Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкални храни за здраве през зимата


Но и за всички сезони


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните молекули да преобладават. Ако не се получава и средата ни е твърде киселинна, тялото започва да си набавя тези минерали от мускулите, костите, сухожилията и разбира се - страда черния дроб. Това продължително изразходване на минералите от организма води до ацидоза - повишена киселинност на телесните течности (когато Ph в кръвта е под 7,35)

Симптомите за киселинност на организма са сравнително лесно разпознаваеми - отслабен имунитет, мускулни схващания, болки в ставите и мускулите, бърза умора, безсъние, преждевременно клетъчно стареене, затлъстяване, диабет, както и далеч по-сериозни и дори нелечими заболявания.


За да поддържаме организма си в добро здраве, имаме нужда от достатъчно алкални храни. През зимата е особено важно, за да сме здрави и неподатливи на вирусни инфекции. Точно сега, обаче е времето на месото, сладките неща и ограниченото наличие на зеленчуци- все факти, които ни „хвърлят” право в „обятията” на киселинните храни. Затова, нека разберем кои са алкалните храни, за които не бива да забравяме през този толкова рисков за здравето ни сезон.

Алкализиращите зеленчуци

Спанак, броколи, кейл (наричан листно зеле или „новото говеждо месо”) държат първенството сред високо алкалните зеленчуци. Доверете се още на зелето и карфиола. Не са трудни за намиране и през студените месеци, затова не ги подминавайте. А иначе краставиците също спадат към тази група- и дори през зимата да не ги консумираме особено често, нека не ги забравяме през останалите сезони.

Сред кореноплодните също има алкални „победители”- червеното цвекло, морковите и хрянът - перфектните зимни имуностимулатори. Напролет пък не забравяйте за червените и белите репички.

Най-доброто съотношение обикновено е около 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки.
Вероятно навсякъде за него четете, но няма как да го подминем и тук - добрият, стар чесън -достатъчно алкален и още повече полезен. Магданозът и кълновете са сред най-високо алкалните храни, както и повечето подправки. Малко по-ниско алкални са целината и джинджифилът. Не пренебрегвайте и лука, зеления боб, чушката и соята - нареждащи се сред категорично алкалните храни, те ще ви заредят само с полезни вещества.

Алкализиращи плодове

Сред плодовете можете спокойно да прекалите с лимоните- може би най-алкализиращата храна от всички. От време на време се доверявайте и на авокадото, бананите, грейпфрута. Сушените плодове също са алкализиращи. Добавяйте ги спокойно в смутито или просто така.

Алкализиращи подправки

А дали не сте чували и за кайенския пипер - известен е със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, който ще ви избави от неприятното действие на киселините в тялото ви. Сред подсладителите високо алкална е стевията, а малко по-ниско алкална е меласата - имайте ги предвид, когато приготвяте сладки неща.

Прегледна таблица на алкализиращи и вкиселяващи храни

И накрая- освен, че вече научихте кои са най-алкалните храни, редно е да знаете и кои са най-киселинните такива, за да можете да ги избягвате. Захарта е същинска киселинна отрова. Бялото брашно, рафинираният ориз - също. Сред най-киселинните добавки, с които обичаме да гарнираме ястията си е соевият сос. Една от най-полезните суровини в сладкарството също спада към киселинните храни и това е какаото. Сред зеленчуците първенството държат гъбите, а сред плодовете портокалите, ябълките . С месото никога не бива да прекалявате, тъй като и говеждото, и свинското, и птичето, са киселинни меса. Яйцата също имат висока степен на киселинност. Сред напитките- не злоупотребявайте с кафето и алкохола, за да не изчерпате много бързо алкалните си запаси.

Добре е да знаем, че тялото ни само се опитва да се предпази от тези киселини посредством мазнините. Започвайки да трупа мазнини, то блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят, но в същото време - наясно сте колко много ни вредят. Ако се чудите защо не виждате резултати, при положение, че тренирате усилено, проверете нивото на киселинност в организма си. Именно, когато сложим в норма алкално-киселинния си баланс, ще се избавим от натрупаните мазнини. Или пък, ако сме с много ниско тегло, ще успеем да качим по-лесно няколко килограма.

Яденето на прекалено много алкални храни също може да доведе до проблеми с течение на времето, но рискът е много по-малък, затова наистина е задължително да обърнем достатъчно сериозно внимание на този вид баланс в организма. За да поддържаме такъв е добре, освен да похапваме повече алкални храни, и да се движим достатъчно. Освен това е хубаво да редуваме минералната вода с изворна или да пием само изворна, както и да не пием вода, докато се храним, за да може тялото ни по-добре да усвои храната с всичките и полезни вещества. Последни данни сочат, че храната на българина е предимно киселинна, което е достатъчно основателен факт да се замислим какво ядем и защо всъщност боледуваме. Бъдете отговорни за здравето си. Помогнете си сами, преди да се наложи да потърсите помощ от специалист. Тогава вече сте закъснели.
Коментари
2017-02-11 #1
Andre
Към киселинните храни сред плодовете да са портокалите, ябълките?! Имате грешка нещо. И портокалите и ябълките са алкални храни а не киселинни. Въобще не знам плод който да е към киселинните храни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook