Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашен хляб с квас в хлебопекарна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след питката за Никулден се убедих, че мога да успея, стига да не се отказвам и ако анализирам грешката си. А тя беше една - прибързаност. Хлябът с квас иска дълго втасване, което няма нищо общо с това на маята, и трябва да бъде изчакано - като всяко хубаво нещо.

Квасеният хляб е напълно възможен за всяка практична домакиня, защото може да се направи и в хлебопекарната.


Може би ви се струва, че това - хлябът с квас, е нещо сложно, безумно капризно и невъзможно за една съвременна жена, на която все не й достига времето? Няма нищо такова. Хлябът с квас е нещо, което можем да правим между другото - като правенето на кълнове или накисването на ядки.


За домашен хляб с квас в хлебопекарна са нужни:

5-6 лъжици готов квас,
1 ч.ч. бяло брашно,
1 ч.ч. вода,
1 щипка сол.


За печенето на хляба

600 гр бяло брашно,
300 мл хладка вода.

Готовия квас замесвам с чаша брашно и чаша вода вечерта, ако искам хляб за обяд. Сметката е: 12 часа втасване + 3.20 часа програма за печене. Ако сложа кваса в 9 вечерта, до 9 сутринта ще му е първото втасване, после печене с второ втасване и за обяд - хрупкав хляб.
Как да си захванем квас.


Замесената каша слагам в купа, завита с кърпа, в студената фурна на печката. До сутринта трябва три пъти да е увеличила размера си и да има консистенция на мус с балончета, леко възкисел аромат на брашно.



Избирам програмата за основен хляб, която на моя модел е 3.20 часа. В кошничката изсипвам водата, брашното (пресято поне веднъж), щипка сол и кваса. Първия път наблюдавах процеса на замесване и три пъти добавих около 2 с. л. брашно, за да стане тестото гладко и еластично и да се отделя добре от стените.



След замесването и втасването, тестото беше увеличило размера два пъти и хлебопекарната пое нататък. Не мога да ви опиша колко хубаво ухаеше вкъщи, докато се печеше този хляб.

А готовият хляб изглеждаше така:





Ако не бяха пости, веднага щях да намажа с масло и шарена сол, но предпочетох със зехтин и червен пипер - "Циганската баница" от нашето детство...




Прочети още: Обредна пита с квас за Бъдни вечер
Прочети още: Варени гевреци с квас (подходящи за коледари и сурвачки)
Коментари
2017-04-24 #19
Цвети
Привет, Пламена. Виж тук: http://www.hera.bg/s.php?n=2866 Изпитана рецепта
2017-04-22 #18
ПламЕна
Здравейте, бихте ли споделили как се прави квас?
Благодаря!
2017-04-18 #17
Елена Миланова
Здравейте!
каквто и съвет да получите, ще бъде правилен и верен за този, който ви го дава. Аз се доверих на приятелката ми, като тя изобщо не беше коментирала пекарната, показа ми хляба с огромно въодушевление. И именно нейното въодушевление ме обзаведе с пекарна. Аз и казах "Искам и аз, искам като твоята".
И сега, 8 години по-късно, не се колебая за решението си. Моята пекарна е с две бъркалки, с приспособление за бегети и с възможност за 750, 1000 и 1500г хляб. Успех и с удоволствие поднасяйте хляба си!
2017-04-18 #16
Galya
Каква марка е машината ви за хляб,искам много да си взема но има толкова много на пазара не съм сигорна клада избера ,помощ моля ???
2016-12-20 #15
Пепа
Здрвейте,
С малко закъснение съм отново тук.Благодаря за съветите на Елена и Стоян.Ще опитам отново,трябва да стане!
Весели празници на всички!
2016-12-11 #14
Стоян
Пепа, щом вече си направила няколко пъти хляб значи имаш визуална представа как трябва да изглежда тестото - в процеса на замесването винаги можеш да добавиш малко вода или обратното малко брашно. Според рецептите на Мулинекс пълнозърнестият хляб никога не се прави само от пълнозърнесто брашно - за 1 кг. хляб точната пропорция е 220 гр. бяло, 330 гр. пълнозърнесто и 320 мл вода. Водата съответно трябва да се намали заради кваса, но това ще определиш опитно - по принцип е по-удобно да се добавя вода, а не брашно в пекарната.
2016-12-11 #13
Елена
Здравей, Пепа
Може би е добре при всяко различно брашно или съотношение да погледнеш 2-3 пъти какво се случва във ваничката. Ако е много стегнато тестото, можеш да добавиш 1-2 сл водичка, докато прецениш, че консистенцията ти харесва и ти е позната като следващ резултат. За твоето съотношение не мога да ти кажа, тъй като аз ползвам настройката за 1 кг хляб и се придържам към пропорциите на Цвети, като намалих малко водата от 300 на 250 мл и 600г брашно. И върху това слагам бигата от предишната вечер 4 сл квас, 1 ч вода (250мл) и 1 чаша брашно, като си я оставям да престои 12 часа. По принцип по едро смлените брашна, както и по-тъмните изискват още малко водичка. Не се притеснявай, всичко ще бъде наред и ще намериш съставите и пропорциите, които най-много да ти харесат. Успех!
2016-12-10 #12
Пепа
Здравейте, на всички коментиращи!Захванах си квас и по рецептата на Стоян имам успешни 3-4 опита за хляб с брашно 500.До момента,когато реших да опитам с пълнозърнесто брашно.Пълен провал!След няколко секунди месене в хлебопекарната тестото се превърна в стегната топка като пластелин.Изключих машината...Може би това съотношение 290 мл и 500г.не са подходящи за пълнозърнесто брашно?Къде сгреших?
Дайте рецепта!Благодаря!
2016-12-08 #11
Елена
Цвети, благодаря ти много, много! Това е алгоритъмът, който ми беше нужен, не намирах и сама не успях да съставя - Хляб с квас в хлаебопекарна! Общо за двата етапа ми отнема не повече от 5 минути и зная какво слагам на масата. Благодаря ти още веднъж!
2016-03-16 #10
Стоян
Маргарита, писал съм го по-подробно и тук като коментар под номер 43 http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 - грубо, колкото брашно и вода сложиш, толкова хляб ще изкараш. Важното е да се спазят пропорциите и да се осигури място във ваничката за удвояване на обема при самото втасване, освен това трябва да се има предвид, че и при печенето хлябът се доразвива т.е. трябва още свободен обем.
Успех!
2016-03-15 #9
Маргарита
Благодаря, точно това ме интересуваше
2016-03-15 #8
Цвети
За хляб с квас аз поне ползвам пресято бяло брашно тип 500. Но това е по вкус Програмата е за 1 кг хляб, но не съм мерила колко излиза
2016-03-15 #7
Маргарита
Здравейте, благодаря за полезната рецепта. Искам да попитам какво е брашното и колко голям хляб става от тези мерки?
2016-02-27 #6
Таня
Днес направих мекици от тестото просто не мога да ви опиша с думи.Вчера милинки .Само че спрях да се качвам на кантара
2016-02-19 #5
canko
пробвах ведньж но времето за втасване бе малко.Днес ще правя нов опит , дано се получи
2016-02-16 #4
цанко
още днес ще пробвам
цанко
2016-02-15 #3
Таня
Хиляди благодарности за рецептата.Със съпруга ми решихме да пробваме да си захванем сами квас.След 4-5дни грижи покрай кваса стигнахме и до хляба.Стана невероятен.
2016-02-15 #2
6ibi
Мммм, че вкусно
2016-01-17 #1
Стоян
Цвети, пробвай рецептата ми написана в коментарите на тази статия http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 ще икономисаш поне 3 часа!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
· Есента в градината
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Честита Коледа, приятели!
· "Тиха нощ, свята нощ" - една песен на близо 200 години
· "Бог да благослови Коледа!"
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Вторник
17
Октомври 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook