Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна, хвана се добре, пуска балончета на воля. Дори стана като мус - 3 пъти повече от първоначалното ниво в бурканчето. Замесих кваса от чисто ръжено брашно с бяло - както си му е редът. Стоя цяла нощ покрито и бухна прилично.



Днес си казвам: "Ще се меси!" И стана меко, еластично тесто. Но нещо се обърка при печенето явно, защото след второто втасване - нито се вдигна, нито питката стана нещото, подобно на питата от горната снимка.

Да признаеш провала не е страшно, защото сам по себе си той не е страшен. Провалът означава смелост, движение, цел. И начин да се учим, впрочем - най-добрият начин да се учим е след някой масивен, необратим, фантастичен провал. Не е лошо и всички да знаят - егото да се смири малко, малко акъл да получиш...Сега ще анализирам и чета какво обърках, защото да си кажа - имам нов, бухнал квас и репетицията за Бъдни вечер продължава. Колкото и провали да има дотогава.



Как да си захванем квас

Но аз се чудя междувременно - може ли тази вълшебно хрупкава коричка да е провал? С едно кьопоолу например...? Не изглежда да е провал, определено няма и вкус на провал.

Какво хапвах тази седмица:

Предимно бобови и зърнени култури. Опитвам се да намаля глутена, защото това е един от капаните на постенето - наблягането на тестените. Вместо това овесени ядки с плодове на закуска, по-бавно и по-осъзнато дъвчене.


Сполучлива комбинация от червена леща, булгур, тиква, царевица, къри и черен пипер на тиган.

Салата с богата поръска е следващия ми експеримент - смес от ядки, семена, сушени плодове дори. Почнала съм и кълнове да правя.

Това е резултатът от моя пръв квас, който ще опитам с кьопоолу с малко шарлан и чесън. Но репетицията за Бъдни вечер продължава и не се отказвам от една хубава питка/битка с квас


Ако си опитал от нашата проверена и иначе успешна рецепта с квас и се е получило, ще се радваме да споделиш с другите. Нека опитаме на Бъдни вечер тази традиция - квасения хляб, и да покажем, че не е отмряла.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Минимализъм през Коледа
· Градска мода на есен/зима 19/20 – тенденции и какво да не пропуснете!
Сряда
14
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
Във времето на смяната на сезоните започват големите намаления и разпродажби. Борбата за клиенти е толкова...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Отговорно и практично пазаруване преди Коледа
На прага на голямото коледно пазаруване, преди рожден ден или голям празник, просто ей-така – ние сме...
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Твоята Коледа между различните коледни традиции
Коледните традиции, които съзнателно спазва или несъзнателно имитира съвременният българин, са чудна...
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
Как да изберем тапети - II
Много уют придават на гостната текстилните тапети. Те са екологични, красиви, изглеждат стилно и луксозно,...
Великденски подаръчета
По стара традиция на Великден раздаваме яйца на най-близките ни хора и се чукваме с тях за здраве. Лично...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Еко стилът в обзавеждането
През последните години екологичният стил превзема всички сфери на човешката дейност. Такива са тенденциите...
Тайните на семейното пътуване за коледните празници
С наближаването на декемврийските празнични дни, много хора избират да пътуват (дали ще е при роднини,...
Рожденият ден на вашето дете
Рожденият ден е най-вълнуващото събитие в живота на едно дете. Обградено от роднини, приятели, получава...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Естествена защита за любимите растения
Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват под галещите лъчи на слънцето...
Да си ушием: Бебешка пелена
Творчеството в жената намира истински пристан щом стане въпрос за деца. Въображението ни има хоризонт...
Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Как да унищожим петната
Едно малко, но набиващо се на очи петънце може да стане причина завинаги да се разделите с любима дреха....
Интересни коледни традиции по света
„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца...
Красив фотоалбум след отпуската
До съвсем неотдавна количеството снимки, направени по време на отпуската се ограничаваха с две-три ленти...
Азалията - розовото дърво
Растението принадлежи към рода Рододендрон (Rhododendron) от семейство Боровинкови (Ericaceae). Макар...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Сладка „Питка” – прекрасен празник за нашето бебе
„Питката” или „Погачата” е стар български обичай, свързан с практики и ритуали около бременната, новороденото...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Истинска храна за нашата котка
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с вкус...
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Възнесение Господне - Спасовден
Спасовден е подвижен празник. Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. За християните...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook