Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна, хвана се добре, пуска балончета на воля. Дори стана като мус - 3 пъти повече от първоначалното ниво в бурканчето. Замесих кваса от чисто ръжено брашно с бяло - както си му е редът. Стоя цяла нощ покрито и бухна прилично.



Днес си казвам: "Ще се меси!" И стана меко, еластично тесто. Но нещо се обърка при печенето явно, защото след второто втасване - нито се вдигна, нито питката стана нещото, подобно на питата от горната снимка.

Да признаеш провала не е страшно, защото сам по себе си той не е страшен. Провалът означава смелост, движение, цел. И начин да се учим, впрочем - най-добрият начин да се учим е след някой масивен, необратим, фантастичен провал. Не е лошо и всички да знаят - егото да се смири малко, малко акъл да получиш...Сега ще анализирам и чета какво обърках, защото да си кажа - имам нов, бухнал квас и репетицията за Бъдни вечер продължава. Колкото и провали да има дотогава.



Как да си захванем квас

Но аз се чудя междувременно - може ли тази вълшебно хрупкава коричка да е провал? С едно кьопоолу например...? Не изглежда да е провал, определено няма и вкус на провал.

Какво хапвах тази седмица:

Предимно бобови и зърнени култури. Опитвам се да намаля глутена, защото това е един от капаните на постенето - наблягането на тестените. Вместо това овесени ядки с плодове на закуска, по-бавно и по-осъзнато дъвчене.


Сполучлива комбинация от червена леща, булгур, тиква, царевица, къри и черен пипер на тиган.

Салата с богата поръска е следващия ми експеримент - смес от ядки, семена, сушени плодове дори. Почнала съм и кълнове да правя.

Това е резултатът от моя пръв квас, който ще опитам с кьопоолу с малко шарлан и чесън. Но репетицията за Бъдни вечер продължава и не се отказвам от една хубава питка/битка с квас


Ако си опитал от нашата проверена и иначе успешна рецепта с квас и се е получило, ще се радваме да споделиш с другите. Нека опитаме на Бъдни вечер тази традиция - квасения хляб, и да покажем, че не е отмряла.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Всеки разговор с някого е важен
· Лятото - това безкрайно зреене на мига
· Ти си всичко това
Неделя
15
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
18 януари - Световен ден на снежния човек
Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Коледна м/Истерия
Да спрем коледната Истерия, за да се появи отново коледната Мистерия. Кой и защо превръща празника в...
Очарованието на винтиджа
Френската дума „винтидж” съвсем буквално означава отлежало вино от изключителна реколта грозде. Тя обаче...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Живата елхичка - покупка и грижи
Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената й е по-висока, но целта е идеална – няма...
Как разумно да купуваме мебели
Често покупката на мебели се превръща в разочарование, защото не сме преценили една или дрга подробност....
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Табло за стената: Народните будители за деца и родители
За Деня на народните будители предлагаме на родители, ученици и учители един проект за ръчен труд, който...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Марсала - цветът на 2015 г.
Всяка година престижният институт "Пантон" (Pantone Color Institute) обявява кой цвят ще властва през...
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Как да: Сварим яйца за Великден без напукване
Наближава Голямото великденско боядисване на яйца. Може би ви се се случвало да сложите 20- 30 яйца и...
Рожденият ден на вашето дете - II
Къде? Във всеки по-голям град има вече парти центрове, които са доста предпочитани, но изискват определена...
Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
Организирахте ли своето Хелоуин парти? Ние можем да помогнем с още свежи идеи. Кървави спринцовки...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
9 здравни риска у дома
Непрекъснато ни “залива” информация в колко замърсена околна среда “виреем”. Към нея обикновено се добавя...
Сътворете си сами кутийка за бижута
Имате нужда да творите, но за съжаление не сте нито художник, нито поетеса, нито пък фотограф. Дори обаче...
Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
7 юли - Света Неделя
Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите светци. По...
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Вълшебството на Рождество
Рождество Христово е един от любимите ми празници. Специални приготовления. Градът е украсен и е целият...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
Идеи за по-икономични пътувания през лятото
Светът неимоверно се е "смалил" и можем да пътуваме на големи разстояния за кратко време, да нощуваме...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook