Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна, хвана се добре, пуска балончета на воля. Дори стана като мус - 3 пъти повече от първоначалното ниво в бурканчето. Замесих кваса от чисто ръжено брашно с бяло - както си му е редът. Стоя цяла нощ покрито и бухна прилично.



Днес си казвам: "Ще се меси!" И стана меко, еластично тесто. Но нещо се обърка при печенето явно, защото след второто втасване - нито се вдигна, нито питката стана нещото, подобно на питата от горната снимка.

Да признаеш провала не е страшно, защото сам по себе си той не е страшен. Провалът означава смелост, движение, цел. И начин да се учим, впрочем - най-добрият начин да се учим е след някой масивен, необратим, фантастичен провал. Не е лошо и всички да знаят - егото да се смири малко, малко акъл да получиш...Сега ще анализирам и чета какво обърках, защото да си кажа - имам нов, бухнал квас и репетицията за Бъдни вечер продължава. Колкото и провали да има дотогава.



Как да си захванем квас

Но аз се чудя междувременно - може ли тази вълшебно хрупкава коричка да е провал? С едно кьопоолу например...? Не изглежда да е провал, определено няма и вкус на провал.

Какво хапвах тази седмица:

Предимно бобови и зърнени култури. Опитвам се да намаля глутена, защото това е един от капаните на постенето - наблягането на тестените. Вместо това овесени ядки с плодове на закуска, по-бавно и по-осъзнато дъвчене.


Сполучлива комбинация от червена леща, булгур, тиква, царевица, къри и черен пипер на тиган.

Салата с богата поръска е следващия ми експеримент - смес от ядки, семена, сушени плодове дори. Почнала съм и кълнове да правя.

Това е резултатът от моя пръв квас, който ще опитам с кьопоолу с малко шарлан и чесън. Но репетицията за Бъдни вечер продължава и не се отказвам от една хубава питка/битка с квас


Ако си опитал от нашата проверена и иначе успешна рецепта с квас и се е получило, ще се радваме да споделиш с другите. Нека опитаме на Бъдни вечер тази традиция - квасения хляб, и да покажем, че не е отмряла.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
· Ден 13 - Постове и пости: Кварталният пазар и осъзнатият избор
· Ден 10 - Постове и пости: Прекрасното не идва за миг, а заради много мигове преди него
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Ти си всичко това
· На екзистенц минимума на душата
· Кое е секси у един мъж?
Сряда
22
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да избираме детски играчки. И какви?
Да купуваш играчки - на пръв поглед това си е чиста проба забавление. Ами да, какво му е сложното, ще...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Петковден - Света Параскева (Петка)
На 14 октомври църквата почита Света Параскева или наричана още Света Петка Търновска. В гръцкия език...
30 август - св. Александър
Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император Константин Велики. Като млад...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Светът през чисти стъкла
Какво повдига настроението ви, когато се събудите сутрин? Вероятно слънчевите лъчи, които струят през...
Да почистим дома без химия
Масовото използване на препарати за почистване в дома може да застраши здравето на обитателите му, особено...
Илинден
Празника на св. пророк Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на светеца, 900 години преди идването...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ. ...
Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
Нова „одежда” за стария диван
Обикновено не забелязваме как обичния ни стар диван бавно, но безнадеждно се протрива и избелява. При...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
2 май - св. равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител на българите
На 2 май българската Църква чества паметта на цар Борис-Михаил – покръстителя на българския народ. Той...
Естествена защита за любимите растения
Току-що вашите зелени питомници са започнали разкошно да се разлистват под галещите лъчи на слънцето...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Да отблъснем комарите
Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни нощи могат да бъдат съсипани само...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Декупажът или как да превърнем обикновеното в необикновено
Може би и вашият дом е пълен с такива предмети – скучни едноцветни чинии, обикновени саксии, стъклени...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook