Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична организация – декорация, украшения, подаръци и дълги списъци с покупки за празнични менюта. Ако сте решили да празнувате навън – на заведение или хотел, отговорността за храната в новогодишната нощ, отпада за вас. Ако обаче планирате да си останете вкъщи със семейството, с любими хора, с шепа приятели или ще се събирате в голяма компания, следва сами да организирате новогодишното меню.

Обикновено всяка година правим една и съща грешка – купуваме огромни количества храна и преяждаме. Отделно храната е възможно най-разнообразна и смесваме за кратко време много и различни видове вкусотии. После около седмица след празника дояждаме нещата от препълнения хладилник, изхвърляме подобаващо количество, неконсумирани ястия, оплакваме се от тежест, излишни килограми и дискомфорт.

Разбира се, че всички искаме да се подготвим подобаващо, да направим тези няколко празнични вечери и нощи по-специални, да посрещнем новата година в изобилие, за да е успешна и плодородна, но съвсем не е нужно, да изпадаме в бохемска крайна разточителност. За Бъдни вечер знаем какво е традиционното меню, но в новогодишната нощ, можете да вложите въображение и да сервирате, каквото пожелаете – тематично и естетично поднесено.



Преди голямото новогодишно пазаруване:

Седнете и обсъдете с компанията различни идеи и гледни точки – уточнете предпочитанията за менюто, нека има консенсус и всички да са доволни и съгласни с крайното решение. Разпределете подготовката за трапезата.

Добра идея е да съгласувате меню, чиито предястия, основни ястия, ордьоври, салати и десерти, са съвместими. На практика това означава съставките да не са кой знае колко, но да са в различни елементи от менюто или да са различно оформени.

Тематичното меню е също добра идея, като темата може да "стане от масата" и да се прехвърли в декорацията, облеклото, парти аксесоарите. Идеи за тематично меню:

италианско - брускети, гризини с дипове или минипици.
рибно - хапки със сьомга, основно ястие с риба и повече салати.
френско - ордьоври с ядки, сирена и плодове. Птиче месо за основно.

Направете списък с нещата, които са ви необходими – както храни и напитки, така и детайли за декорацията – салфетки, свещници, свещи, ароматни пръчици, канелени пурички, шишарки и други разни красоти, които ще хранят душата ви в празничната нощ;

На Нова година лакомията взема превес. Затова вместо да давате много пари за много неща, по-добра идея е да се дадат по-малко пари за по-малко неща, но да са качествени. Доставете си удоволствие за сетивата с обрано, но изтънчено меню.

По време на самото пазаруване, задължително гледайте срока на годност на стоките.


Сладко-солени брускети - сирене фета и ягоди, идеални за шампанско

Не се увличайте в пазаруване, колкото и изгодно да е количеството спрямо цената - съобразете го с броя хора и с факта, че все пак 31-ви Декември, има точно 24 часа, също, колкото и всеки друг ден в годината.

И в крайна сметка, и тази нощ ще мине и след време, ще помним по-скоро атмосферата, радостта от това, че сме били заедно, сладките разговори, забавните моменти, било то и някой друг новогодишно-организационен гаф или пропуск. А, най-малко привкус, в нас ще остане, от самата храна. Защото смисълът на нещата, винаги е в начина, по който са ни накарали да се чувстваме и спомените, които са създали.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
· Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
· Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
· Идеи за нематериални подаръци за децата
· Помощ, деца, къде ми е коледното настроение?
· Преди зимата - идеално време за разчистване
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Замърсителите, които не съобразяваме в бита
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Ползи от минималистичния начин на живот, които всеки трябва да изпита
· Различните (и екзотични) домашни любимци
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Табло за бележки - пролетно цвете
Здравейте и от мен! Аз съм Женя, мама на едно 3 годишно момиченце и батко на 11 години. Една жизнена...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Направи си: Тиква - фенер за Хелоуин
Подобно на Свети Валентин и Хелоун за нас е "вносен" празник. Въпреки това, с всяка изминала година последователите...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Идеи за подарък: Сладко с шапчица
Понякога ни се иска да направим някакъв подарък, в който да "вградим" нещо от себе си. Тези дарове носят...
Как да си ушием: Еко торбичка
Отдавна нося в чантата си една зелена платнена торбичка, която бях купила преди време. Личният пример...
Петседмична система за чистене - I
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е много трудно да ходите след всеки и постоянно да разтребвате....
Пристан на Спокойствието или свърталище на Хаоса
В жилището ви постоянно цари суматоха, спъвате се в различни вещи и независимо от усилията ви да почистите,...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Св. св. Константин и Елена
На 21 май отбелязваме деня на равноапостолите цар Константин и майка му - царица Елена. Именно Константин...
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Назад към традицията и същината на Великден
„По оригинална рецепта”, „Както го е правила баба”, „Традиционна рецепта на предците ни” – тези послания...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
На Еньовден за лекове и имане
В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест...
Любовно пано за подарък за Св.Валентин
Може би се чудите какво да подарите за Св. Валентин и ви се иска да е нещо наистина лично. Нещо, което...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Идеи за ръчно изработени подаръци
Изборът на подаръци често се оказва голямо предизвикателство – къде заради изчерпаните идеи, къде заради...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Да създадем бонсай - I част
Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook