Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мазните храни, зимата и холестеролът


С какво да го понижим?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък е сезонът, в който тежките и по-мазни храни изобщо не отсъстват от масата. С тях, обаче идва и проблемът, свързан с повишаване нивата на холестерола. Напредването на възрастта, както и менопаузата, също увеличават LDL (вредния холестерол) в кръвта. Как да се справим? Отговорът е лесен. С помощта на някои храни.

Вместо повече месо - варива: боб, леща, грах. Фибрите и протеините, влизащи в състава на тези храни, намаляват холестерола и подобрят функцията на кръвоносните съдове. Фолиевата киселина в тях пък поддържа ниски нивата на хомоцистеина, който е показателен при проблеми със сърцето.

Трите З-та- зеленчуци, зехтин и зелен чай - Зеленчуците и особено тези със зелени листа, като спанака и броколите, са богати на антиоксиданти, желязо, магнезий и калций, които предпазват сърцето от холестерола. Лутеинът, съдържащ се в не малки количества в спанака е смятан за едно от най-добрите хранителни вещества, които защитават стените на артериите срещу холестерол. Тук не бива да пропускаме и лукът и чесънът, които също намаляват риска от запушване на кръвоносните съдове. Около половин глава лук на ден повишава HDL холестерола с около 25%. Зехтин - сред всички мазнини зехтинът съдържа най-много моносатурирани мазнини (77%) и има антиоксиданти, които понижават лошия холестерол с над 40%. Ползвайте го студен, а не за готвене. Зелен чай - чаша от него дневно също ще спомогне в борбата с вредното вещество. Действието му е прочистващо, леко диуретично и забързващо метаболизма.

Овесени ядки - особено полезни заради съдържащите се в тях бета глюкани, които представляват част от състава на разтворимите фибри. Купичка от тях на закуска понижава лошия холестерол с над 20%. Добавете овесени трици и ще прочистите допълнително стомаха и дебелото черво.

Плодове на корем - колкото се може по-близки до сезона - есенните ябълки, круши, грозде, характерните за зимата при нас цитрусови плодове. Ябълките понижават риска от висок холестерол с до 50%. Затова поговорката за "едната ябълка на ден, която държи доктора на далеч от мен", е абсолютно вярна. Приемете ги като животоспасяващо хапче, което трябва да „гълтате” ежедневно- ефектът им е доказван не веднъж.

Риба - рибата и морските дарове съдържат Омега-3 мастни киселини, които въпреки названието си „мастни” действат точно обратното, за разлика от говеждото и птичето месо (които също са смятани за полезни)- точно тези киселини повишават добрия холестерол с над 25%. За да ни бъде от полза на 100% обаче, рибата трябва да се приготвя във фурна или фолио, а не да се пържи. И разбира се, препоръчително е да консумираме морски продукти, които са пресни и запазили целостта си пред полуготовите и готови за бърза консумация парченца.

Ядки - фъстъци, шам фъстък, орехи, макадамия. Шепа обикновените фъстъци намаляват лошия холестерол с почти 15% (разбира се, ако не са пържени). Шам фъстъкът е полезен за функцията на вените и артериите, контролира кръвната захар и е силен антиоксидант. Орехите пък намаляват риска от сърдечни проблеми с 45%. Макадамия- 10-12 ядки от това екзотично растение дневно подобряват нивата на HDL холестерола с 8%.

Интересен продукт, понижаващ нивата на холестерола е тофуто - соевото сирене. Ефектът му се дължи на фитостеролите в соята. Да не забравяме и, че соевите „млечни” продукти не съдържат животински холестерол, което е особено голям техен плюс. Затова е хубаво понякога да посягаме и към тях.

Корен от женско биле - оказва се, че именно тази билка притежава способността да редуцира лошия холестерол и мастните натрупвания. Задължително трябва да се има предвид , че екстрактът от корена може да влезе във взаимодействие с някои медикаменти (инсулин, контрацептиви), поради което трябва да консултирате приема със специалист.

Бергамот – представляващ кръстоска между лимон и портокал, но наподобяващ повече лимон, този плод съдържа пектин, който е ефективен срещу холестерола поради високата концентрация на 5 полифенола, някои от които се намират и в грейпфрута. Поради трудността да го откриете по нашите пазари, заменете го с грейпфрута.

Един от най-необичайните продукти, повишаващи HDL (добрия) - холестерол с над 10 % - бирата. Оказва се, че това толкова любимо питие на стотици хиляди хора, може успешно да „поразчисти“ нежеланите шлаки от кръвоносните съдове. Учени са установили, че две малки бири на ден за мъжете и една - за жените, подобряват стойностите на добрия холестерол с около 7%. Тя има фитостероли, които извеждат холестерола навън, но за да е полезна, трябва да се лишим от мазните й приятели - чипсове, пържени картофки и др.

Поликосанол – сбор от алкохолни вещества, представляващ сух извлек, добиван от захарна тръстика. Ежедневният му прием гарантира увеличаване на стойностите на добрия холестерол с до 15 %. Ще го намерите под формата на капсули в аптеките. Цената му не е висока. Преди да опитате от него, пробвайте да се храните малко по-здравословно и редовно следете нивата на холестерола си с необходимите изследвания.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата · Холестерола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
· Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата · Холестерола ·
Сряда
24
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook