Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да сте ги мяркали в магазина, може и да сте ги подминали поради сравнително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава. Можете да ги добавите към салата, спагети и сосове, както и към различни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в изобилие. Каперсите всъщност не са никак нов „плод” в историята на човечеството, защото първите писмени сведения за тях датират още от около 2700 г.пр.Хр.


Плодове или зеленчуци? Какво представляват и от къде идват?

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия храст, наречен каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, точно преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с множество тичинки, които увяхват само за няколко часа.



Ароматът на каперсите наподобява този на синапа, а вкусът им е лютив. В този им вид те изобщо няма да ви впечатлят на вкус. Това е причината за по-нататъшната обработка, която представлява изсушаване и консервиране за около два-три месеца в оцетна марината. По този начин каперсите се насищат с приятен лимонов вкус и стават доста примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са единствено оваляни в едро смляна сол, която трябва да се отмие преди консумацията им. Родината им е Средиземноморието, но се отглеждат още на много места. Особено разпространени са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е доста трудоемка работа, с което се обяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с много силен аромат и завладяващ лимонов вкус. Гърците приготвят дори младите клонки и листата на каперсовия храст, отново мариновани. Вкусът им не е много по-различен от този на самите пъпки, затова се явяват идеалната подправка за салати и морски специалитети най-вече.


Имат ли хранителна стойност каперсите?

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са само около 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най вече C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло. Добрата новина при тях е, че по време на обработка не преминават през топлина и това запазва максимално полезните им вещества.

Цвят от каперсник за здравето:

Отварата от цветове на каперсник е отлично антисептично и обезболяващо средство. Ще ви помогне при заздравяване на рани, укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, зъбобол, неврози. Каперсите не се препоръчват, обаче при хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни заболявания.



Консумация и съхранение

Каперси може да добавите почти към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- вкусът е доста пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и различни морски деликатеси. Няма да сгрешите, ако ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко.



Важно е да помните, че когато ги слагате в супа, не е необходимо да добавяте допълнително сол. Прибавяйте ги към края на топлинната обработка, за да не изгубят концентрирания си вкус и бъдете пестеливи с тях - не те бива да се натрапват над основния вкус. Относно съхранението - мариновани те могат да престоят до девет месеца в хладилника, а сухи и осолени - около половин година на стайна температура, но такива у нас трудно ще намерите.

Каперсите са особено ценени в кулинарията и това им „положение” е напълно заслужено. Пикантният им вкус не е за всеки, но онези, които веднъж са го пробвали, го обикват завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Вторник
26
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook