Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мазните храни, зимата и холестеролът


С какво да го понижим?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък е сезонът, в който тежките и по-мазни храни изобщо не отсъстват от масата. С тях, обаче идва и проблемът, свързан с повишаване нивата на холестерола. Напредването на възрастта, както и менопаузата, също увеличават LDL (вредния холестерол) в кръвта. Как да се справим? Отговорът е лесен. С помощта на някои храни.

Вместо повече месо - варива: боб, леща, грах. Фибрите и протеините, влизащи в състава на тези храни, намаляват холестерола и подобрят функцията на кръвоносните съдове. Фолиевата киселина в тях пък поддържа ниски нивата на хомоцистеина, който е показателен при проблеми със сърцето.

Трите З-та- зеленчуци, зехтин и зелен чай - Зеленчуците и особено тези със зелени листа, като спанака и броколите, са богати на антиоксиданти, желязо, магнезий и калций, които предпазват сърцето от холестерола. Лутеинът, съдържащ се в не малки количества в спанака е смятан за едно от най-добрите хранителни вещества, които защитават стените на артериите срещу холестерол. Тук не бива да пропускаме и лукът и чесънът, които също намаляват риска от запушване на кръвоносните съдове. Около половин глава лук на ден повишава HDL холестерола с около 25%. Зехтин - сред всички мазнини зехтинът съдържа най-много моносатурирани мазнини (77%) и има антиоксиданти, които понижават лошия холестерол с над 40%. Ползвайте го студен, а не за готвене. Зелен чай - чаша от него дневно също ще спомогне в борбата с вредното вещество. Действието му е прочистващо, леко диуретично и забързващо метаболизма.

Овесени ядки - особено полезни заради съдържащите се в тях бета глюкани, които представляват част от състава на разтворимите фибри. Купичка от тях на закуска понижава лошия холестерол с над 20%. Добавете овесени трици и ще прочистите допълнително стомаха и дебелото черво.

Плодове на корем - колкото се може по-близки до сезона - есенните ябълки, круши, грозде, характерните за зимата при нас цитрусови плодове. Ябълките понижават риска от висок холестерол с до 50%. Затова поговорката за "едната ябълка на ден, която държи доктора на далеч от мен", е абсолютно вярна. Приемете ги като животоспасяващо хапче, което трябва да „гълтате” ежедневно- ефектът им е доказван не веднъж.

Риба - рибата и морските дарове съдържат Омега-3 мастни киселини, които въпреки названието си „мастни” действат точно обратното, за разлика от говеждото и птичето месо (които също са смятани за полезни)- точно тези киселини повишават добрия холестерол с над 25%. За да ни бъде от полза на 100% обаче, рибата трябва да се приготвя във фурна или фолио, а не да се пържи. И разбира се, препоръчително е да консумираме морски продукти, които са пресни и запазили целостта си пред полуготовите и готови за бърза консумация парченца.

Ядки - фъстъци, шам фъстък, орехи, макадамия. Шепа обикновените фъстъци намаляват лошия холестерол с почти 15% (разбира се, ако не са пържени). Шам фъстъкът е полезен за функцията на вените и артериите, контролира кръвната захар и е силен антиоксидант. Орехите пък намаляват риска от сърдечни проблеми с 45%. Макадамия- 10-12 ядки от това екзотично растение дневно подобряват нивата на HDL холестерола с 8%.

Интересен продукт, понижаващ нивата на холестерола е тофуто - соевото сирене. Ефектът му се дължи на фитостеролите в соята. Да не забравяме и, че соевите „млечни” продукти не съдържат животински холестерол, което е особено голям техен плюс. Затова е хубаво понякога да посягаме и към тях.

Корен от женско биле - оказва се, че именно тази билка притежава способността да редуцира лошия холестерол и мастните натрупвания. Задължително трябва да се има предвид , че екстрактът от корена може да влезе във взаимодействие с някои медикаменти (инсулин, контрацептиви), поради което трябва да консултирате приема със специалист.

Бергамот – представляващ кръстоска между лимон и портокал, но наподобяващ повече лимон, този плод съдържа пектин, който е ефективен срещу холестерола поради високата концентрация на 5 полифенола, някои от които се намират и в грейпфрута. Поради трудността да го откриете по нашите пазари, заменете го с грейпфрута.

Един от най-необичайните продукти, повишаващи HDL (добрия) - холестерол с над 10 % - бирата. Оказва се, че това толкова любимо питие на стотици хиляди хора, може успешно да „поразчисти“ нежеланите шлаки от кръвоносните съдове. Учени са установили, че две малки бири на ден за мъжете и една - за жените, подобряват стойностите на добрия холестерол с около 7%. Тя има фитостероли, които извеждат холестерола навън, но за да е полезна, трябва да се лишим от мазните й приятели - чипсове, пържени картофки и др.

Поликосанол – сбор от алкохолни вещества, представляващ сух извлек, добиван от захарна тръстика. Ежедневният му прием гарантира увеличаване на стойностите на добрия холестерол с до 15 %. Ще го намерите под формата на капсули в аптеките. Цената му не е висока. Преди да опитате от него, пробвайте да се храните малко по-здравословно и редовно следете нивата на холестерола си с необходимите изследвания.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата · Холестерола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата · Холестерола ·
Четвъртък
29
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook