Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкални храни за здраве през зимата


Но и за всички сезони


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните молекули да преобладават. Ако не се получава и средата ни е твърде киселинна, тялото започва да си набавя тези минерали от мускулите, костите, сухожилията и разбира се - страда черния дроб. Това продължително изразходване на минералите от организма води до ацидоза - повишена киселинност на телесните течности (когато Ph в кръвта е под 7,35)

Симптомите за киселинност на организма са сравнително лесно разпознаваеми - отслабен имунитет, мускулни схващания, болки в ставите и мускулите, бърза умора, безсъние, преждевременно клетъчно стареене, затлъстяване, диабет, както и далеч по-сериозни и дори нелечими заболявания.


За да поддържаме организма си в добро здраве, имаме нужда от достатъчно алкални храни. През зимата е особено важно, за да сме здрави и неподатливи на вирусни инфекции. Точно сега, обаче е времето на месото, сладките неща и ограниченото наличие на зеленчуци- все факти, които ни „хвърлят” право в „обятията” на киселинните храни. Затова, нека разберем кои са алкалните храни, за които не бива да забравяме през този толкова рисков за здравето ни сезон.

Алкализиращите зеленчуци

Спанак, броколи, кейл (наричан листно зеле или „новото говеждо месо”) държат първенството сред високо алкалните зеленчуци. Доверете се още на зелето и карфиола. Не са трудни за намиране и през студените месеци, затова не ги подминавайте. А иначе краставиците също спадат към тази група- и дори през зимата да не ги консумираме особено често, нека не ги забравяме през останалите сезони.

Сред кореноплодните също има алкални „победители”- червеното цвекло, морковите и хрянът - перфектните зимни имуностимулатори. Напролет пък не забравяйте за червените и белите репички.

Най-доброто съотношение обикновено е около 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки.
Вероятно навсякъде за него четете, но няма как да го подминем и тук - добрият, стар чесън -достатъчно алкален и още повече полезен. Магданозът и кълновете са сред най-високо алкалните храни, както и повечето подправки. Малко по-ниско алкални са целината и джинджифилът. Не пренебрегвайте и лука, зеления боб, чушката и соята - нареждащи се сред категорично алкалните храни, те ще ви заредят само с полезни вещества.

Алкализиращи плодове

Сред плодовете можете спокойно да прекалите с лимоните- може би най-алкализиращата храна от всички. От време на време се доверявайте и на авокадото, бананите, грейпфрута. Сушените плодове също са алкализиращи. Добавяйте ги спокойно в смутито или просто така.

Алкализиращи подправки

А дали не сте чували и за кайенския пипер - известен е със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, който ще ви избави от неприятното действие на киселините в тялото ви. Сред подсладителите високо алкална е стевията, а малко по-ниско алкална е меласата - имайте ги предвид, когато приготвяте сладки неща.

Прегледна таблица на алкализиращи и вкиселяващи храни

И накрая- освен, че вече научихте кои са най-алкалните храни, редно е да знаете и кои са най-киселинните такива, за да можете да ги избягвате. Захарта е същинска киселинна отрова. Бялото брашно, рафинираният ориз - също. Сред най-киселинните добавки, с които обичаме да гарнираме ястията си е соевият сос. Една от най-полезните суровини в сладкарството също спада към киселинните храни и това е какаото. Сред зеленчуците първенството държат гъбите, а сред плодовете портокалите, ябълките . С месото никога не бива да прекалявате, тъй като и говеждото, и свинското, и птичето, са киселинни меса. Яйцата също имат висока степен на киселинност. Сред напитките- не злоупотребявайте с кафето и алкохола, за да не изчерпате много бързо алкалните си запаси.

Добре е да знаем, че тялото ни само се опитва да се предпази от тези киселини посредством мазнините. Започвайки да трупа мазнини, то блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят, но в същото време - наясно сте колко много ни вредят. Ако се чудите защо не виждате резултати, при положение, че тренирате усилено, проверете нивото на киселинност в организма си. Именно, когато сложим в норма алкално-киселинния си баланс, ще се избавим от натрупаните мазнини. Или пък, ако сме с много ниско тегло, ще успеем да качим по-лесно няколко килограма.

Яденето на прекалено много алкални храни също може да доведе до проблеми с течение на времето, но рискът е много по-малък, затова наистина е задължително да обърнем достатъчно сериозно внимание на този вид баланс в организма. За да поддържаме такъв е добре, освен да похапваме повече алкални храни, и да се движим достатъчно. Освен това е хубаво да редуваме минералната вода с изворна или да пием само изворна, както и да не пием вода, докато се храним, за да може тялото ни по-добре да усвои храната с всичките и полезни вещества. Последни данни сочат, че храната на българина е предимно киселинна, което е достатъчно основателен факт да се замислим какво ядем и защо всъщност боледуваме. Бъдете отговорни за здравето си. Помогнете си сами, преди да се наложи да потърсите помощ от специалист. Тогава вече сте закъснели.
Коментари
2017-02-11 #1
Andre
Към киселинните храни сред плодовете да са портокалите, ябълките?! Имате грешка нещо. И портокалите и ябълките са алкални храни а не киселинни. Въобще не знам плод който да е към киселинните храни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Понеделник
17
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook