Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашен хляб с квас в хлебопекарна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след питката за Никулден се убедих, че мога да успея, стига да не се отказвам и ако анализирам грешката си. А тя беше една - прибързаност. Хлябът с квас иска дълго втасване, което няма нищо общо с това на маята, и трябва да бъде изчакано - като всяко хубаво нещо.

Квасеният хляб е напълно възможен за всяка практична домакиня, защото може да се направи и в хлебопекарната.


Може би ви се струва, че това - хлябът с квас, е нещо сложно, безумно капризно и невъзможно за една съвременна жена, на която все не й достига времето? Няма нищо такова. Хлябът с квас е нещо, което можем да правим между другото - като правенето на кълнове или накисването на ядки.


За домашен хляб с квас в хлебопекарна са нужни:

5-6 лъжици готов квас,
1 ч.ч. бяло брашно,
1 ч.ч. вода,
1 щипка сол.


За печенето на хляба

600 гр бяло брашно,
300 мл хладка вода.

Готовия квас замесвам с чаша брашно и чаша вода вечерта, ако искам хляб за обяд. Сметката е: 12 часа втасване + 3.20 часа програма за печене. Ако сложа кваса в 9 вечерта, до 9 сутринта ще му е първото втасване, после печене с второ втасване и за обяд - хрупкав хляб.
Как да си захванем квас.


Замесената каша слагам в купа, завита с кърпа, в студената фурна на печката. До сутринта трябва три пъти да е увеличила размера си и да има консистенция на мус с балончета, леко възкисел аромат на брашно.



Избирам програмата за основен хляб, която на моя модел е 3.20 часа. В кошничката изсипвам водата, брашното (пресято поне веднъж), щипка сол и кваса. Първия път наблюдавах процеса на замесване и три пъти добавих около 2 с. л. брашно, за да стане тестото гладко и еластично и да се отделя добре от стените.



След замесването и втасването, тестото беше увеличило размера два пъти и хлебопекарната пое нататък. Не мога да ви опиша колко хубаво ухаеше вкъщи, докато се печеше този хляб.

А готовият хляб изглеждаше така:





Ако не бяха пости, веднага щях да намажа с масло и шарена сол, но предпочетох със зехтин и червен пипер - "Циганската баница" от нашето детство...




Прочети още: Обредна пита с квас за Бъдни вечер
Прочети още: Варени гевреци с квас (подходящи за коледари и сурвачки)
Коментари
2017-04-24 #19
Цвети
Привет, Пламена. Виж тук: http://www.hera.bg/s.php?n=2866 Изпитана рецепта
2017-04-22 #18
ПламЕна
Здравейте, бихте ли споделили как се прави квас?
Благодаря!
2017-04-18 #17
Елена Миланова
Здравейте!
каквто и съвет да получите, ще бъде правилен и верен за този, който ви го дава. Аз се доверих на приятелката ми, като тя изобщо не беше коментирала пекарната, показа ми хляба с огромно въодушевление. И именно нейното въодушевление ме обзаведе с пекарна. Аз и казах "Искам и аз, искам като твоята".
И сега, 8 години по-късно, не се колебая за решението си. Моята пекарна е с две бъркалки, с приспособление за бегети и с възможност за 750, 1000 и 1500г хляб. Успех и с удоволствие поднасяйте хляба си!
2017-04-18 #16
Galya
Каква марка е машината ви за хляб,искам много да си взема но има толкова много на пазара не съм сигорна клада избера ,помощ моля ???
2016-12-20 #15
Пепа
Здрвейте,
С малко закъснение съм отново тук.Благодаря за съветите на Елена и Стоян.Ще опитам отново,трябва да стане!
Весели празници на всички!
2016-12-11 #14
Стоян
Пепа, щом вече си направила няколко пъти хляб значи имаш визуална представа как трябва да изглежда тестото - в процеса на замесването винаги можеш да добавиш малко вода или обратното малко брашно. Според рецептите на Мулинекс пълнозърнестият хляб никога не се прави само от пълнозърнесто брашно - за 1 кг. хляб точната пропорция е 220 гр. бяло, 330 гр. пълнозърнесто и 320 мл вода. Водата съответно трябва да се намали заради кваса, но това ще определиш опитно - по принцип е по-удобно да се добавя вода, а не брашно в пекарната.
2016-12-11 #13
Елена
Здравей, Пепа
Може би е добре при всяко различно брашно или съотношение да погледнеш 2-3 пъти какво се случва във ваничката. Ако е много стегнато тестото, можеш да добавиш 1-2 сл водичка, докато прецениш, че консистенцията ти харесва и ти е позната като следващ резултат. За твоето съотношение не мога да ти кажа, тъй като аз ползвам настройката за 1 кг хляб и се придържам към пропорциите на Цвети, като намалих малко водата от 300 на 250 мл и 600г брашно. И върху това слагам бигата от предишната вечер 4 сл квас, 1 ч вода (250мл) и 1 чаша брашно, като си я оставям да престои 12 часа. По принцип по едро смлените брашна, както и по-тъмните изискват още малко водичка. Не се притеснявай, всичко ще бъде наред и ще намериш съставите и пропорциите, които най-много да ти харесат. Успех!
2016-12-10 #12
Пепа
Здравейте, на всички коментиращи!Захванах си квас и по рецептата на Стоян имам успешни 3-4 опита за хляб с брашно 500.До момента,когато реших да опитам с пълнозърнесто брашно.Пълен провал!След няколко секунди месене в хлебопекарната тестото се превърна в стегната топка като пластелин.Изключих машината...Може би това съотношение 290 мл и 500г.не са подходящи за пълнозърнесто брашно?Къде сгреших?
Дайте рецепта!Благодаря!
2016-12-08 #11
Елена
Цвети, благодаря ти много, много! Това е алгоритъмът, който ми беше нужен, не намирах и сама не успях да съставя - Хляб с квас в хлаебопекарна! Общо за двата етапа ми отнема не повече от 5 минути и зная какво слагам на масата. Благодаря ти още веднъж!
2016-03-16 #10
Стоян
Маргарита, писал съм го по-подробно и тук като коментар под номер 43 http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 - грубо, колкото брашно и вода сложиш, толкова хляб ще изкараш. Важното е да се спазят пропорциите и да се осигури място във ваничката за удвояване на обема при самото втасване, освен това трябва да се има предвид, че и при печенето хлябът се доразвива т.е. трябва още свободен обем.
Успех!
2016-03-15 #9
Маргарита
Благодаря, точно това ме интересуваше
2016-03-15 #8
Цвети
За хляб с квас аз поне ползвам пресято бяло брашно тип 500. Но това е по вкус Програмата е за 1 кг хляб, но не съм мерила колко излиза
2016-03-15 #7
Маргарита
Здравейте, благодаря за полезната рецепта. Искам да попитам какво е брашното и колко голям хляб става от тези мерки?
2016-02-27 #6
Таня
Днес направих мекици от тестото просто не мога да ви опиша с думи.Вчера милинки .Само че спрях да се качвам на кантара
2016-02-19 #5
canko
пробвах ведньж но времето за втасване бе малко.Днес ще правя нов опит , дано се получи
2016-02-16 #4
цанко
още днес ще пробвам
цанко
2016-02-15 #3
Таня
Хиляди благодарности за рецептата.Със съпруга ми решихме да пробваме да си захванем сами квас.След 4-5дни грижи покрай кваса стигнахме и до хляба.Стана невероятен.
2016-02-15 #2
6ibi
Мммм, че вкусно
2016-01-17 #1
Стоян
Цвети, пробвай рецептата ми написана в коментарите на тази статия http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 ще икономисаш поне 3 часа!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Можем да си улесним живота и да спечелим повече време за себе си
· С какво още да поднесем виното?
· Перем ли правилно?
· Даровете на влъхвите
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· 5 страхотни коледни плейлисти
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Вторник
20
Февруари 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook