Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична организация – декорация, украшения, подаръци и дълги списъци с покупки за празнични менюта. Ако сте решили да празнувате навън – на заведение или хотел, отговорността за храната в новогодишната нощ, отпада за вас. Ако обаче планирате да си останете вкъщи със семейството, с любими хора, с шепа приятели или ще се събирате в голяма компания, следва сами да организирате новогодишното меню.

Обикновено всяка година правим една и съща грешка – купуваме огромни количества храна и преяждаме. Отделно храната е възможно най-разнообразна и смесваме за кратко време много и различни видове вкусотии. После около седмица след празника дояждаме нещата от препълнения хладилник, изхвърляме подобаващо количество, неконсумирани ястия, оплакваме се от тежест, излишни килограми и дискомфорт.

Разбира се, че всички искаме да се подготвим подобаващо, да направим тези няколко празнични вечери и нощи по-специални, да посрещнем новата година в изобилие, за да е успешна и плодородна, но съвсем не е нужно, да изпадаме в бохемска крайна разточителност. За Бъдни вечер знаем какво е традиционното меню, но в новогодишната нощ, можете да вложите въображение и да сервирате, каквото пожелаете – тематично и естетично поднесено.



Преди голямото новогодишно пазаруване:

Седнете и обсъдете с компанията различни идеи и гледни точки – уточнете предпочитанията за менюто, нека има консенсус и всички да са доволни и съгласни с крайното решение. Разпределете подготовката за трапезата.

Добра идея е да съгласувате меню, чиито предястия, основни ястия, ордьоври, салати и десерти, са съвместими. На практика това означава съставките да не са кой знае колко, но да са в различни елементи от менюто или да са различно оформени.

Тематичното меню е също добра идея, като темата може да "стане от масата" и да се прехвърли в декорацията, облеклото, парти аксесоарите. Идеи за тематично меню:

италианско - брускети, гризини с дипове или минипици.
рибно - хапки със сьомга, основно ястие с риба и повече салати.
френско - ордьоври с ядки, сирена и плодове. Птиче месо за основно.

Направете списък с нещата, които са ви необходими – както храни и напитки, така и детайли за декорацията – салфетки, свещници, свещи, ароматни пръчици, канелени пурички, шишарки и други разни красоти, които ще хранят душата ви в празничната нощ;

На Нова година лакомията взема превес. Затова вместо да давате много пари за много неща, по-добра идея е да се дадат по-малко пари за по-малко неща, но да са качествени. Доставете си удоволствие за сетивата с обрано, но изтънчено меню.

По време на самото пазаруване, задължително гледайте срока на годност на стоките.


Сладко-солени брускети - сирене фета и ягоди, идеални за шампанско

Не се увличайте в пазаруване, колкото и изгодно да е количеството спрямо цената - съобразете го с броя хора и с факта, че все пак 31-ви Декември, има точно 24 часа, също, колкото и всеки друг ден в годината.

И в крайна сметка, и тази нощ ще мине и след време, ще помним по-скоро атмосферата, радостта от това, че сме били заедно, сладките разговори, забавните моменти, било то и някой друг новогодишно-организационен гаф или пропуск. А, най-малко привкус, в нас ще остане, от самата храна. Защото смисълът на нещата, винаги е в начина, по който са ни накарали да се чувстваме и спомените, които са създали.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
· Минимализъм през Коледа
· Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
· 25 ноември - св. Климент Охридски
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Зa уютна и щастлива зима
· Традиции от миналото, които успешно можем да пренесем в настоящето
· „Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
Четвъртък
12
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Изяж и посади
Обичате екзотичните плодове, растенията и сте склонни към експерименти? Тогава тази статия е именно за...
Да украсим дома си с: Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
Парти идея за Хелоуин: Домино "Батман"
Парти домино "Батман" Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Първите маратонки, изработени от пластмасови отпадъци от океана, скоро в магазините
Първите 7000 чифта спортни обувки, изработени от рециклирана пластмаса от Световния океан, влизат в търговската...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Пролетна украса с помпони от тишу
Здравейте! Украсих дома си с цветни, радващи окото, хартиени помпони. Правят се лесно, красиви са, внасят...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
На Нова година се облечете "със себе си"
Колкото по-малко време остава до Нова година, толкова по-големи стават грижите ни. Наближаването на заветната...
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Смисълът на християнските пости
Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него,...
Растенията в офиса
Човешкият разум се е зародил в природата, затова е истинско престъпление да полагаме умствен труд в в...
Всичко необходимо за пикник
Какви планове имате за почивните дни? Да си останете у дома или да се отдадете на обичайните забавления...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Преображение Господне
На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници....
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
Да си ушием: Бебешка пелена
Творчеството в жената намира истински пристан щом стане въпрос за деца. Въображението ни има хоризонт...
Как да направим: Мартеница - подкова
Представям ви една идея за мартеничка - подкова. Тя е голяма и затова е подходяща за закачане в дома...
Мухълът – врагът в нашия дом
Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И то съвсем основателно. Тези нисши...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Тайните на семейното пътуване за коледните празници
С наближаването на декемврийските празнични дни, много хора избират да пътуват (дали ще е при роднини,...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Любопитни факти за 14 февруари
Любовта е във въздуха... особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин...
Патио на открито
Планирането на кът за сядане на открито изисква толкова старание и въображение, колкото всяка друга стая...
Коледни пости - седмица 2
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook