Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да се окаже пагубно за целия организъм и то не само заради проблеми като неприятно подуване, киселини, газове и стомашни колики. Неразположенията в стомашно-чревния тракт водят до редица други болести - екземи, диабет, астма, сърдечна недостатъчност и дори депресия. Затова е особено важно да обичаме стомаха си и да му помагаме да работи по-добре.

Казват, че добрият бульон възкресява и мъртвите. Оказва се, че това не е лъжа. Защо мислите, че похапваме топла пилешка супа или ни препоръчват да пием бульон, когато сме болни? Костният бульон е еликсир за стомашно-чревния тракт. Той неутрализира възпалението на червата , като образува защитен слой върху мембраната им. Изключително полезен е при рефлукс, различни колити, дори язва.

Риба. Коя е една от най-леките и полезни вечери? Едва ли ще ви учудя като ви кажа, че е рибата. Спрете се на скумрията, сьомгата и рибата тон. Освен, че съдържат големи количества витамин D, тази риби са много богати и на омега-3 мастни киселини, които са перфектни за доброто храносмилане. Витамин D пък увеличава нивата на кателицидина – протеин, които успешно унищожава чревните бактерии и вируси. Сред останалите преимущества на рибата е това, че е бедна на въглехидрати и много лесно смилаема.

Извара. Една от най-важните аминокиселини за лигавицата на тънкото черво е глутаминът, който помага за поддържане целостта на стомашно-чревния тракт и за нормалното протичане на процесите в него. В съчетание с белтъчините, той спомага перисталтиката на червата и функциите на черния дроб, както и поддържането на правилния киселинен баланс в организма. Къде да го срещнем в изобилие? Отговорът - в изварата. Независимо дали е от краве или друго мляко, не я пренебрегвайте, ако искате да имате здрав стомах и идеално храносмилане.

Ферментирали храни. Известно ли ви е, че някои от световно известните супермодели добавят кисело зеле към всяка своя закуска? Защо? Защото то е ферментирала храна, а тези храни се славят със съдържанието на естествени млечно-кисели ензими, които влияят много добре на храносмилателния тракт и създават среда, която е благоприятна за усвояване на витамините, особено тези от групата B. И накрая и поредната ферментирала супер храна - туршията, разбира се. В случай, че никак не я харесвате, заменете я с кисело мляко. Знаете, че то съдържа полезни бактерии, които възстановяват нормалната флора на храносмилателния тракт. Затова е препоръчително да хапвате от него по половин кофичка, поне веднъж на два дни. А защо да не добавите и овесени ядки в кофичката? Влизащата в състава им целулоза предпазва стомаха от всякакви външни негативни влияния.

Бъзак. Няма как да не споменем и „победителят” сред най-храносмилащите плодове - изключително полезният бъзак. Ситните му стипчиви плодове, съдържащи огромно количество полифеноли, спомагат за увеличаване броя на полезните бактерии в червата и ги детоксикират.

Банани. Сред най-популярните плодове, действащи добре на стомаха, са бананите. Те имат способността да възстановяват нормалната функция на червата, особено при диария и да улесняват храносмилането, благодарение на фибрите си. Ананасът пък е плодът, който се слави със своя бромилин - ценно вещество, подобряващо смилането и усвояването на храна¬та.

Медът е полезен почти за всичко, затова не „крие” ползите си и за стомаха. Той нормализира количеството на стомашния сок, подпомага за по-лесното усвояване на храната и ускорява процесите на храносмилане.

Салвия. Ето я и билката, която е първи приятел на стомашно-чревния тракт - салвията. Благодарение на голямото си количество летливи масла и фенолни киселини, тя има противовъзпалително действие при различни заболявания на храносмилателната система. Ако страдате от постоянни колики, гастрит или колит, задължително се „допитайте” до тази билка. Не забравяйте и за розмарина, копъра и джинджифила, които също са в категорията на билките, бранещи здравето на стомаха.

Храносмилателният процес е особено важен, за да сме във форма и да се чувстваме не само здрави, но и да бъдем здрави. Затова поддържайте стомаха си в добра форма, не само с консумацията на горе изброените храни, а и като намалите похапването на вредни и тежки такива, защото наистина от правилното усвояване на храната от организма ни, зависи почти цялостното ни здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook