредни вещества в него. Най-добре чай се прави в емайлиран, стъклен или порцеланов съд.

Запарва се, покрива се плътно и се изчаква около 15-30 мин, зависи от билката. След прецеждането се оставя да изстине да стане поносим за пиене и чак тогава се подслажда с мед. Врял чай не се пие, защото може да навреди на лигавицата на хранопровода и стомаха.

Какво знаем за различните видове мед

Чай от лайка - лек и успокоителен

В тибетската медицина лайката се смятала за чудодейно средство за подмладяване. Монасите пиели чай от лайка преди сън и повтаряли процедурата сутрин. Този чай е един от най-успокояващите, които можете да си „приложите” преди лягане или когато сте стресирани и изнервени. Освен това съдържа гликозиди, които спомагат отделянето на стомашен сок и засилват апетита. При неразположения като колики, газове и колити, както и при камъни в бъбреците и пикочния мехур, добрата стара лайка ще направи чудеса с вас. Толкова полезна и толкова евтина. Не я забравяйте.


Шампионът, наречен зелен чай

Извор на здраве и още...здраве. Изследванията са множество и всичките доказват едно- зеленият чай е перфектен антиоксидант, той засилва имунната система, бори се с токсините в кръвта и притежава антиканцерогенни свойства. Ако не искаме след време да се сблъскаме с Паркинсон или Алцхаймер, е препоръчително често да се ободряваме със зелен чай. Тук, обаче сме длъжни да споменем една подробност- необходимо е да го пием с резенче лимон, както и да го запарим осем минути. Защо? За максимално количество катехини- известни като полифенолите, които са до 100 пъти по-ефективни от витамин С, в борбата със свободните радикали. Осемдесет процента от катехините в зеления чай се разрушават, попадайки в стомаха. С добавянето на резенче лимон увеличаваме киселинността на чая, от което следва, че нараства и усвояването на катехините почти петкратно.


Черен чай - идеален заместител на кафето

Кофеинът тук е по-малко в сравнение с кафето, но пък ободряващият ефект е същият и дори по-продължителен. Друго предимство е, че няма да оцвети зъбите ви след консумация, а дори ще ги предпази от кариес. Да се разсъните, да намалите нивото на кортизола (хормона на стреса), да засилите имунната си система и да намалите риска от сърдечни заболявания- пробвайте с братовчеда на зеления чай. Освен всичко това, той ще ви осигури и здрави кости, поради наличието на флуор, както и по-добро храносмилане, ще балансира нивата на хормоните ви. Черният чай е и добър приятел в борбата с пролетната умора.


Настъпи „ерата” на чая от джинджифил

И ако си мислите, че това е просто някаква мода, грешите. Полезните свойства на джинджифила не са известни от година или две, а чаят, приготвян от него е една от най-здравословните „терапии”, която можете да си „причините”. Този чай е незаменим помощник на жените в борбата с излишните килограми и на мъжете в борбата с намалената потентност. Ще ви ободри, ще засили имунната ви система, ще изчисти токсините от тялото ви, ще нормализира кръвното ви налягане и ще ви помогне да се преборите по-бързо с дадено възпаление.


В превод – червен чай, а иначе Ройбос

Направен е от растение, виреещо единствено в Южна Африка. Листата му наподобяват малки иглички, вкусът му е силен и отличаващ се с естествена сладост- ще ви хареса. Това, обаче е най-малката му „полза”. Този чай е известен с мощното си антиоксидантно действие. Забавя процесите на стареене, контролира нивото на кръвната захар и ви предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Успокоява нервната система, както и кожата и стомашно-чревния тракт. Ще ви тонизира перфектно и ще ви помогне да се преборите с бактериите по-бързо.


Чай с повече витамин C - шипка, арония, касис.

Шампионите сред плодовете, богати на витамин С и които стават на ароматен чай. Този мощен коктейл ще набави нужното количество в така критичния момент. Витамин С е ключов за имунния отговор на организма и при липсата на пресни плодове и зеленчуци, чаят с тези плодове свърши много важна работа. Тъй като плодчетата са изсушени и доста твърди препоръчваме да поври и да се запари повече. Ако няма толкова врем може с орехотрошачка да начупите плодовете, колкото да им се пропука обвивката. Чаят е подчертано тъмен, а аронията му придава нежен аромат.


Още препоръки за пиенето на чай:

Препоръчително е да пием чай около 20-30 минути преди или след ядене. Непосредствено преди ядене той разрежда слюнката и ензимите в нея. А понякога след силен чай и храната ни се струва безвкусна. Консумацията му веднага след ядене пък е възможно да затрудни храносмилането ни.

Не бива да приемаме лекарства с чая, поради съдържащия се в него таин, благодарение на който много илачи образуват утайка и по-трудно се усвояват.

Не бива да пием стар чай, тъй като той е силно окислен. Подходящ е само за външна употреба и за промивки на устната кухина, например, поради съдържащия се флуор.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
· Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
· Лайка - универсалната билка за малки и големи
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Най-"коледните" подправки
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Петък
22
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook