Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява млечен продукт, претърпял био- и физико-химични промени, под въздействието на сирищни ензими и ензими на млечно-кисели микроорганизми. Наситено е с белтъчини и мазнини, към които по специална технология е добавена култивирана/благородна плесен (плесенни гъбички – сини, бели и червени; Penicillium roqueforti, glaucum, caseiculum). Притежава отличаващ го от другите видове сирена, аромат и вкус, както и типичните за него синьо-зелени плесенни нишки.

Интересно за състава на синьото сирене

На 100 грама продукт, средно се падат по около 30 гр. мазнини, от които 19-20 гр. са наситени, 8-10 гр. са мононенаситени, 0,8-0,10 гр. – полиненаситени.

Витамините, които се съдържат в сините сирена са А, Б-комплекс, Д, Е, К.

Минералният състав включва: натрий, калций, калий, фосфор, селен, магнезий, цинк, желязо и мед.

Аминокиселините, които присъстват в състава са: глутамин, валин, пролин, аспарагинова киселина, тирозин, изолевцин, лизин, левцин и др..

Що се отнася до ползите му за организма, макар и противоречиви, изследванията и мненията на експертите, като че ли сочат по-скоро, че синьото сирене има положително влияние върху флората на стомаха, но не бива да се прекалява с него в никакъв случай - прекалено много сол и мазнина, за да го обявим за полезно.

Всички видове сини сирена са висококалорична храна, наситена с мазнини и сол и не бива да прекалявате с нея. Бременните и кърмачките също следва да ограничат приема на сини сирена.



Видове сини сирена:

Рокфор – безспорно най-известното синьо сирене в цял свят. Рецептата и до ден днешен се пази в дълбока тайна, знае се само районът на произход – подножието на Рокфор су Сузон, Франция (район, известен с овцевъдството си) и технологията на приготвяне – пещерно отлежаване и зреене в пещерите на Cambalou, където питите се подреждат върху дъбови стелажи, при много добра вентилация. Съдържа благородна плесен от вида Penicillium roqueforti. Вкусът му е наситен с орехов нюанс, повърхността му е с бяла влажна коричка, а сърцевината маслено жълта с типичните плесенни нишки.


Пица с горгонзола, круша, орехи и рукола

Горгонзола – това пък е най-популярното италианско синьо сирене в три разновидности – натурална, сладка и пикантна. Носи името на малко краймиланско градче. Започва да се произвежда в Ломбардия около 11 век, а в наши дни – в Милано, Бергамо, Комо, Кремона, Леко и Алесандрия и други. Съдържа козе, краве или смесица от двете млека. Има дебела червеникава кора с прошарени сивкави петна, белезникаво бяла до светложълта ронлива консистенция, пикантен вкус и аромат и до около 50% масленост. Води се десертно сирене и е много подходящо при приготвянето на различни видове паста и ризото.

Блю д‘Аверн – по-високомаслено в сравнение с Рокфор, с остър вкус и аромат, тревисти цветни нотки.

Форм д‘Амбер – отново френско сирене, най-мекото от всички сини сирена, със също толкова мек и деликатен вкус като консистенцията си. Жълто-оранжево на цвят, с фин аромат, твърда външна кора, която не се консумира и мека сърцевина с ухание на изба.

Стилтън – английско сирене в две разновидности – бяло и синьо. Много силен аромат и отново твърда кора, която се отстранява при консумация.


Когато избираме и съхраняваме синьо сирене

Цената на сините сирена е сравнително по-висока от тази на традиционните за нашия пазар, но пък уникалните вкусови качества си заслужават. При избора на синьо сирене е важно плесенните нишки да са с наситен цвят, а самото то да е добре опаковано и да се съхранява в хладилник. Макар че е мухлясало, то също има срок на годност, не го прекрачвайте. Следете дали повърхността му е лепкава или обратното - с жълта кора. Старото синьо сирене би било и с много солен вкус.

Можете да го консумирате самостоятелно като мезе за вино, в комбинация със сезонни плодове – грозде, смокини, фурми, в направата на десерти (печени праскови, ябълки и др.) и разбира се, настъргано или нарязано на кубчета върху салати, паста, ризото, пица. Ако пък го затоплите, става идеална съставка за млечно-сметанови сосове за гарниране на пилешко месо и зеленчуци. Вкусът и ароматът му придават неповторим и незаменим почерк на всяко кулинарно изкушение.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Свежи летни коктейли с розе
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook