Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява млечен продукт, претърпял био- и физико-химични промени, под въздействието на сирищни ензими и ензими на млечно-кисели микроорганизми. Наситено е с белтъчини и мазнини, към които по специална технология е добавена култивирана/благородна плесен (плесенни гъбички – сини, бели и червени; Penicillium roqueforti, glaucum, caseiculum). Притежава отличаващ го от другите видове сирена, аромат и вкус, както и типичните за него синьо-зелени плесенни нишки.

Интересно за състава на синьото сирене

На 100 грама продукт, средно се падат по около 30 гр. мазнини, от които 19-20 гр. са наситени, 8-10 гр. са мононенаситени, 0,8-0,10 гр. – полиненаситени.

Витамините, които се съдържат в сините сирена са А, Б-комплекс, Д, Е, К.

Минералният състав включва: натрий, калций, калий, фосфор, селен, магнезий, цинк, желязо и мед.

Аминокиселините, които присъстват в състава са: глутамин, валин, пролин, аспарагинова киселина, тирозин, изолевцин, лизин, левцин и др..

Що се отнася до ползите му за организма, макар и противоречиви, изследванията и мненията на експертите, като че ли сочат по-скоро, че синьото сирене има положително влияние върху флората на стомаха, но не бива да се прекалява с него в никакъв случай - прекалено много сол и мазнина, за да го обявим за полезно.

Всички видове сини сирена са висококалорична храна, наситена с мазнини и сол и не бива да прекалявате с нея. Бременните и кърмачките също следва да ограничат приема на сини сирена.



Видове сини сирена:

Рокфор – безспорно най-известното синьо сирене в цял свят. Рецептата и до ден днешен се пази в дълбока тайна, знае се само районът на произход – подножието на Рокфор су Сузон, Франция (район, известен с овцевъдството си) и технологията на приготвяне – пещерно отлежаване и зреене в пещерите на Cambalou, където питите се подреждат върху дъбови стелажи, при много добра вентилация. Съдържа благородна плесен от вида Penicillium roqueforti. Вкусът му е наситен с орехов нюанс, повърхността му е с бяла влажна коричка, а сърцевината маслено жълта с типичните плесенни нишки.


Пица с горгонзола, круша, орехи и рукола

Горгонзола – това пък е най-популярното италианско синьо сирене в три разновидности – натурална, сладка и пикантна. Носи името на малко краймиланско градче. Започва да се произвежда в Ломбардия около 11 век, а в наши дни – в Милано, Бергамо, Комо, Кремона, Леко и Алесандрия и други. Съдържа козе, краве или смесица от двете млека. Има дебела червеникава кора с прошарени сивкави петна, белезникаво бяла до светложълта ронлива консистенция, пикантен вкус и аромат и до около 50% масленост. Води се десертно сирене и е много подходящо при приготвянето на различни видове паста и ризото.

Блю д‘Аверн – по-високомаслено в сравнение с Рокфор, с остър вкус и аромат, тревисти цветни нотки.

Форм д‘Амбер – отново френско сирене, най-мекото от всички сини сирена, със също толкова мек и деликатен вкус като консистенцията си. Жълто-оранжево на цвят, с фин аромат, твърда външна кора, която не се консумира и мека сърцевина с ухание на изба.

Стилтън – английско сирене в две разновидности – бяло и синьо. Много силен аромат и отново твърда кора, която се отстранява при консумация.


Когато избираме и съхраняваме синьо сирене

Цената на сините сирена е сравнително по-висока от тази на традиционните за нашия пазар, но пък уникалните вкусови качества си заслужават. При избора на синьо сирене е важно плесенните нишки да са с наситен цвят, а самото то да е добре опаковано и да се съхранява в хладилник. Макар че е мухлясало, то също има срок на годност, не го прекрачвайте. Следете дали повърхността му е лепкава или обратното - с жълта кора. Старото синьо сирене би било и с много солен вкус.

Можете да го консумирате самостоятелно като мезе за вино, в комбинация със сезонни плодове – грозде, смокини, фурми, в направата на десерти (печени праскови, ябълки и др.) и разбира се, настъргано или нарязано на кубчета върху салати, паста, ризото, пица. Ако пък го затоплите, става идеална съставка за млечно-сметанови сосове за гарниране на пилешко месо и зеленчуци. Вкусът и ароматът му придават неповторим и незаменим почерк на всяко кулинарно изкушение.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Събота
20
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook