Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна, хвана се добре, пуска балончета на воля. Дори стана като мус - 3 пъти повече от първоначалното ниво в бурканчето. Замесих кваса от чисто ръжено брашно с бяло - както си му е редът. Стоя цяла нощ покрито и бухна прилично.



Днес си казвам: "Ще се меси!" И стана меко, еластично тесто. Но нещо се обърка при печенето явно, защото след второто втасване - нито се вдигна, нито питката стана нещото, подобно на питата от горната снимка.

Да признаеш провала не е страшно, защото сам по себе си той не е страшен. Провалът означава смелост, движение, цел. И начин да се учим, впрочем - най-добрият начин да се учим е след някой масивен, необратим, фантастичен провал. Не е лошо и всички да знаят - егото да се смири малко, малко акъл да получиш...Сега ще анализирам и чета какво обърках, защото да си кажа - имам нов, бухнал квас и репетицията за Бъдни вечер продължава. Колкото и провали да има дотогава.



Как да си захванем квас

Но аз се чудя междувременно - може ли тази вълшебно хрупкава коричка да е провал? С едно кьопоолу например...? Не изглежда да е провал, определено няма и вкус на провал.

Какво хапвах тази седмица:

Предимно бобови и зърнени култури. Опитвам се да намаля глутена, защото това е един от капаните на постенето - наблягането на тестените. Вместо това овесени ядки с плодове на закуска, по-бавно и по-осъзнато дъвчене.


Сполучлива комбинация от червена леща, булгур, тиква, царевица, къри и черен пипер на тиган.

Салата с богата поръска е следващия ми експеримент - смес от ядки, семена, сушени плодове дори. Почнала съм и кълнове да правя.

Това е резултатът от моя пръв квас, който ще опитам с кьопоолу с малко шарлан и чесън. Но репетицията за Бъдни вечер продължава и не се отказвам от една хубава питка/битка с квас


Ако си опитал от нашата проверена и иначе успешна рецепта с квас и се е получило, ще се радваме да споделиш с другите. Нека опитаме на Бъдни вечер тази традиция - квасения хляб, и да покажем, че не е отмряла.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Нещата от живота, на които ни научи пандемията
· Не излизай от стаята, не ги правѝ тия глупости
· Най-голямата утеха - пролетта пак е тук
Четвъртък
9
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
Истинска храна за нашата котка
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с вкус...
Катерининден
На 24 ноември старите българи празнували Катерининден. Подобно на много славянски народи, почитали силно...
Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Кошничка за яйца - Веселите зайчета
Винаги съм се чудела какво да ги правя тези кори и кутии за яйца – от една страна се натрупват толкова...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Градинската (или балконска) мебел
Слънцелюбива и дъждоустойчива, стационарна и мобилна, дълговечна и „еднократна употреба”... В строителните...
Направи сама: Детска люлка на открито
Кое дете не обича да се люлее? Лятото е тук, ваканцията започна и е време за игри на открито. Да си направим...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
Кръстовден - 14 септември
В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните...
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Декорация за Хелоуин: Прилепи по стената
Прилепи по стената Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
През 2017 година датите на източния и западния Великден съвпадат - 16 април
Различните дати в празнуването на Великден е едно от нещата, които разделят християнството. По правило,...
Да си направим свещи сами
Тази техника ще ви отнеме повече време, усилия и творческа енергия, но удовлетворението, което ще изпитате...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато...
Как да изберем блендер
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче,...
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook