Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашен хляб с квас в хлебопекарна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след питката за Никулден се убедих, че мога да успея, стига да не се отказвам и ако анализирам грешката си. А тя беше една - прибързаност. Хлябът с квас иска дълго втасване, което няма нищо общо с това на маята, и трябва да бъде изчакано - като всяко хубаво нещо.

Квасеният хляб е напълно възможен за всяка практична домакиня, защото може да се направи и в хлебопекарната.


Може би ви се струва, че това - хлябът с квас, е нещо сложно, безумно капризно и невъзможно за една съвременна жена, на която все не й достига времето? Няма нищо такова. Хлябът с квас е нещо, което можем да правим между другото - като правенето на кълнове или накисването на ядки.


За домашен хляб с квас в хлебопекарна са нужни:

5-6 лъжици готов квас,
1 ч.ч. бяло брашно,
1 ч.ч. вода,
1 щипка сол.


За печенето на хляба

600 гр бяло брашно,
300 мл хладка вода.

Готовия квас замесвам с чаша брашно и чаша вода вечерта, ако искам хляб за обяд. Сметката е: 12 часа втасване + 3.20 часа програма за печене. Ако сложа кваса в 9 вечерта, до 9 сутринта ще му е първото втасване, после печене с второ втасване и за обяд - хрупкав хляб.
Как да си захванем квас.


Замесената каша слагам в купа, завита с кърпа, в студената фурна на печката. До сутринта трябва три пъти да е увеличила размера си и да има консистенция на мус с балончета, леко възкисел аромат на брашно.



Избирам програмата за основен хляб, която на моя модел е 3.20 часа. В кошничката изсипвам водата, брашното (пресято поне веднъж), щипка сол и кваса. Първия път наблюдавах процеса на замесване и три пъти добавих около 2 с. л. брашно, за да стане тестото гладко и еластично и да се отделя добре от стените.



След замесването и втасването, тестото беше увеличило размера два пъти и хлебопекарната пое нататък. Не мога да ви опиша колко хубаво ухаеше вкъщи, докато се печеше този хляб.

А готовият хляб изглеждаше така:





Ако не бяха пости, веднага щях да намажа с масло и шарена сол, но предпочетох със зехтин и червен пипер - "Циганската баница" от нашето детство...




Прочети още: Обредна пита с квас за Бъдни вечер
Прочети още: Варени гевреци с квас (подходящи за коледари и сурвачки)
Коментари
2017-04-24 #19
Цвети
Привет, Пламена. Виж тук: http://www.hera.bg/s.php?n=2866 Изпитана рецепта
2017-04-22 #18
ПламЕна
Здравейте, бихте ли споделили как се прави квас?
Благодаря!
2017-04-18 #17
Елена Миланова
Здравейте!
каквто и съвет да получите, ще бъде правилен и верен за този, който ви го дава. Аз се доверих на приятелката ми, като тя изобщо не беше коментирала пекарната, показа ми хляба с огромно въодушевление. И именно нейното въодушевление ме обзаведе с пекарна. Аз и казах "Искам и аз, искам като твоята".
И сега, 8 години по-късно, не се колебая за решението си. Моята пекарна е с две бъркалки, с приспособление за бегети и с възможност за 750, 1000 и 1500г хляб. Успех и с удоволствие поднасяйте хляба си!
2017-04-18 #16
Galya
Каква марка е машината ви за хляб,искам много да си взема но има толкова много на пазара не съм сигорна клада избера ,помощ моля ???
2016-12-20 #15
Пепа
Здрвейте,
С малко закъснение съм отново тук.Благодаря за съветите на Елена и Стоян.Ще опитам отново,трябва да стане!
Весели празници на всички!
2016-12-11 #14
Стоян
Пепа, щом вече си направила няколко пъти хляб значи имаш визуална представа как трябва да изглежда тестото - в процеса на замесването винаги можеш да добавиш малко вода или обратното малко брашно. Според рецептите на Мулинекс пълнозърнестият хляб никога не се прави само от пълнозърнесто брашно - за 1 кг. хляб точната пропорция е 220 гр. бяло, 330 гр. пълнозърнесто и 320 мл вода. Водата съответно трябва да се намали заради кваса, но това ще определиш опитно - по принцип е по-удобно да се добавя вода, а не брашно в пекарната.
2016-12-11 #13
Елена
Здравей, Пепа
Може би е добре при всяко различно брашно или съотношение да погледнеш 2-3 пъти какво се случва във ваничката. Ако е много стегнато тестото, можеш да добавиш 1-2 сл водичка, докато прецениш, че консистенцията ти харесва и ти е позната като следващ резултат. За твоето съотношение не мога да ти кажа, тъй като аз ползвам настройката за 1 кг хляб и се придържам към пропорциите на Цвети, като намалих малко водата от 300 на 250 мл и 600г брашно. И върху това слагам бигата от предишната вечер 4 сл квас, 1 ч вода (250мл) и 1 чаша брашно, като си я оставям да престои 12 часа. По принцип по едро смлените брашна, както и по-тъмните изискват още малко водичка. Не се притеснявай, всичко ще бъде наред и ще намериш съставите и пропорциите, които най-много да ти харесат. Успех!
2016-12-10 #12
Пепа
Здравейте, на всички коментиращи!Захванах си квас и по рецептата на Стоян имам успешни 3-4 опита за хляб с брашно 500.До момента,когато реших да опитам с пълнозърнесто брашно.Пълен провал!След няколко секунди месене в хлебопекарната тестото се превърна в стегната топка като пластелин.Изключих машината...Може би това съотношение 290 мл и 500г.не са подходящи за пълнозърнесто брашно?Къде сгреших?
Дайте рецепта!Благодаря!
2016-12-08 #11
Елена
Цвети, благодаря ти много, много! Това е алгоритъмът, който ми беше нужен, не намирах и сама не успях да съставя - Хляб с квас в хлаебопекарна! Общо за двата етапа ми отнема не повече от 5 минути и зная какво слагам на масата. Благодаря ти още веднъж!
2016-03-16 #10
Стоян
Маргарита, писал съм го по-подробно и тук като коментар под номер 43 http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 - грубо, колкото брашно и вода сложиш, толкова хляб ще изкараш. Важното е да се спазят пропорциите и да се осигури място във ваничката за удвояване на обема при самото втасване, освен това трябва да се има предвид, че и при печенето хлябът се доразвива т.е. трябва още свободен обем.
Успех!
2016-03-15 #9
Маргарита
Благодаря, точно това ме интересуваше
2016-03-15 #8
Цвети
За хляб с квас аз поне ползвам пресято бяло брашно тип 500. Но това е по вкус Програмата е за 1 кг хляб, но не съм мерила колко излиза
2016-03-15 #7
Маргарита
Здравейте, благодаря за полезната рецепта. Искам да попитам какво е брашното и колко голям хляб става от тези мерки?
2016-02-27 #6
Таня
Днес направих мекици от тестото просто не мога да ви опиша с думи.Вчера милинки .Само че спрях да се качвам на кантара
2016-02-19 #5
canko
пробвах ведньж но времето за втасване бе малко.Днес ще правя нов опит , дано се получи
2016-02-16 #4
цанко
още днес ще пробвам
цанко
2016-02-15 #3
Таня
Хиляди благодарности за рецептата.Със съпруга ми решихме да пробваме да си захванем сами квас.След 4-5дни грижи покрай кваса стигнахме и до хляба.Стана невероятен.
2016-02-15 #2
6ibi
Мммм, че вкусно
2016-01-17 #1
Стоян
Цвети, пробвай рецептата ми написана в коментарите на тази статия http://www.hera.bg/s.php?n=2866&cmt_id=10093 ще икономисаш поне 3 часа!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
· Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването
· Честита Коледа, приятели!
· "Тиха нощ, свята нощ" - една песен на близо 200 години
· "Бог да благослови Коледа!"
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
Вторник
22
Август 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook