Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява млечен продукт, претърпял био- и физико-химични промени, под въздействието на сирищни ензими и ензими на млечно-кисели микроорганизми. Наситено е с белтъчини и мазнини, към които по специална технология е добавена култивирана/благородна плесен (плесенни гъбички – сини, бели и червени; Penicillium roqueforti, glaucum, caseiculum). Притежава отличаващ го от другите видове сирена, аромат и вкус, както и типичните за него синьо-зелени плесенни нишки.

Интересно за състава на синьото сирене

На 100 грама продукт, средно се падат по около 30 гр. мазнини, от които 19-20 гр. са наситени, 8-10 гр. са мононенаситени, 0,8-0,10 гр. – полиненаситени.

Витамините, които се съдържат в сините сирена са А, Б-комплекс, Д, Е, К.

Минералният състав включва: натрий, калций, калий, фосфор, селен, магнезий, цинк, желязо и мед.

Аминокиселините, които присъстват в състава са: глутамин, валин, пролин, аспарагинова киселина, тирозин, изолевцин, лизин, левцин и др..

Що се отнася до ползите му за организма, макар и противоречиви, изследванията и мненията на експертите, като че ли сочат по-скоро, че синьото сирене има положително влияние върху флората на стомаха, но не бива да се прекалява с него в никакъв случай - прекалено много сол и мазнина, за да го обявим за полезно.

Всички видове сини сирена са висококалорична храна, наситена с мазнини и сол и не бива да прекалявате с нея. Бременните и кърмачките също следва да ограничат приема на сини сирена.



Видове сини сирена:

Рокфор – безспорно най-известното синьо сирене в цял свят. Рецептата и до ден днешен се пази в дълбока тайна, знае се само районът на произход – подножието на Рокфор су Сузон, Франция (район, известен с овцевъдството си) и технологията на приготвяне – пещерно отлежаване и зреене в пещерите на Cambalou, където питите се подреждат върху дъбови стелажи, при много добра вентилация. Съдържа благородна плесен от вида Penicillium roqueforti. Вкусът му е наситен с орехов нюанс, повърхността му е с бяла влажна коричка, а сърцевината маслено жълта с типичните плесенни нишки.


Пица с горгонзола, круша, орехи и рукола

Горгонзола – това пък е най-популярното италианско синьо сирене в три разновидности – натурална, сладка и пикантна. Носи името на малко краймиланско градче. Започва да се произвежда в Ломбардия около 11 век, а в наши дни – в Милано, Бергамо, Комо, Кремона, Леко и Алесандрия и други. Съдържа козе, краве или смесица от двете млека. Има дебела червеникава кора с прошарени сивкави петна, белезникаво бяла до светложълта ронлива консистенция, пикантен вкус и аромат и до около 50% масленост. Води се десертно сирене и е много подходящо при приготвянето на различни видове паста и ризото.

Блю д‘Аверн – по-високомаслено в сравнение с Рокфор, с остър вкус и аромат, тревисти цветни нотки.

Форм д‘Амбер – отново френско сирене, най-мекото от всички сини сирена, със също толкова мек и деликатен вкус като консистенцията си. Жълто-оранжево на цвят, с фин аромат, твърда външна кора, която не се консумира и мека сърцевина с ухание на изба.

Стилтън – английско сирене в две разновидности – бяло и синьо. Много силен аромат и отново твърда кора, която се отстранява при консумация.


Когато избираме и съхраняваме синьо сирене

Цената на сините сирена е сравнително по-висока от тази на традиционните за нашия пазар, но пък уникалните вкусови качества си заслужават. При избора на синьо сирене е важно плесенните нишки да са с наситен цвят, а самото то да е добре опаковано и да се съхранява в хладилник. Макар че е мухлясало, то също има срок на годност, не го прекрачвайте. Следете дали повърхността му е лепкава или обратното - с жълта кора. Старото синьо сирене би било и с много солен вкус.

Можете да го консумирате самостоятелно като мезе за вино, в комбинация със сезонни плодове – грозде, смокини, фурми, в направата на десерти (печени праскови, ябълки и др.) и разбира се, настъргано или нарязано на кубчета върху салати, паста, ризото, пица. Ако пък го затоплите, става идеална съставка за млечно-сметанови сосове за гарниране на пилешко месо и зеленчуци. Вкусът и ароматът му придават неповторим и незаменим почерк на всяко кулинарно изкушение.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Как да направим плато сирена?
· Свежи летни коктейли с розе
· С какво още да поднесем виното?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Диагноза: Сладка зависимост - II
Важният минерал Внезапните пристъпи на глад за сладко може да се дължат и на нестабилните нива на хормона...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook