Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична организация – декорация, украшения, подаръци и дълги списъци с покупки за празнични менюта. Ако сте решили да празнувате навън – на заведение или хотел, отговорността за храната в новогодишната нощ, отпада за вас. Ако обаче планирате да си останете вкъщи със семейството, с любими хора, с шепа приятели или ще се събирате в голяма компания, следва сами да организирате новогодишното меню.

Обикновено всяка година правим една и съща грешка – купуваме огромни количества храна и преяждаме. Отделно храната е възможно най-разнообразна и смесваме за кратко време много и различни видове вкусотии. После около седмица след празника дояждаме нещата от препълнения хладилник, изхвърляме подобаващо количество, неконсумирани ястия, оплакваме се от тежест, излишни килограми и дискомфорт.

Разбира се, че всички искаме да се подготвим подобаващо, да направим тези няколко празнични вечери и нощи по-специални, да посрещнем новата година в изобилие, за да е успешна и плодородна, но съвсем не е нужно, да изпадаме в бохемска крайна разточителност. За Бъдни вечер знаем какво е традиционното меню, но в новогодишната нощ, можете да вложите въображение и да сервирате, каквото пожелаете – тематично и естетично поднесено.



Преди голямото новогодишно пазаруване:

Седнете и обсъдете с компанията различни идеи и гледни точки – уточнете предпочитанията за менюто, нека има консенсус и всички да са доволни и съгласни с крайното решение. Разпределете подготовката за трапезата.

Добра идея е да съгласувате меню, чиито предястия, основни ястия, ордьоври, салати и десерти, са съвместими. На практика това означава съставките да не са кой знае колко, но да са в различни елементи от менюто или да са различно оформени.

Тематичното меню е също добра идея, като темата може да "стане от масата" и да се прехвърли в декорацията, облеклото, парти аксесоарите. Идеи за тематично меню:

италианско - брускети, гризини с дипове или минипици.
рибно - хапки със сьомга, основно ястие с риба и повече салати.
френско - ордьоври с ядки, сирена и плодове. Птиче месо за основно.

Направете списък с нещата, които са ви необходими – както храни и напитки, така и детайли за декорацията – салфетки, свещници, свещи, ароматни пръчици, канелени пурички, шишарки и други разни красоти, които ще хранят душата ви в празничната нощ;

На Нова година лакомията взема превес. Затова вместо да давате много пари за много неща, по-добра идея е да се дадат по-малко пари за по-малко неща, но да са качествени. Доставете си удоволствие за сетивата с обрано, но изтънчено меню.

По време на самото пазаруване, задължително гледайте срока на годност на стоките.


Сладко-солени брускети - сирене фета и ягоди, идеални за шампанско

Не се увличайте в пазаруване, колкото и изгодно да е количеството спрямо цената - съобразете го с броя хора и с факта, че все пак 31-ви Декември, има точно 24 часа, също, колкото и всеки друг ден в годината.

И в крайна сметка, и тази нощ ще мине и след време, ще помним по-скоро атмосферата, радостта от това, че сме били заедно, сладките разговори, забавните моменти, било то и някой друг новогодишно-организационен гаф или пропуск. А, най-малко привкус, в нас ще остане, от самата храна. Защото смисълът на нещата, винаги е в начина, по който са ни накарали да се чувстваме и спомените, които са създали.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· 4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
· Минимализъм през Коледа
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Вторник
9
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стопкадър – на вълна фототапети
Планирате ремонт през тази година? Замислете се, дали да не обновите дома си с фототапети. Те могат да...
4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
На 4 март Православната Църква чества Преподобни Герасим. Той бил родом от Ливия, от млади години се...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
Сила от и за природата - да посадим дръвче
Идването на есента много често се свързва с чувството на загуба и тъга, със засилване на депресивните...
Светът през чисти стъкла
Какво повдига настроението ви, когато се събудите сутрин? Вероятно слънчевите лъчи, които струят през...
Възнесение Господне - Спасовден
Спасовден е подвижен празник. Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. За християните...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
24 май...какъвто трябва да бъде
България има единствения в света национален празник, посветен на писмеността, културата и просветата....
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
Сухите цветя – спомен за лятото
В магазините се предлага огромен избор от сувенири със сухи цветя и други природни материали. В някои...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
През пролетта отново обръщаме погледи към терасата и все ни се иска да направим нещо за нея. Да я усвоим...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Котката – как да превъзпитаме този мил разрушител
Ако четете тази статия най-вероятно у дома си имате сладко, пухкаво котенце...с големи остри нокти. И...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
За бебето с любов - идеи за подарък - I
Да избираш подарък за бебе е вълнуваща и емоционална задача, сама по себе си празник. Но понякога и доста...
Всичко необходимо за пикник
Какви планове имате за почивните дни? Да си останете у дома или да се отдадете на обичайните забавления...
Св. Валентина - защитник на вярата
Св. Валентина е малко известна светица, особено покрай католическия си съименник, но тя е тази, която...
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Св. св. Константин и Елена
На 21 май отбелязваме деня на равноапостолите цар Константин и майка му - царица Елена. Именно Константин...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Как да си ушием: Ръкохватка
Въпреки навлизането на силиконовите ръкохватки за горещо тези от плат все още са най-често употребявани....
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook