Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как се отразява зимата на нашата фигура


Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на веществата рязко се забавя и организмът ни започва да пести всяка калория. Към тази сезонна особеност на метаболизма прибавете и системното преяждане по празниците и резултат е направо отчайващ.

Така след Нова година вече пораженията са налице – целулитът „изплува”, дрехите ни отесняват, а задните ни части неудържимо са привлечени от гравитацията. Тогава решаваме да вземем мерки – тоест да се откажем от излишните неща, които похапваме, например шоколада. И то не без основание – той съдържа много прости въглехидрати, които ако не се изразходят с физическа дейност, се превръщат в мазнини. Само че, навярно сте забелязали, че дори само едно парченце шоколад е в състояние веднага да подобри настроението ви. Тайната му се крие в хормонът на щастието – серотонин, които ни е особено нужен през зимата, когато се чувстваме подтиснати, заради недостига на слънчева светлина. Затова, ако шоколадът ви носи радост, не се отказвайте напълно от него, но прибегнете до някои малки хитрости. Купувайте си само черен шоколад без пълнеж и с възможно най-голямо съдържание на какао. Наложете си и ограничение от няколко блокчета на ден. Затова пък се наслаждавайте на изобилие от шоколадови аромати – в душ гела, лосиона за тяло или балсама за устни.

Но през зимата изпитваме чудовищен апетит не само за шоколад, но и изобщо за всичко сладко. С този трик нашия организъм иска да си осигури достатъчно въглехидрати, за да поддържа телесната ни температура през студеното време. Това е безценен механизъм за оцеляване в екстремни условия, но се оказва пагубно за добрия ни външен вид. Можете да го надлъжете като замените сладкото със сушени и пресни плодове, йогурт и току-що изцеден сок. Много засищащ и полезен е нектарът от моркови – жизнерадостният му цвят и богатството на бета-каротин, ще ви заредят с енергия, а за разкош можете да добавите и лъжичка сметана.

Тази тактика можете да приложите не само за сладкото, но и за всички калорични храни. Например вместо прекомерно мазното свинско хапвайте телешко и пилешко, а майонезата в зимните салати заменете със заквасена сметана. Не пържете, а печете ястията на фурна. Дори храните, които не бива да изключвате от менюто си, намалете почти наполовина. Така ще компенсирате забавената обмяна на веществата през студените дни. В никакъв случай обаче не се ограничавайте прекалено, защото организмът ви ще премине на авариен режим и максимално ще забави метаболизма си.

Пак заради забавената обмяна на веществата, през студеното време нямаме никакво желание за физическа активност. Ако обаче успеете да се преборите със „хибернацията”, метаболизмът ви значително ще се ускори. Дори не е нужно да посещавате фитнес – физическата активност на открито ще ви избави от повече калории. Затова избирайте типично зимни забавления като каране на кънки и ски. Друг спорт, които извайва тялото е плуването. Изобщо през зимата предпочитайте натоварванията на бедрата – именно там се трупат излишните тлъстинки под въздействието на женските хормони.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
· Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
· Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
Вторник
25
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook